Kokina: Yılbaşının Şans, Mutluluk, Huzur Çiçeği
Her yıl aralık ayının son haftasında pek çok evi tatlı bir telaş alır. Biten eski yılı uğurlama ve gelecek yeni yılı karşılama adına yapılan hazırlıklar, genellikle yılbaşı kutlamaları olarak adlandırılır. Yeni yılın umut ve huzurla gelmesi için dilekler tutulur, hep beraber ağız tadı ile yemekler yenilir. Böylesine neşeli ve kalabalık gecelerin en ince ve zarif detayları da evleri süsleyen çiçeklerdir.
Bu yazımızda sizlere yılbaşında evinizi süslemeniz için fikir olabilecek kokina çiçeği hakkında bilgi vereceğiz. Kokina çiçeği sadece bir süs bitkisi değil aynı zamanda umut ve beklentinin birer sembolü olarak hatırlarda kalacak. Odanızda kırmızı çiçekleri ve yeşil yaprakları ile iyi bir ahenk içinde olacak kokina çiçeğiyle tanışmalısınız. Evinize renk katacak!
O halde yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır, yılbaşı çiçeği kokina bitkisi özel bir anlamı, hikayesi var mıdır? Nasıl ilk günkü canlılığı korunur? Bu gibi sorularınızı yanıtlayalım ve yılbaşında evinize kırmızılığıyla ahenk kazandıracak, üstelik yıl boyu bu etkisini sürdürebilecek yılbaşı kokina çiçeği için bir mercek tutalım!
İlginizi çekebilir: Yılbaşı Kaktüsü: Evde Bakımı ve Çoğaltılması

Yılbaşı Çiçeği Kokina Nedir?
Kokina çok yıllık bir süs bitkisidir. Kokina çiçeği anlamı ise Yunan dilinden gelmektedir. “Kokoni” kırmızı rengi ifade eden bir kelimedir. Bu bitkinin de kırmızı renkte çiçekleri olduğu için adı kokina olarak bilinmektedir.
Genellikle yılbaşında olmak üzere evleri süslemek amacı ile tercih edilen bir bitkidir. Kırmızı renkte çiçekleri bulunan bu bitkinin çiçeklerine “silcan” adı verilmektedir.
Yeni yılda tercih edilmesinin sebebi, bir sonraki yıla kadar bu çiçek çürümez veya bozulmazsa yeni bir ev alacağınıza bir işaret olarak kabul edilir. Kokina çiçeğinin evlere asılma sebebi, evlere huzur, iyi şans ve bereket getirmesidir. Yeni yılda edilen dilekler, bu çiçek sayesinde kabul edilir anlayışı hala birçok ülkede devam etmektedir.
Bu bitki kuşkonmazgillere ait bir türdür. Ülkemizde genel olarak sahil kesimlerinde can bulmuştur. Neredeyse 2000 yıldır geçmişe sahiptir ve Avrupa tıbbında hala yeri vardır. Kokina aslında tek bir çiçek değildir. Küçük çalılar halinde yetişmektedir. Kendine uygun bir iklim bulduğunda boyu hemen hemen 1 metreye yakın hale gelir. Pek çok isimle de bilinir.
Devedikeni, çıtırotu, temren ve tavşantopuğu adıyla bilinen bu çiçekler, insanlar tarafından toplanır ve demet haline getirilir. Demet şeklinde satıldığı haline “kokina” denilmektedir.
Sevdiklerinize armağan etmek için eğer bir buket çiçek hazırlatacaksanız buket içinde kokina da eklenmesini isteyebilirsiniz. Minik kırmızı detaylar oluşturan kokina, sonbahar detaylı çiçek buketlerinde hoş bir görünüm sağlayabilir. Ayrıca evinizde de dekor amacıyla bu çiçeği kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yılbaşı Kartı Nasıl Yapılır? 3 Süper Fikir

Yılbaşı Çiçeği Kokina Bakımı Nasıl Yapılır?
Kokina çiçeği bulunduğu evde ne kadar uzun süre kalırsa, o eve o kadar bereket ve şans gelecektir. Canlı bir bitki olduğu için de zaman zaman bakıma ihtiyacı olacaktır.
Peki “kokina çiçeği su sever mi?” ve bakımı nasıldır diye merak ediyorsanız, birkaç noktaya dikkat etmelisiniz.
Bu çiçek ne çok sıcağı sever ne de çok serin ortamı. Uzun süre yaşaması için ılıman bir havaya gerek duyar. Su ihtiyacını gidermek için ise kök kısmından su verebilirsiniz. Haftada 2 defa sulama ile canlılığını koruyacaktır. Fazla suyu sevmediğinden, çok su aldığında kısa zamanda çürüyebilir.

Yılbaşı Çiçeği Kokina Nerede Yetişir?
Kokina çiçeğinin elde edildiği kokina ağacı genel olarak sahile yakın ve sahil şehirlerinde yetişmektedir. Doğduğu ve can bulduğu bölge Avrupa olsa da zamanla ülkemize kadar gelmiştir. İran ve Akdeniz yakınlarında yetişir. Ülkemizde İstanbul’da yetişir; orman bölgelerinde daha çok bulunur.
Özellikle ağustos ayından aralık sonuna kadar; kıyı Karadeniz’de, Marmara’da ve Akdeniz’de toplanmaya hazır hale gelmektedir. Dünya genelinde İran’dan Portekiz’e kadar kendine yaşam alanı bulmuştur. Kışların karlı ve ılık geçtiği bölgelerde, karlar arasından kendini gösteren kokina beyaz ile dikkat çeken bir görünüme ulaşır.

Kokina Çiçeği Nasıl Kullanılır?
Bu çiçeği yılbaşı telaşı için yapacağınız hazırlıklarda dekor olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz masa süslemesinde dilerseniz peçete süslemesinde kullanarak sunumlara renk katabilirsiniz.
Kokina çiçeği ve hasır ip kullanarak peçete bağlayabilirsiniz. Şık bir peçete sunmak için kokina çiçeğinin kırmızı tomurcuklarından da faydalanabilirsiniz.
Boş bir çerçeve alarak kokinadan birkaç dal çerçeve içinde saklayabilirsiniz. Yılbaşından hatıra olarak kalan bu çerçeve evinizin bir köşesinde dekor olacaktır. Gelin buketinde de kokina çiçeği kullanılmaktadır. Şık ve zarif bir buket hazırlamak için aklınızda bu çiçek olsun.
Gelin buketi olduğu gibi damat yaka çiçeğinde de bir iki dal kokina kullanılır. Kokina çiçeğini istediğiniz objelerde süsleme amacıyla kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yılbaşı Menüsü Yemekleri: Yeni Yıla Özel Şık Sunumlu 14 Tarif

Kokina Yılbaşı Çiçeği Fiyatları Ne Kadar?
Yılbaşında tatlı telaşlarla yapılan hazırlıkların arasında kokina çiçeği alınması da unutulmaz. Senenin son dakikalarına kadar satışı yapılan kokina çiçeği fiyatları her cebe hitap edecek şekilde.
Demet demet satılan kokina çiçekleri fiyatı şehirlerde farklılık gösterir. Adet özelinde fiyatlar değişebilir. Aranjman özelliklerine göre fiyatları yükselebilmektedir. Yılbaşına yakın bir dönemde caddelerde, sokak başlarında ve marketlerde kokina çiçeklerini bulabilirsiniz. Siz de uğur getireceğine inanıyorsanız, bu sene evinizden kokina çiçeğini eksik etmeyin deriz.
Bazı firmalar tek buket halinde satışa sunarken bazı firmalar ise büyük demetler halinde kokinayı müşterilerine ulaştırmayı hedefler. Kalabalık bir yılbaşı akşamı planlıyorsanız orta büyüklükteki kokina demeti ile masanıza, evinize renk getirebilirsiniz.
Kokina Ne Kadar Dayanıklıdır?
Dalından koparılmış, buket içindeki kokinanın ömrü çok uzun değildir. Kökü topraktan ayrıldığı için zamanla ihtiyaç duyduğu vitamini ve oksijeni alamayacağı için solmaya başlar. Özellikle de kırmızı tanelerinin canlılığını yitirmesi dikkat çeker. Yeşil yapraklı kokinalar ise 1 ay içinde solmaya dökülmeye başlar. Ancak bitki toprağa dikilmiş şekilde evde bulunursa, salon bitkisi olarak canlı kalmaya devam edebilir. Gerekli ortamı hazırladığınızda, kokina çalı görünümünü kaybetmeden -20 derecedeki konumlarda balkonda, evde ve bahçede yetişmeye devam eder.
Kokina Neden Bağlanır?
Bu konu hakkında hem botanik hem de batıl bir açıklama yapmak gerekir. Botanik alanında kokinanın bağlanması, bitkinin daha şık durması içindir. Dallar ve yaprakları bir arada kaldığında, buket halinde göz alıcı bir güzellik sunar. Batıl bir inanışa göre yılbaşında alınan kokina, bağlı kalmalıdır. Eğer sonraki seneye kadar canlı kalmayı başarırsa eve maddi açıdan bereket ve kazanç getireceğine inanılır. Kimi görüşlere göre; kokina 1 sene boyunca canlılığını koruyorsa o evdeki üyelerin ev sahibi olacağına inanılır.

Yılbaşı Filmleri: En İyi 43 Film Önerisi
Yılbaşı Ne Zaman? 2023 Yılbaşı Tatili Kaç Gün?
Yılbaşı Sofraları İçin Tercih Edilen 35 Salata-Meze Tarifi
Yılbaşı Mesajları Hiçbir Yerde Bulamayacağınız Şans Dilekleri
Yılbaşı Şarkıları: Yeni Yıl Gecesinde Ortamı Süsleyecek 20 Hit Şarkı
4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
10 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 800.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.