Alkali Diyeti Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?

Alkali Diyeti Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Detoks Etkili Alkali Diyeti ile Tanışın

Son zamanlarda kilo verme adına çeşitli yöntemler gündemde. Her ülkede meşhur olan bir diyet sistemi geniş kitlelerce anında uygulanıyor. Bazen tek besinle zayıflama yöntemi, bazen de çeşitli detokslarla kilo verme mücadelesi, insanların mutfaklarını kontrol altına alan etken olmaktadır. Çıkılan her yol fazla olan kilolardan bir an önce kurtulmak içindir. Bu yolda ilerleyenlerin sık sık duyduğu alkali zayıflama yöntemi de bu yöntemlerden biridir.

Gazetelerde ve sosyal medyada iri puntolarla yer alan, alkali su ile zayıflama yöntemlerine biraz açıklık getiriyoruz. Sağlıklı beslenmeyi yaşamın merkezine alan alkali diyet hakkında hazırlanan bu yazımızda, vücudun zarar görmeden kilo vermesi için gerekli olanları belirteceğiz. Birçok insanın beslenirken dikkat ettiği noktalar, alkali beslenmenin temel felsefesi olarak karşınıza çıkacak. Daha iyi bir yaşam için yazımız sizlerle.

 salata

Alkali Ne Demek?

Lisede görülen Kimya derslerinden hatırlayacağınız bir kelimedir. Asit ve baz konularında geçen baz terimi, sıvılarda yer alan bazı ifade eder. Vücudumuzdaki sıvılarda yer alır. Vücudun içindeki mide sıvısı hariç tüm sıvılar alkalidir. Sıvıların asit mi alkali mi olduğunu anlamak istediğinizde dışarıdan alınan ürünlerin etiketlerine bakabilirsiniz. Alkali pH ile değerlendirildiğinden, alınan ürünlerin pH seviyesi ile alkali olduğunu tespit edebilirsiniz.

Sıvılardaki pH dengesi, 7 ile 14 arasında sağlanır. Alkali yoğunluklu beslenmek istediğinizde tüketeceğiniz gıdanın pH seviyesinin 7’nin üzerinde olmasına dikkat etmelisiniz. İnsan hücreleri için 7.35 veya 7.45 ideal seviyedir. Hücre ve organlar bu pH dengesinde korunur ve çalışır.

salata

Alkali Diyet Nedir? Nasıl Uygulanır?

Alkali diyet, beslenme şeklini değiştirmeye yönelik bir diyet şeklidir. İlk defa William Howard Hay tarafından uygulandığı bilinir. Yapay ve işlenmiş gıdaları beslenme programından çıkarıp taze meyve ve sebze tüketerek yapılan sağlıklı beslenme felsefesidir. Böylece vücudun pH dengesi sağlanmış olacaktır. Vücudun pH dengesini sağlanırken, asit üretimi de azaltılmış hale gelecektir. Mevsiminde, doğal gıdalar tüketerek doğanın nimetlerinden faydalanmak alkali diyetin temel görüşüdür.

Sofranızda birkaç değişim ile alkali diyeti yapabilirsiniz. Sofra tuzu yerine deniz veya himalaya tuzu tercih edebilirsiniz. Yemeklerinizi pişirmek için zeytinyağını tercih edin. Acıkma durumlarınızda paketli gıdalar yerine kuru yemiş tüketmeye alışın. Asitli içecek alışkanlığınız varsa bir kenara koymanın tam zamanı. Bitki çayları ile tanışın. Özellikle yeşil çayı şimdiden sevmeye başlayın. Salatalarınıza bolca limon ve sirke ilave ederek tüketin. Yemeklerde alınan proteinin neredeyse 4 katı yeşillik tüketmeye özen göstermelisiniz. Maydanoz, marul, roka gibi sebzelerin taze olması da ihmal edilmemelidir.

Alkali diyeti uygularken bazı ilkelere uymak gerekecektir. Özellikle, rafine şekere karşıdır. Rafine şeker tüketen insanların cildinin daha çabuk yaşlandığı gözlemlenmiştir. Hemen hemen Akdeniz beslenme şeklini yansıtan alkali diyet, tüm yetişkinlerde uygulanabilir. Ergenlik döneminde olanlar ve hamilelik riski taşıyanlar bu diyeti kesinliklikle uygulamamalıdır.

meyve tabağı

Alkali Besinler Nelerdir?

Alkali diyetin temelini oluşturan, asit oranı düşük alkali gıdalar ile sağlıklı beslenmek mümkün olabilir. Alkali besinler baz derecesine göre 3 grupta incelenmektedir.

  • Alkali oranı yüksek besinler: C vitamini kaynaklarından limon, greyfurt, avokado alkali meyveler olmak üzere, Hindistan cevizi, Hindistan cevizi sütü, badem sütüdür.
  • Alkali oranı orta derecede olan besinler: Protein kaynakları arasında yer alan yumurta, somon, lor peyniri, kefir, keçi, koyun sütü yoğurdu ve peyniridir. Ayrıca kavun, incir, olmamış yeşil muz, siyah erik ve üzüm pekmezi de orta derecede alkali gıdalar arasında yer alır.
  • Düşük alkali içeren besinler: Soya sütü, pirinç sütü, uskumru, karpuz, manda sütü ve yoğurdu, çiftlik somonu, ton balığı, hamsi, sardalya, kayısı, çilek böğürtlen, nektarin, kuru hurma, armut, siyah üzüm ve kuru siyah eriktir. Bu gıdaları tüketerek alkali diyeti uygulayabilirsiniz.
limonlu su

Ayrıca alkali su da bu beslenme programının en temel unsurudur. Vücudumuzun pH değeri 7.4 olarak bilinmektedir. Bu sebeple alkali sıvı tercihi yapılmalıdır. Çünkü kaliteli suyun alkali olması ve temiz olması gereklidir. Evde suyunuzu alkali hale getirmek için temiz içme suyunuza bir iki damla limon damlatabilirsiniz. Veya sudaki alkali karbonat ile de mümkün olabilir. 2 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edip daha sağlıklı su içebilirsiniz.

Evinizde yapmış olduğunuz alkali su faydaları ile vücudunuzu toksinlerden arındırıp mikropları atabilirsiniz. Ayrıca “alkali su zayıflatır mı” konusu da sıkça merak edilir. Alışkanlık haline getirirseniz yağ yakımınız hızlanır, bağışıklık sisteminiz güçlenir, sindirim problemleriniz yok olur. Aynı zamanda cildinizin güzelliğini de alkali sudan sağlayabilirsiniz. Cildinize parlaklık verecektir. Dikkat etmeniz gereken bir konuyu belirtelim. Hazırlanan “alkali suyu kimler içemez” diye bir düşünceniz olduğunda bu suyu hamilelerden ve ufak çocuklardan uzak tutmalısınız. Anne karnındaki bebeğin gelişimini etkileyebilir. Çocuklara verilmemesi gerekir. Çocukların her besini tüketerek büyümesi daha sağlıklı olacaktır.

sebze

Alkali Beslenme Faydaları Nelerdir?

  • Alkali beslenme, vücudunuzun her zerresinde etkilidir. Hücrelerinizi yenileyerek sizi daha sağlıklı vücuda kavuşturur.
  • Taze sebze ve meyve tüketimini öneren alkali beslenme ile kilo alma ihtimaliniz ortadan kalkacaktır. Daha doğal ve taze yiyecekler yiyeceğiniz için bağışıklık sisteminiz de güçlenecektir.
  • Alkali gıdalar arasında yer alan limon, portakal, greyfurt gibi alkali meyveler tüketeceğiniz için kış hastalıklarına yakalanma riskiniz en aza inecektir.
  • Yeşil yapraklı sebzelerin yer aldığı alkali beslenme ile vücudunuz antioksidan yiyeceklerle arınıp daha iyi hissedecektir.
  • Doğal gıdalar ile hazırlayacağınız alkali tarifler daha lezzetli hale gelecektir. Aynı zamanda hormonsuz ürünlerin te tüketilmesini önerdiği için, mutfağınız daha sağlıklı olacaktır.
  • Alkali diyet listesi maddelerinin başına yazılması gereken alkali su tüketimi ile daha rahat kilo verebilirsiniz. Gün içinde bolca su içmek bağırsaklarınızı çalıştırır ve sindirim faaliyetlerinizi rahatça gerçekleştirir.
  • İşlenmiş ve paketli gıdalara karşı olan alkali beslenme ile vücudunuza zararlı maddeleri almayacaksınız. Böylece vücudunuz tehlike altında kalmayacaktır.
  • Tuz tüketimini kısıtladığı için vücudunuzda ödem oluşma ihtimali de kalmayacaktır.
  • Alkali diyeti yapanlarda baş ve kemik ağrısı görülme oranı oldukça düşüktür.
  • Sebze ve meyve tüketiminin yoğun olduğu alkali beslenme ile yaşayanlarda kanser riski en aza inmektedir.
  • Antioksidan ve C vitamini içeren besinleri içerdiğinden kalp hastalıkları endişesi de ortadan kalkacaktır.

sağlıklı

Alkali Beslenme Zararları

Alkali beslenmenin insan sağlığını tehdit eden zararları görülmemiştir. Fakat ev ortamında yapılan karbonatlı alkali su, fazla tüketildiğinde karın ağrısı ve midede şişlik gibi etkileri olduğu söylenmektedir. Karbonatta bol miktarda sodyum bulunur. Sodyum da kana karışması gereken kalsiyumu tutar. Bu durum da alışkanlık haline geldiğinde kemik ve diş sağlığını olumsuz etkileyecektir.

Vücutta yoğun miktarda biriken karbonat, sonrasında ödem ve böbrek taşı gibi rahatsızlıkları getirecektir. Tüketiminde ölçülü olmak daha sağlıklı bir karar olacaktır.

Alkalili Su Nedir? Faydaları Nelerdir? Alkali Su Diyeti

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Tarifler Geri
Videolar Geri