Eriğin Faydaları Nelerdir?

Eriğin Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kimisi Göz Kimisi Diş Kamaştırır: Erik

Zamanı geldiğinde ve ideal olgunluğa ulaştığında ağız sulandıran bir tat olan erik, birçok kişi için favori meyvelerden biridir. Tabiatın sunduğu en lezzetli ürünlerden biri olan erik görünümüyle de ilgi çekicidir.

Yanında bol miktarda tuz eşliğinde tadılmaya doyum olmayan erikleri kütür kütür yemek de ayrı bir keyiftir. Kendine özgü sulu ve ekşi tadı ile cezbedici bir meyve olan eriğin birçok farklı kullanım alanı da vardır. Ayrıca erik kullanarak yapacağınız tarifler ile alternatif tatlar yaratabilirsiniz.

Erik Çeşitleri Nelerdir?

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi eriklerin 5 farklı türü yetişir.

Bunların arasında 3 çeşit erik üretim açısından önemlidir ve sıklıkla tüketilir. Kütür kütür olmalarıyla ünlü yeşil erikler çeşitler içinde önde gelir.
Avrupa sınıfı erikler ise ekşi ve tatlı arasında bir lezzete sahiptir ve popüler bir başka türdür. Reçel ve marmelat türü yiyeceklerin yapımında bu meyveler kullanılır.
Japon sınıfı erikler ise iri görünümleri ve özellikleri ile dikkat çeker. Taze olmaları ile de fark yaratırlar.

Eriğin Faydaları Nelerdir?

  • Erik lezzetli olduğu kadar faydalı da bir meyvedir ve bu özelliklerin başında lif oranının yüksek olması gelir. Liflerin fazla olması sindirim sistemine katkıda bulunur.
  • Antioksidan olma yönüyle ve C vitamini içermesiyle hastalıklara karşı direncin artmasını sağlar.
  • Erik kaç kalori? Eriğin kalorisi azdır ve bu yönüyle diyet listeleri için ideal bir seçenek oluşturur.
  • Erik aynı zamanda yüksek oranda demir içermektedir ve yeterli miktarda tüketildiği zaman demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Erik çeşitleri kolesterol birikmesi ve damar tıkanıklığı türü hastalıklar oluşmasını önler. Ayrıca astım ve romatizma gibi hastalıklara karşı da iyi gelir.
    Kan şekerini düzenlemesi ve kemik sağlığına faydaları eriğin diğer avantajlı yönleridir. Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına rağmen erik şeker oranı fazla değildir.
  • Yeşil eriğin bir diğer yararlı yönü ise cilde yaptığı katkılardır. Erik tüketmeniz sonucunda sarkma gibi istenmeyen durumlar minimum düzeye iner. Aynı zamanda cildin genç kalmasını da destekleyici bir özellik gösterir.
  • Eriğin içinde bulunan yüksek orandaki A vitamini göz sağlığını olumlu yönde etkiler. Katarakt türü göz sorunlarının çözülmesini destekleyen erik gözlerin daha iyi görmesini sağlar.
  • Eriğin sert yapısı diş sağlığına da faydalıdır. Erik tüketmek sonucunda diş etleri daha dayanıklı duruma gelir.
  • Mürdüm eriği vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve bu yönüyle vücut sağlığını destekler.
  • Besin değeri yüksek bir meyve olan eriği gereğinden fazla tüketmek zararlı olabilir. Bunun dışında ise bilinen önemli bir zararlı yönü yoktur.

Erik Mevsimi Ne Zamandır?

Erik zamanı çeşitlerine göre farklılık gösterir. Olgunlaşma süreçlerine bağlı olarak 15 Nisan ve 30 Eylül arasında farklı türlerde erikler bulmak mümkün olur. Erik dendiği zaman akla gelen yeşil erikler ilkbaharda satılmaya başlanır.
Sonrasında ise Japon erikleri toplanmaya ve tezgahlarda yerini almaya başlar. Kırmızı erik de denilen Avrupa türü erikler ise yazın sonlarında Ağustos ayında tüketilir. Ayrıca kırmızı erikler saklanarak sonbahar ve kış aylarında reçel ve marmelat şeklinde değerlendirilir.

Erik ılıman bir iklimi sevdiği için Ege, Akdeniz ve Marmara bölgeleri yetiştiricilik konusunda önde gelir. Böylelikle “erik nerede yetişir?” sorusu yanıtlanır. Erik bahçesi kurmadan önce iyi bir toprağa sahip olmasına ve su oranının ideal olmasına dikkat etmek gerekir.

Erik fidanları dikmek için ise uyumlu boyutlarda çukurlar açmak lazımdır. Erik ağacı böyle bir ortamda iyi bir yetişme imkanı bulur. İlkbahar aylarında ağaçlar erik çiçekleri açar ve muhteşem bir manzara meydana gelir. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte erik dalları bembeyaz çiçeklere bürünür.

Kuru Erikli Fas Tajine

Erik Nasıl Kurutulur?

Erik kurutmanın en iyi yöntemini arayanlar “erik nasıl kurutulur?” sorusunun cevabını merak eder. Erikleri bir süre güneşte bekleterek kolaylıkla erik kurusu yapabilirsiniz. Söz konusu işlem yapılırken çekirdekli ve çekirdeksiz kurutma yöntemleri tercih edilebilir. Özellikle yaz mevsiminden sonra kuru erik yapmak iyi bir fikirdir.

Çekirdekli yöntem izleniyorsa erikleri iyice yıkadıktan sonra güneşli yerde bekletmek gerekir. Çekirdeksiz olmaları isteniyorsa kurutma sürecinden önce bir bıçak yardımıyla çekirdekler çıkarılır.

Elektrik kullanımı açısından masraflı bir yöntem olsa da kurutma işlemini evdeki fırınları kullanarak da gerçekleştirmeniz mümkün olur. Yaklaşık 4 saatlik bir süre sonrasında kuru eriklerin hazır olduğunu görebilirsiniz. Bu yöntemin avantajlı yönü ise erik kurusunun kısa sürede yapılmasıdır.

Erik

Erik Kullanım Alanları Nelerdir?

Erik genellikle meyve olarak tüketilse de birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Özellikle yaz aylarının sonuna doğru yumuşamaya başlayan erikleri bu şekilde değerlendirmek mümkündür. Sadece şeker, su ve limon kullanarak enfes bir erik reçeli yapmanız mümkün olur.

  • Daha yoğun kıvamlı bir tarif yaratmak isterseniz erik marmelatını deneyebilirsiniz. Mürdüm erikleri ile yaz ayları için ferahlatıcı bir içecek olarak erik kompostosu yapılabilir. Eriklere karanfil ve zerdeçal gibi alternatif tatlar katarak erik hoşafı sofraya eklenebilir.
  • Tüm yemeklerin yanında iyi bir aperitif olmasıyla ünlü turşuyu eriklerle deneyerek değişik bir tat yaratılabilir. Erikleri bir kaba alarak klasik turşu malzemelerini eklemeniz yeterli olur.
  • Eriğin muhteşem tadıyla şeker, nişasta ve su gibi birkaç malzemeyi birleştirerek pestil oluşturulur ve ideal bir tatlı elde edilir. Böylelikle “erik pestili nasıl yapılır?” sorusu cevaplanır.
  • Enerji ve vitamin deposu erik suyunu ise kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
  • Kırmızı erikleri şeker, limon suyu ve saf su ile karıştırarak bu içecek hemen yapılabilir. “Erik suyu nasıl yapılır?” sorusunun cevabı böyledir.
  • Erik sirkesi tarifi de son derece kolaydır. Sirke ve erikleri biraz su ile birleştirmeniz yeterlidir.

Erik Kullanarak Yapılabilecek Birbirinden Farklı Tarifler

1) Erik Müdavimlerine Özel Erikli Muffin İçin:

İçi erikler ile kaplanmış yumuşak bir lezzet yaratmak için Erikli Muffin tarifini deneyebilirsiniz. Pratik şekilde hazırlanan bu tatlıyı muffin kağıtları ve kapları yardımıyla kısa sürede yapabilirsiniz. Erikleri bol miktarda eklemeniz sonucunda daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Aşağıdaki tarifi birebir uygulayarak ağızlara layık bir Erikli Muffin’i sofranıza ekleyebilirsiniz. Erikli Muffin

Tarif: Erikli Muffin

2) Ekşi ve Tatlı Biraraya Geliyor Sonuç Leziz: Erikli Tart

Tatlı yapımı için ideal bir seçenek oluşturan anjelika eriğin enfes tadını alacağınız Erikli Tart, evinizde rahatlıkla bulacağınız malzemeler ile yapılır. Pastanın görünümü de en az tadı kadar etkileyicidir. Tart yapımı ve görünüşü açısından iyi bir sonuç almak için linkteki adımları izleyebilirsiniz. Erikli Tart

Tarif: Erikli Tart

3) Ferahlatan Ev Yapımı İçecek Erik Kompostosu

Kokteyl görünümünü andıran erik kompostosunu belirli miktarda eriğe şeker ve su ekleyerek rahatlıkla yapmanız mümkün olur. Hazırladığınız kompostoyu bir süre dinlendirmeniz durumunda iyi yoğunlukta bir sonuç alabilirsiniz. Bardakları limon dilimleriyle süsleyerek şık bir görünüm yaratabilirsiniz. Linkteki tarifi doğru uyguladığınız takdirde fotoğraftakilere benzer bir komposto elde edebilirsiniz. Erik Kompostosu

Tarif: Erik Kompostosu

Erik tariflerinin devamı için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Erik Kaç Kalori? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Erik Marmelatı (Mürdüm Eriği ) Tarifi

Erik Marmelatı (Mürdüm Eriği )

1-2 kişilik, 30dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Erik Tatlısı (Erik Aşı) Tarifi

Erik Tatlısı (Erik Aşı)

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Erik Suyu Tarifi

Erik Suyu

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Erik Pestili Tarifi

Erik Pestili

10-12 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Erik Suyu Tarifi

Erik Suyu

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Erik Marmelatı Tarifi

Erik Marmelatı

10-12 kişilik, 40dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Erik Reçeli Tarifi

Erik Reçeli

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri