Gül Yağı Faydaları, Cilde Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Gül Yağı Faydaları, Cilde Faydaları, Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Tarifi

Cilt – Saç Bakımı ve Aromaterapi İçin Gül Yağı

Gül yağı, günlük yaşamda gülün karşınıza çıkan bir kullanım ürünüdür. Gül öylesine bir bitkidir ki; her yerde etkisini görebilirsiniz. Edebiyatta satır aralarında, kahvaltıda reçelde, çay saatinde tatlıda, kozmetik ürünlerinde ve parfümlerde muhakkak gülden faydalanılır. Kokusu ve dokusu gereği kozmetik ürünlerinin en sık tercih edilen kaynaklarındandır. Gül ile elde edilen sabun, şampuan ve kokular pek çok insanın kişisel bakım ürünlerinde yerini alır.

Gülün kullanıldığı bir yer daha vardır ki bu yer bitkisel yağlar olacaktır. Şimdi sizlere bu sayfada gülden elde edilen gül yağı hakkında faydalı bilgiler hazırladık. Gül yağının kullanımı ve faydaları üzerine aklınızda soru işaretleri varsa; o soru işaretlerini gidermek için karşınızdayız! İşte bol gül kokulu faydalı bilgiler!

gül yağı faydaları

Gül Yağı Nedir?

Gül yağı uçucu yağlar arasında hoş kokusu ile dikkat çeker. Bitkiler üzerinde denenen buhar damıtma yöntemi ile gül yağı elde edilmektedir. Gül yağının oluşturulması için öncelikle bitkiler orta şiddetteki buhardan geçer. Buhardan geçmesindeki amaç bitkinin kokulu kısmının alınmasıdır. Elde edilen kokulu buharın soğuması için beklenir ve meydana gelen su karışımından yağ süzülür. Oldukça zahmetli olan gül yağı yapımı için çok fazla gül yaprakları ister. Yaklaşık 1 ml gül yağı için 3 kilo gül yapraklarına ihtiyaç duyulur. Bu yağ çıkarma yöntemi zahmetli olduğu kadar pahalı da olacaktır. Fakat daha ekonomik şekilde de gül yağı hazırlanır.

Ekonomik şekilde gül yağı nasıl elde edilir? Gül yağının elde edilmesi için daha ekonomik olan yöntem gül yapraklarının çözücü bir maddeyle karışması olacaktır. Bu işlem için yapraklarda bulunan yağı alan bir kimyasal madde kullanılır. Kimyasal maddenin yardımıyla gül yağı daha çabuk ve az masraflı şekilde elde edilir.

Kozmetik firmaları tarafından elde edilen gül yağı piyasaya çeşitli şekillerde sunulmaktadır. Gül yağı içeren şampuanlar ile saçlarınıza bakım yaparken, gül kokulu kolonya veya parfüm ile evinize hoş bir koku yayılabilir. Ülkemizde gülün en yaygın olduğu Isparta’da ise gül ile yapılmayan bir şey yok adeta. Güllü sabunlar, yiyecekler, lokumlar ve daha fazlası hep gülün faydalarından dolayı yapılmaktadır. Eski Yunan’da gül yağı pek çok hastalığın ilacı olarak tercih edildiği gibi günümüzde de birçok problemi gidermektedir.

gül yağı fiyat

Gül Yağı Faydaları Nelerdir?

Osmanlı tıbbında ağrı kesici olarak kullanılan gül yağının faydalarına şu liste ile göz atabilirsiniz:

  • Gül yağı aromaterapi alanında kullanılır ve bu özelliği ile kişiyi stresten arındırır. Gül yağı ile kendinizi daha huzurlu hissedebilirsiniz.
  • Eğer kabızlık problemi yaşıyorsanız gül yağını karın kasları bölgesine masaj olarak uyguladığınızda bağırsaklarınızı rahatlatabilirsiniz.
  • Gül yağı hoş kokusu ile dikkat çeker. Ağız bakımında kullanılması, daha ferah bir nefes almanızı sağlar.
  • Gül yağının sakin kokusu ile nefes darlığı ve astım gibi solunum rahatsızlıkları tedavi edilebilir.
  • Kalorifer üzerine dökerek yahut klima üzerine sürerek odanın daha güzel kokmasına yardımcı olur.
  • Sağlıklı saçlara sahip olmak için gül yağı saç maskesinde kullanılabilir. Sahip olduğu vitaminler sayesinde saçların ihtiyacı olan nemi karşılar.
gül yağı ne işe yarar

Gül Yağı Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Gün içinde makyaj yapıyorsanız, makyaj temizliği için birkaç damla gül yağını kullanabilirsiniz. Gül yağı ile cildinize zarar vermeden makyajdan arınabilirsiniz. Gül yağı cildinizdeki makyajı temizlediği gibi oluşan kir ve yağı da cildinizden atacaktır.
  • Sıcak şehirlerde ve sıcak mevsimlerde cildinde lekelenme meydana gelen kişiler için gül yağı önerilmektedir. Çünkü gül yağı güneş lekelerinin ciltteki görünümünü hafifletecek ve zamanla ortadan kaldıracaktır.
  • Ufak yaralar oluşan cildinizi iyileştirmek için gül yağı kullanılabilir. Vitaminler sayesinde hücre onarımını hızlandırır ve cildinizde oluşan egzama ve yara etkilerini iyileştirir.
  • Gül yağı ile cildinize masaj yaparsanız kan dolaşımını hızlandırıp daha canlı görünmenizi sağlayabilirsiniz.
  • Cilt kuruluğu yaşayan kişilere gül yağı tavsiye edilir. Cildin nem dengesini korur özellikle dirsek ve topuklardaki kurumayı yok eder.
  • Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan cilt çatlaklarına düzenli olarak sürüldüğünde çatlakları iyileştirir.
  • Saçlarda görülen kepeklenme saç derisinin kurumasından dolayı kaynaklanabilir. Bu sorunu çözmek için gül yağını kullanabilirsiniz. Çünkü gül yağı saç derisini de nemlendirip sağlık katacaktır.

gül yağı yapımı

Gül Yağı Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Gül yağını pek çok amaçla kullanabilirsiniz:

  • Cilt bakımında
  • Banyo suyunda
  • Saç bakımında
  • Solunum rahatsızlıklarında kullanılan gül yağı size en doğal ilaç olacaktır.

Gül yağı cilde direkt sürülür mü?

Gül yağını cilt bakımında kullanmak istediğinizde doğal gül yağı temin etmelisiniz. Eğer cildiniz hassas ise gül yağını zeytinyağı ile karıştırıp kullanabilirsiniz. Herhangi bir cilt alerjisi durumu yoksa cilde doğrudan kullanabilirsiniz. İlk defa kullanacaksanız elinizin üzerinde ufak bir noktaya uygulayıp 10 dakika kadar bekleyebilirsiniz. Alerjik durum görülmediyse kullanabilirsiniz. Olası bir cilt problemini önlemek için uzman bir doktora danışmak her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Gül yağı göz çevresine sürülür mü?

Göz çevresinde gül yağı kullanırken göz içine girmemesine dikkat etmelisiniz. Bunun için gül yağını göz çevresine dökmek yerine bir makyaj pamuğu yardımıyla sürebilirsiniz. Oldukça yavaş hareketler uygulayarak göz çevresindeki kırışıklıkların tedavisi için kullanıma uygun olacaktır. Göz çevresinde kullanıldığında morluk ve şişlik giderilebilir.

Ayrıca gül yağını günlük nemlendirici olması için de kullanabilirsiniz. Bunun için dilerseniz kullandığınız kremin içine ya da vazelin içine birkaç damla dökerek kullanabilirsiniz. Nemlendirici etkisini bu şekilde de görebilirsiniz.

Saç bakımında gül yağından faydalanmak için şampuan içine saf gül yağı dökebilirsiniz. Duş esnasında hem saçlarınıza gül yağı ile bakım yapılacak hem de hoş kokusu ile saçlarınız daha güzel kokacaktır.

gül yağı maskesi

Gül Yağı Maskesi Tarifi

Kişisel bakımınıza önem verdiğiniz günlerde gül yağını saç ve cilt maskelerine ekleyerek faydalarını alabilirsiniz. Bunun için size fikir olması amacıyla 2 farklı maske önereceğiz. Evinizdeki gül yağından maske hazırlayıp etkilerini görmek için bu maskeleri uygulayabilirsiniz.

gül yağı cilde faydaları

1) Sivilceli Ciltler İçin Maske

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı gül yağı
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • Birkaç adet gül yaprağı

Uygulama:

Sivilceli cildinize sağlık kazandırmak için; gül yapraklarını ılık bir suyun içinde birkaç saat bekletin. Daha sonra blender ile bu yaprakları ezin ve krem kıvamına getirin. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyin ve iyi şekilde karıştırın. Elde edilen kremi cildinize uygulayın ve 20 dakika kadar beklemeye başlayın. Gül yağının etkisi ile sivilceleri cildinizden arındırabilirsiniz.

gül yağı faydaları

2) Nemlendirici Cilt Maskesi

Malzemeler:

  • 5 damla gül yağı
  • 2 kaşık bal
  • 2 kaşık tatlı badem yağı
  • 1 damla E vitamini

Uygulama:

Tüm malzemeleri karıştırın ve cilt kuruması şikayetinde olduğunuz bölgelere sürün. Dirsek, topuk, ev ve ayaklara uygulanabilecek bir maskedir. Dilerseniz saç maskesi olarak da kullanabilirsiniz. Çünkü maske malzemelerinde cildinizi ve saçınızı nemlendiren bir özellik bulunmaktadır. Saçlar için haftada 1 defa; cildiniz için 3 gün aralıklarla uygulayabilirsiniz.

gül yağı ne işe yarar

Gül Yağı Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Gül yağı temin etmek istediğinizde büyük marketlerin kozmetik ürünler reyonuna göz atabilirsiniz. Marketlerde bulunmadığı anlarda aktarlardan gül yağını satın alabilirsiniz. Alırken doğal olmasına dikkat etmekte fayda olacak. Gül yağı fiyatı ise 20 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Yapım aşamasında kullanılan teknik bu rakamı etkilemektedir. Şehrinizde gül yağı bulamadıysanız internet alışverişini kullanıp gül yağını kapınıza kadar getirebilirsiniz.

Gül Suyu Faydaları, Nasıl Yapılır, Kullanılır? 3 Farklı Gül Suyu Maskesi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

18. Gün İftar Menüsü

Nefis Yemek Tarifleri en lezzetli iftar menüsü seçenekleriyle 18. günde de yanınızda! Pratik ve iştahınızı açacak iftar çorbaları tariflerinden mis gibi lezzetiyle tavuklu sebze çorbası, ana yemekte farklı ramazan yemekleri arayanlar için çok leziz mantar kebabı yanında rengiyle iştah açan pancar ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kar Yağdı Tatlısı Nasıl Yapılır? (videolu)

Kar Yağdı Tatlısı Nasıl Yapılır? (videolu)

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Anadolu İşi Cevizli Zerde Tarifi

Anadolu İşi Cevizli Zerde

8-10 kişilik, 35dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Hayırlı İşler Tatlısı Tarifi

Hayırlı İşler Tatlısı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
İş Makinalı Pasta Tarifi

İş Makinalı Pasta

10-12 kişilik, 2 saat Hazırlık, 50dk Pişirme
Şekerpare (Sıvı Yağla) Tarifi

Şekerpare (Sıvı Yağla)

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kar Yağdı Tatlısı Tarifi

Kar Yağdı Tatlısı

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Acemi İşi Halka Tatlısı Tarifi

Acemi İşi Halka Tatlısı

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Fırın Sütlaç ( Pastane İşi) Tarifi

Fırın Sütlaç ( Pastane İşi)

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Pasta Muhallebisi  (Her Tatlıda Kullanılır) Tarifi

Pasta Muhallebisi (Her Tatlıda Kullanılır)

6-8 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Tarifi
Goji Berry Nedir? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Goji Berry (Kurt Üzümü) Gizli Antioksidan! Goji berry Çin tıbbında uzun süredir kullanılan bir besindir…

Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası Tarifi
Kinoa Nedir? Faydaları Nelerdir? 12 Önemli Faydası

Kinoa: Lif ve Protein Zengini, Glütensiz! Besleyici özellikleri ile öne çıkan kinoa, 7 bin yıllık…

Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar? Tarifi
Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kefir: Sindirim Dostu Probiyotik Kaynağı! Hafif ekşi bir tada sahip olan kefir günümüzde Kafkasya ile…

Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?
Dut Kurusu Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Nasıl Yapılır?

Dut Kurusu Çayı: Bağışıklık Dostu Gizli Formül! Dut kurusu, meyveleri yaz aylarında olgunlaşan dut ağacından…

Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif Tarifi
Anneler Günü Pastaları: Çok Beğenilen 25 Tarif

Anneler gününde hediyenin yeri ayrı, özenle hazırlanmış bir pastanın yeri ayrı! Kendi yaptığı Anneler Günü…

Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler Tarifi
Anneler Günü Etkinlikleri: Evde En İyi Aktiviteler

Anneler Günü’ne Özel Etkinlik Önerileri Her yıl mayıs ayının ikinci haftası Anneler Günü olarak kutlanıyor.…

Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı Tarifi
Anneler Günü Şiirleri: Resimli, Kısa, Anlamlı

Anneler Günü İçin En Güzel Şiirler Tüm anneler ve çocuklar için senenin en güzel günü…

Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler Tarifi
Anneler Günü Sözleri: Anneye Resimli Sözler

Anneler Günü İçin Resimli Kutlama Sözleri En kıymetli varlıklarımız, annelerimizin gönlünü hoş tutmak ve onları…

Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal Tarifi
Anneler Günü Mesajları: Resimli, Kısa, Duygusal

Anneler Günü İçin En İyi Mesajlar 2024 Hiç kuşkusuz yılın en önemli günlerinden biri mayıs…

Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler Tarifi
Anneler Günü Hediyeleri: Anneye Özel En İyi Fikirler

Anneler Günü İçin Hediye Ne Alabilirim? Her sene mayıs ayı geldiğinde, çocukları ve eşleri tatlı…

Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Yemekleri: Pratik ve Leziz 30 Tarif

Anneleri hem gururlandıran hem duygulandıran nefis bir sofra hazırlamak ve onu şımartmak böylesi özel bir…

Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif Tarifi
Anneler Günü Tatlıları: Özenli ve Kolay 30 Tarif

12 Mayıs 2024 Anneler Günü gibi sevgi dolu özel bir gün için, yapılan hazırlıklara destek…

Tarifler Geri
Videolar Geri