Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı, Çoğaltılması ve Anlamı Tarifi

Kokina: Yılbaşının Şans, Mutluluk, Huzur Çiçeği

Her yıl aralık ayının son haftasında pek çok evi tatlı bir telaş alır. Biten eski yılı uğurlama ve gelecek yeni yılı karşılama adına yapılan hazırlıklar, genellikle yılbaşı kutlamaları olarak adlandırılır. Yeni yılın umut ve huzurla gelmesi için dilekler tutulur, hep beraber ağız tadı ile yemekler yenilir. Böylesine neşeli ve kalabalık gecelerin en ince ve zarif detayları da evleri süsleyen çiçeklerdir.

Bu yazımızda sizlere yılbaşında evinizi süslemeniz için fikir olabilecek kokina çiçeği hakkında bilgi vereceğiz. Kokina çiçeği sadece bir süs bitkisi değil aynı zamanda umut ve beklentinin birer sembolü olarak hatırlarda kalacak. Odanızda kırmızı çiçekleri ve yeşil yaprakları ile iyi bir ahenk içinde olacak kokina çiçeğiyle tanışmalısınız.

O halde yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır, yılbaşı çiçeği kokina bitkisi özel bir anlamı, hikayesi var mıdır? Nasıl ilk günkü canlılığı korunur? Bu gibi sorularınızı yanıtlayalım ve yılbaşında evinize kırmızılığıyla ahenk kazandıracak, üstelik yıl boyu bu etkisini sürdürebilecek yılbaşı kokina çiçeği için bir mercek tutalım!

İlginizi çekebilir: Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

yılbaşı çiçeği kokina

Yılbaşı Çiçeği Kokina Nedir?

Kokina çok yıllık bir süs bitkisidir. Kokina çiçeği anlamı ise Yunan dilinden gelmektedir. “Kokoni” kırmızı rengi ifade eden bir kelimedir. Bu bitkinin de kırmızı renkte çiçekleri olduğu için adı kokina olarak bilinmektedir.

Genellikle yılbaşında olmak üzere evleri süslemek amacı ile tercih edilen bir bitkidir. Kırmızı renkte çiçekleri bulunan bu bitkinin meyvelerine “silcan” adı verilmektedir.

Bu bitki kuşkonmazgillere ait bir türdür. Ülkemizde genel olarak sahil kesimlerinde can bulmuştur. Neredeyse 2000 yıllık geçmişe sahiptir ve Avrupa tıbbında yeri vardır. Kokina aslında tek bir çiçek değildir. Küçük çalılar halinde yetişmektedir. Kendine uygun bir iklim bulduğunda boyu hemen hemen 1 metreye yakın hale gelir. Pek çok isimle de bilinir.

Devedikeni, çıtırotu, temren ve tavşantopuğu adıyla bilinen bu çiçekler, insanlar tarafından toplanır ve demet haline getirilir. Demet şeklinde satıldığı haline “kokina” denilmektedir.

Sevdiklerinize armağan etmek için eğer bir buket çiçek hazırlatacaksanız buket içinde kokina da eklenmesini isteyebilirsiniz. Minik kırmızı detaylar oluşturan kokina, sonbahar detaylı çiçek buketlerinde hoş bir görünüm sağlayabilir. Ayrıca evinizde de dekor amacıyla bu çiçeği kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yılbaşı Kartı Nasıl Yapılır? 5 Süper Fikir

yılbaşı çiçeği bakımı

Yılbaşı Çiçeği Kokina Anlamı Nedir?

Kokina çiçeği bulunduğu evde ne kadar uzun süre canlı kalırsa, o eve o kadar bereket ve şans gelecektir. Yılbaşı çiçeği kokina mutluluk, huzur ve şans ile özdeşleşmiş bir bitkidir.

Kokina çiçeği anlamı, bir sonraki yıla kadar bu çiçek çürümez veya bozulmazsa yeni bir ev alacağınıza bir işaret olarak kabul edilir. Kokina çiçeğinin evlere asılma sebebi, evlere huzur, iyi şans ve bereket getirmesidir. Yeni yılda dilenen dilekler, bu çiçek sayesinde kabul edilir anlayışı hala birçok ülkede devam etmektedir.

yılbaşı çiçeği kokina

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı Nasıl Yapılır?

Canlı bir bitki olduğu için de zaman zaman bakıma ihtiyacı olacaktır. Peki “kokina çiçeği su sever mi?” ve bakımı nasıldır diye merak ediyorsanız, birkaç noktaya dikkat etmelisiniz:

Sıcaklık

Bu çiçek ne çok sıcağı sever ne de çok serin ortamı. Uzun süre yaşaması için ılıman bir havaya gerek duyar. En uygun sıcaklık oda sıcaklığıdır.

Ortam & Konumlandırma

Kokina bitkisi, oda sıcaklığında daha uzun süre canlı kalabildiği için ev içinde dolaylı olarak güneş alan bir yerde konumlandırabilirsiniz. Kalorifer peteği, klima altı veya herhangi bir ısıtıcının çok yakınında olması tehlikelidir. Ayrıca kokina bitkisinin kırmızı meyveli taneleri evcil hayvanlar için zehirlidir. Evcil hayvanların bulunduğu evler için sakıncalıdır.

Sulama

Su ihtiyacını gidermek için ise kök kısmından su verebilirsiniz. Haftada 1 veya en fazla 2 defa sulama ile canlılığını koruyacaktır. Fazla suyu sevmediğinden, çok su aldığında kısa zamanda çürüyebilir. Sulamada aşırıya kaçmamalısınız.

Yeşil yapraklarının bakımı için: Çiçeği satın aldıktan 1 ay sonra sap kısımlarını haftada 1 kez 1 gün boyunca suda bekletebilirsiniz.

Yılbaşı Çiçeği Kokina Nasıl Çoğaltılır?

Kokina çiçeği çok yıllık bir bitkidir. Tohum, çelikleme veya boğumlu yapraklarından toprağa dikme yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.

Çok yoğun yaz güneşi almaması gerekir. Ortam sıcaklığı oda sıcaklığında olabilir. Kışın soğuk olan alanlar veya direkt yoğun güneşe maruz kalan ortamlar kokina yetişmesi için uygun değildir. Aydınlık, havadar ortamlarda konumlandırabilirsiniz.

yılbaşı çiçeği nasıl çoğaltılır

Yılbaşı Çiçeği Kokina Nerede Yetişir?

Kokina çiçeğinin elde edildiği kokina ağacı genel olarak sahile yakın ve sahil şehirlerinde yetişmektedir. Doğduğu ve can bulduğu bölge Avrupa olsa da zamanla ülkemize kadar gelmiştir. İran ve Akdeniz yakınlarında yetişir. Ülkemizde İstanbul’da yetişir; orman bölgelerinde daha çok bulunur.

Özellikle ağustos ayından aralık sonuna kadar; kıyı Karadeniz’de, Marmara’da ve Akdeniz’de toplanmaya hazır hale gelmektedir. Dünya genelinde İran’dan Portekiz’e kadar kendine yaşam alanı bulmuştur. Kışların karlı ve ılık geçtiği bölgelerde, karlar arasından canlı kırmızı rengiyle kendini gösterir.

yılbaşı çiçeği kokina bakımı

Yılbaşı Çiçeği Kokina Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?

Bu çiçeği yılbaşı telaşı için yapacağınız hazırlıklarda dekor olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz masa süslemesinde dilerseniz peçete süslemesinde kullanarak sunumlara renk katabilirsiniz.

Kokina çiçeği ve hasır ip kullanarak peçete bağlayabilirsiniz. Şık bir peçete sunmak için kokina çiçeğinin kırmızı tomurcuklarından da faydalanabilirsiniz.

Boş bir çerçeve alarak kokinadan birkaç dal çerçeve içinde saklayabilirsiniz. Yılbaşından hatıra olarak kalan bu çerçeve evinizin bir köşesinde dekor olacaktır. Gelin buketinde de kokina çiçeği kullanılmaktadır. Şık ve zarif bir buket hazırlamak için aklınızda bu çiçek olsun.

Gelin buketi olduğu gibi damat yaka çiçeğinde de bir iki dal kokina kullanılır. Kokina çiçeğini istediğiniz objelerde süsleme amacıyla kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel Şık Sunumlu 14 Tarif

yılbaşı çiçeği

Yılbaşı Çiçeği Kokina Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kokina Ne Kadar Dayanıklıdır?

Dalından koparılmış, buket içindeki kokinanın ömrü çok uzun değildir. Kökü topraktan ayrıldığı için zamanla ihtiyaç duyduğu vitamini ve oksijeni alamayacağı için solmaya başlar. Özellikle de kırmızı tanelerinin canlılığını yitirmesi dikkat çeker. Yeşil yapraklı kokinalar ise 1 ay içinde solmaya dökülmeye başlar. Ancak bitki toprağa dikilmiş şekilde evde bulunursa, salon bitkisi olarak canlı kalmaya devam edebilir. Gerekli ortamı hazırladığınızda, kokina çalı görünümünü kaybetmeden yetişmeye devam eder.

Kokina Neden Bağlanır?

Bu konu hakkında hem botanik hem de batıl bir açıklama yapmak gerekir. Botanik alanında kokinanın bağlanması, bitkinin daha şık durması içindir. Dallar ve yaprakları bir arada kaldığında, buket halinde göz alıcı bir güzellik sunar. Batıl bir inanışa göre yılbaşında alınan kokina, bağlı kalmalıdır. Eğer sonraki seneye kadar canlı kalmayı başarırsa eve maddi açıdan bereket ve kazanç getireceğine inanılır. Kimi görüşlere göre; kokina 1 sene boyunca canlılığını koruyorsa o evdeki üyelerin ev sahibi olacağına inanılır.

Kokina Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

  • Kırmızı
  • Pembe
  • Turuncu
  • Lila
  • Beyaz
  • Sarı

Kokina Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kokina çiçeği yılın pek çok zamanı çiçek açabilir; ancak genellikle aralık ayında açar. Yılbaşı zamanı süslemelerinde sıklıkla kullanılması da tesadüf değildir.

kokina çiçeği çoğaltılması

Yılbaşı Mesajları: En Güzel Sözler 2024

Yılbaşı Mezeleri: İştah Kabartan 35 Tarif

Yılbaşı Şarkıları: En İyi Çalma Listesi 2024

Yılbaşı Ne Zaman? 2024 Yılbaşı Tatili Kaç Gün?

2024 Yılbaşı Filmleri: Yeni Yıl Temalı En İyi 46 Film

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hatmi Çiçeği Ve Kabak Çiçeği Dolması Tarifi

Hatmi Çiçeği Ve Kabak Çiçeği Dolması

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bakla Tarifi

Bakla

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Zencefilli Ve Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi

Zencefilli Ve Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ispanaklı Kek (Kesinlikle Koku  Yok) Tarifi

Ispanaklı Kek (Kesinlikle Koku Yok)

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bakla Kızartması (Bakla Balığı) Tarifi

Bakla Kızartması (Bakla Balığı)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yoğurtlu Bakla (Bakla Cacığı) Tarifi

Yoğurtlu Bakla (Bakla Cacığı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli Tarifi

Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi

Yılbaşı Kurabiyesi

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yılbaşı Çikolatası Tarifi

Yılbaşı Çikolatası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri