Çin Tuzu Nedir? Zararları Nelerdir? Nerede Satılır?

Çin Tuzu Nedir? Zararları Nelerdir? Nerede Satılır? Tarifi

5. Tat Çin Tuzu Hakkında Tüm Merak Edilenler

100 yıldan uzun süredir bilinen Çin tuzu diğer adı MSG yani mono sodyum glutamat, farklı yiyeceklerdeki tat verici maddeleri araştıran bilim adamı Kikunae Ikeda tarafından keşfedilmiştir. Bilim adamı Çin tuzunu, önce deniz yosununu bir takım testlere tabi tutarak ve yosunu kristalleştirmeyi başararak elde etmiştir.

İlk ortaya çıkan bu yeni lezzet Umami olarak adlandırılmıştır. Çin tuzunun en önemli özelliği kendine has farklı bir tada sahip olmasıdır.

Tatlı, tuzlu, ekşi, acı hiçbir tat kategorisine girmeyen MSG, iştah arttırıcı özelliği ile ön plana çıkar.

Çin tuzunun bir diğer özelliği de sentetik olarak eklendiği yiyeceklerin tadını yoğunlaştırmasıdır.

Yiyecek tuzlu ise daha tuzlu, tatlı ise daha tatlı hale getiren mono sodyum glutamat, özellikle fast food sektörünün aranılan çeşnisidir.

Çin Tuzu Nedir?

Tüm canlı organizmalarda yer alan ve insan yapısını oluşturan 20 aminoasitten biri olan glutamik asit, Çin tuzunun asıl yapısını oluşturan kimyasal bir maddedir. Balık, süt ve et gibi yüksek protein içeren besinler ve bazı sebzeler yüksek oranda doğal bir şekilde glutamat içerir. Örnek vermek gerekirse 1 gram anne sütü, proteine bağlı şekilde 229 miligram ve serbest bir şekilde 22 miligram glutamat yer alır.

Peki, Çin tuzu MSG nedir? Çin tuzu yani mono sodyum glutamat glutamik asidin sodyum tuzu formudur. MSG’nin organizma tarafından metabolize edilmesi glutamatınki ile aynıdır. Geçmişi çok eskiye dayanmayan Çin tuzu, Tokyo Üniversitesi profesörlerinden biri olan Ikeda’nın peynir, kuşkonmaz, domates ve ette bulunan bir tadın acı, tatlı ve ekşiden farklı olmasını keşfetmesi ile başlar.

Ikeda, beşinci tat olarak adlandırdığı maddeyi, Japon mutfağının geleneksel lezzeti kombu yosununda izole etti. İzole ettiği madde, yani glutamik asidin suda çözünmesini kolaylaştırmak için sodyum tuzunu yani MSG’yi oluşturdu.

Çin tuzu tüm dünyada lezzet arttırıcı bir gıda katkısı olarak kullanılmaktadır. Peki, Çin tuzu nasıl üretilir? Bugünün dünyasında glutamat, şeker pancarı ya da şeker kamışı ve nişasta gibi doğal besin kaynaklarının fermantasyonu ile elde edilir.

Çin Tuzu Zararları Nelerdir?

  • Katkı maddeleri her zaman şüphe uyandıran maddelerdir. Bu yüzden Çin tuzu zararlı mı sorusu akıllara gelen ilk sorulardan biridir. Büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar sürekli ve yüksek miktarda Çin tuzu içeren besinler tükettiğinde, büyüme hormonları baskılanarak gelişimlerinde gerileme gözlenebilir.
  • Sinir hücrelerinde hasara sebep olabileceğinden dolayı parkinson, alzheimer, epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarında tedavi sürecini yavaşlattığı düşünülmektedir. Bu yüzden bu hastalığa sahip olanların tüketmesi sakıncası olabilir.
  • Çin tuzunun pankreastan insülin hormonu salgılanmasını arttırdığı bilinmektedir. Şeker hastalarının ve pankreas problemi yaşayanların tüketmemeleri önerilir.
  • Gözdeki retina tabakasına hasar verici etkisi Çin tuzu tehlikesi olarak gösterilebilir.
  • Astım hastalarının Çin tuzu tükettiklerinde astım krizlerinin tetiklendiği gözlenmektedir. Astım hastalarının MSG içeren besinlerden uzak tutması önerilir.
  • Böbrek yükünü arttırdığından dolayı böbrek hastalıklarına neden olabilir. Ayrıca toksin içeriğinden dolayı karaciğer rahatsızlıklarına sahip olanların tüketmemeleri önerilir.
  • Hamile ya da emziren kadınlar Çin tuzu kullandıklarında, bebeğe geçtiğinden dolayı zararlı olabilir. Anne ve anne adaylarının Çin tuzu tüketmeleri sakıncalıdır.

Zararları göz ünün alındığında akla ilk gelen soru ise Çin tuzu yasak mı sorusudur. Dünyada kullanılan tüm gıda katkı maddelerinin kullanılabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü ve Gıda ve Tarım Organizasyonundan onay alması gerekir.

Çin tuzu bu kuruluşların hepsinden gerekli izinler alınarak kullanılan bir gıda maddesidir.

Çin Tuzu Hangi Yiyeceklerde Var?

Balık, et, domates, mısır, tavuk, peynir, mantar, bezelye, havuç, ıspanak, patates ve yumurta gibi gıdalarda doğal olarak glutamat bulunur.

Peki, Çin tuzu nerelerde kullanılır?

Dünyada hazır gıda ürünlerinin hemen hemen tamamına yakınında Çin tuzu kullanılır.

  • Hazır köfte harçları
  • Hazır çorba
  • Et suyu tabletler
  • Salata sosları
  • Meyveli yoğurt
  • Dondurma
  • Cips çeşitleri
  • Katı yağlar
  • Hazır köfteler
  • Hamburger ve tost ekmekleri
  • Fast food gıdaların hepsi
  • Paketlenmiş soslar
  • Abur cubur olarak nitelendirilen tüm hazır gıdalarda Çin tuzu bulunur.

Son dönemlerde Çin tuzu çiğ köfte yapımında da kullanılmaktadır. Peki, gıda maddelerindeki Çin tuzu nasıl anlaşılır? Tüketilen gıda maddesinde MSG olup olmadığını anlamak için etiketine bakmak yeterlidir.

Eğer içindekiler kısmında MSG ve Çin tuzu kodu E 621 ibaresi varsa yiyecekte Çin tuzu varlığından söz edilebilir.

Çin Tuzu Bağımlılık Yapar Mı?

Hemen hemen tüm hazır gıda maddelerinde bulunan Çin tuzu, beyne ‘lezzetli’ komutu veren kimyasal bir maddedir. Çin tuzu faydaları olan bir besin değildir. Lezzet içermeyen hiçbir özelliği bulunmayan gıdaların lezzetli olarak algılanmasını sağladığından dolayı bağımlılık yaratabilir.

Özellikle hamburger ve cips gibi çocuklar tarafından severek tüketilen fast food besinlerinde yüksek oranda bulunan MSG, bu gıda maddelerinin tatlarını çekici bir hale getirerek sürekli tüketilmesini sağlar.

Bilindiği üzere bu tarz Çin tuzu olan yiyecekler gıdalar yüksek oranda yağ ve karbonhidrat içerir. Bu da günümüzün en büyük sorunlarından biri olan obeziteye davetiye çıkarır. Ayrıca iştah açıcı etkisi nedeniyle yeme isteğini artırır ve kilo aldırır. Sofra tuzunun içerdiği sodyumun üçte biri kadar sodyum içeren MSG, tuz kısıtlaması olan hastalar için alternatif bir çözüm olabilir.

Çin Tuzu Nasıl Kullanılır?

Tek başına Çin tozu herhangi bir lezzete sahip değildir. Güzel bir aroma ve koku ile birleştiğinde ve doğru miktarlarda kullanıldığında yemeklerin tadını dengeler. Gereğinden fazla miktarda MSG kullanıldığında yemeklerin lezzetinde bozulma yaşanır.

Çin tuzu ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de Çin tuzu nerelerde kullanılır sorusudur. Bir diğer soru da Çin tuzu ne işe yarar sorusudur. Çin tuzu, yemeklerin içine katılarak malzemelerin kendine has aromasını arttırıcı özellik gösterir.

Salata soslarının içine eklenerek lezzetini arttırır. Çorbaların kıvamını arttırır ve ekstra lezzet sağlar. Sebze yemeklerinde, pilavlarda, makarna soslarında, kuru baklagil yemeklerinde neredeyse tüm yemek çeşitlerinde rahatlıkla kullanılabilir.

Tablet, sıvı ya da toz formunda satışa sunulan Çin tuzu yemeklere doğrudan eklenebilir. Toz ve tablet formunda bulunan Çin tuzu sulandırılarak eritilip yemeklere eklenebilir.

Çin Tuzu Nerede Satılır? Fiyatları Nasıldır?

Hazır gıdalarda kullanılan katkı maddeleri toplumda endişe yaratır. Bu maddelerin kullanılmasının sağlığa zararlarının gazete ve dergilerde yayınlanması MSG içeren besinlerin satışını etkilemektedir.

Ancak MSG’nin zararları bilimsel olarak kanıtlanmış değildir.

Kronik hastalığı olmayan sağlıklı insanların belirli ölçülerde MSG tüketmelerinde herhangi bir sakınca görülmemektedir. Çin tuzu toz halinde ya da et suyu tabletleri halinde tüm alışveriş merkezleri, bakkallar, aktarlar ve online gıda satışı yapan firmalardan satın alınabilir.

Hazır gıda üretimi yapan şirketler için endüstriyel tip 1,5 ve 10 kiloluk paketlerde de satışa sunulur. Et suyu tablet ve salata sosu içerisinde satılan Çin tuzu fiyat aralığı markasına ve miktarına göre farklılık gösterir. Endüstriyel olarak satılan MSG’nin kilogram fiyatı 15 lira ile 25 lira arasında değişir. Et suyu tablet halinde satışa sunulan Çin tuzu fiyatları ise 24 tableti 5 lira ile 12 lira arasında değişir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Akıtma (Krepte Neymiş) Tarifi

Akıtma (Krepte Neymiş)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri