Eklem Ağrıları Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Eklem Ağrıları Neden Olur? Ne İyi Gelir? Tarifi

Eklem Ağrılarına Çözüm Niteliğinde Tam Ortopedik Bilgiler

Genel olarak yaşlılıkla ilgisi olduğu düşünülen eklem ağrısı aslında toplumun büyük bir kısmında görülen ve hayat kalitesini önemli ölçüde değiştiren bir rahatsızlıktır. Çeşitli hastalıklar, kazalar, spor aktiviteleri, kilo sorunları ve elbette ki yaş ile birlikte eklem sıvısındaki azalmalar eklem ağrılarına neden olur.

Bazen psikolojik sorunlar da eklem ağrısı oluşturabilir. Vücudun hareketlerini tam yapabilmesi için kas ve kemikler kadar eklemler de gereklidir. Ayakta durmak, oturmak gibi basit işlemlerde bile vücut destek almak için eklemlerden faydalanır.

Eklem kemiklerin birleştiği noktalarda yer alan kıkırdaklı yapıdır. Eklem ağrıları, iki kemiğin birleştiği bölgelerde oluşur ve genellikle de sızlama şeklinde ağrılarla kendini gösterir. Eklem ağrılarının nedeni çeşitli faktörlere bağlı olsa da temelindeki neden aynıdır. Eklem yerlerindeki kıkırdak dokunun ve bu bölgedeki kasların zayıflaması, ayrıca eklem sıvısının azalması eklem ağrılarının esas nedenini oluşturur.

eklem ağrıları

Bel ve boyun omurları, el ve ayak bilekleri, ayak topukları, kalça ve bel bölgelerinde yer alan eklem ağrıları karakteristik özellik gösterir. Eklemde meydana gelen ağrılar vücut hareketlerini kısıtladığından günlük olağan aktivitelerin yapılmasında bile zorluk çıkarabilir.

Eklem ağrılarının tedavisini yapabilmek için öncelikli olarak nedeninin bilinmesi gerekir. Zamanında tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara neden olabilen eklem rahatsızlıkları dikkate alınmalıdır. Önemsenmeyen eklem ağrıları ilerleyen zamanlarda daha da şiddetlenerek cerrahi müdahaleler yapılmasına neden olabilir.

eklem ağrıları neden olur

Eklem Ağrıları Neden Olur?

Eklem ağrısının en belirgin nedeni osteoartrittir. Orta yaşlarda daha yaygın olarak görülen rahatsızlık eklemler arasında yer alan kıkırdak dokunun yıpranması bu bölgede ağrıya, sertleşmeye ve tedavi edilmezse hareket kaybına neden olur.

Aşırı kilolular, sakatlık geçirenler, yaşlılar ve aynı hareketi sürekli tekrarlayanlar da osteoartrit görülme sıklığı artar. Kesecik iltihabı olarak bilinen bursit de eklem ağrıları nedeni arasında yer alır ve genellikle ayak başparmağı, topuk, diz, kalça ve omuz ekleminde ağrılara neden olur. Kemik ve kasları birbirine bağlayan tendonlarda oluşan iltihaplanma sonucu oluşan tendinit hastalığı da eklem ağrısı yaratır.

Eklem ağrıları ve kireçlenme birbirleriyle etkileşimi olan hastalıklardır. Eklemlerdeki kireçlenmeler tedavi edilmediğinde ağrılara neden olur. Kısa süreliğine de olsa aşırı hareket etme akut eklem ağrısına neden olur. Örneğin ısınma egzersizi yapmadan koşma, ağırlık kaldırma, tenis oynama ya da bisiklete binme gibi hareketler eklemlere aşırı yük bindirdiğinden dolayı ağrıya neden olur.

eklem ağrıları ne iyi gelir

Peki, eklem ağrıları hamilelik belirtisi mi? Eklem ağrısı erken hamilelik belirtileri arasında yer alır. Otoimmün bir hastalık olan romatoid artrit, kalça, diz, omuz ayak ve el eklemlerini etkiler. Bu hastalık nedeniyle bu bölgedeki eklemlerde şiddetli ağrılar gelişir.

Diz kapağındaki kıkırdağın aşırı yüklenme sonucu hasar görmesi bir diğer adı ile kondromalazi patella sendromu, şiddetli eklem ağrıları nedenleri arasındadır. Daha çok sporcularda görülen bu durum dinlenme ile geçebilir. Vücuttaki herhangi bir enfeksiyon durumu örneğin kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği gibi enfeksiyonlar ve hepatit, öpücük ve lyme gibi hastalıklar eklem ağrısı nedenidir.

Ayrıca eklem ağrıları soğuk algınlığı nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak eklem iltihaplanması olarak bilinen gut hastalığı ve eklem enfeksiyonu olan septik artrit gibi rahatsızlıklar da şiddetli eklem ağrıları meydana getirir.

Ayrıca D vitamini eksikliği eklem ağrıları oluşumuna neden olan etkenlerden biridir. Doğum sonrasın lohusalıkta eklem ağrıları yaygın olarak görülen bir durumdur.

eklem ağrıları tedavisi

Eklem Ağrıları Belirtileri Nelerdir?

Akut olarak aşırı egzersiz yaptıktan sonra görülebilen eklem ağrıları kemiklerin birleşim yerlerinde sızlamalar şeklindedir. Ağrı ilk hissedildiğinde bir süre beklenmelidir. Ağrının neden olduğunun anlaşılmasına yarayan bekleme döneminde ağrının ne kadar zamanda geçtiği kontrol edilir.

Ağrının nedeni spor sonrası görülen vücut tepkisi ise bir süre dinlendikten ve ağrıyan yere buz koyulduktan sonra geçmelidir. Bazı eklem ağrısı çeşitleri için ise vakit kaybı yaşamadan doktora görünmek ve erken teşhis etmek hayati önem taşır.

Herhangi bir ters hareket sonucu ya da kaza sonucu başlayan eklem ağrısı bir süre sonra eklemlerde şişlik oluşturmaya, deformasyona ya da hareket etmede kısıtlanmalara yol açarsa ciddi bir sorun olabilir.

eklem ağrısı

Eklem ağrıları halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler oluşturabilir. Soğuk algınlığı yaşanmaksızın eklem ağrısına eşlik eden yüksek ateş söz konusu ise ve ağrıya eşlik eden kızarıklıklar oluşmuşsa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Bunlara ek olarak diyet yapılmadığı halde 5 kilo ve üzerinde kilo verilmişse eklem ağrısının altında yatan çok ciddi bir rahatsızlıktan şüphe edilebilir. Eklem ağrısı nedeniyle oluşan hareket bozuklukları, hareket etmede güçlük gibi durumlarda eklem ağrıları belirtisi arasında yer alır. 3 günden fazla süren ve nedeni bilinmeyen eklem ağrılarına ek olarak vücutta oluşan anormal değişimler yaşanıyorsa en kısa zamanda doktora giderek gerekli tedavinin zamanında başlanması sağlanmalıdır.

eklem ağrıları için

Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir?

Şişmanlık eklem ağrılarının en önemli nedenlerinden biridir. Kilolar eklemlerde baskıya neden olur ve kıkırdak sıvısı azalır. Eklem ağrısı kilodan dolayı ise kilo verilmesi eklem ağrılarına iyi gelebilir. Ayrıca eklem ağrıları için egzersizler yapılması eklem etrafındaki kasların gelişmesini sağlayarak eklem ağrısı oluşumunu geciktirir. Özellikle diz eklem ağrıları egzersizleri ile kıkırdağa hafifçe yapılan baskılar beslenmesini destekleyerek güçlendirir. Ancak seçilecek egzersiz eklem ağrısının tedavisinde önemlidir.

Eklem ağrısına en iyi gelen egzersiz yüzmedir. Dans etmek ve yürümek de eklem ağrını azaltabilir. Tenis, basketbol, futbol gibi eklemleri aşırı derecede yoran ve aşınmasına sebep olan egzersizlerden kaçınmak gerekir.

eklem ağrılarına

Eklem ağrısının nedeni iltihabi bir surum ise E vitamini takviyesi eklem ağrısının giderilmesine faydalıdır. Diyete ek olarak alınan takviye omega 3 ve eklem ağrıları arasında doğru orantılı bir ilişki söz konusudur. Kıkırdak yapısını güçlendirmeye yarayan ve kolojen oluşumunu destekleyen Kondroitin sülfat ve glukozamin gibi tabletler eklem ağrılarına iyi gelen ilaç çeşitleridir. Bu iki takviye düzenli olarak tüketildiğinde eklem ağrılarını baskılar.

Glukozamin kabuklu deniz hayvanlarının kıkırdağından elde edilir ve kıkırdak zedelenmesini azaltmasının yanı sıra kıkırdak oluşumunu destekler. Bunlara ek olarak eklem ağrılarına limon kabuğu kullanılabilir. Limon kabuğu içeriğinde yer alan yağ asitleri eklemlerdeki kan damarlarını rahatlatır ve iltihap sökücü etki göstererek ağrıları azaltır. Doğal sızma yağı, limon, okaliptus yaprağı kullanarak hazırlanan merhem eklem ağrıları için kullanılabilir.

eklem ağrılarına

Eklem Ağrıları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eklem ağrılarının tedavisi nedene yönelik olmalıdır. Ağrıya neden olan hastalık ya da durum ortadan kaldırılırsa tedavi daha etkin olur. Belirtilerin hissedildiği ilk anda doktora gidilmesi erken teşhis açısından oldukça önemlidir. Doktor tarafından muayene edilen hastada eklem ağrılarının yerinin tespit edilmesi sağlanır ve eklem hareketleri gözlenir. Sonrasında yapılan kan tahlilleri ile eklem ağrısının tam nedeni saptanabilir.

Eklem ağrısı tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri akupunktur tedavisidir. Akupunktur tedavisinde geleneksel akupunktur ve şok tedavi olmak üzere 2 yöntem uygulanır. Bu uygulamalar ile eklem ağrılarının önüne geçilebilir. Bir diğer tedavi yöntemi ise kaplıca tedavisidir. Kaplıcalarda bulunan su içindeki mineraller, ısı ve basınç etkisiyle eklemlerde oluşan iltihaplanma ve hasarlar tedavi edilebilir.Eklem ağrılarına sıcak su ile yapılan baskı ağrının şiddetini azaltır.

eklem ağrısı için
  • Eklem ağrıları için krem kullanılması da tedaviye yardımcı olur. Eklem ağrılarına evde çözüm yöntemleri de vardır. Eklem ağrıları için çınar yaprağı kürü ile hem ağrıların şiddeti azalır hem de kireçlenme rahatsızlığının tedavisi sağlanır.
  • Eklem ağrılarına bitkisel çözümler ile de çare bulunabilir. Örneğin eklem ağrıları için zencefil çayı içine eklenen bal ve tarçın karışımı kullanılabilir.
  • Peki, eklem ağrıları hangi bölüme girer? Eklem ağrısı yaşayanların hastanelerin ortopedi bölümüne gitmesi gerekir.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ne Var Ne Yoksa Çöreği Tarifi

Ne Var Ne Yoksa Çöreği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye) Tarifi

Islak Sandviç Kurabiye (Ne Pasta Ne Kurabiye)

12-14 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ne Bulduysam Keki Tarifi

Ne Bulduysam Keki

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Starbucks Da Neymiş Tarifi

Starbucks Da Neymiş

12-14 kişilik, 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Tarifler Geri
Videolar Geri