Kahvaltıların Sultanı Efsane Lezzet!
Yöresel Peynir Çeşitleri
Sahi sevgi neydi? Sevgi sofraya konan bir tabak peynirdi. O varsa masalar sofra olur. Van’ın otlu peynirinden İzmir Tulum peynirine değin çok geniş bir peynir çeşitliliğe ev sahipliği yapan Anadolu’da bu sevgi emekle harmanlandı ve sofraların baş köşesine oturdu. Simide yaren, çaya yoldaş oldu.
Peki bu efsanenin her çeşidine aşina mıyız? Sizin için Anadolu’nun sıcaklığını taşıyan yöresel peynirlerimizi sofralarınıza olmasa da sayfalarınıza taşıdık. Haydi peynirsever dostlar yöresel peynirlerimizi keşfe çıkalım.
1) Van Otlu Peynir
Mevsiminde dağlardan, yaylalardan toplanan otlar katılarak hazırlanır. Bunlardan bazıları dağ nanesi, yabani sarımsak, Mustafa çiçeği ve dağ kekiği. Koyun sütünden hazırlansa da zaman zaman içine keçi veya inek sütü karıştırılabilir.
2) Kars Gravyeri
Hani Tom ve Jerry’de gördüğümüz delikli peynir vardı ya işte bu o. Çok yoğun bir tada sahiptir bu yüzden her damağa hitap etmez. Peynir katılan yemeklere az miktarda rendelenmesi hoş bir aroma katar. Tam yağlı inek sütünden yapılan bu peynir Rus peynir ustaları tarafından Kars’ta üretilmeye başlanır. Bu süreçte Kars’ın yöresel lezzetlerinden biri olur.

3) Ezine Peyniri
Çanakkale’nin Ezine ilçesinin yanı sıra Bayramiç, Çan, Ayvacık civarından gelen sütlerden üretilir. Ezine peyniri kendi içinde de çeşitlere ayrılır. Bu peynirin kaliteli olduğunu gösteren detaylar şunlardır: Kırılgan olmaması, orta sertlikte olması ve açık sarı renktir.Kahvaltıda tüketilebileceği gibi çeşitli börek, poğaça tariflerinde de kullanabilirsiniz.

4) Çeçil Peyniri
İplik iplik bir peynir olan çeçil peyniri Erzurum, Iğdır, Kars gibi illerimizde üretilir. Az yağlı ve yumuşaktır. Kimi yerlerde iplik, civil veya tel peynir olarak adlandırılır. Çeçil peynir denince akla ilk kuymak gelir.

5) Mihaliç Peyniri
Adını Bursa’nın ilçesi Karacabey ilçesinin eski adından alır. Yağlı ve tuzlu bir peynirdir. Kahvaltıda tüketebileceğiniz gibi salataya, makarnaya da katabilirsiniz. Ayrıca kızartmasını da yapabilirsiniz. Fosfor açısından zengin olduğu için hamile kadınlara çokça tavsiye edilir.

6) İzmir Tulum Peyniri
Eskiden tamamen koyun sütünden yapılırken günümüzde inek sütünün de karıştırıldığı görülür. Asıl adı Bergama tulum peyniridir. Eskiden koyun tulumlarına basılırken artık teneke kutulara basılıyor. Köy yapımı olanla mandıra yapımı olan arasında fark vardır.

7) Konya Küflü Peynir
Koyun sütünden yapıldığı için daha yağlıdır. Genellikle sütün bol olduğu bahar aylarında üretilir. Küflendirmenin doğru bir şekilde yapıldığından emin olunan güvenilir yerlerden alınmalıdır.

8) Antep Peyniri
Topak topak bir görüntüsü vardır. İlkbaharda hazırlanır, yazın ve kışın tüketilmek üzere salamura suda saklanır. Sofraya koymadan önce sıcak suda bekletilir. Gaziantep mutfağında böreklerde, kahvaltılarda, irmik helvası gibi tatlılarda kullanılır.

9) Divle Obruk Peyniri
Çok zor tedarik edilen bir peynir çeşididir. Karaman Ayrancı’ya bağlı Üçharman Köyü’nde üretilir. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en kaliteli peynirlerinde biridir. Nisan-mayıs aylarında 35 metre derinlikteki obrukta bekletilir. 4-5 ay sonra tulumum üzerini kırmızı küfler kaplar. (peynirin içine geçmez.) Bu peynirimizi değerli yapan unsur tadının yanında başka bir yerde üretilememesidir.

10) İsli Çerkez Peyniri
İsminin isli olmasının nedeni odun ateşinin biraz yukarısına asılıp öyle kurutulmasındandır. Bu ise peynire ayrı bir lezzet katar. Çerkez aileler tarafından üretilmiştir. İnek ve koyun sütünden elde edilen yumuşak bir peynirdir. Özel davetlerin peyniridir. Kızartması pek lezzetlidir.

Türk ve Dünya Mutfağından Peynir Çeşitleri
--
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.