Işkın Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Işkın Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kansere Karşı Doğal Etki Işgın Otu

Bilimsel ismi “Reun Ribes” olan ışkın otu ayrıca “ışkın”, “uçkun”, “rebez”, “ohçun” isimleriyle de anılır. Anadolu’da ise “yayla muzu” olarak bilinir. Bu isim ışkının muz gibi soyularak yenme özelliğinden ileri gelir. Kuzukulağı familyasına mensup olan bu bitki son derece ekşimsi tadıyla kiviyi anımsatır. Türkiye’de yetişen ilk yabani ravent türüdür.

Sarımsı ve beyaz çiçekler ile fil kulağını andıran yapraklardan meydana gelir. Üç köşeli, kırmızıya çalan kahverengi kanatlı meyveleri vardır. Işkın otu yapraklarının zehirli olduğu söylenir. Bu nedenle sadece gövdesi ile kökü tüketilir. Bitkinin çiçekleri aynı zamanda güzel kokuludur. Her ne kadar evlerimizde henüz layık olduğu yeri alamasa da ışgın otu aslında içinde barındırdığı olağanüstü faydaları ile tam bir şifa kaynağıdır.

Bugün gördüğü ilginin çok daha fazlasını hak eder. Başta kanser olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen bu sebze doğal bir ilaç niteliği taşır.

Işgın Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Pek çok farklı kırmızı sebzede bulunan polifenol isimli madde ışgın otunda yüksek miktarda bulunur. Bitkinin kansere karşı önleyici etkisi bu özelliğinden ileri gelir. Polifenol maddesi ışkın otunun pişirilmesi ile ortaya çıkar, dolayısıyla bu otun kaynatıldıktan sonra tüketilmesi önerilir. Hücre yenileyici etkisi sayesinde ışkın otu kanser hastaları için umut kaynağı haline gelmiştir. Üzerinde hala çalışılan bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişimini durduğu sonucu Amerika ve İngiltere’de yapılan deneyler sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu türden mucizevi etkilere sahip olan ışkın otu kanser tedavisi ilaçlarının içeriğinde kullanılması gereken maddeler arasındaki yerini almıştır. Işkın otu özellikle lösemi ile mücadelede kullanılmaktadır.
  • A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki hayati tehlikenin ihtimaller dahilinde olduğu pek çok hastalığa iyi gelir.
  • İştah açıcı bir etkiye de sahiptir ve zayıflıktan mustarip kişilerin kilo almasına yardımcı olur.
  • Işgın otu faydaları arasında vücudu daha dirençli kılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkiler yer alır.
  • Sarılık ve havale sırasında kişide ortaya çıkan ateşi düşürmek amacıyla kullanılır.
  • Işkın otu kökü kaynatılarak elde edilen su tansiyon ve şeker düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Sindirimi düzenler, midenin rahatlamasına yardımcı olur, bulantı gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar.
  • Afrodizyak özelliğine sahiptir.
  • Kırışıklık giderici, cilt yenileyici, tazeleyici özellikleri vardır. Başarılı bir yaşlanma karşıtı ürünü olarak kullanılabilir.
    Işkın otunun asetilkolin mekanizmasına etki ettiği bilinir ve buna bağlı olarak Alzheimer hastalığı için önleyici kabul edilir.

Işgın Otu Ne Zaman Çıkar?

Türkiye’nin pek çok şehrinde yetişebildiği gibi yoğunluklu olarak Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Bunun sebebi bitkinin, yüksekliği 1000 metre ile 4000 metreyi bulan yüksek dağlık alanlarda yetişmesidir. Karların erimesiyle beraber yüksek yaylalarda ortaya çıkan gövdesi köylüler tarafından kesilerek şehirlere getirilir.

Işgın otu tohumu toprağa bırakıldıktan sonra mayıs ayının ortalarına doğru yeşermeye başlar. Haziran ayının başlarına kadar büyümeye devam eder ve toplanır. Boyu ortalama 50 santimetreye çıkabilen bu bitkinin özellikle Erzurum ve Van çevresinde üretimi yaygındır.

Işgın Otu Nerede Satılır?

Peki, tüm bu şifalı etkileri ile ortaya çıkan ışkın otu nerede bulunur? Söz konusu şifalı bitkiyi bulmak ne yazık ki o kadar da kolay değildir. Zira örneğin İstanbul pazarlarında bu ürün satılmamaktadır.

Baharla birlikte özellikle Van’da pazarlara düşen bu faydalı bitkiyi o bölgede özellikle çocuklar çok severek tüketmektedir.

İstanbul’da bu ürünün en kolay bulunabileceği yer diğer pek çok bitkisel ürün gibi aktarlar ve bazı marketlerdir.

Bunun için yaşadığınız bölgede taze ürünleri ile bildiğiniz ve güvendiğiniz aktariye malzemeleri satan bir dükkandan ihtiyaç duyduğunuz miktarda alabilir, kuru ve serin bir ortamda uzun süre saklayabilirsiniz. Ayrıca ürüne yine bazı büyük marketlerde paketli olarak da ulaşabilirsiniz. İnternet üzerinden güvenilir adreslerden de bitkiyi sipariş verebilirsiniz.

Işgın Otu Fiyatı Nedir?

Her ne kadar ülkemizde henüz pek bilinen ve kullanılan bir bitki olmasa da ışkın otu özellikle İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Bitkisel ürünler arasında ışgın otunun özellikle bazı türleri pahalı sayılabilecek fiyatlara satılır. Avrupa’da kimi ışkın otu türleri 30 Euro’ya kadar alıcı bulur. Ülkemizde ise kilo başına ortalama satış fiyatı 10 – 20 TL arasında değişmektedir.

Işgın Otu Nasıl Kullanılır?

En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer.

Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir. Söz konusu krem cilt yüzeyine sürülerek sivilce, cilt lekeleri gibi problemlerin giderilmesinde kullanılır.

Özellikle gebelikte meydana gelen birtakım lekelerin yok edilmesi bu şifalı ot sayesinde kolaylaşır. Yoğurtla karıştırılarak krem haline getirilip tüketilebilmesinin yanında kabuklarının iç tarafının leke oluşan bölgelere sürülmesi ile de kullanılması mümkündür.

Işgın otu ayrıca tıbbi ilaç yapımında da kullanılan bir bitkidir.

Işgın Otu Nasıl Yenir?

Işgın otunun en çok yetiştirildiği bölge olarak öne çıkan Doğu Anadolu aynı zamanda bitkinin en çok tüketildiği bölgedir. Burada ışkın otu ile ışkın yumurta ve ışkın kapuska gibi çeşitli zeytinyağlı yemekler yapıldığı gibi reçel olarak da yenilir. Ayrıca bu ot salatalara da katılarak lezzet verir. Tadı kiviye benzediği için ürün meyve olarak da tüketilir.

Işkın otundan domates, pirinç, soğan ve zeytinyağı eklenerek hazırlanan ışkın kavurma gibi bazı yemekler İstanbul gibi büyük kentlerde hizmet veren restoranlarda müşterilere sunulmaktadır.

Aslında ışkın mutfaklarınızın baş sebzelerinden biri olmayı hak eder ve onu yemenin pek çok farklı yolu bulunabilir. Örneğin sabahları uyandığınızda güne ışkınlı omletle başlayabilir ve böylece tüm gün kendinizi daha sağlıklı ve zinde hissedebilirsiniz. Bunun yanında bu mucizevi bitkiyi çorba ya da şurup olarak da kolaylıkla tüketmeniz mümkün. Yeter ki isteyin!

Gelelim ışgın otu çayı nasıl hazırlanır sorusuna. Bu çayı hazırlamak son derece kolaydır. 100 gram kadar temizlenip ayıklanmış ışkın otu kökü iki bardak suyun içine bırakılır ve 12 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda çay süzgeçten geçirilir. İçine damak tadına göre bir – iki tatlı kaşığı kadar şeker ilave edildikten sonra kaynatılır. Kaynatma işleminin ardından şişelere doldurularak buzdolabında muhafaza edilir ve günlük olarak tüketilmesi önerilir. İçecek hafif mayhoş bir tada sahiptir. Bugüne kadar ortaya çıkan herhangi bir yan etkisi bulunmayan bu çay afiyetle içilir.

Son olarak ışkın otunun sahip olduğu beyaz ve güzel kokulu çiçekleri alkollü ve alkolsüz içecek yapımında da kullanılabilir. Ayrıca İngiliz mutfağının birbirinden leziz tatlı çeşitlerinin muhteviyatında sıklıkla boy gösterir. İster dondurma olsun, ister turta ya da crumble! Sahip olduğu mayhoş tat ışkını tatlılar için ideal bir yardımcı ürün konumuna yükseltir. Belki de İngilizlerin meşhur tatlılarının sırrı ışkın otunda yatar.

Ne dersiniz, sizce de bu bitkiye gerçek değerini en kısa sürede vermeye başlamak ve her türlü şifasını sonuna kadar kullanmak gerekmez mi?

 

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Espresso Nedir, Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir, Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri