Ay Çekirdeğinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Yapar Mı?

Ay Çekirdeğinin Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Yapar Mı? Tarifi

Bağımlılık Yaratan Mineral Deposu: Ay Çekirdeği

En sevdiğiniz kuru yemiş hangisidir, diye sorulsa şüphesiz birçok kişinin cevabı ay çekirdeği olur. Lezzeti ile bağımlılık yapan, başlayanın tabağın sonunu görmeden bırakamadığı ay çekirdeği, hemen herkesin severek tükettiği kuru yemişlerin başında gelir.

Halk arasında gündöndü, günebakan, ayçiçeği tohumu ve çiğdem isimleriyle de bilinir. Yüzde 35 ila yüzde 50 sabit yağ içerir ki bu yağ “çiçek yağı” olarak bilinir. Yaz akşamları park ve bahçelerde sohbet yanında, film ya da dizi izlerken çayın yanında olmazsa olmaz atıştırmalıkların başında gelir. Her kesimden insanın kolayca edinebileceği makul fiyatının yanı sıra sağlığa oldukça faydalı bir besindir.

ay çekirdeğinin faydaları

Ay Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Ay çekirdeği faydaları göz ardı edilen bir besindir. Kolay ulaşılabilir olmasına ve sıklıkla tüketilmesine rağmen ne gibi faydaları olduğu pek bilinmemektedir. Ay çekirdeğinin saymakla bitmeyen faydalarından bazıları şunlardır:

  • Ay çekirdeği, kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülen, metabolizmayı ve kilo kaybını hızlandıran lifler içerir.
  • E vitamini açısından oldukça zengin olan ay çekirdeği, kalp, damar ve beyin fonksiyonlarını düzenleyerek kan dolaşımını hızlandırır. İçerdiği E vitamini sayesinde prostat kanserine karşı kalkan görevi görür.
  • İçerdiği çinko ve demir çocukların dişlerinin büyümesine ve kemik yapılarının güçlenmesine yardımcı olur.
  • İdrar attırır ve göğüs yumuşatır.
  • Kötü kolesterolü düşürür ve kan şekerini dengeler. Cildin yaşlanmasını yavaşlatır.
  • Ay çekirdeği protein açısından da oldukça zengin olduğu için tok tutar. Vücutta proteini sentezleyerek kas ağrılarının önüne geçer.
  • Stresle mücadelede etkin bir besindir. Anksiyete rahatsızlığı olanlar için terapi mahiyetinde önerilmektedir.
  • İçerdiği vitamin ve minerallerle hafızayı güçlendirici bir etkisi vardır, sınav dönemindeki çocuklar için faydalıdır.
  • İçerdiği magnezyum ile bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kalkan görevi görür.
  • Ay çekirdeğinin saça faydaları ise içerdiği E vitamininden ileri gelir. E vitamini saçların daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
ay çekirdeği besin değerleri

Ay Çekirdeği Kalori ve Besin Değerleri

Diyet yapanların ve yediklerine dikkat edenlerin sıklıkla düşündüğü sorulardan birisi ay çekirdeğinin kalorisi olur. Ay çekirdeği çiğ, kavrulmuş ve tuzlu gibi çeşitli şekillerde tüketilir.

Ay çekirdeğinin kalori değerleri şöyledir:

  • 100 gr ay çekirdeği: 584 kcal
  • 1 avuç (36 g) ay çekirdeği: 210 kcal
  • 1 orta boy kâse (yaklaşık 150 g) ay çekirdeği: 876 kcal

Ay çekirdeği besin değerleri:

  • Ay çekirdeğinin ihtiva ettiği E vitamini ve folat bir yetişkinin günlük ihtiyaç duyduğu E vitamini ihtiyacını karşılar.
  • Ay çekirdeğinin toplam kalorisinin %75’i yağlardan ileri gelir; ancak bu yağlar kalp sağlığını koruyan esansiyel yağlardır. İçeriğindeki doğmuş yağ miktarı düşük olduğu için kolesterol içermez.
  • İçerdiği yüksek düzeydeki fitosterol kolesterolü dengeler.
  • Her gün yarım avuç kadar tüketilen ay çekirdeği, bir yetişkinin günlük magnezyum ihtiyacının yarısını karşılar.
  • Güçlü bir antioksidan olarak gösterilen ay çekirdeği selenyum içerir. Yapılan araştırmalarda selenyumun vücuttaki kızarıklık ve şişkinliği azalttığı, hasar gören hücrelerin DNA onarımında yardımcı olduğu saptanmıştır.

Ayrıca:

  • Ay çekirdeği yüksek protein içeren ve besleyiciliği yüksek bir atıştırmalık olmakla birlikte pek çok önemli vitamin, mineral ve antioksidan içerir.
  • Ay çekirdeğinin besin değerlerini tek başına üzerinde toplayabilen çok az besin çeşidi vardır. Bir insan dağ başında yaşayacak olsa ve tek bir besin seçmek zorunda kalsa, ay çekirdeğini seçerek vücudunun temel ihtiyaçlarının büyük kısmını karşılayabilir.

Her Gün 1 Avuç Kabak Çekirdeği Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

ay çekirdeğin faydaları

Ay Çekirdeği Kilo Yapar Mı?

Ay çekirdeğinde kilo vermeye yardımcı olduğu bilinen lifler bulunur ve bu lifler zayıflamayı destekler. Fakat ay çekirdeği yağ oranı diğer kuru yemişlere nazaran yüksek olduğu için bazı püf noktalara dikkat edilmediği takdirde kilo aldırabilir.

İlk olarak Kuzey Amerikalılar tarafından yetiştirildiği düşünülen ay çekirdeği, birçok hastalığın tedavisinin yanı sıra sigarayı bırakan basketbol oyuncularının rehabilitesinde kullanılan atıştırmalık olmaya kadar birçok şekilde tüketilir. Küçük boyutları içerisinde bol miktarda yağ barındırdığı için şişmanlatan bir besin olduğu düşünülür. Halbuki diyetisyen kontrolünde, uygun miktarlarda tüketildiğinde kilo aldırmadığı gibi kilo vermeye de yardımcı olur.

ay çekirdeği kalori

Ay Çekirdeği Zararları ve Yan Etkileri

  • Ay çekirdeği makul miktarlarda tüketildiğinde sağlık açısından son derece büyük faydaları bulunan ve vücudun günlük gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayan bir besindir. Ancak tüm yiyeceklerde olduğu gibi gerekenden fazla tüketmek obezite, vücutta aşırı sodyum birikimi, vitamin fazlalığı gibi yan etkilere sebep olabilir. Bu gibi sağlık sorunlarının önüne geçmek için sağlıklı bir insanının günde 30 gramdan daha fazla çekirdek tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
  • Ay çekirdeği alerjen besin grupları içerisinde yer alır. Bazı hassas bünyeli kişilerde ciltte kaşıntı, egzama, kurdeşen, göz yaşarması, burun kaşıntısı, hapşırık ve nefes darlığı gibi çeşitli alerjik sorunlara yol açabilmektedir.
  • Ayrıca çekirdek yüksek miktarda fosfat ve selenyum ihtiva eder. Fazla çekirdek tüketiminde vücutta fosfor ve selenyum fazlalığı görülebilir. Fosfor fazlalığı iskelet dokularında kireçlenme yapabilir, böbreklere zarar verebilir. Selenyum fazlalığı ise saçlarda ve tırnaklarda kırılma, halsizlik ve sinirlilik hali yapabilir.
  • Aşırı tüketildiğinde ciltte akne sorunları görülebilir. Tuzlu çekirdek tüketimi tansiyonu yükseltebilir, selülit oluşumuna sebep olabilir.
  • Ay çekirdeği şekeri yükseltir mi, gibi sorular akla gelebilir. Ancak ay çekirdeği diyabet için en yararlı sayılan “çoklu doymamış yağ” içerdiği için diyabetikler doktor kontrolünde önerilen miktarlarda tüketebilirler. Özetle ay çekirdeği zararları fazla tüketimden ileri gelir.
  • Emziren annelerin en çok araştırdıkları konulardan birisi de ay çekirdeği gaz yapar mı, sorusunun cevabıdır. Bünyeden bünyeye değişiklik göstermekle beraber ay çekirdeğinin içeriğinde gaz yapacak herhangi madde yoktur. Hatta emziren annelerin günde bir avuç ay çekirdeği tüketmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
ay çekirdeği kilo yaparmı

Ay Çekirdeği ile Hazırlanan 8 Enfes Tarif

1) Çekirdeğin Görsel Şöleni: Ay Çekirdekli Çubuk Kurabiye

Ay çekirdeğinin lezzetini kurabiyeyle buluşturan, çay faslını şölen haline getiren bu kurabiye mutlaka denenmeli. Ay Çekirdekli Çubuk Kurabiye

Tarif: Ay Çekirdekli Çubuk Kurabiye

2) Çay Masalarının Enfes Lezzeti: Ay Çekirdekli Nefis Tuzlu Kurabiye

Görüntüsüyle bile doyuran, lezzetiyle damak çatlatan, çayın yanında kurabiyesiz yapamayanların favorisi olan ay çekirdekli nefis tuzlu kurabiye tarifi deneyen herkesten geçer not alıyor. Ay Çekirdekli Nefis Tuzlu Kurabiye

Tarif: Ay Çekirdekli Nefis Tuzlu Kurabiye

3) Ekmeğe Yeni Bir Lezzet Kazandırdık: Ay Çekirdekli Ev Ekmeği

Bu tarif evde ekmeğini kendi yapan ve farklı tat arayışında olanlara gelsin. Detaylı anlatımı, püf noktaları ve aşama aşama fotoğraflar işinizi kolaylaştıracak. Ay Çekirdekli Ev Ekmeği

Tarif: Ay Çekirdekli Ev Ekmeği

4) Sağlıklı ve Doyurucu: Ay Çekirdekli Baton Ekmek

Ekmeklerinizi çekirdekle daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Tarifi deneyince ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Ay Çekirdekli Baton Ekmek

Tarif: Ay Çekirdekli Baton Ekmek

5) Günlerce Tazeliğini Koruyan: Ay Çekirdekli Tuzlu Kurabiye

Kavanozunda her daim kurabiye bulundurmayı sevenlerin kalbini fethedecek bir tarif. Ay Çekirdekli Tuzlu Kurabiye

Tarif: Ay Çekirdekli Tuzlu Kurabiye

6) Farklı Bir Tat: Ay Çekirdekli Açma Poğaça

Açma tadında, çekirdekle lezzetlendirilmiş bu poğaçalar, farklı lezzet arayışında olanları memnun ediyor. Ay Çekirdekli Açma Poğaça

Tarif: Ay Çekirdekli Açma Poğaça

7) Yumuşacık Ay Çekirdekli Tavada Lavaş Ekmeği

Ekmeklerinin daha sağlıklı, besleyici ve doyurucu olmasını isteyen annelerin bayılacağını düşündüğümüz bir lavaş tarifi, yumuşacık! Yumuşacık Ay Çekirdekli Tavada Lavaş Ekmeği

Tarif: Yumuşacık Ay Çekirdekli Tavada Lavaş Ekmeği

8) Evde Taze Ay Çekirdeği: Ay Çekirdeği Nasıl Kavrulur?

Çiğ ay çekirdeği alıp yiyeceğiniz kadarını kavurarak her akşam taze kavrulmuş ay çekirdeği tüketmek istemez misiniz? Evde ay çekirdeği nasıl kavrulur, tarife tık tık! Kavrulmuş Ay Çekirdeği

Tarif: Kavrulmuş Ay Çekirdeği

Ay çekirdeği ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kabak Çekirdeği Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri

Çekirdeğin Faydaları ve Besin Değerleri, Kilo Yapar Mı?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kremalı  İç Ay Çekirdeği Kurabiyesi Tarifi

Kremalı İç Ay Çekirdeği Kurabiyesi

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kahve Çekirdeği Tarifi

Kahve Çekirdeği

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Tuzlu Kurabiye (Çekirdek Susam Ve Çörek Otlu) Tarifi

Tuzlu Kurabiye (Çekirdek Susam Ve Çörek Otlu)

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk Tarifi

Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk

12-14 kişilik, 50dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Çekirdek Kaplamalı Pufidik Poğaçala Tarifi

Çekirdek Kaplamalı Pufidik Poğaçala

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kahve Çekirdeği Kurabiye Tarifi

Kahve Çekirdeği Kurabiye

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kahve Çekirdeği Kurabiye Tarifi

Kahve Çekirdeği Kurabiye

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kahve Çekirdeği Kurabiye Tarifi

Kahve Çekirdeği Kurabiye

1-2 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

Tarifler Geri
Videolar Geri