Firik Nedir? Faydaları Nelerdir? En Beğenilen Firik Pilavı Tarifleri

Firik Nedir? Faydaları Nelerdir? En Beğenilen Firik Pilavı Tarifleri Tarifi

Firik Bulguru Hakkında Her Şey

Bulgur pilavını birçok kişi severek sofrasına ekler. Diğer yemeklerin yanında da iyi bir eşlikçidir. Salata ve yoğurt gibi gıdalarla da son derece iyi şekilde uyum sağlar. Bulgur pilavını sevenler bu tarifin farklı çeşitlerini yapmak ve tatmak da ister. Firik bulguru sıra dışı bir pilav yapmak isteyenler için ideal bir seçenektir.

Firik bulguru klasik bulgur kadar fazla bilinmese de iyi bir pilav yapmak için leziz bir tercihtir. Hoş bir tada sahip olan faydalı bir gıdadır. Yapım süreci biraz zahmetli olan bu ürün ile yöresel pilav tarifleri yapılmaktadır. Bir kere bu pilavı tadanlar mutlaka tekrar yemek isteyecektir.

Firik Nedir? Firik Pilavı Nedir?

Firik bulgur daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine özgü bir üründür. Firik buğday tanelerinin bulunduğu bölümün ateş üzerinde kavrulması yardımıyla yapılır. Yapılış yöntemi sayesinde meydana gelen buhardan olumlu yönde etkilenir ve enfes bir aromaya sahip olur.

Elde edilen firik isimli gıdanın en fazla kullanıldığı alan firik pilavı yapımıdır. Firik pilavında ürünün aromasını tam anlamıyla hissedebilirsiniz. Tarifteki tuz, tereyağı ve domates salçası gibi unsurlar da yemeğe ayrı bir tat katmaktadır.

Firik Maraş yöresi ile tarhana yapımıyla özdeş duruma gelmiştir. Firik tarhanası temin ederek çerez olarak tüketmek ya da enfes yemekler yapmak gerçekleşebilir. Ayrıca bu ürünün çorbası da ağızlara layık bir sonuç verir. Firik nohut ise özellikle Güney bölgelerindeki bahçelerde sıklıkla görülen ve koparılıp yenilebilen sevimli bir besin türüdür.

firik nedir

Firik Bulguru Kaç Kalori? Besin Değeri Nedir?

Firik bulguru genel olarak bakıldığında fazla kilo aldıran bir besin değildir. Aynı zamanda birçok faydalı yönü vardır. Diyet yapıyor olsanız bile firikle yapılan pilavları gönül rahatlığıyla tadabilirsiniz. Firik bulguru gluten içermektedir. Gluten karşı hassasiyeti olanların fazla tüketmemesi gerekir. Firik pirinci ile tadına doyum olmayacak yemekler sizleri bekliyor.

Firik bulguru kalori değeri 100 gramda 346 civarındadır. Kalorinin büyük bölümünü yararlı maddeler oluşturduğu için kalorisi idealdir. Protein ve mineraller yönünden zengin olması da ürüne değer katmaktadır. Bir porsiyon firik pilavı kalori değeri ise 387 karşılığında görülebilir.

Firik Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek miktarda lif içermesi nedeniyle sağlık açısından yararlıdır. Vücut kendini yenilemiş gibi hisseder. Ayrıca diyet yapanlar için fayda yaratır.
  • Sinir sisteminin daha hızlı ve daha kolay çalışmasını sağlar. Böylelikle yemek sonrasında rahatsızlık hissedilmemektedir.
  • B vitamini yönünden zengin olması gelişimi destekler. Bebeklere ve çocuklara firik ile yapılan tarifleri yedirebilirsiniz.
  • Mineral açısından faydalı olması ve kaynarken suyu emmesi nedeniyle besin değeri her zaman yüksek kalır.
  • Diyabet tedavisi için ideal özelliklere sahip bir üründür.
  • Demir oranının yüksek olması besin değerini arttırıcı bir özelliğidir.

Firik Nasıl Yapılır?

Bulgur türleri içinde en ilginç yapım sürecine sahip olan firik bulgurudur demek doğru olur. Kullanılan yöntemin özünde ateş ve dumanın bir araya gelmesi gizlidir. Yılın Mayıs dönemi başlarında firik taneleri olgunlaşmaya başlar ancak yeşil rengini korur.

Biçilen buğday taneleri toplandıktan sonra birbirine deste halinde bağlanır. Firik yapmaya merak salanlar desteleri direk olarak ateşe verebilir ama doğru yöntemi izlemek gıdanın yanmaması açısından önemlidir.

Daha iyi bir firik elde etmek için uygulanan bir başka yöntem de vardır. Özel olarak hazırlanmış olan çukur bir alana buğday desteleri istif halinde konulur. Buğday tanelerinin üst kısmı çalı yardımıyla tutuşturulur.

Ateşin dumanından etkilenen taneler, firik haline gelirler. Tam anlamıyla hazır olmaları için son süreç ise kalburlara alınmalarıdır. Zahmetli bir yöntem olmasına ve buğdayların bir kısmının yanmasına rağmen geriye kalan ve elde edilen sonuç aroması ve tadıyla etkileyicidir.

firik nasıl yapılır

Firik Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Firik akıllarda yöresel bir ürün olarak yer etmiştir. Açık bir alanda , doğru şekilde yapılması sonucunda gerçek bir firik bulguru elde etmek mümkün olur. Bu şekilde yapılma imkanı yoksa hazır olarak da birçok yerden satın alınabilir. Büyük marketlerde farklı markaların üretmiş olduğu firik bulguru türlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Klasik yöntemlerle yapılan firikten biraz farklı olsa da bu ürünlerle de mükemmel firik tarifleri yapabilirsiniz.

Firik bulguru fiyatı satın aldığınız yere ve üreten markaya göre farklılık gösterir. Genel olarak ekonomik bir fiyata sahip olduğunu söylemek mümkündür. 5 TL ve 10 TL civarındaki fiyatlar karşılığında bulguru satın alabilirsiniz.

Bulgur fiyatı satın aldığınız miktara göre de değişecektir. İmkanınız varsa kendi firik bulgurunuzu kendiniz yapmayı da deneyebilirsiniz. Buğday tanelerini doğru şekilde duman ile buluşturmanız yeterli olacaktır.

firik nerede satılır

En Beğenilen 7 Nefis Firik Pilavı Tarifi

Firik bulguru yapım süreci zahmetli olsa da üründen pilav yapmak pratik biçimde gerçekleşir. Malzemeleri doğru oranda eklerseniz daha iyi sonuç alabilirsiniz.

1) Firik Pilavını Nasıl Yapacağınızı Öğreten Tarif

Daha önce bu eşsiz lezzeti yapmayı denemediyseniz tavuk suyu tadıyla harmanlanmış bu pratik tarifi incelemelisiniz. Tarifi isteklerinize göre et, nohut ya da benzeri ürünlerle süsleyebilirsiniz. Yanına ayran ya da salata eklediğinizde sofradan ayrılmak istemeyebilirsiniz. Firik Pilavı

Tarif: Firik Pilavı

2) Klasik Hale Gelmiş Firik Tarifini Sofranıza Ekleyin

Antep usulü firik pilavı, firik kullanarak yapabileceğiniz en hoş tariflerden biridir. Enfes kokusu ve tadıyla sizi etkileyecek olan bu tarif sayesinde tam anlamıyla yöresel bir yemek yapmış olacaksınız. Kavurma ve pilavın en iyi birleşimlerinden birini sofranızda göreceksiniz. Antep Usulü Firik Pilavı

Tarif: Antep Usulü Firik Pilavı

3) Formda Kalmak İsteyenlere Sağlıklı ve Faydalı Bir Tarif: Sebzeli Firik Pilavı

Hem firik bulguru ile yapılan ideal bir tadı yaşamak hem de formda kalmak istiyorsanız bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Farklı sebzelerin firik ile bir araya gelişi sebzeli pilavı sıklıkla tatmayanları bile etkileyecektir. Sebzeli Firik Pilavı

Tarif: Sebzeli Firik Pilavı

4) Bir Başka Klasik ve Sade Firik Pilavı Tarifi Karşınızda

Firik pilavını sade haliyle yapmayı planlıyorsanız az sayıdaki malzeme ile oluşturacağınız bu tarifi incelemelisiniz. Faydalı bir besin olan firikten yapılan tarifi çocuklarınızın öğünlerine de rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Firik Pilavı Yapımı

Tarif: Firik Pilavı Yapımı

5) Sebze Severlerin Tatmaya Doyamayacağı Enfes Firik Pilavı

Firik pilavını bol sebzeli ve baharatlı bir tarif olarak hayal ediyorsanız bu yemek beklentinizi karşılayacaktır. Tam bir sebze şöleni olan yemek, birçok faydalı sebzeyi içeriğinde barındırır. Sebzeli Firik Pilavı

Tarif: Sebzeli Firik Pilavı

6) Firik Pilavının En Hoş Çeşitlerinden Tavuklu Pilav

Pilav denildiği zaman yanında tavuk olmasını isteyenler bu tarife bayılacaktır. Tavuk suyuyla bir bütün haline gelmiş pilavı süzme yoğurt eşliğinde sofranıza eklemeniz tavsiye edilebilir. Antep Yöresi Tavuklu Firik Pilavı

Tarif: Antep Yöresi Tavuklu Firik Pilavı

7) Nefis Görünümlü ve İştah Açıcı Tavuklu Firik Pilavı

Firik pilavı ve et çeşitleri birbirleri ile son derece uyumlu bir ikilidir. Başka bir çeşit bulgur eklemeden sadece firik tadı almak istiyorsanız bu tarif tam size göre denilebilir. Üstelik malzemeler de mutfağınızda kolaylıkla bulacağınız besinlerden oluşur. Linkteki fotoğrafta da göreceğiniz gibi tavukları pilavın üzerine ekleyerek şık sunum yaratabilirsiniz.

Tarif: Tavuklu Firik Pilavı

Firik ile hazırlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Firik Pilavı Tarifi

Firik Pilavı

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Sebzeli Firik Pilavı Tarifi

Sebzeli Firik Pilavı

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Tavuklu Firik Pilavı Tarifi

Tavuklu Firik Pilavı

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Firik Pilavı Tarifi

Firik Pilavı Tarifi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Salçalı Firik Pilavı Tarifi

Salçalı Firik Pilavı

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Firik Pilavı (Videolu) Tarifi

Firik Pilavı (Videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Zeytinyağlı Salçalı Firik Pilavı Tarifi

Zeytinyağlı Salçalı Firik Pilavı

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Gaziantep'in Meşhur Firik Pilavı Tarifi

Gaziantep'in Meşhur Firik Pilavı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Yeşil Mercimekli Firik Pilavı Tarifi

Yeşil Mercimekli Firik Pilavı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri