Antep Fıstığı Faydası, Kalori ve Besin Değerleri

Antep Fıstığı Faydası, Kalori ve Besin Değerleri Tarifi

Tatlıların ve Çerez Tabakların Yeşil Sultanı: Antep Fıstığı

Güzel ülkemizin verimli toprakları sayesinde pek çok lezzetten faydalanma imkanı buluyoruz. İklim ve toprak çeşitliliği birbirinden farklı sebzeler, meyveler ve ağaçların yetişmesine ortam hazırlamıştır. Karadeniz’den Güneydoğu’ya kadar uzanan bu verimlilik sayesinde Avrupa’ya kadar ünü duyulan gıdalara sahip bir ülke konumuna geldik. Bu yazımızda yurtdışına kadar uzanan Antep fıstığını inceledik. Tatlılara verdiği lezzet ve yeşil görsel şölen ile bilinen Antep fıstığına dair tüm merak edilenler bir tık ile bu yazıda sizlerle.

antep fıstığı faydası

Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir?

Baklavaların en kıymetli malzemesi Antep fıstığı sadece baklava değil eklendiği her yeri lezzetlendirmektedir. Bu listemizde Antep fıstığı faydaları sizler için incelendi. Yerken damaklarda harika bir tat bırakan Antep fıstığının bilinmeyen faydaları için okumaya devam edin!

  • Antep fıstığı kalp dostu yiyeceklerden biridir. Yaşamınızda Antep fıstığına yer verdiğiniz durumda kötü kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz.
  • Yüksek proteine sahip olması nedeniyle diyet listelerinde ara öğünlere eklenmektedir. Bu nedenle gün içinde almanız gereken proteini bir avuç Antep fıstığı ile sağlayarak sağlıklı şekilde kilo verebilirsiniz.
  • Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkabilecek maküle hastalığını ortadan kaldırmada önemli bir role sahiptir. 50 yaşından sonra görülmeye başlanan görme kaybı bu durum içerisinde değerlendirilebilir.
  • Antep fıstığı doymuş yağa sahiptir. Bu nedenle cildinizin nem dengesinin korunmasında etkilidir. Cilt kuruluğunu önlemek amacıyla Antep fıstığı tüketilmelidir.
  • Tükettiğiniz besinlerin sağlıklı bir şekilde sindirilmesi için diyet lifine ihtiyaç duyarsınız. Antep fıstığı da diyet lifi açısından zengin bir besindir. Tükettiğiniz durumda sindirim problemlerini ortadan kaldırmış olursunuz.
  • Antep fıstığı afrodizyak özelliklere sahip bir besindir. Bu özelliği sayesinde kan akışını hızlandırmaktadır. Özellikle erkeklerin cinsel yaşamlarını canlandıran bir etkiye sahiptir.
  • Diyabet ile mücadele eden kişilerin Antep fıstığı yemesi, oldukça sağlıklı bir adım olacaktır. Antep fıstığının yapısında bulunan antioksidan bileşenler sayesinde, vücuda zarar verecek şekerler atılmaktadır.
  • Bakır oranı açısından yüksek olan Antep fıstığı, kişide demir emilimini artırmaktadır. Bu özelliği sayesinde anemi gibi kansızlık durumlarında oldukça sağlıklı bir görevi olacaktır.
  • Akciğer rahatsızlıklarında tüketilmesi önerilir. Boğazı ve göğsü yumuşatarak daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
  • Fıstıkların ezilmesi ile oluşturulan Antep fıstığı ezmesi sporcular ve aktif hareket halinde olanlar için enerji kaynağı olabilmektedir. Gün içinde bir kaşık
  • Antep fıstığı ezmesi tüketilmesi ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayacaktır.
    Stresli anlarda tüketildiğinde kişiyi rahatlatır ve sakinleştirir.

antep fıstığı fiyatları

Antep Fıstığı Kalori ve Besin Değeri

Antep fıstığı besin değeri açısından yüksek oranlara sahip bir yemiştir. Yaklaşık 1 kahve fincanı Antep fıstığı kalori bilgisi 429 kcal olarak karşınıza çıkacaktır. Bu demek oluyor ki gün içinde Antep fıstığı tüketildiğinde diğer öğünlerde dikkatli olmak gereklidir. Aynı ölçüde Antep fıstığı 21.21 gram karbonhidrat içermektedir. 15.79 gram protein, 34.37 gram yağ, 7.73 gram lif ve 755.25 mg lif de bulunuyor.

Antep fıstığı kalsiyum, potasyum, fosfor, A ve C vitaminlerini de barındıran oldukça sağlıklı ve faydalı bir besindir. Kalp sağlığının korunması için gerekli tüm mineralleri bir fincan Antep fıstığından alabilirsiniz. 1 avuç antep fıstığı kaç kalori diye hesapladığınızda 103 kaloriyi görebilirsiniz.

antep fıstığı ağacı

Antep Fıstığı Nerede Yetişir?

Antep fıstığı bitkisi orta boyda, gür yapılı ve geniş görünümü ile yaprak döken ağaçlardandır. Verimli şekilde yetişmesi için sıcak ve kuru bölgede olması gereklidir. Kış mevsimi sürecinde ise serinliğe ihtiyaç duyar. Tuzlu toprağa ihtiyaç duymaktadır. Dünya genelinde bir üretim dağılımı yapıldığında ilk sırayı Gaziantep alacaktır. Listenin devamında ABD, İran ve Suriye gibi ülkeler yer almaktadır.

Bu ülkelerde yetiştirilen Antep fıstıkları sağlık, gıda, sanayi, kozmetik ve yakıt alanında kullanılmaktadır. Kabuğunun bile değerli olduğu Antep fıstığı son yıllarda daha da önemli bir konuma gelmiştir.

Antep fıstığı fiyatları bakımından diğer yemişlere göre daha yüksek rakamlarda gezmektedir. Kabuklu Antep fıstığının kilosu 35 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Antep fıstığı ezmesinin 320 gramı için de yaklaşık 35 TL ödeyebilirsiniz.

antep fıstığı çeşitleri

Antep Fıstığı Çeşitleri Nelerdir?

Antep fıstığının çeşitleri dişi ve erkek olmak üzere ayrılmaktadır. Amerikan fıstıklar Peter olarak adlandırılır ve gösterişsiz ve çelimsiz bir yapıya sahiptir. Dişi türleri de Kerman adı ile bilinmektedir. Dişi ağaçlar daha gösterişli ve verimlidir.

Bu ağaçlardan elde edilen Antep fıstığı çeşitleri ise Siirt, Halebi, İran, ohadi, değirmi, keten gömleği, sefidi ve hacı mümtaz olarak bilinmektedir. Yakıt olarak kullanılan Antep fıstığı sadece Çin’de üretilmektedir. Gıda olarak tüketime uygun değildir.

antep fıstığı fiyat

Antep Fıstığı Zararları ve Yan Etkileri

Antep fıstığı protein miktarı bakımından zengin bir yemiştir. Bu nedenle aşırı tüketimde kilo alımına neden olabilir. Yağlı bir yapısı olduğu için kilo alımını tetikleyebilir. Ayrıca sivilce oluşumu da yine ölçüsüz tüketimde mümkündür. Kolesterol hastalarının da minimum düzeyde Antep fıstığı tüketmesi tavsiye edilmektedir.

antep fıstığı

Antep Fıstığı ile En Nefis 9 Tarif

Eklendiği her unlu gıdayı lezzet şölenine çeviren Antep fıstığı ile evinizde harika tarifler denemek ister misiniz? Cevabınız evet ise çayları demleyin, pratik ve nefis Antep fıstıklı tarifler sizlerle!

1) Bir Çay Efsanesi: Antep Fıstıklı Rulo Kurabiye

Sadece 6 malzeme ile çay saatlerinizi lezzetlendiren bir tarif denemek ister misiniz? İşte o nefis tarif burada. Antep fıstığının kurabiyede bıraktığı unutulmaz tat bir tık ile mutfağınızda olacak. Denemek için tıklayın! Antep Fıstıklı Rulo Kurabiye

Tarif: Antep Fıstıklı Rulo Kurabiye

2) Tatlı Seçeneğine Eklemelisiniz: Kıbrıs Tatlısı Antep Fıstıklı Lezzetiyle

Şöyle şerbetli, muhallebili bir tatlı olsa da yesek dediğinizde bu tarifi kulağınıza fısıldayabiliriz. Enfes lezzeti ile Kıbrıs tatlısını denemeyen kalmasın diye buraya ekliyoruz. Üstelik Antep fıstığı aroması ile tadını çok seveceksiniz. Antep Fıstıklı Kıbrıs Tatlısı

Tarif: Antep Fıstıklı Kıbrıs Tatlısı

3) Damaklarınıza Yakışır Antep Fıstıklı Sultan Kurabiyesi

Misafirleriniz için unutulmaz bir kurabiye hazırlamak istediğinizde aradığınız tarif burada. Kolay yapımı ve kendine hayran bırakan tadı ile Antep fıstıklı sultan kurabiyesi denemek için tarife tıklayabilirsiniz. Antep Fıstıklı Sultan Kurabiyesi

Tarif: Antep Fıstıklı Sultan Kurabiyesi

4) Yeşil Rüya: Antep Fıstıklı Pudingli Kurabiye

Kurabiyelerinizi biraz renklendirmek oldukça güzel bir fikir olacak. Yapmanız gerekenler ise bu tarifte sizler için anlatıldı. Görenleri rengi ile hayrete düşürecek kurabiyenin lezzet sırrı bir tık uzağınızda. Hemen denemek istiyorum diyorsanız, tıklayın. Antep Fıstıklı Pudingli Kurabiye

Tarif: Antep Fıstıklı Pudingli Kurabiye

5) Bol Antep Fıstıklı Parmak Yedirten Pudingli Lokum

Bu defa hafif tatlıları sevenler için buradayız. Lokma lokma tüketeceğiniz Antep fıstıklı puding ile tanışmalısınız. İster kahve ister çay keyiflerinde tadını sevdiren lezzete ulaşmak için tarifimiz burada olacak. Afiyetle. Antep Fıstıklı Pudingli Lokum

Tarif: Antep Fıstıklı Pudingli Lokum

6) Enerji Topları: Antep Fıstıklı Mini Kurabiye

Her yaştan damağa hitap eden bu tarifimiz, tadını bir süre hafızalardan sildiremeyecek. Damaklarda bıraktığı fıstık aroması ile anında bir tane daha yeme isteği uyandıracak. Bir tarif nasıl olur da bu kadar çok sevilir diyorsanız hemen deneyin. Antep Fıstıklı Minik Kurabiye

Tarif: Antep Fıstıklı Minik Kurabiye

7) Antep Kahvaltı Rüyası: Bol Fıstıklı Antep Katmeri

Antep yöresinde sabahların lezzet noktası olan katmeri sizler de evinizde deneyerek bu tadı alabilirsiniz. Katmer hamurunu açamam diyenlere özel yufka ile yapılan pratik katmer tarifini denemek için hemen tıklayın. Bol Antep Fıstıklı Antep Katmeri

Tarif: Bol Antep Fıstıklı Antep Katmeri

8) En Kolay Atıştırmalık: Antep Fıstıklı Hindistan Cevizli Truff

Her zaman dolapta hazır bulunması gereken bu truff tarifi, anlık tatlı krizlerinizle başa çıkmak için oldukça lezzetli bir çözüm olacak. Çat kapı gelen kahve saati misafirlerinize de sunarak keyifli sohbetlere eşlik edebilirsiniz. Denemek için işte tarif: Antep Fıstıklı Hindistan Cevizli Truff

Tarif: Antep Fıstıklı Hindistan Cevizli Truff

9) Püf Noktalarıyla Antep Fıstıklı Makaron

Bu tarifimiz size makaron lezzetini sunuyor. Üstelik tatlıların vazgeçilmez unsuru olan Antep fıstığı ile daha da lezzetleniyor. Makaron yapımına dair merak ettikleriniz ve fıstıklı makaron tarifi için tıklayabilirsiniz. Antep Fıstıklı Makaron

Tarif: Antep Fıstıklı Makaron

Antep fıstığı ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Antep Fıstığı Ağaçları Nerede Yetişir? Faydaları Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yalancı Antep Fıstığı Tarifi

Yalancı Antep Fıstığı

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Sahte Antep Fıstığı Tarifi

Sahte Antep Fıstığı

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Gerçek Antep Fıstığı Tozu Tarifi

Gerçek Antep Fıstığı Tozu

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yalancı Antep Fıstığı ( Videolu ) Tarifi

Yalancı Antep Fıstığı ( Videolu )

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Baklavalar İçin Evde Antep Fıstığı Tarifi

Baklavalar İçin Evde Antep Fıstığı

8-10 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri