İspanya Yemekleri ve Mutfak Kültürü

İspanya Yemekleri ve Mutfak Kültürü Tarifi

İspanyol Mutfağına Dair

İspanya Akdeniz iklimine sahip bir ülkedir. Avrupa ile Afrika arasında önemli ve ciddi bir geçiş yolu özelliği ile, coğrafi alanda kendini tanıtır. Savaşlar sebebiyle yüzyıllar boyunca göç almıştır ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise turizm ve kültür ülkesi olarak bilinmektedir. Her yıl binlerce ziyaretçiyi topraklarında ağırlayan İspanya, turizme önem verdiği kadar yemek yemeye de özen göstermektedir.

İspanyollar denizcilik konusunda Orta Çağ’dan sonra kendilerini epey tanıtmışlardır. Cebelitarık sınırlarını aşıp derin sularda gezmişlerdir. Bu deniz maceraları, özellikle yemek kültürlerini çok etkilemiştir. Avrupa kıtasında kimsenin bilmediği, bilip de önemsemediği yiyecekleri keşfetmişlerdir. Keşfettikleri besinler de İspanya mutfağının temellerini oluşturmuştur.

Hazırladığımız bu yazıda İspanyol yemek kültürü hakkında bilgileri sunup damak lezzetlerinizi çeşitlendireceğiz. Farklı tatlarıyla İspanya yemek çeşitleri sizin de mutfağınıza konuk olacak. Özellikle de İspanya’nın en sevilen yemekleri yazıda kalmasın diye, sizlerin de evde kolayca yapacağı tarifler eklendi. Hepsi ama hepsi bu yazıda sizler için yer alıyor. O halde bir “oley” nidanızı alırız!

tapas
tapas

İspanya Yemekleri ve Özellikleri

İspanya, yemek kültürüne özen gösteren bir ülkedir. Her öğünde doyurucu ve lezzetli menüler çıkarmayı seven İspanyollar, hazırladıkları enfes tatlar ile dünyada bir ün almıştır. Yemek çeşitlerinin zenginliği ile bilinirler. Akdeniz iklimi hakim olduğu için, yemeklerde zeytinyağı mutlaka kullanılır. Ayrıca incir, üzüm ve zeytinle lezzetlenen mezeler ve yemekler İspanyollar tarafından sıkça tüketilir.

Peynir bakımından da oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Her süt türünden çeşit çeşit peynirler elde ederek, hem kahvaltılarını hem de diğer öğünlerini zenginleştirirler. Keçi peynirleri “queso blanco”, taze ve kabuksuz yenilen peynirleri “san simon” olarak bilinir. San simon peyniri armut görünümündedir. Burgos, manchego ve tetilla diğer önemli peynirleri arasında yer alır.

İspanya’da bir gün geçirmenin bedeli yaklaşık olarak 30 Euro olacaktır. İspanya yemek fiyatları Euro üzerinden değerlendiriliyor. Sabah kahvaltısı için ortalama 5 Euro, öğle yemeği için ise 15 Euro harcayabilirsiniz. Hafif bir akşam yemeği ise 10 Euro olabilir. Üstelik bu rakamlarla doyurucu ve lezzetli yemekler tadabilirsiniz.

Paella
Paella

İspanyol Yemek Kültürü Hakkında

İspanya’nın her bölgesinde farklı tatlar hakimdir. Bask, Endülüs, Galiçya, Kanarya, Kastilya, Katalonya, Mayorka ve Valensiya olmak üzere sekiz farklı mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgeler arasında yemek pişirme yöntemleri ve kullanılan malzemeler farklılık gösterir.

Sağlıklı beslenmeyi tercih eden İspanyollar, az az yiyerek kendilerine iyi bakarlar. Az fakat sık yemek yemek İspanyol yemek kültürü olarak bilinmektedir. Yenilen yemeklerde kullanılan yağlar, her zaman zeytinyağı olmaktadır.

Günün her saatinde damak tatlarını korumayı severler. İspanya yemekleri tapas ile her ülkede kendini hatırlatır. Tapas atıştırmalık olarak yenilen kanepe tarzındaki bir yiyecektir. İspanya yemek kültüründe, gelen misafirlere tapas ile şarap ikram etmek asırlardır süren bir gelenektir.

Uyanır uyanmaz kahvelerine bir iki damla alkol eklemek de İspanya’da bir gelenektir. Amaçları ise güne daha dinç başlamaktır. Kahvaltıya pek önem vermezler. Çünkü acıkma anlarında ve ara öğünlerinde tapas tüketirler. Tapas onlar için en kutsal yiyecektir. Akşam yemeklerinden önce ise çay ve bisküvi tüketirler.

gaspaccio
gaspaccio

İspanya Meşhur Yemekleri

Akdeniz’in nimetlerinden faydalanan İspanyollar, yapmış oldukları leziz yemekler ile dünya mutfağında yerini almıştır. Türk mutfağı, Fransız mutfağı ve İtalyan mutfağı ile yarışacak lezzette olan İspanya mutfağı; pek çok ülke tarafından da benimsenmiştir. Bir gün yolunuz düşerse, İspanya’ya gittiğinizde mutlaka tadını almanız gereken meşhur İspanya yemek çeşitleri listesi sizler için araştırıldı. İşte o leziz tatlar:

Paella: En meşhur yemekleri olarak karşınıza çıkmaktadır. Bir pilav türüdür. Tavuk eti ve balık etinden yapılır. Sarı renkli bir pilav olan paella, rengini safrandan alır. Geleneklere göre pişirilen bu yemeklerde tavşan eti de bulunmaktadır. Özel bir pirinç ile yapılır ve yağ tercihinde zeytinyağı kullanılır. Etli ve sebzeli olmak üzere iki türü vardır.

Empanada: İçi dolu dolu olan bir börektir. Mayalı bir hamurdan elde edilir ve içinde biber, domates, soğan ve et bulunur. Bu et; bazen deniz ürünleri bazen de kıyma olarak tercih edilir.

Mari Mutanya: Tavuk ve deniz ürünlerinden yapılır. Tavuk ağır ağır pişer ve deniz mahsulleri tavukla beraber pişer. Sarımsak ve öğütülen bademlerden yapılan sosla bu yemek lezzetlendirilir. Sosa kimi durumlarda beyaz şarap da ilave edilir.

Fabada Asturiana: Türk mutfağında yer alan kuru fasulye yemeğinin İspanya’da domuz sucuğu ile pişmiş halidir diyebiliriz. Bu meşhur yemek güveç içinde servis ediliyor.

Ayrıca bu meşhur yemeklerin yanı sıra escudella catalana adında, etli bir yemekleri vardır. Bu yemek biraz makarnalı ve sulu şekilde servis edilir. Sarsuela ise güveçte yapılan etli ve deniz ürünlü bir çeşit yahnidir.

Empanada
Empanada

İspanya Yöresel Yemekleri

İspanya mutfağında asırlardır pişirilen ve lezzetinin değeri kaybolmayan yemekler de bulunmaktadır. O yemekler listesinde en çok bilinen tapas olmaktadır.

Tapas: Her yemeğin yanında tüketilen atıştırmalık olarak da kabul edilir. Türk mutfağında meze ve ekmek gibi düşünülebilir. Söylemlere göre 16. yüzyılda müşteri çekmek ve içecekleri sineklerden korumak adına meze tabağı olarak servis edilmiştir. Sıcak ve soğuk şekilde de tüketilmektedir.

Gaspaccio: Geleneksel çorbalar arasındadır. Bu lezzetin geçmişi Endülüs dönemine kadar uzanmaktadır. En önemli özelliği ise pişirilmemesidir. Soğuk olarak servis edilir. Domates, soğan, kırmızı biber, salatalık, tuz, sirke ve zeytinyağından yapılır. Ekmek parçaları ile tüketilir.

Tortilla: İspanya ile ünlenen lezzetli kabul edilen bir çeşit yumurtalı yemektir.
Sabah kahvaltılarında ve ana yemeklerde yapılan tortilla, patatesli omlet şeklinde bir yiyecektir. Omleti farklı kılan özelliği ise soğan ile yapılmasıdır.

Sangria
Sangria

İspanya İçecekleri

İspanyol yemek kültürü sıcak ve soğuk içeceklere de önem vermektedir. Şarap her zaman tercih edilir. Horchata adındaki soğuk içecek bademden ve soğuk sütten elde edilmektedir. Özellikle bunaltıcı sıcaklarda İspanya sokaklarında, hemen hemen herkesin elinde birer horchata bardağı görülebilir.

Sangria içeceği ise, İspanya’da sıkça tüketilen ve sevilen bir alkollü içecektir. Bu soğuk içecek kırmızı şarap, konyak, maden suyu ve dilim halindeki meyvelerden oluşmaktadır. Oldukça hafif bir tadı olan bu içecek İspanyollar’ın favorisi olmuştur. Geçmişi 1800 yıllarına kadar uzanmaktadır.

Özel günlerin ve davetlerin özenli alkolü cava, bol köpüklü beyaz şaraptır. İspanya’da Penedes bölgesinde üretilmektedir. Tapas ile beraber tüketilmesi meşhurdur.

Churros

Kendi Mutfağınızda Pişirebileceğiniz İspanya Yemekleri Tarifleri

İspanya’nın en sevilen yemekleri ayağınıza kadar geldi. Nasıl mı? İşte bu nefis tarifler ile. Tarifleri eklemesi bizden, lezzetleri denemesi sizden!

1) Akdeniz Esintilerinden Nefis İspanyol Çörek Tarifi

Mis gibi kokan hamurunun arasında muhallebi ve marmelat olan bir çörek düşünün. İşte o çörek bu tarif ile damaklarınızı lezzetlendirebilir. Denemek için tarifimiz sizlerle. İspanyol Çörek Tarifi

Tarif: İspanyol Çörek Tarifi

2) Meşhur İspanyol Omleti Tortilla

Türk mutfağında patatesli omlet olarak bilinen tortilla, İspanyollar’ın mutfağında her öğünde doyurucu bir yemek olarak tüketilmektedir. Lezzeti merak edenler için tarifimiz: İspanyol Omleti

Tarif: İspanyol Omleti

3) Doyurucu Lezzet: Bol Sebzeli ve Etli İspanyol Böreği

İspanyol mutfağında empanada olarak bilinen sebzeli börek, bu tarif ile mutfağınıza kadar geliyor. Bir çay ve bir empanada ile lezzetli dakikalar yaşayabilirsiniz. İspanyol Böreği

Tarif: İspanyol Böreği

4) Meşhur İspanyol Süt Reçeli Lezzeti

Sadece 3 malzeme ile yapılan süt reçeli, son günlerde neredeyse bütün evlerde denendi. Siz de İspanyol kültürünün bu leziz tadını denemek isterseniz, süt reçeli tarifi sizlerle. Meşhur İspanyol Süt Reçeli

Meşhur İspanyol Süt Reçeli

5) İspanyol Mutfağının Çıtır Halka Tatlısı: Churros

İspanya mutfağı, Türk mutfağına benzer yönlerini bu tatlı ile gösteriyor. Halka tatlısı kıvamında olan churros tatlısının en önemli özelliği, pudra şekeri eklenmesi. Denemelisiniz. İspanyol Tatlısı Churros

Tarif: İspanyol Tatlısı Churros

6) Safranın Pirinçle Buluştuğu Lezzet: İspanyol Pilavı Paella

Bol malzemeleri ile tam bir enerji deposu olan paella, İspanya yemek çeşitleri listesinde en sevilenler arasında. Bu lezzetten mahrum kalmamak için denemelisiniz. İşte tarifi: İspanyol Pilavı Paella

Tarif: İspanyol Pilavı Paella

7) Kahvenize Eşlik Edecek İspanyol Kurabiyesi: Alfajores

Alfajores adı verilen bu kurabiye, İspanya çay ve kahve saatlerinin vazgeçilmezi adeta. Nefis tarifi deneyerek sizler de çay saatlerinizi lezzetlendirebilirsiniz. İspanyol Kurabiyesi Alfajores

Tarif: İspanyol Kurabiyesi Alfajores

8) Soğuması Beklenmeden Tükenen Lezzet: İspanyol Cheesecake

Tam tarifi ile İspanyol cheesecake denemek ister misiniz? Üstelik fırından çıktığı andaki kokusu sizi sizden alacak. Bu lezzet ile misafirlerinizde güzel bir izlenim bırakabilirsiniz. İspanyol Cheesecake

Tarif: İspanyol Cheesecake

9) Akdeniz’in Deniz Lezzeti: İspanyol Kalamar Tava

Akdeniz mutfak kültürünün en büyük özelliğidir deniz ürünleri. Bu tarif ile masanıza bir çeşit daha ekleyerek görsel şölen oluşturabilirsiniz. İşte İspanyol kalamar tava tarifi: İspanyol Kalamar Tava

Tarif: İspanyol Kalamar Tava

10) Bol Sebze ve Zeytinyağı: İspanyol Makarnası

Zeytinyağı ve sebze sağlıklı İspanya yemeklerinin vazgeçilmesidir. Yemekleri lezzetlendiren sebzeler, bu defa makarna ile buluşuyor ve ortaya rengarenk sağlıklı bir makarna çıkıyor. İspanyol Makarnası

Tarif: İspanyol Makarnası

11) İsterseniz Meze İsterseniz Ara Öğün: İspanyol Usulü Patates Salatası

Patatesin önemli bir yeri olduğu İspanyol yemek kültürü her öğünde doyurucu ve lezzetli tatlara yer veriyor. İşte o tatlardan biri daha! İspanyol Usulü Patates Salatası

Tarif: İspanyol Usulü Patates Salatası

12) İspanyollar’ın Vazgeçilmez Çorbası: Gaspaccio

İspanyol çorbalarından olan gaspaccio, soğuk servis edilen leziz yemeklerdendir. Pişirilmeden rondodan geçer ve afiyetle tüketilir. Afiyetle tüketmeniz için bir gaspaccio tarifi: İspanyol Çorbası Gaspaccio

Tarif: İspanyol Çorbası Gaspaccio

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Paella (İspanya Mutfağı) Tarifi

Paella (İspanya Mutfağı)

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ensaimada (İspanya Mutfağı) Tarifi

Ensaimada (İspanya Mutfağı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Paella Deniz Mahsulleri (İspanya Mutfağı) Tarifi

Paella Deniz Mahsulleri (İspanya Mutfağı)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
İspanyanın Meşhur Tatlısı Churros Tarifi

İspanyanın Meşhur Tatlısı Churros

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Patates Lazanya (İspanya) Tarifi

Patates Lazanya (İspanya)

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Güzel Kültürümüz Soframızın Gözbebeği Can Aşure Tarifi

Güzel Kültürümüz Soframızın Gözbebeği Can Aşure

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri