Bal Kabağının Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri

Bal Kabağının Faydaları, Kalorisi ve Besin Değeri Tarifi

Bal Kabağı Hakkında Merak Edilen Her Şey

Tüm dünyada sonbaharın sembolü olarak ün kazanmış bal kabağı, kendine özgü görünümü ve enteresan tadı ile bilinir. Birçok farklı yemeğin malzemesi olarak da kullanılan bal kabağı ile enfes tatlar yaratılabilir.

Bal kabağı rengi, sıra dışı turuncu görünümü ile besine ayrı bir değer katar. Ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılmasına rağmen dünya çapında diğer türdeki yemeklerin malzemesi olarak da tercih edilir. Kabuklu dış yüzeye ve uzun çizgilere sahip olan sevimli bal kabağı, orijinal özellikler barındırır. Cadılar Bayramı döneminde eğlenceli bir dekorasyon nesnesi olarak da kullanılır.

Bal Kabağı

Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?

  • Sonbahar ve kış aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan bal kabağı, yüksek oranda lif içerir. Lifler yardımıyla bağırsaklar daha iyi ve hızlı çalışır.
  • Yüksek miktarda A vitamini içermesi sonucunda güzelliğe önemli katkılarda bulunur. Cildin ve vücut dokusunun kendini yenilemesine yardımcı olur.
  • Bal kabağı maskesi de cilde son derece iyi gelir. Püre halindeki bal kabağı bal ve yağsız yoğurt ile bir kapta karıştırıldıktan sonra yüze uygulanır ve 10 dakika bekletilir. Ardından yüzünüzü ılık suyla yıkayınca bal kabağı peeling uygulaması yapılmış olur. Böylelikle cildiniz ölü hücrelerden temizlenir.
  • Bal kabağının yağ ve kalori oranı az olduğundan diyet listesine eklemek için idealdir. Kilo vermek isteyenler bal kabağı tüketmeyi tercih edebilir. Mis kokulu fırınlanmış kabağın yer aldığı bal kabağı diyeti seçeneğini deneyebilirsiniz.
    3 gün süresince balkabağı detoksu uygulayarak belirli oranda kilo verebilirsiniz. Detoks, küp şekilde doğranmış balkabağını tarçın ve karanfil lezzetlerini ekleyerek 1 fincan suda pişirerek hazırlanır.
  • Göz ve beyin sağlığına büyük yararları olan besin, Alzheimer hastalığının meydana gelmesini önler.
  • Bal kabağı hafif ve besleyicidir. Püre hali bebekler için ideal bir mamadır. Çocukların ise kemik gelişimine olumlu yönde katkı yapar.
  • Bal kabağındaki madeni elementler kansızlığı önler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Bal kabağının içindeki maddeler serotonin düzeyini arttırır ve vücuda rahatlatıcı etki yapar.
  • Bal kabağı çekirdeğinin faydaları da sağlık açısından önem taşır. Sindirim sistemini büyük oranda düzenler ve kemik yapısını güçlendirir.
  • Bal kabağı suyu faydaları başında organizmayı ve bağışıklık sistemini desteklemesi gelir. Yarım bardak taze kabak suyuna 1 çay kaşığı bal ilave ederek içilince vücut güçlenir ve hastalıklara karşı koruma sağlanır.

bal kabağı çorbası

Bal Kabağı Kalorisi ve Besin Değeri

Bal kabağı, kalori değeri az ve tok tutan bir besin türüdür. Bu yönüyle diyet yapanlar için idealdir. Bir porsiyonda diğer bir deyişle 150 gram bal kabağında 37.5 oranında kalori bulunur. Tam bir antioksidan özelliği göstermesi bal kabağının besin değerini arttırır. Bal kabağının besin değerlerinde karbonhidrat oranı büyük yer tutar. Ayrıca lif ve protein açısından da zengin özelliktedir. Potasyum ve vitaminlerin fazla olması da bal kabağının yararlı bir besin olmasını sağlar.

bal kabağının faydaları

Bal Kabağı Çeşitleri Nelerdir?

Bal kabağı türleri silindire benzeyen uzun çeşitler ve yassı yuvarlak şekildekiler olarak ikiye ayrılır. Popüler kültürde bal kabağı denilince akla daha çok yassı ve yuvarlak olanlar gelir. Bal kabağı seçerken etli kısmı sert olanları almaya önem vermek gerekir. Botanik konusuyla ilgilenenler ve evinde renkli bir ortam yaratmak isteyenler için bal kabağı tohumu satın almak da iyi bir tercih olabilir. Beyaz minyatür, dev klasik bal kabağı, pembe muz gibi alternatif sonuçlar bu şekilde elde edilebilir.

Bal Kabağı Ne Zaman Olgunlaşır, Ne Zaman Toplanır?

Havaların soğumaya başladığı ve sıcak dokulu, iç ısıtan yemeklere daha fazla ihtiyaç duyulan sonbahar ve kış ayları bal kabağı mevsimi olarak açıklanabilir. Bal kabağının olgunlaştığını anlamanın tırnak testi isimli bir yöntemi bulunur. Eğer tırnağınız bal kabağının kabuğuna batıyorsa henüz olgunlaşmamış demektir.

Ürünü zamanından önce kesinlikle koparmamak gerekir. Sıcak havalarda iyi bir olgunlaşma ortamı bulan fideleri havalar fazla soğumadan toplamakta yarar vardır. Ilık bir atmosferde bir iki hafta bekletilen bal kabağı bu süreden sonra istenilen duruma ulaşır. Bal kabağı yağı ise tam bir sihirli antioksidan olarak görülebilir. Hafif yaraların iyileştirilmesinde ve vücudun güçlenmesinde rahatlıkla kullanılır.

bal kabağı kalorisi

Bal Kabağı Nasıl Soyulur? Nasıl Pişirilir?

Sıra dışı lezzetleri sevenleri cezbeden bal kabağı ile ilgili en zahmetli konu soyulma sürecidir. Sert kabukları olan bal kabağı öncelikle iyice temizleyip soyulmaya hazır duruma getirilir. Söz konusu işlem sırasında bal kabağının içini de temizlemek gerekir. Üst kısmının oyulmasının ardından içindeki çekirdekli bölüm kaşık yardımıyla oyulur.

Bal kabağı çekirdeği birçok yönden tüketenlere fayda sağlar. Bu nedenle, çekirdekleri yararsız sanarak atmak yerine saklamak iyi bir karar olur. Cadılar Bayramı döneminde bu işlem daha ayrıntılı ve yaratıcı bir biçimde yapılır ve kabağın üzerinde evinize gotik bir atmosfer katacak dekoratif şekiller yaratılır.

Gıdayı dilimlere bölmek, soymak açısından kolaylık sağlar. Besinin sert kabukları olması başta dezavantaj gibi görünse de bir kısmının üstünde kalması kabukların vitamini nedeniyle faydalı olur. Daha yumuşak kabuklar elde etmek için bal kabağını soymadan önce bir süre mikrodalga fırında tutabilirsiniz.
Sıra bal kabağını pişirmeye gelince farklı yöntemler seçilebilir. İsterseniz sıcak suda bir süre kaynatabilir ya da buhar yolunu kullanabilirsiniz. Fırınlanmış kabak da sofralara renk katan iyi bir seçenek olabilir. 200 derecede ve yaklaşık bir saat fırınlandıktan sonra bal kabağının hoş tadı sizler ile buluşur.

Bal Kabağı Nasıl Saklanır?

Bal kabağının belirli koşullar sağlandıktan sonra dondurucuda saklanması gerekir. Ancak saklama süresinin en fazla dokuz ay olması ve dondurucudan çıkarılınca hemen pişirilmesi önemlidir.

Bal kabağı genellikle tatlı yapımında kullanıldığı için öncelikle küp şeklinde doğranması iyi bir yöntemdir. Bal kabağını saklamadan önce iyice temizlenmiş olması lazımdır. Özen gösterilmeyi seven bir gıda olan bal kabağının buzlukta kapalı bir saklama kabı içinde ya da buzdolabı poşeti ile tutulması gerekir. Bal kabağının kabarma ihtimali olduğu için saklama kabının üst kısmı boş kalmalıdır. Poşet kullanıldıysa hava almaması önemlidir.

Bal Kabağı Fiyatı Nedir?

Taze olması, yararları ve tatlı lezzetiyle bilinen balkabağını ekonomik bir fiyat karşılığında satın alabilirsiniz. Balkabağının kilosu marketlerde 4 TL civarında satılmaktadır. Bal kabağını mevsimi geldiği zaman pazarlarda bulmak da mümkün olur. Soyulmuş bal kabağı çeşitleri de satılmaktadır. Bunları da internet üzerindeki organik ürün alışveriş sitelerinden iyi fiyatlarla temin etme şansı vardır.

Bal Kabağı Zararları Nelerdir?

Yararları boyutundan büyük olan balkabağının insan vücuduna zarar veren herhangi bir yönü bulunmamaktadır. Sadece bazı bünyelerde nadir de olsa alerjik reaksiyon yaratabilir. Yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerde ise problem yaratmanın aksine dengeleyici bir işlev görür. Bal kabağını gereğinden fazla süreli olarak pişirmek de vitamin kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden pişirme süresi olarak 45 dakika ya da 1 saati aşmamaya dikkat etmek gerekir. Ayrıca soymadan önce arınması için iyice yıkamak ve temizlemek hijyen yönünden yarar sağlar.

Bal Kabağı ile Çok Beğenilen 4 Değişik Tarif

1) Minik Minik Lezzetler: Bal Kabağı Topları

Ekim ayının sonuna denk gelen ve belki de dünyanın en eğlenceli bayramı olan Halloween ruhunu bu pratik ve leziz tarif ile tam anlamıyla yaşayabilirsiniz. Alternatif bir tatlı yapmak istediğiniz zaman da yılın her gününde Bal kabağı Topları tarifini değerlendirebilirsiniz. Çikolata ve bal kabağı püresinin enfes birleşimini hissedeceğiniz tarifi mutlaka denemelisiniz. Bal Kabağı Topları

Tarif: Bal Kabağı Topları

2) Diyet Bıraktırır: Bal Kabağı Pastası

Hafif ve yumuşak tadımlı, ağızda hemen eriyen bir tarif için bal kabağı pastası yapabilirsiniz. Kısa sürede hazırlanan pratik, leziz ve gösterişli pasta ile sofralarınıza bal kabağının sıcaklığı gelebilir. Bal Kabağı Pastası

Tarif: Bal Kabağı Pastası

3) Geleneksel Bir Tat: Sütlü Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı ile hazırlanan klasik tatlıyı denemek istiyorsanız tatlı anlayışına yeni bir yaklaşım kazandıran bu tarifi yapmalısınız. Üstelik bir başka enfes aroma olan Hindistan cevizini de tarifin içinde hissedebilirsiniz. Tatlıyı yaptıktan sonra eklediğiniz süslemeler de elde ettiğiniz sonucun hoş görünümüne değer katabilir. Sütlü Bal Kabağı Tatlısı

Tarif: Sütlü Bal Kabağı Tatlısı

4) Farklı Çorba Arayışındaysanız Artık Durun! Bal Kabağı Çorbası

Bal kabağının tadına doyum olmayan lezzetine ekleyeceğiniz diğer malzemeler eşliğinde yapacağınız çorbayla ideal bir sonuç alabilirsiniz. Et suyu ve baharatların katkısını da çorbayı tattığınız zaman mutlaka hissedebilirsiniz. Bal Kabağı Çorbası

Tarif: Bal Kabağı Çorbası

Bal kabağı ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kabak Çeşitleri Nelerdir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bal Kabağı Tarifi

Bal Kabağı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Bal Kabağı Çorbası Tarifi

Bal Kabağı Çorbası

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bal Kabağı Çorbası Tarifi

Bal Kabağı Çorbası

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal Kabağı Tatlısı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Çam Balının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Çam Balı: Aradığınız İlaç Akdeniz Çamlarında! Vücut direncini yüksek tutmak ve bağışıklığı güçlendirmek adına, beslenmenize…

Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Keten Tohumu Yağı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Keten Tohumu Yağı: Omega 3 ve Lif Zengini! Keten tohumu yağı, sağlık için son derece…

Tarifler Geri
Videolar Geri