Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir, Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir, Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları Tarifi

Bir Ev Bitkisi Klasiği

Menekşe Çiçeği Bakımına Dair Her Şey

Menekşe, sadeliğine karşın göz alıcı güzelliği ile kendini hemen gösterir. Menekşe çiçeği, Küçük boyu ve ihtiyaç duyduğu koşullar nedeniyle evlerde en sık bakılan çiçekler arasında yer alır. Şarkılarda “Bir mahzun mor menekşe” diye söz edilen bu mütevazı çiçek, tıpkı söylendiği gibi hüzünlü, üzgün bir duyguya sahiptir.

Eğer bu eşsiz çiçek evinize renk katsın istiyorsanız menekşe bakımı, toprağı, sulaması gibi hassasiyet gereken bilgileri edinmeniz ve bu hassasiyetlere uygun davranmanız gerekir. Çiçeklerin yeşerdiği toprak, dikkat edilmesi gereken unsurların başında gelir. Perlit, vermikülit, torf, ponza gibi malzemeler karıştırılarak daha verimli bir toprak yapısı elde edilebilir.

menekşe çiçeği

Menekşe Çiçeği Özellikleri ve Çeşitleri

Menekşe, doğru bakıldığında ve ihtiyaçları karşılandığında uzun süre canlılığını korur ve rengarenk çiçekleri uzun süre dökülmez. Bir saksı çiçeği olarak dünya genelinde 500’e yakın türü bulunan menekşe çeşitleri, dünyanın hemen yer yerinde yetişebilir.

Türkiye’de yetiştirilen menekşeler ise birkaç tür ile sınırlıdır:

  • Mor menekşe, en yaygın çeşit olarak özel bir yere sahiptir.
  • Bardak menekşesi denilen tür ise katlı yapısı ve iki renkli çiçeği ile bilinir.
  • Havai bir tür olan hercai menekşe ise adını renk konusundaki kararsızlığından alır.
  • Afrika menekşesi de ülkemizde yaygın menekşe türleri arasındadır.

Menekşe bakımı zahmetsiz ve kolaydır; çoğu kez sadece sulamak yeterli olur. Aydınlık alanları sever, fakat doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz. Gün ışığını doğrudan almaması, yansıyan ışıktan faydalanması önerilir.

Saksının ve toprağının seçimi önemlidir. Menekşe çiçeği kökleri uzun olmadığından ve yatay olarak çoğaldığından, derin saksılara değil yayvan saksılara konulur. Biriken fazla su çürümeye neden olabileceğinden menekşe saksısının altında mutlaka bir drenaj deliği olması gerekir.

menekşe bakımı

Evde Menekşe Çiçeği Bakımı: Püf Noktaları Nelerdir?

  • Menekşe Toprağı: Çiçeğin köklerinin ihtiyaç duyduğu oksijeni alabilmesi için hafif ve nem tutan bir toprak gerekir. Menekşe toprağı bir ölçek torf, bir ölçek perlik ya da ponza ve bir ölçek vermikülit karıştırarak elde edilebilir.
  • Menekşe Saksısı: Menekşe saksı derin değil yayvan olur. Menekşenin kökleri fazla derine gitmediği ve çevresine doğru yayıldığı için yayvan saksılar idealdir. Yayvan saksıda az bir toprakla büyüyebilen menekşenin gübrelenmesi gerekir. Hazır menekşe gübreleri satın alınıp kullanılabilir, çiçeklenme döneminde ise mutlaka fosfor oranı yüksek gübreler kullanılmalıdır.
  • Isı, Işık ve Nem Oranı: Menekşe gün ışığını sever; ancak doğrudan gelen güneş ışığından rahatsız olur. Perde arkasında olması ya da yansıyan ışıktan faydalanması gerekir. Nem çok önemlidir. Ortamdaki nem oranı yeterli değilse ya da ısıtma yöntemi gereği hava sık kuruyorsa, mutlaka nem tepsisi gibi uygulamalarla önlem alınması gerekir. Nemi daha fazla koruyan sırlı saksılar tavsiye edilir.
  • Evde Konumlandırma: Ne pencerenin hemen önüne, ne de çok uzağa konulmalıdır. Pencereye yakın konulacaksa sabah yakıcı olmayan gün ışığının vurduğu doğuya bakan bir pencere ideal ışıklandırmayı sağlar. Köken itibarıyla tropik bir bitki olan menekşe, Türkiye’de iç mekan koşullarında sağlıklı büyüyebilir. 15 derecenin altı ve 27 derecenin üstü sıcaklıklar menekşeye iyi gelmez. Rüzgar, sert hava akımları menekşenin dostu değildir. Menekşe saksısı cereyan yapabilecek yerlere konmaz.

menekşe çeşitleri

Menekşe Nasıl Dikilir, Çoğaltılır?

Menekşe bakımı kadar çoğaltılması da püf noktalarına dikkat edilmesini gerektirir. Menekşeyi çoğaltmak için bitkinin sağlıklı köklerinden ayırma yöntemi kullanılır. Kökten çıkan ve yukarı doğru uzanan bölümler yeni bitkiler için filizler oluşturur. Bu yeni menekşeler yeni saksılara dikilerek, yeni menekşeler büyütülebilir.

Menekşe saksısının boyutu kadar büyür, saksıdan taşmaya başlayan çiçeklerde saksı değişimine gidilmesi önerilir. Küçük kalması isteniyorsa, küçük saksıda tutulması da mümkündür. Çürüyen yaprakların ve dalların sıklıkla temizlenmesi gerekir. Saksı değiştirildiğinde hızla yeni yapraklar çıkar ve menekşe çoğalır. Zamanla yaprakları ve gövdesi büyüyen menekşe, sıkışık hissettiğinde çiçek vermeyi bırakabilir. Sararmış, rengi solmuş yaprakların temizlenmesi ve bitkinin rahat ettirilmesi önerilir. Kurumuş yapraklar ve dallar hava dolaşımını da olumsuz etkiler ve çiçeği hasta edebilir.

Menekşe çoğaltma işlemi için yaprak köklendirme yöntemi de kullanılabilir. Sağlıklı bir menekşe yaprağı koparılarak yapılan bu yöntem sayesinde menekşe yanından küçük yavrular vermeden de menekşe çoğaltımı yapılabilir. Beğendiğiniz bir menekşe türünü böylece sadece tek bir ya da iki yaprak kopararak çoğaltmak mümkün olabilir. Bu yöntemde koparılan yaprak suyun içinde bir süre bekletilir ve bir süre sonra çıkan kökler çıplak gözle görülebilir. Menekşe toprağı hazırlanıp saksıya konulduktan sonra, köklenmiş yaprak menekşe toprağı bulunan saksıya dikilir ve can suyu dökülür. Yaprağı doğrudan toprağa dikmek de mümkündür; ancak önce suda bekletmek daha etkili sonuç verebilir.

menekşe bakımı

Menekşe Sulama Teknikleri: Hangi Sıklıkla Sulanmalı?

Sulama sıklığı ve biçimi de en az toprak kadar önemlidir. Menekşe sulama için oda sıcaklığında, klorsuz kullanılması önerilir. Oda sıcaklığında olmayan sıcak ya da soğuk su bitkinin dallarına ve yapraklarına istenmeyen zararlar verebilir. Daha fazla çiçek oluşması için, menekşeyi sulamadan önce saksıdaki toprağın üstünün kurumasına izin verilir. Menekşe sulama saksı altlığından yapıldığında çürüme olmaz. Sağlıklı bir sulama için altlığa bol su konulmalı, 15 dakika sonra toprak çektikten sonra kalan su dökülmelidir. Eğer üstten su verilecekse de doğrudan bitkinin üzerine değil, toprağa sulama yapılması gerekir.

Menekşe, ortalama olarak sıcak yaz aylarında haftada 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulanmalıdır. Fazla sulama da, az sulama da bitki için öldürücü sonuçlar doğurabilir. Menekşe sulama konusundaki püf noktalarından biri de her defasında aynı miktarda su vermektir. Sulama düzeni konusunda oldukça hassas olan menekşe, her defasında aynı miktarda su ister. Miktardaki değişimler gibi zamanlama da çiçeği olumsuz etkileyebilir. Genel olarak aynı periyotta sulanması ve zamanlamada değişimler olmaması tavsiye edilir.

menekşe yağı

Toprak ve Tatlı Çiçek Aromalı Menekşe Yağı

Peki küçük ve narin bir saksı çiçeği olan menekşe kokar mı?

Evde yetiştirilen menekşe çiçeği kokusunu evin her yerine yaymasa da etkileyici bir kokuya ve aromaya sahiptir. Tıpkı gösterişsiz sadeliğinden gelen güzelliği gibi, kokusu da baskın değildir, ancak eşsiz güzelliktedir. Ticari amaçlı yetiştirilen menekşelerin çoğu bu nedenle parfümeri sektöründe kullanılır.

Yaprağından alınan menekşe yağı daha çok topraksı bir aromaya sahipken, menekşe çiçeği kullanılarak elde edilen menekşe yağı tatlı bir çiçek kokusu sağlar. Piyasada satılan menekşe yağı ürünleri menekşe yapraklarından elde edilir; menekşe çiçeği yağı ise parfüm endüstrisinde kullanılır.

Menekşe Yağı Faydaları

Çiçek ve yapraklarından üretilen menekşe yağı Akdeniz ve Çin kültüründe özel bir yere sahiptir. Tatlı bir aromaya sahip olan yağı çıkarmak güçtür. 1 ton menekşeden sadece 1 kilogram yağ çıkarılabilir.

Menekşe yağı:

  • Terapötik
  • Diüretik
  • Antiseptik özellikleriyle bilinir.

Cilt sağlığına iyi geldiği belirtilen, ağrılı ve romatizmalı bölgelere masajla uygulandığında faydalı olduğu söylenen yağ, yatıştırıcı etkileriyle uyku sorunlarının çözülmesini de yardımcı olabilir. Farklı faydaları da olan menekşe yağı, mutlaka doktor görüşü alınarak, bilinçli biçimde kullanılmadır. Aksi durumda istenmeyen sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Detaylı bilgi için:

Menekşe Yağının Duymadığınız 8 Faydası, Kullanımı

menekşe çiçeği

Menekşe Fiyatları

Menekşe fiyatları itibarıyla oldukça makul bir çiçektir. Çoğaltmak ve büyütmek üzere küçük saksılarda alınabileceği gibi, gelişmiş farklı menekşe türleri de tercih edilebilir. Bazı özel karışımlarda, bitki çaylarında kullanılan menekşe türleri de bulunur.

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

Sardunya Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama Püf Noktaları

Lotus Çiçeği: Anlamı, Özellikleri ve Faydaları

Sümbül Çiçeği Bakımı: 6 Adımda İhtiyacınız Olan Tüm Püf Noktaları

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Teknikleri

Mürver Çiçeği Faydaları Nelerdir? Çayı Neye İyi Gelir?

Çuha Çiçeği Bakımı, Faydaları, Yağı Nasıl Kullanılır? Çayı Neye İyi Gelir?

Evde Teraryum Yapımı ve Bakımı, İpuçlarıyla Aşamalı Anlatım

Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama

Kadife Çiçeği Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Sakinleştirici Etkili Çarkıfelek Çiçeği Faydaları ve Özellikleri

Ev Bitkileri İsimleri, Çeşitleri ve Bakımı İçin Püf Noktalar

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

19. Gün İftar Menüsü

İftara ne yapsam diye düşünmek yok, Nefis Yemek Tarifleri her gün yanınızda! 19. günde harika sunumlarıyla enfes bir iftar menüsü hazırladık. Yayla çorbası ile nefis bir başlangıç yapıyoruz. Doyurucu ramazan yemekleri taleplerinizi karşılayabilecek harika önerimiz var: Patates mantısı ve iştah ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Püf Noktalarıyla Ekler Tarifi

Püf Noktalarıyla Ekler

10-12 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Karnıyarık Püf Noktalarıyla Tarifi

Karnıyarık Püf Noktalarıyla

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Sütlaç (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Sütlaç (Püf Noktalarıyla)

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bamya (Püf Noktasıyla) Tarifi

Bamya (Püf Noktasıyla)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Trileçe (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Trileçe (Püf Noktalarıyla)

12-14 kişilik, 40dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Revani (Püf Noktalarıyla) Tarifi

Revani (Püf Noktalarıyla)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Mor Menekşe Pastası Tarifi

Mor Menekşe Pastası

8-10 kişilik, 1 saat Hazırlık, 20dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri