Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir? Tarifi

Hak Ettiği Değeri Vermenin Vakti Geldi: Yer Elması

Yer elması görünüm olarak patates ve kerevize biraz da zencefile benzer. Diğer sebzelere oranla sofralarda kendine daha az yer bulan faydalı ve vitamin deposu yer elmasını, bu bilgiler sayesinde daha yakından tanıyabilir, leziz tariflerinizde ona da yer verebilirsiniz.

Yer Elması Nedir?

Yer elması üzerinde yumrular bulunan, bir kök sebzedir. Ay çiçeğigiller ailesinden gelir. Yer elmasının bildiğimiz yumrulu yapısı, toprak altında yetişen kısmıdır. Fakat yer elması bitkisinin tamamına baktığınızda, toprağın üzerinde yaklaşık 1-2 metre boyunca uzayan ve sarıçiçekler açan bir bitki olduğunu görürsünüz. Bu bitki ve bitkinin üzerindeki çiçekler gerçekten birer ay çiçeğine benzer.

Kuzey Amerika ve Kanada’da yetiştirilmeye başlanan yer elması, Batı Avrupa ve Akdeniz bölgesinde rahatlıkla yetiştirilir. Yer elması çeşitleri arasında en çok bilineni, ülkemizde ve Avrupa’da yetiştirilen çeşididir. Bunun dışında dünyada 200 civarında yer elması çeşidi olduğu bilinir.

Yer Elması Kalori ve Besin Değeri Nedir?

Yer elması, yemeklerimizde kullanım yoğunluğu açısından hak ettiği ilgiyi tam olarak göremez. Halbuki besin değeri bakımından oldukça zengin bir sebzedir. En önemli özelliklerinden biri nişasta içermemesidir. Bu da yer elması ve diyabet hastalarının yakın ilişki kurması gerektiği anlamına gelir. “Yer elması şekeri düşürür mü?” sorusunu olumlu cevaplayabiliriz. Yer elması glisemik indeks değeri ise 50dir.

Yer elması kalori değeri 120 gram için 88kcal. Potasyum ve kalsiyum değerleri de oldukça yüksek olan yer elması A vitamini deposudur.

“Yer elması kilo yapar mı?” ya da “Yer elması zayıflatır mı?” soruları ise kilo vermek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardandır. Bu konuda iyi haberlerimiz var. Yer elması ile zayıflama desteklenebilir. Çünkü yer elması kalorisi düşük bir sebzedir. Ayrıca kabızlık giderici ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi bilinir.

Yer elması şeker oranı da düşük olduğu için kan şekerini dengeler. Yer elması zencefil gibi metabolizmayı hızlandırıcı bitkiler ile kullanılarak etkisi artırılabilir. “Yer elması alerji yapar mı?” gibi bir endişeniz varsa bilinen bir alerjik etkisi görülmemiştir.

Sağlık sorunlarına bitkilerle çözüm sunma konusunda uzmanlığıyla bilinen İbrahim Saraçoğlu da, yayınlarıyla bu etkileri onaylar. Yer elması İbrahim Saraçoğlu tarafından da yer elması diyeti destekleyici bir besin olarak tanımlanır.

Sindirim bozuklukları, kabızlık, ani kan şeker düşmeleri yaşıyorsanız beslenme programınıza yer elmasını eklemeniz gerekir. Normalden çok fazla miktarda tüketildiğinde kan şekerini düşürebileceği ve tansiyon hastalarının dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarmak isteriz.

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından yer elması faydaları saymakla bitmeyecek gibi görünür:

  • Yüksek A ve B vitamini içerir.
  • Afrodizyak etkisi bulunur.
  • Sinir sistemini korur. Stresin etkilerini azaltır, sakinleştirir.
  • Halsizlik ve yorgunluğu azaltır.
  • Sindirim sistemini düzenler. Kabızlığa iyi gelir.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Mide ağrılarını hafifletir.
  • Bağışık sistemini güçlendirir.
  • Romatizma ağrılarını hafifletir.
  • Kansere karşı koruyucudur.
  • Yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
  • Düşük kalorilidir. Zayıflamak isteyenlerin kilo vermelerini destekler.
  • Nişasta içermez.
  • Yer elması, şeker hastalığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kan şekerini dengeler.

Yer Elması Yetiştiriciliği

Yer elması bitkisi ülkemizde Akdeniz, Ege, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde üretilir. Yer elması çiçeği, görünümüyle sarı papatyalara benzer ve yaz mevsiminde açar. Temmuz ayında tamamen açılan çiçekler Eylül sonuna kadar gösterişini sürdürür. Yer elması çiçeği faydaları yanı sıra yer elması bitkisinin güzel görünmesini sağlar. Sarı yapraklı çiçeklerinin dışında yer elması yaprağı yeşil ve tüylü yapıdadır.

Yer elması mevsimi sonbaharda başlar. Ekim ayında toprak altındaki yumrular, yeteri kadar olgunlaşmışsa yer elması hasadına başlanır. Yemeklerde en çok kış aylarında kullanılır. Yer elması yetiştiriciliği açısından “Yer elması nasıl ürer?” diye merak ederseniz, ekim için önce tohumluk üretilir. Yer elması tohumu olarak küçük yumrular tohumluk olarak kullanılır. Tohumluk olmak için uygun yumrular, hasat zamanında kenara ayrılarak yer elması ekimi yapılır.

Yer elması fiyatı açısından ekonomik bir sebzedir. Yer elması satışı sonrasında üreticilere büyük ekonomik değerler getiren ürünler arasında değildir. Bazı bölgelerde yem olarak da kullanılır. Bunun nedeni, alışkanlıklarımızın dışında olması ve yemeklerde yeteri kadar kullanılmaması olabilir.

Yer elmasını sebze olarak tüketmek istemeyenler için piyasada yer elması tozu satılmaktadır. Beslenme desteği olarak kullanılan yer elması tozu faydaları ve rahat kullanımı açısından tercih edilebilir. Bu durumda, yer elması tozu üreten ve satan firmaların ne kadar güvenilir oldukları büyük önem taşır. Sağlığınız açısından, güvenilir olduğundan emin olmadığınız firmalardan alışveriş yapmamanız gerekir.

Yer Elması Nasıl Soyulur? Nasıl Yenir?

Yer elmasının kalın kabuklu yapısı, sebze soymayı sevmeyenlerin gözünü korkutabilir. Tıpkı kereviz gibi zor soyulan yiyecekler sınıfına girer. Fakat keskin bir sebze soyma aletiyle ya da bıçakla kısa sürede soyabilirsiniz.

Yer elmasının kabuklarını soyduktan sonra nasıl tüketeceğinize karar vermeniz gerekir. Bu aşamada akıllara “Yer elması çiğ yenir mi?” ya da “Yer elması nasıl pişer?” soruları gelir. Yer elması salatası veya yoğurtla yapılan bir yer elması mezesi içinde yer elmasını çiğ olarak yiyebilirsiniz. Bu noktada “Yer elması gaz yapar mı?” sorusu gündeme gelir. Bu konuda sağlık sorunlarınız varsa yer elmasını ve diğer benzer sebzeleri çiğ sebzeleri tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Sert bir yapısı olmasına rağmen kereviz ya da patatesten çok farklı bir pişirme süresi olmayan yer elması yemeği yapılan bir sebzedir. Çeşitli tarifleri uygulayarak yer elması çorbası, yer elması püresi gibi yemekler yapabilirsiniz. Ayrıca yer elması, zeytinyağlı yemeklerin içine de lezzet bakımından oldukça yakışır.

Birbirinden Farklı Yer Elması Tarifleri

Mutfakta yer elmasına daha fazla yer açmaya hazırsanız, yer elması da size hem lezzet hem sağlık sunmaya hazır. Yer elması kullanılan en lezzetli tariflerini sizin için derledik. Yapmaya alışık olduğunuz yemekleri, bir kez de bu güzel sebzeyle denemeye davet ediyoruz.

1) Tablo Gibi Tabaklar

Zeytinyağlı Yer Elması tarifiyle sebzelerin parlak renklerini kullanır ve tablo gibi sunumlar yapabilirsiniz. Görüntüsüyle iştah açan bu tarif, tadıyla da sizi mahcup etmez. Zeytinyağlı Yer Elması

Tarif: Zeytinyağlı Yer Elması

2) Ferahlatan Sıkı Dostlar

Yer elmasının yoğurtla birlikteliği ortaya her zaman iyi sonuçlar çıkarır. Yoğurtlu yer elması, salata sevenlerin kaçırmaması gereken bir tarif. Yoğurtlu Yer Elması Salatası

Tarif: Yoğurtlu Yer Elması Salatası

3) Ferahlatan Lezzet

Portakalın taze aromasıyla yer elmasının muhteşem buluşması. Zeytinyağlı Portakallı Yer Elması tarifiyle küçük zamanlar ayırarak büyük etkiler yaratabilirsiniz. Zeytinyağlı Portakallı Yer Elması

Tarif: Zeytinyağlı Portakallı Yer Elması

4) Davetlerinizde Mezeniz Konuşulsun

Sofradakileri farklı bir mezeyle şaşırtmak isterseniz, bu tarifi inceleyebilirsiniz. Yer Elması Mezesini, yeniliklere açık olanlara tavsiye ederiz. Yer Elması Mezesi

Tarif: Yer Elması Mezesi

5) Sağlıklı ve Yaratıcı

Salata sevenler için iyi bir haberimiz var. Yer Elması Salatası, klasik salataların dışında yeni lezzetler sunmanız için iyi bir fırsat. Yer Elması Salatası

Tarif: Yer Elması Salatası

6) Vitaminin En Sıcak Hali

Çorba konusunda sağlıktan vazgeçmeyenler için bu tarif çok uygun olabilir. Yer Elması Çorbası, vitaminleri ve lezzeti buluşturur. Kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruyucudur. Yer Elması Çorbası

Tarif: Yer Elması Çorbası

7) Sadeliğin Gücü

Sade ama bir o kadar dikkat çekici bir görünüm ve lezzet ile kendisine hayan bırakır. Zeytinyağlı Yer Elması Nasıl Yapılır? diye merak ederseniz tarifimize göz atmanız yeterli. Zeytinyağlı Yer Elması Nasıl Yapılır?

Tarif: Zeytinyağlı Yer Elması Nasıl Yapılır?

8) Sağlıklı Beyaz

Yoğurtlu ve mayonezli salataları sevenler bu salatayı severler. Yoğurtlu yer elması salatası, uzak durulmaması gereken beyaz yiyeceklerin arasında. Yer Elması Salatası

Tarif: Yer Elması Salatası

Yer elması tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (5)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Yer Elması Yemeği Tarifi

Yer Elması Yemeği

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Yer Elması Salatası Tarifi

Yer Elması Salatası

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Yer Elmalı Pilav Tarifi

Yer Elmalı Pilav

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Portakallı Yer Elması Tarifi

Portakallı Yer Elması

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Yer Elması Salatası Tarifi

Yer Elması Salatası

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, Pişirme yok
Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi

Zeytinyağlı Yer Elması

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri