Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması Tarifi

Yılbaşı Kaktüsü Evde Nasıl Yetiştirilir?

İçinde bulunduğumuz bu günler sadece yeni yılın habercisi değil, aynı zamanda yılbaşı kaktüsü çiçeğinin çiçek açtığı dönem. Yılbaşı kaktüsü çiçeği, sadece yılda bir kez, yeni yılın geldiği günlerde çiçek açar. Zaten bu bitki ismini de bu özelliğinden alır.

Yılbaşı kaktüsü bitkisinin çiçekleri kırmızı, beyaz ve pembe tonlarındadır. Bu çiçekler öyle güzeldir ki; bulunduğu ortama bambaşka bir atmosfer kazandırır. Adeta yılbaşı ve yeni yıl coşkusunu hissetmenize yardımcı olur. Yılbaşı kaktüsü schlumbergera opuntioides ismiyle de bilinir. Ülkemizde her ne kadar yılbaşı kaktüsü ismiyle anılsa da, asıl adı schlumbergera opuntioides’tir.

Yılbaşı kaktüsü çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Modası geçmeyen, her yıl yeniden gündeme gelen bu çiçeği dilerseniz siz de evinizde yetiştirebilirsiniz. Peki evde yılbaşı kaktüsü çiçeği yetiştirirken hangi hususlara dikkat etmek gerekir? Bu çiçeğin bakımı nasıl yapılmalıdır? Bu yazımızda sizler için tüm bu soruların yanıtlarını inceledik.

İlginizi çekebilir: Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı

yılbaşı kaktüsü

Yılbaşı Kaktüsü Nedir?

“Yılbaşı kaktüsü” terimi, genellikle bir tür kaktüs olan “Christmas Cactus” veya “Yılbaşı Kaktüsü” (Bilimsel adı: Schlumbergera) için kullanılır. Bu kaktüs türü, özellikle kış aylarında çiçek açan ve genellikle yılbaşı zamanında popüler bir iç mekan bitkisi olarak tercih edilen bir türdür.

Yılbaşı kaktüsü, kış mevsiminde, genellikle kasım ve aralık aylarında, çeşitli renklerde çiçekler açar. Çiçekleri genellikle beyaz, pembe, kırmızı veya mor tonlarda olabilir. Bu bitki, görece düşük bakım gereksinimleri ve çekici çiçekleri nedeniyle ev dekorasyonu için tercih edilen bir seçenek haline gelmiştir.

yılbaşı kaktüsü nedir

Yılbaşı Kaktüsü Bakımı Nasıl Yapılır?

Yılbaşı kaktüsü yılın her zamanı çiçekli değildir. Bununla birlikte bu çiçeğin çiçek açtığında büyüleyici bir güzelliğe sahip olduğunu söylemeliyiz. Bakımı doğru ve düzenli yapıldığında yılbaşına yakın bir zamanda çiçek açar. Yılbaşı kaktüsü çiçeği ismini bu özelliğinden alır.

Peki yılbaşı kaktüsünün bakımı nasıl yapılır, hangi hususlara dikkat etmek gerekir? İşte yılbaşı kaktüsü bakımı ipuçları…

Toprak ve Saksı Seçimi

Yılbaşı kaktüsü çiçeğinin toprağı havadar ve su tutucu özelliğe sahip olmalı. En ideali doğal ve humuslu bir topraktır. Saksısı ise küçük olmamalıdır. Toprakla köklerin rahat bir şekilde sığabileceği büyüklükte bir saksı tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Küpe Çiçeği: Bakımı, Çoğaltılması, Çeşitleri

yılbaşı kaktüsü

Konumlandırma

Yılbaşı kaktüsü çiçeği aralık ile şubat ayları dışında, yaz aylarında, özellikle öğle saatlerinde doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.

Yılbaşı kaktüsünün bulunduğu ortam aydınlık ve havadar olmalıdır. Dolayısıyla odanın yeterince gün ışığı aldığından emin olmalısınız. Çiçek, kasım ayında sürekli duracağı yere alınabilir. Ancak tomurcukları açtıktan sonra çiçeğin yeri değiştirilmemelidir.

yılbaşı kaktüsü

Isı ve Sıcaklık

Yılbaşı kaktüsünün bol çiçek açabilmesi için serin bir ortamda bulunması gerekir. İdeal oda sıcaklığı 12-15 derecedir. Eğer bulunduğu oda çok sıcak olursa tomurcuk sayısı fazla ama çiçek ömrü kısa olur.

Sulama

Yılbaşı çiçeği kaktüsü yaz aylarında ve çiçek açtığı dönemde düzenli olarak su ister. Bu bitkinin, çiçekleri döküldükten sonra ve dinlenme döneminde su ihtiyacı azalır. Dilerseniz yaz aylarında sulama suyuna bir miktar bitki besini ilave edebilirsiniz.

Eğer çiçek yaz aylarında esintili bir yerde duruyorsa, toprak biraz kuruduğunda sulanabilir. Ancak bunun dışında yaz aylarında toprak iyice kuruduğunda sulanmalıdır. Sulama işlemi yavaş yavaş, kesintisiz ve bir defada yapılmalıdır. Saksı altındaki tabakta su beklememeli. Verilen su saksı deliklerinden akıp gitmelidir.

İlginizi çekebilir: Gardenya Çiçeği Bakımı, Anlamı, Çoğaltılması

yılbaşı kaktüsü

Yılbaşı Kaktüsü Nasıl Çoğaltılır?

Yılbaşı kaktüsü çoğaltma yöntemi çok kolaydır. Bu bitki tohum ve çelikleme yöntemleriyle kolaylıkla çoğaltılabilir. Tohum yönteminde çiçeğin tohumunu alıp başka bir saksıda yetiştirebilirsiniz.

Çelikleme yönteminde ise bitkinin boğumlu yapraklarını koparıp direkt toprağa dikebilirsiniz. Toprağa dikilen yapraklar kısa sürede köklenecektir. Köklenen bitkiyi aydınlık ve direkt güneş ışığı almayacağı bir yere yerleştirmeniz gerekir. Sonrasında ise bitkinin bakımını yukarıda anlattığımız şekilde yapabilirsiniz.

yılbaşı kaktüsü bakımı

Yılbaşı Kaktüsü Ne Zaman Çiçek Açar?

Yılbaşı kaktüsü çiçeği yılda bir kez, yılbaşına yakın bir zamanda çiçek açar. Bu bitkinin çiçekleri beyaz, pembe ve kırmızı tonlardadır. Dolayısıyla yılbaşı kaktüsü çiçeği çiçek açtığında ortama bambaşka bir hava katar.

Yılbaşı kaktüsünü aldığınızda çiçeksiz bir döneme denk geldiyseniz bir süre beklemeniz gerekiyor. Yıl sonuna doğru tomurcuklarını gösteren bu şık görünümlü çiçek yılbaşına çok az kala ya da yılbaşından birkaç gün sonra çiçeklerini gösterir.

Yeşil yaprakların arasında açan pembeli kırmızılı çiçekler, evde dikkat çeken bir manzara oluşturur. Yılbaşı çiçeğini dilerseniz kitaplık üzerinde, dilerseniz masa üzerinde ya da balkonda büyütebilirsiniz. Yukarıda verilen bakım püf noktalarına uyduğunuz sürece yılbaşı kaktüsü evinize renk katacaktır.

Bitkinin çiçeklerini göstermesi için saksı, sulama, toprak bakımı bilgilerine göz atmanızı öneririz. Bakım konusunda bir detay ihmal edildiğinde yılbaşı kaktüsü çiçeksiz kalabilir. Yerini benimseyen, toprağını seven ve suyu alan yılbaşı kaktüsü çiçeklerini kısa zamanda gösterir.

yılbaşı kaktüsü

Yılbaşı Kaktüsü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yılbaşı Kaktüsünün Uzun Ömürlü Olması İçin Neler Yapılmalı?

Senede 1 defa çiçeklerini gösteren yılbaşı kaktüsü bulunduğu ortama uyum sağladığı sürece canlı kalmayı başarır. Bu uyumu yakalaması için yılbaşı kaktüsüne yardım edebilirsiniz. Nasıl mı? Şimdi size birkaç bakım önerisini hatırlatalım ve yılbaşı kaktüsünü daha uzun süre büyütmenize destek olalım:

  • Bitkinin verimli şekilde büyümesi ve beslenmesi için kök büyüklüğüne göre saksı seçmeyi unutmayın.
  • Toprağını uzun süre kuru ve çorak bırakmayın. Nemli kalan, suyu çeken toprak yapısıyla birkaç gün dinlendirin.
  • Şayet eviniz çok güneş alıyorsa yılbaşı kaktüsünü yıl boyu güneş ışığına doğrudan bırakmayın. Aydınlık köşeleri daha çok sevmektedir.
  • Çok fazla sıcak konumlarda oda içi ortalama 30 derece sıcaklık olan yerlerde yılbaşı kaktüsü yorulabilir. Bunun için havadar konumlarda serinlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Bitki büyüdükçe saksı değişimi yaparak ve sulamasına dikkat ederek yılbaşı kaktüsünü senelerce büyütebilirsiniz.

Yılbaşı Kaktüsü Evde Yetişir mi?

Evet, yılbaşı kaktüsü evde yetiştirilebilir. Ancak yılbaşı çiçeği hafif serin ve havadar ortamları sevdiği için balkonda konumlandırabilir; direkt olarak güneş ışığına maruz kalmasını veya kalorifer peteği gibi ısı kaynaklarından uzakta olmasını önleyebilirsiniz.

Yılbaşı Kaktüsü Toprağı Nasıl Olmalı?

Yılbaşı kaktüsü havadar ortamları sevdiğinden büyük bir saksıda, sıkışık olmayan bir toprakta bulunmalıdır. Yılbaşı kaktüsünün verimli ve sağlıklı yetişebilmesi için humuslu toprak gereklidir.

Yılbaşı Kaktüsü Neden Büyümüyor?

Yılbaşı kaktüsü bakımı kolay bir bitkidir. Ancak, direkt güneş alan pencere önlerine veya kalorifer gibi ısıtıcıların yanına konumlandırılırsa bu bitkinin sağlıklı büyümesine engel olur. Eğer yılbaşı kaktüsü küçük bir saksıda, sıkışmış bir toprakta ise kökleri yeterince gelişemez. Çok fazla sulamak da yılbaşı kaktüsü için uygun değildir. Bu gibi durumlarda çiçeğiniz büyümeyebilir.

yılbaşı kaktüsü

Yuka Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Faydaları

Telgraf Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Çeşitleri

Aşkın Gözyaşları Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kılıç Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Yetiştirme İpuçları

Kasımpatı (Krizantem) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bakla Tarifi

Bakla

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Zencefilli Ve Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi

Zencefilli Ve Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bakla Kızartması (Bakla Balığı) Tarifi

Bakla Kızartması (Bakla Balığı)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli Tarifi

Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi

Yılbaşı Kurabiyesi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yılbaşı Çikolatası Tarifi

Yılbaşı Çikolatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yılbaşı Kurabiyeleri Tarifi

Yılbaşı Kurabiyeleri

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi

Yılbaşı Kurabiyesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yılbaşı Pastası Tarifi

Yılbaşı Pastası

10-12 kişilik, 35dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri