Unutmabeni Çiçeği Bakımı Zahmetsiz, Anlamı Zarif
Yaprakları fare kulağı şekline benzetildiği için halk arasında fare kulağı ismiyle de bilinen unutmabeni çiçeği; sadece hoş görüntüsü ve özellikleriyle değil, yıllardır kulaktan kulağa uzanan hikayesiyle de ilgi çekiyor.
Latince adı Myosotis scorpioides olan bu çiçek, Borage ailesinin bir üyesidir. Unutmabeni, çok yıllık ve çiçekli bir bitkidir. Süs bitkisi olarak da kullanılan bu çiçek evlerde ve bahçelerde yetiştirilebilir. Unutmabeni çiçeği 20-30 cm’e kadar büyüyebilir. Yaprakları mavi, beyaz veya pembe renkte olabilir. Biraz önce yapraklarının fare kulağı şeklinde olduğundan bahsetmiştik. Ancak bu çiçek büyüdükçe yaprakları yıldız şekline bürünür. Sert bir yapısı vardır.
Unutmabeni çiçeği nerede yetişir diye merak edenler varsa hemen açıklayalım. Adeta bir görsel şölen sunan bu çiçeğin ana vatanı Amerika ve Avrupa kıyılarıdır. Bununla birlikte bu bitki maddece zengin toprağın olduğu hemen her yerde, uygun koşullar oluştuğu takdirde kolaylıkla yetiştirilebilir. Unutmabeni çiçeği faydaları ile de dikkat çeken bir bitkidir. İnsan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi bulunan bu çiçeğin çayı hazırlanıp içilebilir.
Bu yazımızda sizler için evde unutmabeni çiçeği yetiştirmenin püf noktalarını anlatacağız. Ayrıca bu muhteşem çiçeği daha da özel yapan hikayesine değineceğiz.
İşte unutmabeni çiçeği bakımı ve geçmişten günümüze kulaktan kulağa aktarılan hikayesi…
Papatya Çiçeği: Bakımı, Özellikleri, Faydaları
Unutmabeni Çiçeği Tohumu Nasıl Ekilir?
- Unutma beni çiçeğinin farklı türleri bulunur. Bu türlerin tohumlarının ekim dönemleri birbirinden farklıdır.
- Örneğin; M. scorpioides ve M. alpestris türlerinin tohumlarının ekimi için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Bu türler yaz başı veya ortasında çiçeklenmeye başlar. Myosotis sylvatica türü ise baharlıktır. Bu nedenle tohumları yaz ortasında veya sonunda ekilmelidir.
- Unutma beni çiçeğinin tohumları çimlenmek için güneş ışınlarına ihtiyaç duyar. Bu nedenle ekimi diğer çiçeklerden biraz farklıdır. Diğer çiçeklerin tohumları toprağa gömülürken unutma beni çiçeğinin tohumları toprağa serpilir. Ardından tohuma bir miktar su verilir.
- Isı ve ışık şartları uygunsa tohumlar en geç 15 gün içinde çimlenirler.
- Unutmabeni çiçeğinin ömrü 2 yıldır.
Yasemin Çiçeği Bakımı ve Tüm Püf Noktaları
Unutmabeni Çiçeği Yetiştiriciliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Toprak ve Saksı Seçimi
- Organik, besleyici ve maddece zengin olmak şartıyla hemen her toprakta yetişir.
- Fakir topraklarda gelişim gösteremez.
- Unutmabeni çiçeği saksı seçimi de çok önemlidir. Bu çiçeğin tohumları toprak yüzeyine serpilir. Ayrıca çiçeğin tohumları toprağa düşerek ertesi yıl kendiliğinden çoğalır. Dolayısıyla geniş bir saksı seçilmelidir.
Sulama
- Unutma beni çiçeğinin toprağı hiçbir zaman kuru olmamalıdır.
- Çiçeğin toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalısınız.
- Aşırı sulama çiçeğin çürümesine neden olur.
- Dolayısıyla sulama için en doğru yöntem toprağı ara ara kontrol ederek çiçeğin su ihtiyacını belirlemektir.
Konumlandırma
- Unutma beni çiçeğinin bulunduğu ortam aydınlık ve havadar olmalıdır. Bu çiçeğin uzun ömürlü olması için havadar bir ortama ihtiyacı vardır.
- Çiçeğiniz için evinizin en çok güneş alan yerini seçebilirsiniz. Çünkü bu çiçek doğrudan güneş ışığını çok sever.
- Doğrudan güneş ışığı aldığında daha canlı ve sağlıklı bir görüntüye kavuşur.
- Konumlandırma için pencere önü, kapalı teras ve balkon gibi alanları tercih edebilirsiniz.
- Eğer çiçek yerini beğenmezse yaprakları soluk ve mat görünür. Böyle bir durum varsa, çiçeğin yerini değiştirmenizi tavsiye ederiz.
Evde Zambak Çiçeği Yetiştirme, Bakımı, Çeşitleri
Isı ve Sıcaklık
- Bu çiçek güneşli, yarı gölgeli ve serin yerleri sever.
- Sert yapısı nedeniyle kış şartlarına dayanıklıdır. Bazı türleri -20, -40 dereceye varan soğuklara dahi dayanıklıdır.
Çoğaltma
- Unutmabeni çiçeği tohumları ekilerek ya da kökten bölünerek çoğaltılabilir.
- Kökten çoğaltma işlemi için en uygun zaman sonbahar mevsimidir.
- Ayrıca bu çiçek kendiliğinden de çoğalabilir! Nasıl mı? Bitkinin toprağa döktüğü tohumlar çimlenerek ertesi yıl kendiliğinden çoğalmasını sağlar.
Unutmabeni Çiçeği Hikayesi ve Anlamı
Kulaktan kulağa anlatılan unutmabeni çiçeği hikayesi günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. İsterseniz sizleri daha fazla meraklandırmadan bu çiçeğin hikayesini anlatalım!
- İlk olarak bir Alman efsanesi ile başlayacağız. Bu efsaneye göre Tanrı tüm çiçeklere isim verirken küçük bir çiçeği atlar. Bu küçük çiçek: “Ey Tanrım! Unutma Beni” diye bağırır. Bunun üzerine Tanrı, “Senin adın ne olsun der” Çiçek yeniden “Ey Tanrım! Unutma Beni” diye bağırır. Bunun üzerine Tanrı: “Senin adın bu olacak” der ve bu küçük çiçeğin adı unutmabeni olur.
- Unutmabeni çiçeğiyle alakalı anlatılan tek hikaye bu değildir. Bir başka efsaneye göre; Hz. Havva ile Adem cenneti terk ederken bu çiçek arkalarından “Beni unutmayın” diye bağırır. Böylelikle çiçeğin adı unutma beni olur.
- Başka bir Alman efsanesine göre ise, Ortaçağ döneminde bir şövalye ve sevgilisi Tuna Nehri kıyısında yürüyüşe çıkarlar. Bu arada nehir üzerinde akıp gitmekte olan mavi bir çiçek görürler. Sevgilisi bu çiçeği çok beğenince, şövalye çiçeği nehirden almak ister. Ancak ne yazık ki çiçeği almaya çalışırken nehre düşer. Akıntıya kapılan şövalye can havliyle çiçeği sevgilisine doğru attıktan sonra “Unutma Beni” diye bağırır. O günden sonra şövalyenin sevgilisine doğru attığı o mavi çiçek unutmabeni ismiyle anılır.
- Günümüzde ise, Alzheimer Derneği, bu hastalıkla ilgili farkındalık ve bilinç oluşturmak, ayrıca hasta yakınlarına destek amacıyla bu çiçeği simge olarak kullanır.
Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı? 5 İpucu
Areka Palmiyesi Bakımı Püf Noktaları
4 Adımda Mine Çiçeği Bakımı, Faydaları
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.