Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? Tarifi

84 Mineral İçeriğiyle Himalaya Tuzu

Tuz, vücudun faaliyetleri için gereksinim duyduğu bir besin maddesidir. Doğal yollarla besinlerden tuzu alarak, gerekli olan tuz ihtiyacı karşılanır. Fakat kimi zaman bu ihtiyaç giderilmediği için göllerden ve denizlerden elde edilen tuzları da tüketiriz.

Hücrelerin canlı kalması, sindirim sistemi ve kasların düzenli çalışması, vücutta sodyum ve potasyum dengesi sağlanması için tuzdan faydalanılır. Sıkça tüketilen ve kimi zaman doktorların ölçülü tüketilmesi gerektiği ifade edilen sofra tuzu, kaya tuzu ve deniz tuzunun yer aldığı tuz grubuna Himalaya tuzunu da ekliyoruz. Kullanım alanları ve faydaları hakkında aradığınız tüm bilgiler şimdi bu yazı ile sizlerle.

Himalaya Tuzu Nedir?

Himalaya tuzu son yıllarda adını sıkça duyuran bir tuz türüdür. Tıpkı kaya tuzu gibi, yüksek basınç altında kalarak kristalleşir. Neredeyse dört milyar yıl öncesinden günümüze kadar gelen bir tarihi vardır. Bu sebeple oldukça kıymetli bir besin maddesi olarak kabul edilir. Sofra tuzunda bulunan NaCI bileşiği bu tuz türünde de yer alır.

Himalaya tuzunda yaklaşık olarak 84 mineral türü vardır. Mineral açısından zengin olması da Himalaya tuzu özellikleri arasında yer almaktadır. Kimi Himalaya tuzu pembe rengini bu minerallerden almaktadır. Bu minerallerin birçoğu insan sağlığı için faydalı olacak niteliktedir. Pembe Himalaya deniz tuzunda, yüksek oranda iyot ve anti-kümeleşme maddesi yer alır. İyot her insanın alması gereken bir mineraldir. Eksikliğinde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelecektir.

Dünyada bulunan en katkısız tuz olarak bilinmektedir. Bunun nedeni ise, içinde herhangi bir zararlı maddenin olmamasıdır. Her tuz gibi fazla tüketimde Himalaya tuzunun da zararları görülebilir. Bu sebeple az miktarda kullanım tavsiye edilmektedir.

Şeffaf ve kristal bir görünüme sahiptir. Piyasada ise Himalaya tuzu adı altında pek çok kaya tuzu satılmaktadır. Gerçeği ile sahtesini ayırt etmek için çok dikkatli seçmek gerekir. Himalaya tuzu iyot, sodyum, kalsiyum ve fosfor açısından çok güçlüdür.

himalaya tuzu faydaları

Himalaya Tuzu Nasıl Elde Edilir? Nereden Çıkarılır?

Himalaya tuzu kristal bir kaya tuzudur. Birikerek veya çökerek oluşmaz. Oluşması için sıkışması gereklidir. Denizlerin kuruması ile meydana gelir. En önemli rezervi Himalaya Dağları’nın olduğu bölümdür. Özellikle elde edilen bölge ise Pakistan’dır. Khewre Tuz Madeni’nden çıkarılan Himalaya tuzu tüm dünyaya gönderilmektedir.

Himalaya Tuzu Faydaları Nelerdir?

Himalaya tuzu faydaları ile oldukça ilgi gören ve çeşitli alanlarda kullanılan bir tuzdur. Sadece gıda alanında değil dekoratif ürünlerin üretiminde de yer almaktadır. Ruh ve beden sağlığını etkileyecek enerjisi ile piyasada çeşitli sektörlerde satılmaktadır. Dünya genelinde hemen hemen her ülkede ilgi gören Himalaya tuzu yararları sizler için listelendi. Listeyi inceledikten sonra, evinizde Himalaya tuzu bulundurmanız için çok nedeniniz olacak.

  • Astım tedavisinde tercih edilecek alternatif bir ilaçtır. Ortamdaki havayı dengeleyerek öksürük krizlerini önler.
  • Tuz türü olması, yazıyı okuyanlarda “Himalaya tuzu yemeklerde kullanılır mı?” diye düşündürecektir. Yemeklerde ölçülü tüketildiği takdirde, kişideki stresi yok eder. Böbreklerdeki asitlerin temizlenmesini sağlar. Vücuttaki zararlı maddeleri atarak antioksidan özelliği ile tercih edilir.
  • Uyku düzenini sağlar. Himalaya tuzu lambası ile daha rahat uyku uyuyabilirsiniz. Havadaki nemi dengeler ve bulunduğu yeri arındırır.
  • Himalaya tuzu metabolizmayı hızlandırır ve kilo verme sürecinizi kolaylaştırır.
  • İyot eksikliği kişide guatr hastalığını meydana getirir. Himalaya tuzunun düzenli tüketiminde guatr riski de ortadan kalkacaktır. Aynı zamanda migren, kemik erimesi ve kireçlenme gibi sorunları da önleyecektir. Himalaya tuzu tiroid bezlerinin düzenli çalışmasında etkilidir.
  • Mineraller insan sağlığı için oldukça gereklidir. Himalaya tuzunu duş esnasında küvetinize eklerseniz, deri yoluyla daha verimli şekilde mineral alabilirsiniz.
  • Bakteri öldürür ve Himalaya tuzu burun tıkanıklığı şikayetlerinizde, sinüs yolunu açarak daha rahat nefes almanızı sağlar. Himalaya tuzu sinüzit tedavisinde doğal bir ilaç olacaktır.
  • Tansiyon hastaları “Himalaya tuzu tansiyonu yükseltir mi?” diye soracaktır. Ölçülü ve az miktarda kullandığınız durumda tansiyonunuz ideal dengede kalacaktır.
  • Himalaya tuzu peeling etkisi gören bir madde olduğu için Himalaya tuzu kremi ile cildinizi yenileyebilirsiniz.

himalaya tuzu nedir

Himalaya Tuzu Nasıl Kullanılır?

  • Himalaya tuzunu, sofranızda kaya tuzu kullandığınız gibi kullanabilirsiniz. Fakat kaya tuzuna göre daha keskin olduğu için kullanım miktarında aşırıya kaçmamalısınız. Tansiyon hastaları ve kronik hastalar doktor tavsiyesi ile kullanabilir.
  • Cilt bakım konusunda da Himalaya tuzundan faydalanabilirsiniz. Himalaya tuzu sivilce ve cilt problemlerini düzenli kullanımda yok eder. Bunun için piyasada yer alan Himalaya tuzu sabunu kullanabilirsiniz. Sabun bulamadığınız durumlarda ise yüzünüze Himalaya tuzu maskesi uygulayabilirsiniz. Maske için tuz ile zeytinyağını krem haline getirin ve cildinize 15 dakika uygulayın. Düzenli kullanmaya özen göstererek cildinizin yenilenmesine şahit olun.
  • Bacaklardaki ve kaslardaki uyuşmayı ortadan kaldırmak istediğinizde, banyo esnasında Himalaya tuzu ayak detoksu uygulayabilirsiniz. Küvet suyunuza tuzu dökün ve en az 20 dakika suyun içinde bekleyin. Düzenli şekilde uyguladığınızda vücudunuzda ağrı ve uyuşma kalmayacaktır.
  • Himalaya tuzundan elde edilen lambaları kullandığınızda, Himalaya tuzu migren ağrılarınızı da ortadan kaldıracaktır. Bu lamba iç mekandaki nötr enerjileri yok edip sizi daha ferah hale getirecektir. Serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayacaktır. Stresinizi de alıcı özelliği vardır.

himalaya tuzu lambası

Himalaya Tuzu Lambaları Ne İşe Yarar?

Himalaya tuzu içeriği 84 mineralden oluşur. Bu mineraller sayesinde kişide:

  • Stresi yok eder.
  • Tansiyon dengeler.
  • Ruhsal ve bedensel rahatlık sağlar.
  • Daha rahat nefes almayı sağlar.
  • Yaydığı enerji ile daha iyi hissettirir.
  • Metabolizmayı harekete geçirir ve kilo vermeye yardım eder.

himalaya tuzu

Himalaya Tuzu Zayıflama İçin Nasıl Kullanılır?

Bilindiği gibi tuzun sağlığa faydası olduğu kadar zararı da olacaktır. “Himalaya tuzu zararlı mı?” sorusunu merak edenlere ise, ölçüyü kaçırmadığınız takdirde faydalarını görebilirsiniz diyebiliriz. Her besinin fazlası kişide rahatsızlık uyandıracaktır. Himalaya tuzunun içindeki mineraller sayesinde metabolizmayı harekete geçirdiği bilinir. Dünya üzerinde bilinen tüm elementler bu tuzda yer almaktadır. Kişinin sağlıklı bir metabolizmaya sahip olması için de bütün elementlerden faydalanması gerekir.

Kullanan kişilerin vücudunu arındırdığı ve zararlı maddeleri yok ettiği bilinmektedir. Arınan bir vücutta ödem de gideceği için yağ yakımı başlayacaktır. Sağlıklı beslenme ve spor takviyesi ile Himalaya tuzu sizi zayıflatabilir. İçme suyunuza bir miktar tuz atıp tuzun suda erimesini bekleyin ve daha sonra suyu gün içinde içmeye özen gösterin. Bu şekilde de faydalarını görebilirsiniz. Yemeklerinizde ölçülü şekilde kullanarak, sahip olduğu minerallerden faydalanabilirsiniz.

himalaya tuzu fiyat

Himalaya Tuzu Nerede Satılır? Fiyatları Ne Kadar?

Himalaya tuzundan pek çok türde ürün piyasada yer almaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından verilen izin belgesi ile satışı mümkündür. Belge olmayan yerlerde, satışları yasal değildir. Sizler de alırken bu belgenin satıcıda olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Kristal haldeki 1 kiloluk Himalaya tuzu 15 TL’den satılmaktadır. Bu tuzun öğütülmüş hali ise 250 gramı 13 TL’den başlayan fiyatlarla marketlerde yer alıyor.

Dekoratif ürünlerden Himalaya tuzu lambası ise 3 kg olacak şekilde 35 TL’den satılmaktadır. Piyasada oldukça yer edinen Himalaya tuzu, hemen hemen her şehirde satış yapan noktalarda bulunmaktadır. Bulamadığınız durumlarda ise, internet üzerinden alışveriş imkanı sağlayan satıcılar ile iletişime geçebilirsiniz.

Deniz Tuzu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerede Satılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yemeklik Tuz ile Tuzda Tavuk Tarifi

Yemeklik Tuz ile Tuzda Tavuk

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Tuzda Balık Tarifi

Tuzda Balık

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tuzda Çupra Tarifi

Tuzda Çupra

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 55dk Pişirme
Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır Tarifi

Salça Nasıl Küflenmeden Uzun Süre Kullanılır

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Acı Biberli Tuz Tarifi

Acı Biberli Tuz

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Mahlepli Tuz Kurabiye Tarifi

Mahlepli Tuz Kurabiye

8-10 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kıyır Kıyır Tuzu Kurabiye Tarifi

Kıyır Kıyır Tuzu Kurabiye

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Tuzda Somon Balığı (Videolu) Tarifi

Tuzda Somon Balığı (Videolu)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Mahlepli Çörekotlu Tuzla Kurabiye Tarifi

Mahlepli Çörekotlu Tuzla Kurabiye

16 Kişi ve üstü kişilik, 20dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

Tarifler Geri
Videolar Geri