Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar?

Ejder Meyvesi Faydaları: Neye İyi Gelir, Ne İşe Yarar? Tarifi

Ejder Meyvesi (Pitaya) ile Sağlığınıza Renk Katın!

Ejder meyvesi, bir başka bilinen ismiyle “Dragon Fruit” veya “Pitaya” dikkat çekici görünümü ve özellikleri ile ön plana çıkmaktadır; egzotik bir meyvedir. Bu meyve, kaktüs ailesinden gelir ve çoğunlukla Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Meksika gibi bölgelerde yetiştirilir. Ejder meyvesi, dış görünüşü itibariyle oldukça dikkat çekici ve çekici bir meyvedir. Peki, ejder meyvesi yemek neye iyi gelir, ejder meyvesi pitayanın faydaları nelerdir?

Ejder Meyvesi Faydaları

  • Antioksidan içeriği yüksektir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Kanser riskini düşürür.
  • Bağırsakları çalıştırır.
  • Zayıflamayı hızlandırır.
  • Tokluk hissi verir.
  • Cildi besler ve canlandırır.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

pitaya ejder meyvesi faydaları

Bazı bünyeler ejder meyvesine karşı hassas olabilir.

Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

Antioksidan İçeriği Yüksektir

Ejder meyvesi, vücudu serbest radikallere karşı koruyan antioksidanlar açısından iyi bir kaynaktır. Bu antioksidanlar, hücresel hasarı azaltabilir ve yaşlanmayı yavaşlatabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Ejder meyvesi yani pitaya C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve hastalıklara karşı koruyabilir.

Kolesterolü Dengeler

Bazı araştırmalar, ejder meyvesinin kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve kalp sağlığını iyileştirebileceğini göstermektedir.

Sindirimi Kolaylaştırır

Ejder meyvesi lif açısından zengindir, bu da sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir.

Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Ejder meyvesi, içeriğindeki lif ve antioksidanlar sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürebilir ve iyi kolesterolü (HDL) artırabilir. Bu, kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebilir ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Ejder meyvesi, potasyum açısından zengin bir meyvedir. Potasyumun dengeli bir şekilde alınması, yüksek tansiyon riskini azaltabilir.

Kanser Riskini Düşürür

Ejder meyvesi, C vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallere karşı korur ve hücresel hasarı önleyebilir. Bu, kanser gelişimini engellemede yardımcı olabilir. Ejder meyvesi, bağışıklık sistemini destekleyen besin maddeleri içerir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, kansere karşı mücadelede önemlidir.

Bağırsakları Çalıştırır

Ejder meyvesi, lif açısından zengin bir meyvedir ve lifler bağırsak hareketlerini destekleyebilir. Lifler, sindirim sistemi sağlığını korumada önemli bir rol oynarlar. Bağırsaklardaki lif alımının artırılması, kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik edebilir.

Zayıflamayı Hızlandırır

Ejder meyvesi yüksek lif içeriğine sahip bir meyvedir ve bu nedenle tokluk hissini artırabilir. Aynı zamanda düşük kalorili bir meyve olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır, midenin daha uzun süre dolu hissetmesine neden olur ve bu da daha az yemek yemenize yardımcı olabilir.

Ejder meyvesi faydaları içinde zayıflama konusunda yaptığı katkılar ön plana çıkmaktadır. Kalori yönünden ideal ve lif açısından zengin olması sonucunda vücudunuzun formunu korumasına destek vermektedir.

Tokluk Hissi Verir

Ejder meyvesi, yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi sağlayabilir. Lif, mideyi daha uzun süre dolu hissettiren bir bileşen olduğu için daha az yemek yemenize yardımcı olabilir. Bu, özellikle yemekler arası atıştırmaları kontrol altında tutmak ve fazla kalori alımını azaltmak için faydalı olabilir.

Cildi Besler ve Canlandırır

Ejder meyvesi, cilt sağlığını destekleyen antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen zararlı moleküllerle savaşarak cildin yaşlanmasını geciktirebilir.

Ejder meyvesi su içeriği yüksektir, bu da cildin nemlenmesine yardımcı olabilir. Nemli bir cilt, daha sağlıklı ve parlak görünebilir.

Ejder Meyvesi Nedir?

Uzaktan bakıldığı zaman pembe bir alevi anımsatan ejder meyvesi, turplara da bir miktar benzemektedir. Ejder meyvesi tadı birçok kişi tarafından beğenilmektedir. Kavun ve kivi karışımı enteresan bir aroma ve lezzete sahip olan meyve, severek yiyeceğiniz türden bir üründür. İç bölümünde susama yakın siyah çekirdekler barındıran meyvenin, soyulması ve tüketilmesi kolay özelliktedir. Ejder meyvesi bitkisi dikenli incirler ailesine mensuptur.

Ejder Meyvesi Faydaları Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Antioksidan Etkiler

Silva, A. F. et al. (2017). Antioxidant activity of dragon fruit juice as measured with EPR and UV-Vis spectrophotometry. Food Chemistry, 234, 111-118.

Yahya, F. et al. (2017). Evaluation of antioxidant capacity and phenol content in different parts of dragon fruit. Agricultural Science, 8(11), 1415.

 

Kan Şekerini Düşürme

Tang, Y. et al. (2010). Hypoglycemic and anti‐hyperglycemic effects of Pereskia bleo and dragon fruit. Nutrition & Metabolism, 7(1), 9.

Leontowicz, H. et al. (2016). The nutritional and metabolic indices in rats fed high-fructose diets supplemented with different fruit extracts. RSC Advances, 6(45), 39645-39655.

 

Kolesterol Seviyelerini Düşürme

Ingle, K. P. et al. (2017). Hypolipidemic and antioxidant activities of Hylocereus undatus aqueous peel extract in hypercholesterolemic rats. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 7(4), 479-485.

 

Sindirim Sağlığı

Rodríguez‐García, J. et al. (2018). Dietary supplementation with red pitaya (Hylocereus polyrhizus) enhances digestive enzyme activity and gut health in Drosophila melanogaster. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98(9), 3450-3459.

 

Unutmayın ki bu çalışmaların bazıları laboratuvar ortamında yapılmış hayvan deneylerine dayanmaktadır ve insanlar üzerinde daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır. Ejder meyvesini dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketmek sağlıklı bir seçenek olabilir; ancak herhangi bir sağlık durumu veya özel diyet ihtiyacınız varsa, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek her zaman en iyisi olacaktır.

ejder meyvesi faydaları

Ejder Meyvesi Kalori ve Besin Değerleri

Ejder meyvesi, düşük kalorili bir meyvedir. C vitamini ve lif oranı açısın dan zengindir. Bu nedenle sağlıklı bir tatlı alternatifi olabilir. Aynı zamanda antioksidanlar ve bazı mineraller açısından da faydalıdır.

Besin Öğesi Miktar *Günlük Yüzdelik Değer (%)
Kalori 60 3%
Toplam Yağ 0.5g 1%
Doymuş Yağ 0g 0%
Trans Yağ 0g
Kolesterol 0mg 0%
Sodyum 0mg 0%
Toplam Karbonhidrat 14g 5%
Diyet Lifi 1g 4%
Şekerler 8g
Protein 2g 4%
C Vitamini 9mg 15%
Kalsiyum 8mg 1%
Demir 0.5mg 3%
Potasyum 194mg 6%

*Günlük yüzdelik değerler, 2000 kalorilik bir diyete dayalı olarak hesaplanmıştır. Kişisel ihtiyaçlarınıza göre yüzdelik değerler değişebilir.

ejder meyvesi faydaları

Ejder Meyvesi Nerede Yetişir?

Tropikal iklimlerde yetişen ejder meyvesi sıcak ortamlarda da kendisine yetişme imkanı bulmaktadır. Ülkemizde ise ejder meyvesi Antalya, Mersin, Adana ve Muğla sınırları dahilinde sıklıkla yetiştirilmeye başlanmıştır.

Dünya çapında ise Orta ve Güney Amerika, Çin, Tayvan, Meksika, Vietnam, Malezya ve Endonezya gibi tropikal iklimden etkilenen bölgelerde yetiştiğine rastlamak yüksek olasılıktadır.

Ejder meyvesi, sıcak iklimleri ve nemli koşulları tercih eder. Bu nedenle tropikal ve subtropikal bölgelerde daha iyi yetişir. Ancak sera koşullarında da yetiştirilebilir. Ejder meyvesi, parlak pembe, sarı veya kırmızı kabuklu ve içi lezzetli ve besleyici beyaz veya pembe ete sahip ilginç bir meyvedir.

Ejder Meyvesi Zararları ve Yan Etkileri

Ejder meyvesini ilk kez tüketecek olanlar için küçük porsiyonlarla test etmek önerilir. Ejder meyvesi alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hamileler, emzirme sürecinde olanlar veya kronik ilaç kullanan kişiler mutlaka doktor görüşü almalıdır.

Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir?

Ejder meyvesi taze haliyle kabuğu soyulduktan sonra içindeki etli kısmı tüketilebilir. Meyve salataları, meyve püreleri, smoothie, milkshake ya da dondurma yapımında kullanılabilir. Dilimleyebilir, püre yapabilir veya küp küp doğrayabilirsiniz. İçindeki çıtır çekirdekler tüketilebilir; kivinin içindeki çekirdeklere benzer. Ejder meyvesinin tadı kivi ve armut karışımı bir lezzettedir.

Ejder Meyvesinde Hangi Vitaminler Var?

  • C Vitamini: Ejder meyvesi, C vitamini açısından oldukça zengindir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve vücutta antioksidan aktiviteyi artırmaya yardımcı olur.
  • A Vitamini: Ejder meyvesi, A vitamini (beta-karoten) içerir. Bu, göz sağlığını destekler ve cilt sağlığını iyileştirebilir.
  • B Vitaminleri: Ejder meyvesi, B vitamini kompleksi içerir. Bu vitaminler enerji üretimine katkıda bulunur ve sinir sistemi sağlığını destekler.
  • K Vitamini: Bazı ejder meyveleri K vitamini içerebilir, bu da kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için önemlidir.

Mangonun Faydaları: 8 Mucizevi Etki!

Ejder Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Narın Faydaları: Nar Yemek Neye İyi Gelir?

Ejder Meyvesi (Pitaya) Nasıl Yenir? 5 Enfes Fikir

Avokadonun Faydaları: Avokado Yemek Neye İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
  • Profil fotoğrafı

    Ejder meyvesi fidanı dikimi yapıldıktan sonra 30-50 gün içerisinde meyve vermez. Tropikal iklimlerde, Çok iyi bakılırsa uygun toprakta ekilir ve uygun gübre de kullanılıra ancak 6-7 ay sonra meyve alınmaya başlanır. Ancak Türkiyede sera altında daha uzun sürede meyve alınır. 8-9 ay sonra tek tek meyve alınabilir. En iyi meyve alma zamanı 2.yaşında başlar ve 3.yaşında devam eder. Meyve alma zamanı hakkında yanlış bilgi var. Düzeltmelisiniz.

  • Beyhaninmutfagi

    14 dönüm biz seramiza diktik pitaya bu yaz seyrekte olsa hasat alırız bi ürünü alalım ne tarifler deneyeceğim

NYT Yazar
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri