Bal Kabağının Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri

Bal Kabağının Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri Tarifi

Bal Kabağı Hakkında Merak Edilen Her Şey

Tüm dünyada sonbaharın sembolü olarak ün kazanmış bal kabağı, kendine özgü görünümü ve enteresan tadı ile bilinir. Birçok farklı yemeğin malzemesi olarak da kullanılan bal kabağı ile enfes tatlar yaratılabilir.

Bal kabağı rengi, sıra dışı turuncu görünümü ile besine ayrı bir değer katar. Ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılmasına rağmen dünya çapında diğer türdeki yemeklerin malzemesi olarak da tercih edilir. Kabuklu dış yüzeye ve uzun çizgilere sahip olan sevimli bal kabağı, orijinal özellikler barındırır. Cadılar Bayramı döneminde eğlenceli bir dekorasyon nesnesi olarak da kullanılır.

Bal Kabağı

Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?

  • Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan bal kabağı, yüksek oranda lif içerir. Lifler yardımıyla bağırsaklar daha iyi ve hızlı çalışır.
  • Yüksek miktarda A vitamini içermesi sonucunda güzelliğe önemli katkılarda bulunur. Cildin ve vücut dokusunun kendini yenilemesine yardımcı olur.
  • Bal kabağı maskesi de cilde son derece iyi gelir. Püre halindeki bal kabağı bal ve yağsız yoğurt ile bir kapta karıştırıldıktan sonra yüze uygulanır ve 10 dakika bekletilir. Ardından yüzünüzü ılık suyla yıkayınca bal kabağı peeling uygulaması yapılmış olur. Böylelikle cildiniz ölü hücrelerden temizlenir.
  • Bal kabağının yağ ve kalori oranı az olduğundan diyet listesine eklemek için idealdir. Kilo vermek isteyenler bal kabağı tüketmeyi tercih edebilir. Mis kokulu fırınlanmış kabağın yer aldığı bal kabağı diyeti seçeneğini deneyebilirsiniz.
    3 gün süresince balkabağı detoksu uygulayarak belirli oranda kilo verebilirsiniz. Detoks, küp şekilde doğranmış balkabağını tarçın ve karanfil lezzetlerini ekleyerek 1 fincan suda pişirerek hazırlanır.
  • Göz ve beyin sağlığına büyük yararları olan besin, Alzheimer hastalığının meydana gelmesini önler.
  • Bal kabağı hafif ve besleyicidir. Püre hali bebekler için ideal bir mamadır. Çocukların ise kemik gelişimine olumlu yönde katkı yapar.
  • Bal kabağındaki madeni elementler kansızlığı önler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Bal kabağının içindeki maddeler serotonin düzeyini arttırır ve vücuda rahatlatıcı etki yapar.
  • Bal kabağı çekirdeğinin faydaları da sağlık açısından önem taşır. Sindirim sistemini büyük oranda düzenler ve kemik yapısını güçlendirir.
  • Bal kabağı suyu faydaları başında organizmayı ve bağışıklık sistemini desteklemesi gelir. Yarım bardak taze kabak suyuna 1 çay kaşığı bal ilave ederek içilince vücut güçlenir ve hastalıklara karşı koruma sağlanır.

bal kabağı çorbası

Bal Kabağı Kalorisi ve Besin Değeri

Bal kabağı, kalori değeri az ve tok tutan bir besin türüdür. Bu yönüyle diyet yapanlar için idealdir. Bir porsiyonda diğer bir deyişle 150 gram bal kabağında 37.5 oranında kalori bulunur. Tam bir antioksidan özelliği göstermesi bal kabağının besin değerini arttırır. Bal kabağının besin değerlerinde karbonhidrat oranı büyük yer tutar. Ayrıca lif ve protein açısından da zengin özelliktedir. Potasyum ve vitaminlerin fazla olması da bal kabağının yararlı bir besin olmasını sağlar.

bal kabağının faydaları

Bal Kabağı Çeşitleri Nelerdir?

Bal kabağı türleri silindire benzeyen uzun çeşitler ve yassı yuvarlak şekildekiler olarak ikiye ayrılır. Popüler kültürde bal kabağı denilince akla daha çok yassı ve yuvarlak olanlar gelir. Bal kabağı seçerken etli kısmı sert olanları almaya önem vermek gerekir. Botanik konusuyla ilgilenenler ve evinde renkli bir ortam yaratmak isteyenler için bal kabağı tohumu satın almak da iyi bir tercih olabilir. Beyaz minyatür, dev klasik bal kabağı, pembe muz gibi alternatif sonuçlar bu şekilde elde edilebilir.

Bal Kabağı Ne Zaman Olgunlaşır, Ne Zaman Toplanır?

Havaların soğumaya başladığı ve sıcak dokulu, iç ısıtan yemeklere daha fazla ihtiyaç duyulan sonbahar ve kış ayları bal kabağı mevsimi olarak açıklanabilir. Bal kabağının olgunlaştığını anlamanın tırnak testi isimli bir yöntemi bulunur. Eğer tırnağınız bal kabağının kabuğuna batıyorsa henüz olgunlaşmamış demektir.

Ürünü zamanından önce kesinlikle koparmamak gerekir. Sıcak havalarda iyi bir olgunlaşma ortamı bulan fideleri havalar fazla soğumadan toplamakta yarar vardır. Ilık bir atmosferde bir iki hafta bekletilen bal kabağı bu süreden sonra istenilen duruma ulaşır. Bal kabağı yağı ise tam bir sihirli antioksidan olarak görülebilir. Hafif yaraların iyileştirilmesinde ve vücudun güçlenmesinde rahatlıkla kullanılır.

bal kabağı kalorisi

Bal Kabağı Nasıl Soyulur? Nasıl Pişirilir?

Sıra dışı lezzetleri sevenleri cezbeden bal kabağı ile ilgili en zahmetli konu soyulma sürecidir. Sert kabukları olan bal kabağı öncelikle iyice temizleyip soyulmaya hazır duruma getirilir. Söz konusu işlem sırasında bal kabağının içini de temizlemek gerekir. Üst kısmının oyulmasının ardından içindeki çekirdekli bölüm kaşık yardımıyla oyulur.

Bal kabağı çekirdeği birçok yönden tüketenlere fayda sağlar. Bu nedenle, çekirdekleri yararsız sanarak atmak yerine saklamak iyi bir karar olur. Cadılar Bayramı döneminde bu işlem daha ayrıntılı ve yaratıcı bir biçimde yapılır ve kabağın üzerinde evinize gotik bir atmosfer katacak dekoratif şekiller yaratılır.

Gıdayı dilimlere bölmek, soymak açısından kolaylık sağlar. Besinin sert kabukları olması başta dezavantaj gibi görünse de bir kısmının üstünde kalması kabukların vitamini nedeniyle faydalı olur. Daha yumuşak kabuklar elde etmek için bal kabağını soymadan önce bir süre mikrodalga fırında tutabilirsiniz.
Sıra bal kabağını pişirmeye gelince farklı yöntemler seçilebilir. İsterseniz sıcak suda bir süre kaynatabilir ya da buhar yolunu kullanabilirsiniz. Fırınlanmış kabak da sofralara renk katan iyi bir seçenek olabilir. 200 derecede ve yaklaşık bir saat fırınlandıktan sonra bal kabağının hoş tadı sizler ile buluşur.

Bal Kabağı Nasıl Saklanır?

Bal kabağının belirli koşullar sağlandıktan sonra dondurucuda saklanması gerekir. Ancak saklama süresinin en fazla dokuz ay olması ve dondurucudan çıkarılınca hemen pişirilmesi önemlidir.

Bal kabağı genellikle tatlı yapımında kullanıldığı için öncelikle küp şeklinde doğranması iyi bir yöntemdir. Bal kabağını saklamadan önce iyice temizlenmiş olması lazımdır. Özen gösterilmeyi seven bir gıda olan bal kabağının buzlukta kapalı bir saklama kabı içinde ya da buzdolabı poşeti ile tutulması gerekir. Bal kabağının kabarma ihtimali olduğu için saklama kabının üst kısmı boş kalmalıdır. Poşet kullanıldıysa hava almaması önemlidir.

Bal Kabağı Fiyatı Nedir?

Taze olması, yararları ve tatlı lezzetiyle bilinen balkabağını ekonomik bir fiyat karşılığında satın alabilirsiniz. Balkabağının kilosu marketlerde 4 TL civarında satılmaktadır. Bal kabağını mevsimi geldiği zaman pazarlarda bulmak da mümkün olur. Soyulmuş bal kabağı çeşitleri de satılmaktadır. Bunları da internet üzerindeki organik ürün alışveriş sitelerinden iyi fiyatlarla temin etme şansı vardır.

Bal Kabağı Zararları Nelerdir?

Yararları boyutundan büyük olan balkabağının insan vücuduna zarar veren herhangi bir yönü bulunmamaktadır. Sadece bazı bünyelerde nadir de olsa alerjik reaksiyon yaratabilir. Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerde ise problem yaratmanın aksine dengeleyici bir işlev görür. Bal kabağını gereğinden fazla süreli olarak pişirmek de vitamin kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden pişirme süresi olarak 45 dakika ya da 1 saati aşmamaya dikkat etmek gerekir. Ayrıca soymadan önce arınması için iyice yıkamak ve temizlemek hijyen yönünden yarar sağlar.

Bal Kabağı ile Çok Beğenilen 4 Değişik Tarif

1) Minik Minik Lezzetler: Bal Kabağı Topları

Ekim ayının sonuna denk gelen ve belki de dünyanın en eğlenceli bayramı olan Halloween ruhunu bu pratik ve leziz tarif ile tam anlamıyla yaşayabilirsiniz. Alternatif bir tatlı yapmak istediğiniz zaman da yılın her gününde Bal kabağı Topları tarifini değerlendirebilirsiniz. Çikolata ve bal kabağı püresinin enfes birleşimini hissedeceğiniz tarifi mutlaka denemelisiniz. Bal Kabağı Topları

Tarif: Bal Kabağı Topları

2) Diyet Bıraktırır: Bal Kabağı Pastası

Hafif ve yumuşak tadımlı, ağızda hemen eriyen bir tarif için bal kabağı pastası yapabilirsiniz. Kısa sürede hazırlanan pratik, leziz ve gösterişli pasta ile sofralarınıza bal kabağının sıcaklığı gelebilir. Bal Kabağı Pastası

Tarif: Bal Kabağı Pastası

3) Geleneksel Bir Tat: Sütlü Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı ile hazırlanan klasik tatlıyı denemek istiyorsanız tatlı anlayışına yeni bir yaklaşım kazandıran bu tarifi yapmalısınız. Üstelik bir başka enfes aroma olan Hindistan cevizini de tarifin içinde hissedebilirsiniz. Tatlıyı yaptıktan sonra eklediğiniz süslemeler de elde ettiğiniz sonucun hoş görünümüne değer katabilir. Sütlü Bal Kabağı Tatlısı

Tarif: Sütlü Bal Kabağı Tatlısı

4) Farklı Çorba Arayışındaysanız Artık Durun! Bal Kabağı Çorbası

Bal kabağının tadına doyum olmayan lezzetine ekleyeceğiniz diğer malzemeler eşliğinde yapacağınız çorbayla ideal bir sonuç alabilirsiniz. Et suyu ve baharatların katkısını da çorbayı tattığınız zaman mutlaka hissedebilirsiniz. Bal Kabağı Çorbası

Tarif: Bal Kabağı Çorbası

Bal kabağı ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kabak Çeşitleri Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bal Kabağı Fırında Tarifi

Bal Kabağı Fırında

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Bal Kabağı Çorbası Tarifi

Bal Kabağı Çorbası

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bal Kabağı Çorbası Tarifi

Bal Kabağı Çorbası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bal Kabak Tatlısı Tarifi

Bal Kabak Tatlısı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 2 saat Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bal Kabağı Çorbası Tarifi

Bal Kabağı Çorbası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bal Kabağı Çorbası Tarifi

Bal Kabağı Çorbası

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri