Türk ve Dünya Mutfağından Peynir Çeşitleri, İsimleri ve Özellikleri

Türk ve Dünya Mutfağından Peynir Çeşitleri, İsimleri ve Özellikleri Tarifi

Peynir ve Çeşitleri Hakkında Tüm Merak Edilenler

Kökeni M.Ö. 9 binli yıllara dayanan ve ilk koyunun evcilleşmesiyle beraber, çabuk bozulan sütü saklama yöntemi ararken keşfedildiği tahmin edilen peynir, yüzyıllardır farklı şekil ve üretim tekniğiyle sofralarımızla buluşuyor. İlk çıkışının Orta Asya olduğu tahmin edilen ve günümüzde 1000’in üzerinde farklı çeşidi olan peynir kelimesi dilimize Farsça sütten yapılmış manasına gelen “panir” kelimesinden geçmiştir. Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve kültürü ile pıhtılaştırılması ve peynir altı suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür.

Türk ve Dünya Mutfağından Peynir Çeşitleri

Peynirin Faydaları Nelerdir?

  • Peynir protein değeri yüksek bir gıda olması sebebiyle vücudun protein ihtiyacı sağlamasında önemli rol oynar.
  • Yüksek kalsiyum oranı dişlerimizi güçlendirerek özellikle kadınlarda kemik erimesine karşı faydalıdır.
  • Bağırsak mikro florasını dengeleyerek zararlı mikro organizmaların barınmasını güçleştirir, sindirimi kolaylaştırır.
  • A, B1, B2, B6, B12, Folik asit ve içerdiği Tokoferol ihtivası ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Peynirin Besin Değeri Nedir?

Binin üzerinde çeşide sahip olduğu tahmin edilen peynirin besin değerleri cinslerine göre farklılık göstermektedir. Ülkemizin en çok tüketilen peynirlerinden tam yağlı beyaz peynirin 100 gramında yaklaşık 260 kalori bulunurken, light beyaz peynirde bu değer 180 kalori civarındadır. Bunun yanında yine çok tüketilen peynirlerimizden taze kaşar peynirinin 100 gramı yaklaşık 355 kalori gelirken, light taze kaşar peynirinde bu değer 260 kaloriye düşmektedir.

100 gr tam yağlı beyaz peynirin besin değereleri üreticiden üreticiye farklık göstermekle birlikte ortalama olarak aşağıdaki gibidir;

Kalori (kcal): 264
– Toplam yağ: 21 g
– Kolesterol 89 mg
– Sodyum 1116 mg
– Potasyum 62 mg
– Karbonhidrat 4.1 g
– Şeker 4.1 g
– Protein 14
– A Vitamini 422 IU
– Kalsiyum 493 mg
– Demir 0.7 mg
– D Vitamini 16 IU
– B6 Vitamini 0.4 mg
– B12 vitamini 1.7 µg
– Magnezyum 19 mg

Peynir Çeşitleri Nelerdir?

Farklı hayvanlardan elde edilen sütlerin farklı şekillerde işlenmesi tarih boyunca ülkeden ülkeye, yöreden yöreye değişen farklı peynir türleri üretilmesine sebep olmuştur.  Ülkemizde en çok beyaz peynir, koyun peyniri, keçi peyniri ve kaşar peyniri tüketilmektedir. Ayrıca Kars gravyeri, İzmir tulumu, Hatay peyniri, Ezine peyniri gibi yöre ile özdeşleşen peynir türlerimizde ülke çapında yaygın bir şekilde tüketilmektedir. İngiliz menşeili cheddar, italyan menşeili  mozzarella ve parmesan, hollanda menşeili edam, fransız menşeili rokfor peyniri de sık tercih edilen ithal peynirlere örnek gösterilebilir.

Türk Mutfağından Peynir Çeşitleri İsimleri

  • Beyaz Peynir:

Koyun, inek ve keçi sütünün salamurada bekletilmesiyle hazırlanan peynir, farklı tat seçenekleriyle ülkemizde en çok tercih edilen peynir türlerinin başında gelir.

  • Kara Peynir:

Siyah peynir Doğu Anadolu bölgesine has siyah tuz ile salamura edilen peynirdir. Kullanılan siyah tuz, peynirin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

  • Ezine Peyniri:

Kaz dağlarının kuzey ve batı kesimlerindeki doğal bitki örtüsü ile beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerin farklı oranlarda karıştırılması ile elde edilen ezine peyniri, orta sert, az ve küçük gözeneklere sahip tam yağlı bir peynirdir.

  • Kars Kaşar Peyniri:

Yüzde yüz yağlı inek sütünden yapılan ve lezzetini Kars’ın yüksek rakımlı dağlarında otlayan ineklerinden alan Kars kaşar peyniri tabii maya ile mayalanır. Bekletildikçe tadı daha da artan bir tür gravyer olan Kars kaşar peyniri en az 12 ay sonra dinlendirildikten sonra tüketilir.

  • Konya Küflü Peynir:

Genellikle Konya ve Karaman bölgesinde yağı alınmış koyun sütünden üretilen ve doğal olarak küflendirilen bir peynir türüdür. Eski zamanlarda küflenmesi ve saklanması için deri tulumların kullanıldığı ve mağara içinde bekletilerek olgunlaştırılan Konya küflü peyniri arpa ve nohuttan mayalanan tuzlu bir peynirdir.

  • Süzme Peynir:

Ülkemizde son zamanlarda yaygınlaşan süzme peynir, peynir yapımı sırasında oluşan suyun kendiliğinden süzülmesi ile üretilen bir peynir türüdür. Yumuşak kıvamlı, tuzlu ve hafif ekşimsi bir tada sahiptir.

  • Sayas Peyniri:

İzmir bölgesinde üretilen bir peynir türü olan Sayas peyniri yöreye özgü kumru sandviçlerin olmazsa olmazlarından biridir. Halk arasında üçgen peynire de Sayas peyniri denilebilmektedir.

  • Lor Peyniri:

Peynir altı suyu pıhtılaşması ile elde edilen lor peyniri protein açısından çok zengin olmakla beraber, tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilir. Biyoloji değeri çok yüksek serum protein içeren lor peyniri tüm vücut ve kas proteinlerinin daha fazla sentezlenmesini sağladığından ve düşük kalori içerdiğinden spor yapanlar tarafından çok fazla tercih edilen bir peynir türüdür. Ev yapımı lor peyniri tarif

  • Keçi Peyniri:

Ülkemizde çok sık tüketilen peynirlerin başında gelen keçi peyniri Türklerin göçebe yapısı sebebiyle kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Çiğ keçi sütünden yapılan keçi peyniri, kahvaltıların yanı sıra, börek, gözleme, poğaça gibi hamur işleri yapımında da sıklıkla kullanılır.

  • Mihaliç Peyniri:

Tarihi 250 yıl öncesine dayanan ve adını Bursa’nın Karacabey ilçesinin eski adı olan Mihaliç’ten alan Mihaliç peyniri tam yağlı çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan oldukça tuzlu ve sert bir peynir türüdür.

  • Keş Peyniri:

Genelde Zonguldak ve Bolu civarı yörelerde rastlanan keş peyniri, yağsız süt veya yoğurt kullanılarak yapılır. Uzun süre dayanması için yapımında bol tuz kullanılan keş peyniri, bazı yörelerde yoğurt kurusu olarak da bilinmektedir.

  • Abaza Peyniri:

Abhazya’da yaşayan Kafkasya yerli halkından miras kalan abaza peyniri, çerkez peyniri olarak da bilinir. Mayalanan sütün dilimlenerek sıcak suya atılmasıyla elde edilen, taze ve kuru olarak yenilebilen tuzlu bir peynir türüdür. Adapazarı civarlarında bolca yapılıp, tüketilmektedir.

Türk ve Dünya Mutfağından Peynir Çeşitleri

Dünya Mutfağından Peynir Çeşitleri

  • Rokfor Peyniri:

Güney Fransa’nın doğal mağaralarında üretilen peynir ve “Roquefort” ismi ile bilinen rokfor peyniri, içinde bulundurduğu ince küf tabakaları, kendine has karakteristik kokusu ve yumuşak dokusu ile meşhur bir peynirdir. Rokfor peynir fiyatı yüksek değerli peynirler sınıfında gösterilebilir.

  • Tofu Peyniri:

Uzakdoğu mutfağına ait olan ve vegan peynir ya da soya peyniri olarak da  bilinen Tofu peyniri, soya sütünden yapılan bir cins kesiktir. Soya fasulyesinin haşlanıp asit ya da tuzlu bileşikler ile işlenmesi ile elde edilir. Hayvansal gıda içermediğinden veganlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir peynir, Japonya, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla tüketilir.

  • Parmesan Peyniri:

İtalya’nın kuzeyindeki Parma adlı şehirde üretilmeye başlanan ve adını üretildiği bölgeden alan Parmesan peyniri çok sert ve açık sarıya çalan bir peynir türüdür. 16 litre inek sütünden 1 kg üretilen Parmesan peyniri en az 12 ay dinlendirilir. En iyi Parmesan peynirleri ise 24-36 ay arası dinlendirilmiş olanlarıdır. Genellikle yemek ve salatalara rendelenerek tüketilir.

  • Gorgonzola Peyniri:

Kuzey İtalya’da üretilen ve yaşına göre isimler alabilen küflü bir peynir olan Gorgonzola görünüş olarak Rokfor peynirine benzese de, Rokfor’dan farklı olarak mavi-yeşil damarlara sahip bir peynir türüdür. Kaymağı alınmamış inek ve keçi sütünden yapılan peynir kırmızı şarabın yanına en çok yakışan peynir türlerinden biridir.

  • Cheddar Peyniri:

Adını, İngiltere’nin güneybatısında bulunan ve ilk yapıldığı yer olan Cheddar bucağından alan Cheddar peyniri, inek sütünden yapılan sert bir peynirdir. Hamburger ve sandviçlerde bolca tercih edilen bir peynir türüdür.

  • Mozzarella Peyniri:

Manda sütünden elde edilen ve mandanın en çok yetiştiği İtalya’ya has bir peynir türü olan Mozzarella peynir, inek ve manda sütü karışımı ile de elde edilebilir. Pizzalarda rendesi bolca kullanılan Mozzarella, sofralarda ise yumurta şeklinde yaklaşık 125 gramlık toplar halinde tüketilir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gözleme Çeşitleri Ve Katmer Tarifi

Gözleme Çeşitleri Ve Katmer

10-12 kişilik, 45dk Hazırlık, Pişirme yok
Peynir ( Pratik Ve Doğal ) Tarifi

Peynir ( Pratik Ve Doğal )

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Krem Peynir Ve Lor Peyniri (Videolu) Tarifi

Krem Peynir Ve Lor Peyniri (Videolu)

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sarma Poğaça (Peynir Ve Maydanozlu) Tarifi

Sarma Poğaça (Peynir Ve Maydanozlu)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Lor Peyniri Ve Peynir Altı Suyu Tarifi

Lor Peyniri Ve Peynir Altı Suyu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Peynir ve Patatesli Makarna Sufle Tarifi

Peynir ve Patatesli Makarna Sufle

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Labne Ve Peynir Altı Suyu Tarifi

Labne Ve Peynir Altı Suyu

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri