Karnıyarık Otu Nedir? 8 Faydası, Kullanımı

Karnıyarık Otu Nedir? 8 Faydası, Kullanımı Tarifi

Karnıyarık Otu: Tokluk Hissi Veren Formül!

Doğada kendiliğinden yetişen ve insan eliyle yetiştirilen bitkiler, alternatif tıp alanında sıkça kullanılmaktadır. Bu bitkiler sayesinde hastalıkların daha kısa sürede iyileşmesi sağlanırken gerekli vitamin ve mineral ihtiyacı da karşılanır.

Karnıyarık Otunun Faydaları

  • Vücudu Toksinlerden Arındırır
  • Metabolizmayı Hızlandırır
  • Uzun Süre Tokluk Hissi Kazandırır
  • Kolesterolü Dengeler
  • Sindirim Sistemini Kontrol Eder
  • Bağırsakları Çalıştırır
  • Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir
  • Kan Şekerini Dengeler
karnıyarık otu faydaları

İnsan sağlığına etkileri ile bilinen otlardan biri olan karnıyarık otu, günümüzde alternatif tıpta sıkça kullanılan otlar arasında yer almayı başarmıştır. Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda birçok uzmanın önereceği karnıyarık otu, lifli yapısı sayesinde pek çok açıdan size iyi gelecektir.

Çok küçük taneli olan karnıyarık otu, adını karnıyarık görünümünden almaktadır. Küçük tohumların iç kısmı oyulmuş izlenimi verdiği için bitkisel tedavi alanında karnıyarık otu adıyla anılmaktadır. Dünya genelinde vegan beslenmede de önemli bir yere sahip olan karnıyarık otunu ve karnıyarık otu faydaları üzerine bilgi sahibi olmak isterseniz; sizlere bu satırlarda ruhunuza ve bedeninize iyi gelecek bilgileri sunuyoruz.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

karnıyarık otu

Karnıyarık Otu Nedir?

Bilimsel kaynaklarda “plantago ovata” adıyla açıklanan karnıyarık otu; yüksek oranda lif içeren faydalı bir tohumdur. Psyllium adlı lif kaynağına sahip olan karnıyarık otu sayesinde, birçok hastalık kısa sürede daha çabuk atlatılabiliyor. İnce bağırsakta emilmeden ve tamamen parçalanmadan geçen karnıyarık otu, vücut içinde bağlayıcı görev üstlenmektedir.

Karnıyarık otunun sarı ve siyah olacak türde 2 farklı çeşidi vardır. İran ve Hindistan’da sarı formda dikkat çeken karnıyarık otunu Akdeniz ülkelerinde siyah formda görmek mümkün. Yapısı ve tanecikleri çok küçüktür. Küçük olduğu kadar etkili olan bu ot asırlardır alternatif tıpta kullanılır.

Tohumun kendisinde ve kabuğunda yüksek oranda lif yer alır. Bu yönü sayesinde bağırsakların daha sağlıklı olması için ön plana çıkar. Sağlıklı sindirim ve boşaltım sistemi için liflere ihtiyaç duyan insan vücudu, gerekli olan lifi karnıyarık otundan temin edebilir.

Karnıyarık otu neden bu kadar popüler hale geldi diyecek olduğunuzda, bu bitkinin zayıflamaya ve daha sağlıklı bedene sahip olmaya katkısı çok fazla. Faydalarını duyanlar tohumdan yetiştirme işine başlamıştır üstelik. Karnıyarık otu nerede yetişir diye düşünürseniz Akdeniz, Doğu ülkelerinde bu tohumu sıkça görmek mümkün. İklime bağlı olarak renginde ve kokusunda hissedilir değişimler yaşanabilir.

İlginizi çekebilir: Karnıyarık Otu Tozu Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar? 7 Faydası

Karnıyarık Otunun Faydaları: Az Bilinen 8 Özelliği

1) Vücudu Toksinlerden Arındırır

Karnıyarık otu nedir sorusuna yanıt verdikten sonra akıllara faydalarına dair soru işaretleri oluşur. Bu soru işaretlerini gidermek için öncelikle karnıyarık otunun arındırıcı etkisinden söz etmek gerekir. Vücuda zarar ve yorgunluk veren toksin maddelerin atılmasını kolaylaştırmaktadır. Bedeni rahatlatmak, psikolojik açıdan iyi hissetmek için karnıyarık otundan faydalanabilirsiniz.

fitness

2) Metabolizmayı Hızlandırır

Lifli yapısıyla dikkat çeken karnıyarık otu, bu özelliği sayesinde metabolizmaya destek olacaktır. Metabolizma hızını artıran bu faydalı ot ile yağ yakımı kısa sürede başlayabilir. Sadece yağ yakımı için değil vücudun zinde olması için de önemli bir görev üstlenmektedir.

metabolizma

3) Uzun Süre Tokluk Hissi Kazandırır

Karnıyarık otu tüketildiğinde vücuda giren suyu emer ve şişer. Bu özelliği ise uzun süre tokluk hissinin oluşmasına yardım eder. Sonraki öğüne kadar ciddi oranda acıkma hissini azaltır. Özellikle de diyet yapanlar bu yönüyle karnıyarık otunu tercih edebilirler. Ancak beslenme uzmanından görüş olmakta fayda vardır.

metabolizma

4) Kolesterolü Dengeler

Yapılan araştırmalar sonucunda karnıyarık otunun kolesterol seviyesi üzerinde etkili olduğunu ifade etmektedir. Söz konusu kötü kolesterol olduğunda daha çok gündeme gelir. Çünkü kandaki kötü kolesterol çeşitli hastalıkları tetikler. Önlemek adına karnıyarık otu tüketilebilir.

kolesterol

5) Sindirim Sistemini Kontrol Eder

Yine lifli yapısıyla öne çıkan karnıyarık otu, sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına destek olabilir. Lifler sayesinde besinlerin sindirilmesi daha kolay gerçekleşebilir. Sindirim problemleri yaşıyorsanız ve kronik bir hastalığınız yoksa karnıyarık otunu öğünlerinize uzman görüşü sonrasında ekleyerek daha sağlıklı öğünler yapabilirsiniz.

mide hazımsızlık

6) Bağırsakları Çalıştırır

Bağırsak problemleriyle başınız dertteyse; karnıyarık otu tüketmeyi deneyebilirsiniz. Kabızlık, gaz, şişkinlik, yemek sonrası kramp gibi çeşitli sorunları karnıyarık otunun etkisiyle iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz. Ancak bu gibi takviyelerin tedavi değil; yalnızca destekleyici olduğu unutulmamalıdır.

bağırsak sağlığı

7) Kalp ve Damar Hastalıklarına İyi Gelir

Kan dolaşımı üzerinde de etkileri çok fazla olan karnıyarık otu, vücudu arındırır ve temizler. Bu temizliğe kandan başladığı için kalp ve damar hastalıklarını da önlemek için çalışır. Kalp ve damar hastalıklarından uzak bir yaşam sürmek adına, beslenmenize karnıyarık otunu ekleyebilirsiniz.

kalp sağlığı

8) Kan Şekerini Dengeler

Besinlerin sindirim süresini dengeleme görevi bulunan karnıyarık otu, kan şekerinin ani düşüşlerini önleyebilir. Bu özelliği sayesinde kan şekeri sorunlarını iyileştirmeye yardım eder. Aniden kan şekeriniz düşüyorsa ya da çıkıyorsa karnıyarık otundan faydalanarak kendinizi daha sağlıklı hissedebilirsiniz.

kan şekeri

Karnıyarık Otu Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Faydalarını tek tek açıkladığımız karnıyarık otunu nasıl kullanacağınızı düşünüyorsanız; sizlere amaca uygun şekilde kullanım tüyolarını açıklayalım. Karnıyarık otu nasıl kullanılır sorusuna yanıt aradığınızda bu satırlar gözünüzde canlanabilir. Ayrıca pek çok kişi karnıyarık otu ne işe yarar diye merak eder. Şimdi bu soru işaretlerini giderelim!

  • Karnıyarık otu aktarlarda ve bazı kozmetik mağazalarında toz formda satılmaktadır. Öncelikle doğal ve işlenmemiş karnıyarık otunu temin etmelisiniz.
  • Toz halde aldığınız bu otu kullanım alanına göre hazırlayıp taze halde kullanabilirsiniz.
  • Örnek verecek olursak bağışıklık sisteminiz için kullanım için 1 bardak sıcak suya 1 kaşık karnıyarık otu ekleyebilirsiniz. Kahve karıştırır gibi karışımı hazırlayıp içebilirsiniz.
  • Cildinize iyi gelmesi için kullanmak istediğinizde, yine aynı karışımı hazırlayabilirsiniz. 1 fincan ılık su içinde 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu çözdürüp cildinize sürebilirsiniz.
  • Bu karışım ile maske yapıp yüz bölgesinin daha iyi görünmesine de yardım edebilirsiniz.
  • Maske kullanımı için mutlaka karışıma uçucu yağ eklenmesi önerilir.
  • Cilde iyi gelen; alerjiniz olmayan yağlardan tercih edebilirsiniz.

Kullanım öncesi uzman görüşü almanızı tavsiye ederiz.

karnıyarık otu faydaları

Karnıyarık Otu Zararları ve Yan Etkileri

Listeler halinde karnıyarık otunun faydalarından bahsettik. Peki karnıyarık otu zararları var mıdır? Dünya genelinde şifalanmak için tercih edilen karnıyarık otu kimler için risk taşır? Bu konuyu aydınlatmak gerekir.

Karnıyarık otunun fazla ölçüde tüketilmesi mide enzimlerini ve bağırsak florasını bozabilir. Bu nedenle günlük kullanım dozunu belirlemek iyi olacaktır. Özellikle de metabolizma hızlandırdığı için fazla tüketim sonucunda böbrekleriniz yorulabilir.

Gün içinde 1 tatlı kaşığından fazlası vücudunuza zarar verebilir. Ayrıca çocukların, hamilelik şüphesi olanların, kronik hastaların kullanması tavsiye edilmez. Aklınızda yer edinen sağlık sorunları için mutlaka hekimizden onay almanız gerekir.

karnıyarık otu faydaları

Karnıyarık Otu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Zayıflamak günümüzde birçok kişinin amacı. Bu amaca yönelik çeşitli ot ve bitkiler de kullanılmakta. Özellikle de karnıyarık otu, zayıflamak isteyenlerin merak ettiği desteklerden biri. Karnıyarık otunu kullanarak zayıflamak isterseniz; listedeki önerilerimizi gözden geçirebilirsiniz.

  • Karnıyarık otunun kabuklarını, beslenme öncesinde çerez gibi tüketirseniz beslenme saatine kadar midenizde tokluk hissi oluşacağı için daha az yemek yiyebilirsiniz.
  • Eğer vaktiniz varsa; toz haldeki karnıyarık otunu suyla şişirip tüketebilirsiniz.
  • Zayıflama sürecinde beslenmenize dikkat ederek ve daha hareketli yaşam şekline sahip olarak kolayca kilo verebilirsiniz.
  • Karnıyarık otu, diyet döneminde size yardım eden ve metabolizma hızınızı artıran özelliğiyle yanınızda olacaktır.
  • Doğrudan sizi zayıflatma özelliği yoktur. Yağ yakımına destek olarak sağlıklı süreçte kilo vermenize yardım edebilir.
karnıyarık otu faydaları

Karnıyarık Otu Günde Kaç Defa Tüketilir?

Bu otun toz hali ile bitkisel kapsüller hazırlanmaktadır. Eğer doktorunuz uygun görmüşse; sabah ve akşam kapsül alınabilir. Toz formda tüketmek için günde 1 defa kullanmanız önerilir. Uzun süre devamlı kullanım risk taşıyabilir; ara ara mola vermelisiniz.

Karnıyarık Otu Ne Zaman İçilmeli?

Suyla karışım halinde tüketilecek karnıyarık otunu aç karnına ya da tok karnına içebilirsiniz. Mideniz nasıl rahat edecekse kendi beslenme şeklinize göre deneyebilirsiniz. Ancak çok aç olmanız önerilmez.

karnıyarık otu

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Çoban Çökerten Otunun 9 İnanılmaz Faydası

Şevketi Bostan Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Isırgan Otu Suyu Faydaları, Saça Nasıl Uygulanır?

Ebegümeci Otu Nedir? Faydaları, Çayı Nasıl Yapılır?

Yapışkan Andız Otu Faydaları: Kanser Tedavisinde Kullanımı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bebeklere Semiz Otu Yemeği + 8 Ay Tarifi

Bebeklere Semiz Otu Yemeği + 8 Ay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Sarmaşık Otu (Ege Otları) Tarifi

Sarmaşık Otu (Ege Otları)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Turp Otu (Hardal Otu) Salatası Tarifi

Turp Otu (Hardal Otu) Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Ot Tavası Tarifi

Ot Tavası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Ot Salata Tarifi

Ot Salata

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ot Kavurması Tarifi

Ot Kavurması

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Karnıyarık Tarifi

Karnıyarık

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Karnıyarık Tarifi

Karnıyarık

8-10 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Karnıyarık Tarifi

Karnıyarık

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri