Alerji Belirtileri Çeşitleri Testi ve Tedavisi

Alerji Belirtileri Çeşitleri Testi ve Tedavisi Tarifi

Alerji Hakkında Merak Edilenleri Cevaplıyoruz

İnsan bedeni oldukça hassas ve çevresine karşı hemen tepki gösterebilecek bir yapıdadır. Bu tepkilerini kimi zaman ruhsal olarak yansıtır kimi zaman ise bedensel olarak ifade eder. Ruhsal tepkileri, genelde gerginlik ve mutluluk olarak yansır. Söz konusu bedenle tepki göstermek ise, bu durum bazen çeşitli hastalıklarla meydana gelmektedir.

Bedeniniz ile sağlıklı bir iletişim kurmak istediğinizde ona kulak vermelisiniz. Yediğiniz yemeklerden rahatsızlık duyduğu anda, o yemeğe bir ara vermelisiniz. Bulunduğunuz ortamdan bunaldığı zaman ise, o ortamdan uzaklaşarak bedeninizin ferahlamasına destek olmalısınız. Vücudunuzun sizinle iletişime geçme durumlarından birisi de sıkça görülen alerji ve kaşıntı belirtileridir. Her mevsimde kişiyi rahatsız eden alerji rahatsızlığını sizler için hazırladık. Aklınızdaki tüm sorular burada cevaplanıyor.

Güneşe çıktığı anda gözleri yaşaranları, hapşırma krizlerine girenleri, pamuklu ürünlere dokununca kaşınanları ve daha pek çok şekilde şikayeti olanları, satır aralarında görebilirsiniz. Alerji durumlarında yapmanız gerekenler ve merak ettiğiniz her detay bu yazıda sizler için açıklanıyor.

alerjik

Alerji Nedir?

En anlaşılır haliyle ifade edersek; alerji kişinin bağışıklık sisteminin çevredeki yabancı maddelere karşı gösterdiği tepkidir diyebiliriz. Söz konusu yabancı maddeler, bağışıklık sisteminin kabul edemediği şartlardır. Bu şartlar ise bazen hava durumları bazen de besinler olmaktadır. Ülkemizde genellikle alerji mevsimi bahar ayları olarak bilinir. Havadaki polenler ve uçan ufak tozlardan dolayı, bu zaman diliminde daha sık görülür.

Hassas olan bağışıklık sisteminiz, yabancı madde ile temasa geçtiği anda, vücudunuzda bir tepkime meydana gelir. Vücudunuzun verdiği bir cevapla çeşitli rahatsızlıklar yaşanır. Göz yaşarması, kızarıklık, kaşınma, kusma, öksürme, bayılma ve derideki değişimler buna örnektir.

alerjiler

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerji durumları kişilerde farklı şekillerde ve farklı sonuçlarda meydana gelebilir. En çok görülen alerji isimleri ve özellikleri ise şu şekilde maddelendirilebilir:

  • Alerjik Rinit: Bahar geldiğinde gözlerde ve burunda yaşanan akıntıların tıptaki adıdır. Halk arasında saman nezlesi veya yaz gribi olarak bilinmektedir. Havada bulunan tozlardan etkilenen beden burun tıkanıklığı, öksürük, kaşıntı ve akıntılarla tepki gösterecektir.
  • Alerjik Astım: Genetik olarak alerjiye yatkın bedenlerde de görülen bir türdür. Toz ve kokulara karşı oldukça hassaslık yaşanır. Bu durumu yaşayan kişilerde nefes darlığı, kuru öksürük, göğüste sıkışma gibi tepkiler görülmektedir.
  • Alerjik Konjonktivit: Gözün beyaz kısmını saran bir zar vardır. Bu zarın adı konjonktivadır. Zarın alerjen maddelere karşı verdiği cevaplar bu rahatsızlığı meydana getirir. Gözde sulanma ve yanma en belirgin özelliktir.
  • Ürtiker: Bu alerji türü genellikle deride görülmektedir. İnek sütü, kuru yemiş, domates, çeşitli ilaçlar, polen, ev tozu ve böcek ısırmaları bu duruma sebep olmaktadır. Alerji kaşıntı ve kızarıklık ile kendini tanıtır.
  • Besin Alerjisi: Kişinin bazı besinlerdeki proteine karşı gösterdiği tepkilerdir. Bu durum yaşandığında mide bulantısı, baş dönmesi ve ishal olarak görülmektedir.
  • Atopik Dermatit: Çocuklarda görülen bir alerjik reaksiyondur. Çocuk egzaması olarak bilinir. 6 aylıkken ortaya çıkabilir ve 2 yaşına kadar da görülme ihtimali vardır. Erken tedavi edilmediği durumlarda alerjik rinite dönüşebilir.
  • Arı Sokması: Arı sokması durumlarında yaşanan bu alerji durumu tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Arının soktuğu bölgede aniden kızarıklık ve şişme meydana gelir. Hemen müdahale edilmezse ölüm riski taşıyabilir. Alerjisi olan kişiler, arı sokması durumunda baygınlık da geçirmektedir.
  • Anafilaksi: En tehlikeli ve ölümcül sonuçlar doğuran alerji durumudur. Nefes almada zorluk ve bilinç kaybı olarak etkileri görülür. Belirtiler hemen görüldüğü gibi birkaç saat sonra da yaşanabilir. Tedavi sonrasında hastaya kortizon ilaçları verilir.

alerji belirtileri

Alerji Neden Olur?

Günümüzde neredeyse insanların %30’unda alerjik reaksiyonlar görülmektedir. “Alerji genetik mi?” sorusu düşündürür hasta kişileri. Belirtmek gerekir ki genetik faktörlerin etkili olduğu gibi, çevresel durumlar da alerjiye neden olabilir. Bir bebeğin alerjisi olup olmadığı anneden belli olacaktır. Eğer anne çevresel faktörlere karşı çok hassas ise bu durum, bebeğe de geçebilir.

Vücutta bulunan antikorlar, kişiyi zararlı maddelerden korumak için görev alırlar. Bazen zararlı olmayan maddeleri de vücuttan atmak için çalışırlar. Bu durum da kişide alerji olarak ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin, zararlı maddeleri vücuttan bir an önce atma durumu alerji olarak bilinir.

alerji öksürük

Alerji Belirtisi: Alerji Nasıl Anlaşılır?

  • Alınan gıdalardan sonra vücutta oluşan kızarıklık, kaşıntı, kusma, baş dönmesi ve ishal alerji belirtisi listesinde yer alır.
  • Açık ve tozlu havada bir süre sonra vücutta beliren kaşınma, hapşırma, öksürük, nefes darlığı ve göz yaşarması da nedenler arasındadır. Özellikle kişide bahar dönemlerinde polen ve tozlardan kaynaklı öksürükler başlıyorsa, alerji tanısı yapılabilir.
  • Yenilen bir besinden sonra sürekli aynı tepkiler veriliyorsa, besine karşı alerjiniz vardır denilebilir.
  • Mevsimsel alerji öksürüğü daha da tetikleyebilir. Bunun için gerekli ilaçlarla bu durum hafifletilebilir.

alerji testi

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Sağlıklı ve kalıcı çözümler için hastane koşullarında alerji testi yapılmaktadır. Deriden ve kan tahlili ile kişinin bağışıklık sistemi incelenir. Deri testleri daha kısa sürede sonuç verirken, kan testleri biraz daha zaman alabilmektedir. Yaygın olarak 3 tür test uygulanmaktadır:

  • Prick Testi: Bu test ile çizilen deriye alerjen maddelerden oluşan bir solüsyon damlatılır. Bekleme süresi içinde deride kızarıklık oluşuyorsa alerji tanısı görülür.
  • Patch Testi: Egzamaya neden olan alerjilerin tanısında uygulanır. Kimyasal maddeler içeren bir bant hazırlanır. Bu bant hastanın sırtında 24 saat boyunca bekler. Daha sonra bant çıkarılır ve kızaran yerler üzerinde inceleme yapılarak, hangi maddelere karşı alerjik reaksiyon oluştuğu belirlenir.
  • Kan Testi: Alerji şüphesi görülen kişiden kan alınır. Kanda bulunan IgE antikoru ölçülür. Alerjisi olan insanlarda bu antikor miktarı, daha yoğun görülmektedir.

alerji tedavisi

Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Alerji tedavisi, en basit yöntemden başlar. Hasta alerji yapan besinler ile teması kesecektir. Acı, ekşi, lifli veya çiğ besinler bazı kişilerde alerji yapabilir.
  • Kısa süreli tepkilerde kızarıklık ve kaşıntılar için doktorun da tavsiye ettiği alerji kremi deriye uygulanır. Kremden sonra belirtiler geçmezse hastaneye gitmek en doğru alerji çözüm yolu olacaktır.
  • Tedaviye en iyi cevap veren yöntem alerji aşısı olacaktır. Hastaya düşük dozlarla alerjen madde verilir. Aşama aşama bu maddenin dozu artar. Aşı süresi bittiğinde kişinin duyarlılığı ortadan kalkar ve alerji durumları görülmez. Aşı tedavisi hastanın direncine göre, 12 aya kadar devam edebilir.
  • Çocuklarda görülen mevsimsel alerjiler için alerji şurupları doktor kontrolü ile uygulanır.
  • Herhangi bir alerji durumunda doktora gittiğiniz ilk kontrolde doktorunuz alerji ilaçları ile tedaviye başlayacaktır. Belirli bir süre sonra ilaçlar etkili olmazsa ya doz değişimi yapılır ya da aşı ile tedavi uygulanır. İlaçlar alerjinin sizde oluşturduğu etkileri en aza indirmek için kullanılır.
  • Alerjik astım görülen bireylerde nefes darlığı yaşanır. Bu durumu önlemek için ve hastanın kendini daha iyi hissetmesi için alerji spreyleri verilmektedir. Hastanın özelliklerine göre doktorlar spreyleri önerirler.

alerji

Alerji Doktoru: Alerji Bölümü Hangisidir?

İnsanlarda görülen her hastalık, erken teşhis ile önlenebilir ve sağlıklı günler getirir. Erken teşhis ile alerji zararları en aza indirilip ortadan kaldırılabilir. Bunun için beslenmede ve açık havadaki faaliyetlerde, biraz daha dikkatli olmak gerekir.

Sizi rahatsız eden ve sağlığınızı tehdit eden alerjilerin tedavisi, hastanede ve doktorunuzda bulunmaktadır. Kulaktan dolma bilgiler ile hiçbir hastalık tedavi edilemez. Daha bilinçli adımlar atmak için alerji durumlarında öncelikle “Dahiliye” bölümünden bir randevu alıp kan tahlili yaptırmanız gereklidir. Dahiliye uygun gördüğü durumda “Cildiye” bölümüne sizi sevk edecektir. Eğer bulunduğunuz şehirde “Alerji ve İmmünoloji” bölümü olan hastaneler varsa, mutlaka gidip şikayetlerinizi dile getirmelisiniz. Bilinçli ve eğitimli bir alerji uzmanı ile yola çıktığınızda, bu hastalıklardan daha rahat kurtulabilirsiniz.

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Testi Kebabı Tarifi

Testi Kebabı

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Testi Kebabı (Videolu) Tarifi

Testi Kebabı (Videolu)

4-6 kişilik, 45dk Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Gözleme Çeşitleri Ve Katmer Tarifi

Gözleme Çeşitleri Ve Katmer

10-12 kişilik, 45dk Hazırlık, Pişirme yok
Meşhur Testi Kebabı Tarifi

Meşhur Testi Kebabı

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiye Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiye

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Magnolia Tarifi

Çeşit Çeşit Magnolia

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çeşit Çeşit Kurabiyelerim Tarifi

Çeşit Çeşit Kurabiyelerim

6-8 kişilik, 35dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Testi Kebabı (Lokum Gibi) Tarifi

Testi Kebabı (Lokum Gibi)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 3 saat Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri