Aşamalı Resimli: Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

Aşamalı Resimli: Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir? Tarifi

Evde Avokado Yetiştirme Rehberiniz!

Avokado, E vitamini içeren ve kansere karşı koruyucu meyvelerden biridir. Tropik bölgelerin yeşil meyvesi olan avokado, ülkemizde de yetişme koşullarını yakalamıştır. Her mevsim bulabileceğiniz avokado, sera ve bahçe tarımı yöntemiyle üretilmektedir. Bilinen diğer meyvelere göre daha besleyici çekirdeği bulunan avokado, bu çekirdekle yeni bir meyve vermesi için yetiştirilmektedir. Avokado çekirdeği nasıl ekilir sorusuyla ilgili tüm detayları yazımızda bulabileceksiniz.

Doğal yağlar grubunda yer alan bu meyveyi evinizde yetiştirmek ister misiniz? Üstelik çok kolay aşamaları izleyerek! Kendi bahçenizde ya da evinizde avokado yetiştirdiğinizde hasadını yapıp faydalarından yararlanabilirsiniz. Avokado ile cildinizi toksinlerden arındırıp bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilirsiniz. Ama öncelikle avokadonun yetişme ortamını hazırlamalısınız.

Hobi dünyasını genişletmek ve organik tarıma bir adım daha yaklaşmak isteyenler, avokado nasıl yetiştirilir sorusuna bu sayfada yanıt buluyor. Sıra sizde!

avokado nasıl yetişir

Avokado Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler

Ev ortamında avokado yetiştirmek için muhakkak temin etmeniz gereken malzemeleri listeledik. Öncelikle listenizi tamamlayınız ve sonrasında çimlendirme ve büyütme aşamasına geçiniz. Avokado ağacı nasıl yetiştirilir sorusunun ilk yanıtını malzemeleri hazırlayarak verebiliriz.

  • Avokado çekirdeği
  • Kalın kürdan – toplu iğne
  • Su dolu kavanoz
  • Orta boy saksı
  • Torflu toprak
avokado nasıl yetişir

Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

1) Önce Çekirdeği Çıkarmalısınız

Avokadonun tohumu kendi çekirdeğidir. Hemen avokado çekirdeğinden nasıl yetiştirilir sorusu akıllara düşer. Avokado çekirdeğinin öncelikle açılması yani arınması gerekir.

  • Bunun için bir adet taze avokadonun çekirdeğini meyveden ayırın.
  • Ayırdığınız çekirdeği güzelce yıkayın ve 5 dakika kadar ılık suda bekletin.
  • Sudan alınan avokado çekirdeğini peçete ile kurulayın ve ikinci aşama için hazırlanın.
avokado nasıl yetişir

2) Filizlendirme & Çimlendirme

Avokado çekirdeğinin öncelikle filizlenmesi yani çimlenmesi lazım:

  • Filizlenme aşaması için yaklaşık 8 hafta kadar beklemelisiniz.
  • Çekirdeğin filizlenmesi için tombul kısmı aşağı gelecek şekilde kürdanları kullanarak delikler açın.
  • Kürdan bulunamadığı durumlarda toplu iğne ile delikler de açılabilir.
  • Açacağınız delikleri çekirdeğin düz kısmında oluşturabilirsiniz.
  • Sudan çıkan çekirdek, yumuşak bir dokuda olacağı için zaman kaybetmeden çekirdeğin 3 ya da 4 yönünden kürdanı batırın ve bu şekilde bir kavanoz içinde yarısı su dolu şekilde bekletin.
  • Avokado çekirdeğinin yarısı su içinde yarısı yüzeyde olmalı; su hizası kürdanların altında kalmalıdır.
  • Suyun içindeki delikli çekirdek, 8 hafta sonrasında filizlenmeye başlar ve artık saksıya geçmesi için kendini gösterir.
  • Bu süreçte su azaldıkça su ekleyebilirsiniz.
  • Avokado çekirdeğinin hızlı ve güzel bir şekilde filizlenmesi için evinizde dolaylı olarak güneş alan bir konumda bekletmeniz önerilir. Direkt güneş ışığı ya da tamamen gölge olmamalıdır.

Ayrıca cam bardak ya da cam kavanoz kullanarak güneşi daha iyi alabileceğini unutmayın.

avokado nasıl yetişir

3) Yeni Bir Ortam: Saksıya Dikme

Suda filizlenen avokado çekirdeğini daha canlı ve sağlıklı tutmak için saksıya almanızı önereceğiz. Suda bekleyen avokado çekirdeği bir süre sonra çürüyebilir. Avokado toprağa nasıl ekilir diyorsanız önce güzel bir saksı seçimiyle işe başlayabilirsiniz.

Doğal ortamına saksıya almak için de orta boy 20-25 cm genişliğinde bir saksı işinizi görebilir. Saksının tabanına torf, kum ve perlit karışımını ekleyin ve ortasına çekirdeği yerleştirin. Kökten çıkan filizler toprakta, çekirdeğin bir kısmı yüzeyde olacak şekilde yerleştirmelisiniz.

Daha sonra çekirdeğin etrafına da toprağı atın ve can suyunu ilave edin. Can suyu ilave edilen avokado fidesinin günlük bakımını yaptığınız durumda, emeğinizin karşılığını alabilirsiniz. Avokado toprağının nemli olması yeterlidir; kuru ya da fazla sulu olmamalıdır.

Avokado nasıl yetiştirilir evde neler gerekir konusuna değindi isek; şimdi size bazı püf noktaları açıklayacağız. Merak edenler bir sonraki başlığa geçebilir:

avokado nasıl yetişir

Avokado Yetiştirmenin Püf Noktaları

  • Avokadonun çekirdeğinden yetiştirmek isteyenleri tohum olarak kullanacağı avokadoyu taze almalıdır.
  • Çürüyen ve siyah lekeler oluşan avokadonun çekirdeğini filizlendirme süreci başarısız olabilir.
  • Eğer avokado nasıl iklimde yetişir diye düşünüyorsanız ılıman iklimler olduğunu sakın unutmayınız.
  • Kürdanla çekirdek delme işlemini, çekirdeğin alt kısımlarından uygulamalısınız. Sivri bölgeye yakın açılan deliklerden filizlenme beklenmez.
  • Avokado yetiştirme konusunda biraz heyecanlı iseniz, ilk filizi gördüğünüz anda saksıya almak isteyebilirsiniz. Fakat sizi burada uyarmak istiyoruz.
  • Filizlerin yaklaşık 15 cm uzunluğunu görmeden saksıya aktarmayın. Güçlenen filizler ile saksıya geçişi sağlayın. Böylece avokado fidesini canlı tutabilirsiniz.
  • Avokado nasıl çimlendirilir sorusu için bir püf noktayı vurgulayalım: Suda çimlendirme işlemi için çekirdeğin tamamen meyveden arınmış olmasına özen gösterin. Meyve kalıntısı olan çekirdek çimlenmeyi geciktirir.
  • Avokadonun dikim zamanı da önemlidir. Bahar aylarında dikim gerçekleşirse, bitkinin gelişmesi sağlanır.
  • Size süper bir sır verelim. Eğer avokado toprağına Hindistan cevizi kabuğu rendesi eklerseniz; toprağın nem dengesini ve verimini koruyabilirsiniz. İşte avokado meyvesi nasıl yetiştirilir sorusu bu kadar kolay şekilde çözülüyor!
avokado nasıl yetişir

Avokado Bakımı Nasıl Yapılır?

Evet, avokado çekirdeğini çimlendirdiniz ve saksıya aldınız. Peki, ya sonrasında? İşte avokadonun bakım sırları! Bu püf noktaları ile avokadonun sağlığını koruyabilir, verimli meyveyi alabilirsiniz.

1) Sulama

Temmuz ayının sıcaklarında kuruyan avokado, bol su ister. Ağustosun yakıcı günlerinde de susuz kalmaya gelmez. Avokado bitkisini susuz bırakmamaya çalışın. Ancak avokado fazla su seven bir bitki değildir. 7-10 gün ara ile kök bölgesini ıslatacak kadar sulamak yeterlidir.

Sulama suyunun tuzdan ve klordan arınması bu konuda çok önemlidir. Eğer klorlu su ile sulanırsa avokado yapraklarında yanma meydana gelecektir. Saksıdaki fidanlar büyüdüğünde ise haftada 1 defa ya da 10 günde 1 sulama yeterli olur. Avokado yaprakları sararırsa fazla sulandığı anlamı taşıyabilir. Bu aşamada sulamaya ara verebilirsiniz.

avokado nasıl yetişir

2) Gübreleme

Avokado fidanları gübrelendiği durumda daha sağlıklı şekilde büyür. Bahçede ya da saksıda olan avokado, dikimden 1 ay sonrasında bir miktar gübre ister. Şubat ayında verilen gübre ile bitki yaza hazırlanır.

En doğru gübreleme için toprak analizi yaptırmak gerekir. Tabii toprak analizi geniş arazilerde yetiştirilen avokado fidanları için uygundur. Siz de evinizde saksıdaki avokadoya bir miktar gübre verip bitkiyi koruyabilirsiniz.

Gübre atılan toprağın da mineral bakımından zengin olması gerekir. Avokado nasıl toprakta yetişir dediğinizde humuslu topraklar iyi bir seçim olacak. Toprağın pH dengesi 6 olduğunda avokado en iyi şekilde büyüyecektir.

avokado nasıl yetiştirilir

3) Konumlandırma

Avokado nasıl bir ortamda yetişir sorusunun cevabında konumlandırma yeri önemlidir. Avokado saksısını yarı gölgeli konumlara koymanız önerilir. Güneşi doğrudan alan avokadonun yaprakları kuruyabilir. Özellikle yaz güneşlerinde susuz da kalıyorsa, avokadonun daha serin bir köşeye alınması uygun olur. Tamamen gölge de sağlıklı olmayacaktır.

avokado nasıl yetiştirilir

4) Budama

Avokadonun budama dönemi kış sonudur. Kışın don ve soğuktan bitkiyi korumak için kökler boş bırakılmaz. Bahardan sonra yenilenen ve kuruyan yapraklar el ile alınır. Böylece bitki kökü güneşi ve oksijeni daha rahat almış olur. Sürgün uçları kesilip koparılabilir. Tepe kısmının budanması dışında genç fidanlarda budama isteği azdır.

avokado nasıl yetiştirilir

5) Saksı Değişimi

Avokado bitkisi büyüdükçe saksının da değişmesi gerekecek. Saksı değiştirirken toprağını yenilemeyi unutmayın. Her sene, bir önceki seneden daha büyük saksı tercih ederseniz; avokadonun köklerinin daha rahat ve güçlü şekilde büyümesine destek olabilirsiniz. Saksı tercihini ise tabanı delikli olan saksılardan yana kullanmanız daha etkili olur.

avokado nasıl yetiştirilir

Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda minik bir avokado fidesi büyütmeye başladıktan sonra avokado ağacı nasıl yetişir diye merak etmeye başlamış olabilirsiniz.

  • Eğer bahçede avokado ağacı yetiştirmeyi düşünüyorsanız bol güneş ışığı alan ılıman bir alan seçmeniz önemlidir.
  • Don olayları görülen, rüzgarlı bölgelerde avokado ağacı rahat büyümeyecektir.
  • Meyveyi dikerken en az 1 metre derinlikli, yüksek drenajlı, alüvyon toprağı tercih etmeniz iyi olur.
avokado nasıl yetişir

Avokado Ağacından İlk Meyveyi Ne Zaman Alırım?

Peki, avokado ağacı ne kadar sürede yetişir? Avokado kaç senede meyve verir? Avokadonun yetişmesi için size sunulan adımları tek tek uyguladıysanız, şimdi bir süre beklemelisiniz.

Kaç ay sonra meyveyi alırım diyenlere üzücü bir haberimiz var. Avokado bitkisi aylar içinde değil yıllar içinde meyve vermeye başlar. Bugün ektiğiniz bir avokado çekirdeği yıllar içinde size ve ailenize şahitlik edecek, yaklaşık 3 yıl sonra meyvelerini oluşturmaya başlayacaktır.

Evde yetiştirilen avokado meyve verir mi? Evet, verir; ama sabırla bakıma devam edenler ancak bu meyveye ulaşabilir. Avokado yetiştirmek isteyenlerin kendilerine kabul ettirmesi gereken bir gerçek de bu işin sabır işi olduğudur. Avokado fidanları çoğunlukla şubat, mart döneminde çiçek açar.

Avokado nasıl yetiştirilir evde nasıl büyür sorunuza vereceğimiz yanıtlardan biri de sabırla yetiştirmek oluyor. Avokado meyve vermesi için ne yapmalı, meyve vermesini kolaylaştırmak için ne yapılabilir diyorsanız aşılama yardımcı olabilir. Bu bilgilerimizden sonra evde tüketilen avokadonun çekirdeği artık çöpe gitmeyecek!

avokado nasıl yetiştirilir

Avokado Aşılama Yöntemi

Avokado aşılama için dilcikli aşı yöntemi uygulanabilir. Aşı kaleminin üst kısmını macunla kapatabilirsiniz. Aşılarda uyanma mart sonu dolaylarında gerçekleşir. Aşılama için en uygun dönem şubat ayıdır.

avokado aşılama

Avokado Yetiştirme Koşulları İçin İpuçları

Avokado yetiştirmek kolay olmakla birlikte birkaç önemli bilgi vardır. Çimlendirme için kullanılacak ilk meyvenin taze olması en mühim detaylardan biridir. İklim koşullarının tropikal tarzda olması verimi yükseltecektir. Dikim için mart – haziran aylarını tercih edebilirsiniz.

avokado nerede yetişir

Avokado Nasıl Yenir? Olgunlaştırılır, Saklanır?

Avokado Yağı Faydaları Nelerdir? Cilde ve Saça Nasıl Uygulanır?

Avokadonun 7 Önemli Faydası, Eminiz Bu Kadarını Bilmiyordunuz!

Avokado Çekirdeğinin Şaşırtıcı 7 Faydası, Çimlendirme ve Kullanımı

Avokado Maskesi – Tüm Ciltler İçin 5 Farklı Tarif, Cilde ve Saça Faydaları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar (4)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Avokado Ezmesi Nasıl Yapılır?

Avokado Ezmesi Nasıl Yapılır?

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Cevizli Saray Lokumu(Resimli Aşamalı) Tarifi

Cevizli Saray Lokumu(Resimli Aşamalı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Vişne Soslu Cheesecake (Aşamalı Resimli) Tarifi

Vişne Soslu Cheesecake (Aşamalı Resimli)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Avokado Mezesi Tarifi

Avokado Mezesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Avokado Salatası Tarifi

Avokado Salatası

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Avokado Ezmesi Tarifi

Avokado Ezmesi

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Avokado Salatası Tarifi

Avokado Salatası

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Yumurtalı Avokado Tarifi

Yumurtalı Avokado

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri