Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Tarifi

Parlak Beyaz Yapraklı Zarif Çiçek

Barış Çiçeği Bakımına Dair Her Şey

Zarif görünümü ile beğeni toplayan barış çi̇çeği̇ rahat bir bakım sürecine sahiptir. Hem beyaz renkli çiçekleri hem de parlak ve büyük yapraklarıyla göz dolduran bitki, görünümüyle insana huzur verir. Egzotik görüntüsüyle adından söz ettiren barış çiçeği kimi yörelerde yelken çiçeği veya barış zambağı olarak da adlandırılır.

Ev ya da ofis ortamında rahat bir şekilde yetiştirebileceğimiz barış çiçeği en popüler salon bitkileri arasında yer alır. Güzelliği adına yansıyan barış çiçeği, uzun ömürlü bir süs bitkisi olmasıyla da dikkat çeker.

barış çiçeği bakımı

Barış Çiçeği Özellikleri ve Çeşitleri

Bilimsel adı ‌Spathiphyllum ‌wallisii olan barış çiçeğinin dik gövdesine ve uzun yapraklarına, uç kısımlarda bulunan narin beyaz çiçekler eşlik eder. Güzelliği ve bakımının kolay olması bu çiçeğin evlerde kendisine sıklıkla yer bulabilmesini sağlar.

Barış çiçeği anlamı da adına benzer. Beyaz rengiyle öne çıkan barış çiçeği; saflığı, huzuru ve sükuneti simgeler. Bulunduğu ortama rahatlıkla uyum sağlayabilmesi ile meşhur olan barış çiçeğinin gövdesi yavaş bir şekilde uzar. İç mekanlarda havanın temizlenmesine de yardım eden barış çiçeği bulunduğu yere hayat katar. Bu zarif bitki iyi bakıldığı takdirde yılda iki kez olmak üzere, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar.

Işıltılı yapısıyla evlerin enerjisini yükselten barış çiçeği iç mekanda bitki yetiştirmeyi sevenlerin de favorisidir. Geniş ve uzun yaprakları direkt olarak topraktan çıkan barış çiçeği, saksı bitkisi olarak dikkat çekici bir görünüm sunar.

Barış çiçeğinin doğada birçok farklı çeşidi bulunur. ‌Spathiphyllum ‌‌Wallisii, ‌Spathiphyllum ‌Floribundum, ‌Spathiphyllum Mauna ‌Loa ve ‌Spathiphyllum ‌Blandum gibi çeşitlere sahip olan barış çiçeği kendine has görünümüyle öne çıkar.

barış çiçeği faydaları

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Ev ortamında bitki yetiştirenler arasında popüler olan barış çiçeği sıcak ve nemli ortamları sever. Barış çiçeği bakımı oldukça rahat olan salon bitkileri arasında yer alır. Uyumlu ve dayanıklı bir bitki olmasına rağmen ihmal edilmek de istemez. Özellikle mevsim geçişlerinde barış çiçeğinin iyi bakılması gerekir.

Soğuk hava akımlarını pek fazla sevmeyen bitkinin ev içinde de olsa dikkatle takip edilmesi tavsiye edilir. Barış çiçeğinin bakım sürecinin doğru bir zamanlama eşliğinde yapılması önerilir.

  • Budama: Bu bitkide yoğun bir budama tercih edilmese de gerekli durumlarda hafif bir budama ve yaprak bakımı işlemi gerçekleştirilebilir.
  • Toprak: Barış çiçeği mineral yönünden zengin olan topraklarda iyi bir gelişim sergiler.
    Konumlandırma: Bitkiden verim alabilmek için toprak seçimi kadar saksıyı konumlandıracağınız yer de önem taşır. Barış çiçeği, doğrudan güneş ışınlarını almayan ama yeterince aydınlık olan ortamlarda rahat bir şekilde yetişir. Barış çiçeği hastalıkları rahatlıkla etkisiz hale getiren güçlü yapısıyla dikkat çeker. Çiçek hastalıklarına karşı oldukça dayanıklı olan bitki özellikle sıcak ortamlarda toprağın nemli kalmasına ihtiyaç duyar. Fazla esintiye gelemeyen barış çiçeği buna rağmen havadar ortamlarda bulunmayı da oldukça sever.
  • Isı ve Işık: Bitki için en ideal sıcaklık değerleri 10 ile 28 derece arasında değişir. Dayanıklı barış çiçeği çok sıcak ya da çok soğuk olmadığı sürece bulunduğu ortamın sıcaklığına uyum sağlayabilir.

Barış çiçeği en çok estetik görüntüsünü tamamlayan beyaz çiçekleri ile bilinir. Bu nedenle, ev bitkisi yetiştirenlerin aklına barış çiçeği nasıl çiçek açar şeklinde sorular gelebilir:

Barış çiçeği ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Çok nadir bir durum olsa da iklimin ve ortamın şartlarına göre yılda 3 kere çiçek açtığı da gözlemlenebilir. Eğer beklenildiği gibi ilkbahar ve sonbahar dönemlerde çiçek açmazsa bu bulunduğu ortamda yeterince güneş ışığı olmadığı anlamına gelir.

Bitki iyi bakmanıza rağmen çiçek açmıyorsa dinlendirme metodu uygulanabilir. Sulamayı ve güneşi azaltarak gerçekleştirilen dinlendirme aşaması bitkinin çiçeklenmesi açısından yararlı olacaktır. Barış çiçeği; sonbahar çiçekleri solduktan bir ay, ilkbahar çiçekleri solduktan bir ya da iki ay sonra dinlendirilir.

barış çiçeği zehirli mi

Barış Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Barış çiçeğinin çoğaltılması ve dikimi için nisan ayı civarı en uygun zaman olarak gösterilir. Barış çiçeği yapraktan çoğaltma işleminde köklü yapraklar kullanılır. Hassas bir kök yapısına sahip olan barış çiçeğini incitmemek için köklü yaprakların saksı değişimi sırasında ayrılması önerilir.

Birbirine fazla karışmış olan kökleri yeni saksıya dikmeden önce suya batırıp çıkarmak bitkiye yarar sağlar. Havlu ile dikkatli bir şekilde suyu çözülen kökler, yüzeyin yaklaşık 2 santim derinliğine dikilebilir. Barış çiçeği tohumu ile çoğaltma işlemini gerçekleştirmek de mümkün olur.

barış çiçeği yapraktan çoğaltma

Barış Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Barış çiçeği yerinin değişmesini fazla sevmez. Bitkinin saksı değişimini uzun aralıklarla yapmanız yeterlidir. Uzmanlara göre barış çiçeğinin saksı ve toprak değişimi için iki senelik aralıkların uygundur. Bu bitki özellikle kumlu toprakları sever. Kökleri hassas bir bitki olduğundan saksı değiştirirken özenli davranmak gerekir. Barış çiçeğinin köklerine zarar geldiğinde yapraklar bozulabilir. Bu yüzden çiçeği dikerken toprağı gevşek bırakmak değişim sırasında işinizi kolaylaştırır.

Çok büyük saksıları sevmeyen barış çiçeği için önceki saksınızdan bir numara büyüğünü almanız yeterlidir. Saksı değiştirme işlemi için ilkbahar aylarını seçmeniz çiçeğin gelişimine de fayda sağlar. Saksı belirlerken suyun topraktan süzülüp gidebileceği ürünleri tercih etmeniz önemlidir. Barış çiçeğine ilk saksısı için seçim yaparken de köklerin ucu ucuna sığacağı çok geniş olmayan saksılar tercih edilir.

barış çiçeği tohumu

Barış Çiçeği Sulama Teknikleri

Barış çiçeği sulama işleminin özenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Su konusunda hassas olan barış çiçeğinin toprağı yaz aylarında mümkün olduğunca nemli tutulmalıdır. Kışın soğuktan korunması gereken bitkinin sulama miktarı azaltılmalıdır. Barış çiçeğine mevsim geçişlerinde sıvı besinler de verilebilir.

  • Sulama yapılırken suyun toprağın her kısmına dağıtılması önerilir.
  • Gün içindeki sulama vaktinin her seferinde aynı olması, bitkinin sağlığı açısından faydalı olacaktır.
  • Sulama takvimine ve toprağın nemine özen göstermek barış çiçeğinin verimliliğin artmasına ve güzelliğinin korunmasına yardım eder.
  • Yaprağa su püskürtmek de önerilen sulama teknikleri arasında yer alır. Püskürtme işlemi yaprakların hem nemlenmesini hem de temizlenmesini sağlar. Aşırı sulama da bitkiye zarar veriyor ve yapraklarının sararmasına ya da çiçeklerinin dökülmesine yol açabilir. Bitkinin kuruyan yaprakları makasla kesilebilir. Bu işlemi yapmadan önce geriye yeterli sayıda eski yaprak kalmasına özen göstermeniz uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
  • Sulama yapılırken kullanılan kabın ve çiçeğe dökülen suyun miktarının her seferinde aynı olması, barış çiçeği bakımının püf noktalarından birisidir.

barış çiçeği saksı değişimi

Barış Çiçeği Faydaları Nelerdir?

  • Barış çiçeği faydaları arasında odadaki havanın temizlenmesine sunduğu katkı ilk sıralarda yer alır.
  • Dekoratif bir bitki olan barış çiçeği beyaz rengiyle ev ortamının daha ferah ve rahatlatıcı bir hâle gelmesine yardım eder.

barış çiçeği anlamı

Barış Çiçeği Zehirli Midir?

Saksı bitkileri güzel görünseler de kimi zaman zehirli türleri olabilir. Kimi araştırmalarda barış çiçeğinin de insan sağlığına zararlı olabileceği iddia edilmektedir. Barış çiçeği yetiştiriyorsanız ya da evde çeşitli süs bitkileri bulunduruyorsanız bir uzmandan yardım alarak zehirli olup olmadığını öğrenmeniz gerekir.

Konunun uzmanları çocukların olduğu ortamlarda bu tip bitkilerin bulunmaması gerektiğini birçok ortamda vurgulamaktadır. Olumsuz etkilerle karşılaşmamak için bu tür bitkileri yetiştirmeden önce konunun uzmanına ve doktorunuza başvurunuz.

Evde Teraryum Yapımı ve Bakımı, İpuçlarıyla Aşamalı Anlatım

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir? Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Sardunya Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama Püf Noktaları

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

Lotus Çiçeği: Anlamı Özellikleri ve Faydaları

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Saksıda Çiçek (Puding) Tarifi

Saksıda Çiçek (Puding)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Hazır Puding Çoğaltma Tarifi

Hazır Puding Çoğaltma

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Saksı Kebabı Tarifi

Saksı Kebabı

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Saksı Kebabı Tarifi

Saksı Kebabı

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Saksı Kebabı Tarifi

Saksı Kebabı

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Saksı Kebabı Tarifi

Saksı Kebabı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Saksı Kebabı Tarifi

Saksı Kebabı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Saksı Tatlısı Tarifi

Saksı Tatlısı

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Saksı Kebabı Tarifi

Saksı Kebabı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri