Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024

Anneler Günü Ne Zaman, Hangi Gün? 2024 Tarifi

Anneler Günü Hangi Güne Denk Geliyor?

Pek çok kişinin merakla beklediği anneler günü, çok yakın zamanda kutlanacak. Bu günü özenle ve unutulmaz şekilde kutlamak isteyenler, şimdiden telaşa başladı bile. Annelerin gönlünü sevindiren, gözlerini dolduran ve duygulandıran anneler günü için hem satıcılar hem de eşler ve çocuklar bir hediye arayışında.

Peki, anneler günü ne zaman? Annelerin en özel günlerinden biri olan anneler günü ayın kaçında kutlanacak? Birçok kişinin merak ettiği bu soruyu sizler için en özenli halde yanıtladık. Üstelik bu günün hikayesini henüz bilmeyenler için de kısa bir not ekledik.

Anneler günü ne zaman 2024 yılında hangi hafta hangi ay kutlanacak diyenlere yol gösterecek bilgiler, bu satırlarda!

Tarif için: Nefis Anne Köftesi Tarifi (Videolu)

Anneler Günü Ne Zaman? 2024

2024 yılı içinde anneler günü hangi gün diye merak ediyorsanız sizlere anneler günü programınızı hazırlamanız için net tarihi açıklıyoruz. Anneler günü hangi tarihte diyenler için 12 Mayıs 2024 Pazar tarihi unutulmamalıdır.

Mayıs ayının 2. pazar gününe denk gelen anneler günü, pek çok evde tatlı telaşla kutlanacak. Anneler günü ne zaman kutlanır diye merak edenler annesini sevindirmek için mayıs ayının 2. pazar gününe denk gelen 12 Mayıs 2024 tarihini değerlendirebilir. Eğer anneniz için bu günü özel kılmak istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlayıp onu sevindirecek detaylar hazırlayabilirsiniz.

Anneler günü sabahında onu yormamak adına kahvaltıyı siz hazırlayıp onu uyandırabilirsiniz. Annenizi ne kadar çok sevdiğini ve sadece bu tarihte değil her zaman seveceğinizi dile getirebilirsiniz. Takvimler 12 Mayıs 2024’ü gösterdiğinde, hemen hemen pek çok evde anneler günü sevgiyle kutlanacak ve bundan sonra en güzel haliyle hatırlanacak. Annesi yanında olanların ve asla akıllardan çıkmayacakların, anneler gününü kutlarız.

Anneler Günü Hikayesi ve Ortaya Çıkışı

Anneler gününün tarihte yer alan 2 farklı öyküsü vardır. Bunlardan biri mitoloji kaynaklıdır bir diğeri de 1900’lü yıllardan günümüze kadar gelmiştir.

1. Hikaye

Anneler gününün ilk çıkış hikayesi aslında mitolojik dönemlere kadar uzanır. Rhea, pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olarak kabul edilir. Bu kutsal anneyi anmak ve hatırlamak için her sene mayıs ayı geldiğinde bir bahar şenliği düzenlenir. Bu bahar şenliği o dönemlerde Mayıs ayının ortalarına denk geldiği için; günümüzde de aynı dönemde kutlanır.

Antik Yunan halkı için önemli olan bu şenlik, anne olarak kabul edilen Rhea adına düzenlenmekteydi. Dönemler değişti ve artık anneler gününün çok farklı bir hikayesi akıllarda kaldı.

anneler günü ne zaman

2. Hikaye

Türkiye’de 1955 yılından günümüze kadar büyük bir sevinçle kutlanan anneler günü, Anna Jarvis tarafından pek çok ülkeye aşılanan özel bir gündür. Philadelphia’da yaşayan Anna Jarvis adında bir genç kız sayesinde bu özel gün, günümüzde de kutlanıyor.

Anna Jarvis, anne ve babasını 3 sene arayla kaybeden duygusal ve hırslı bir kızdır. Annesinin vefatına alışamayan Anna Jarvis, annesinin her sene anılması için bir şeyler yapmak ister. Annesiyle daha çok zaman geçirmek isteyen; ancak yeterince vakit ayırmadığını düşünen Anna Jarvis; annesine olan vefa borcunu çok özel şekilde yerine getirmek için harekete geçer.

Bunalımlı halinden çıkıp annesi için adımlar atan Jarvis, mayıs ayının 2. pazar gününe denk gelen günde yani annesinin vefat ettiği tarihte annesini özel bir törenle anar. Tüm anne ve çocukları etkilemek için emin adımlar atan Jarvis, anneleri hayatta olan çocuklara nasihatler vermek için diyar diyar dolaşır. Tüm anne ve çocukların arasındaki bağın güçlenmesi için annesini andığı günün resmi bir gün olması için çalışır.

Amacı için tüm siyasi ve resmi kişileri devreye sokmak ister ve uzun bir çaba sonucunda her sene Mayıs ayı geldiğinde, 2. pazar gününde anneleri anmak ve mutlu etmek için bir kutlama gerçekleştirir.

Dönemin belediye başkanı, Anna Jarvis’in bu fikrini çok beğenir ve anneleri onurlandıran bu özel günün her kesime yayılması için bir haber yaptırır. Anneler günü fikrini Amerika Birleşik Devletleri Kongresi kabul eder. 1908 yılında ilk defa anneler günü kutlanır ve bu seneden sonra bir gelenek haline gelir. Annelerin temizliğini ve masumiyetini temsil eden beyaz karanfiller, anneler gününde yüzlerce anneye takdim edilir.

İlginizi çekebilir: Anne Sütlacı Tarifi (Videolu)

anneler günü hangi gün

Peki, sonrası?

Ancak gelişen teknoloji ve değişen zaman nedeniyle annesini anmak için çaba gösteren Anna Jarvis’in bu amacı kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmaya başlar. Ticari amaç güden pek çok dükkan, anneler günü için hediye alınmasını ve hediyelerin para karşılığında satılmasını yaygınlaştırdı.

Anna Jarvis, beyaz karanfillerin çocuklara satılmamasını; ücretsiz şekilde verilmesini dile getirdi. Fakat çiçek satıcıları bu dileğini görmezden geldi. Annesi için canla başla özel bir gün olarak belirlediği anneler gününü, bir satış günü olarak gören ve bu duruma üzülen Anna Jarvis, çiçekleri satan firmalara dava açarak onlarla mücadele etti.

Anna Jarvis’i çileden çıkaran son hareket ise bir çiçek firmasının, satılan çiçeklerden kâr almasını teklif ettiği anda geldi. Jarvis artık bu durum için çok üzülüyordu. Günden güne kendini yorgun ve bitkin hissediyordu. Son günlerini Pennsylvania’da bir akıl hastanesinde geçiren Anna Jarvis, 24 Kasım 1948’de hayata gözlerini yumdu ve geriye onun annesi için mücadelesi ve anneler günü kaldı.

Rivayet edilen hikayelere göre anneler gününün özel bir anlamı vardır. Ülkemizde de anneler günü kutlanmaktadır. Bu önemli tarihte neler yapılabilir diyenler için kısa bir hatırlatma notu alalım:

Annesi vefat etmiş kişiler, annelerini kabristanda ziyaret ederek vefalı bir davranış sergileyebilir. Bu önemli günde onların ruhlarına dokunmak, manevi açıdan önemli olacaktır. Ayrı şehirlerde yaşayan aileler ve anneler, birbirine simgesel bir hediye gönderebilir. Sevgi dolu sözcüklerle geçen telefon konuşması da yine gönülleri bir araya getirecektir.

Aile yemeği için bir araya gelip güzel gün daha da anlamlı yaşanabilir. Anneler gününü kutlamak için, bu özel günü hatırlamak için annenizi geziye ya da yemeğe çıkararak kendisini özel hissetmesini sağlayabilirsiniz.

anneler günü hangi gündür

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 20 Tarif

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

En İyisini Sadece Annelerin Yapabileceği 20 Muhteşem Lezzet

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günlerden Kısır Günü Tarifi

Günlerden Kısır Günü

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Anneler Günü Poğaçası Tarifi

Anneler Günü Poğaçası

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Anneler Günü Pastası Tarifi

Anneler Günü Pastası

10-12 kişilik, 1 saat Hazırlık, Pişirme yok
Anneler Günü Pastası Tarifi

Anneler Günü Pastası

4-6 kişilik, 35dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Anneler Günü Keki Tarifi

Anneler Günü Keki

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Anneler Günü Pastası Tarifi

Anneler Günü Pastası

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Anneler Günü Pastası Tarifi

Anneler Günü Pastası

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Anneler Günü Pastası Tarifi

Anneler Günü Pastası

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri