Kayısı Nasıl Yetiştirilir? Türkiye’de Kayısı Nerede Yetişir?

Kayısı Nasıl Yetiştirilir? Türkiye’de Kayısı Nerede Yetişir? Tarifi

Kayısı Yetiştiriciliği: Verimli ve Pratik İpuçları

Kayısı, Prunus armeniaca olarak bilinen meyve ağacının meyvesidir ve genellikle sarı veya turuncu renkte olabilir. Kayısı meyvesi sulu ve tatlıdır; ancak kabuğunda hafif ekşi bir aroması da olabilir. Sağlık için sayısız faydası olan kayısı, bahçe ve arazisinde meyve yetiştirmek isteyenlerin tercih ettiği verimli bir türdür. Kayısı, çekirdekten yetiştirilir ve zahmetsiz şekilde büyür.

Türkiye, günlük tüketim veya kurutma amaçlı kayısı üretiminde dünyada ilk sıralarda gelir. Ülkemizde Akdeniz iklimini seven kayısı ve yetiştiriciliği hakkında ihtiyacınız olan ipuçlarını içeriğimizde derledik.

kayısı nasıl yetişir

Kayısı Çekirdeği Nasıl Ekilir?

Kayısı yetiştirme aşaması kayısı çekirdeği çimlendirme işlemi ile gerçekleştirilebilir. Kayısı çimlendirme çok kolay adımlardan oluşur. O halde inceleyelim:

Malzemeler: 

  • Kayısı çekirdekleri
  • Torf dolu saksı
  • Su
  • Bardak

Uygulanışı: 

  • Kayısıları yedikten sonra çekirdeklerini ayırın ve yıkayın.
  • Güneşli bir yerde çekirdekleri birkaç kurutun.
  • Kurumuş çekirdekleri kırın ve içindeki tohumu çıkarın.
  • Kayısı tohumlarını 1 hafta veya en az 2-3 gün boyunca soğuk suda ve buzdolabında bekletin.
  • Orta – küçük ölçüde bir saksıya torf toprağı doldurun.
  • Toprak yüzeyine sivri tarafından çekirdekleri gömün.
  • Çekirdeğin tamamı değil bir kısmı toprağa gömülmelidir.
  • Bir pet şişenin kapağında delikler açıp çekirdeklerin üst kısmını sulayın.

Organik kayısıların çekirdekleri çimlendirmek için daha uygundur.

Kayısı Nasıl Yetiştirilir?

Kayısı çimlendirme işleminin ardından çimlenen bitkimizi daha büyük bir saksıya bahçeye aktarma ve bakım zamanı:

İklim

Kayısı ağaçları, güneşli ve sıcak iklimlerde yetişmektedir. Bol güneş ister. Kurak ilkbahar ve güneşli, sıcak yaz mevsimi yaşanan iklimlerde verim yükselir. Dikilen kayısıdan, iyi bir ürün alabilmek için gün içinde minimum 6 saat güneş ışığı alabilecekleri bir konum seçmelisiniz.

Toprak

Toprak, iyi drene olmalıdır. Gerçirgen, derin ve iyi havalanan topraklarla birlikte; ince dokulu, tınlı, tınlı kireçli topraklar uygundur. Ayrıca pH değeri 6,5 ila 7,5 arasında olmalıdır. Toprak ve güneş ışığını bu ağaca göre seçtiğinizde, kayısıdan en iyi şekilde verim alabilirsiniz.  Sürekli nemli topraklar kayısı yetiştiriciliği için elverişli değildir.

Bahçe Hazırlığı

Toprağı temizleyin ve otlardan arındırmayı unutmayın. İyi bir drenaj sağlamak için toprağı elinizle gevşetin ve organik madde ekleyerek güçlendirin. Büyümesi için toprağı hazırladıktan sonra çekirdekten ya da fideden dikim yapabilirsiniz.

Bahçe ve toprak hazırlığında, tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği olan yüksek toprakları tercih edebilirsiniz. Bu tür topraklar, kayısı verimi artıracaktır.

Sulama

Kayısı 15-20 günde 1 sulanmalıdır; yılda 5-10 kez sulama ister ve hasatın 10 gün öncesi de sulanmış olmalıdır. Toprak geçirgenliğine göre sulama sıklığı kısalabilir ya da uzayabilir. Burada belirleyici faktör geçirgenliğin azalmasıdır.

Budama

Kayısı ağacının boyu 5 ila 5,5 metreyi geçmeyecek şekilde budanması uygundur. Yukarı büyüyen dallar kesilmeli ve dallar aralıklı olmalıdır. Sert budama ağacın ve dolayısıyla meyvenin kalitesini düşürür; sert budama yapılmaladır.

Hasat

Kayısı, 1 yıl içinde ilk meyvelerini vermeye başlar. En iyi sonucu almak için ortalama 4-5 yıl beklemeniz gerekir. Kayısılar genellikle yaz aylarında olgunlaşmaya başlar. Hasat zamanı, kayısıların rengine ve dokusuna bağlı olarak değişeceğinden ağaçları sık sık kontrol etmeniz gerekir.

Kaynak: arastirma.tarimorman.gov.tr

kayısı yetiştiriciliği

Türkiye’de Kayısı En İyi ve En Çok Nerede Yetişir?

Türkiye’de kayısı en çok Akdeniz iklimi görülen illerimizde yetişir. Türkiye’de kayısının meşhur olduğu iller: Malatya, Adıyaman, Afyonkarahisar, Isparta, Aksaray ve Niğde’dir. Bu iller, kayısı yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak koşullarına sahip olduğundan kayısı ağaçlarından yüksek verim alınır.

Malatya, Türkiye’nin en önemli kayısı üretim merkezlerinden biri olarak kaynaklarda yer alır. “Malatya Kayısısı” ünüyle bilinmektedir. Malatya’nın iklimi, kayısı ağaçlarının ihtiyaç duyduğu sıcaklık ve güneşlenme süresini sağlamak için çok uygundur. Kayısı nerede üretilir sorusu söz konusu olduğunda Malatya ve çevre illeri öne çıkar.

Malatya’da üretilen kayısının % 90’ına yakın bir kısmı Hacıhaliloğlu çeşidine sahiptir. Bu kayısı çeşidi, bölgenin en çok üretilen ve sevilen kayısı türüdür. Adıyaman, Türkiye’de önemli bir kayısı üretim bölgesidir. Burada da kayısı üretimi ve ticareti önemli bir ekonomik faaliyet olarak yapılır. Birçok aile geçimini kayısı yetiştirerek sağlar.

Ayrıca, dünyada en iyi kayısı nerede yetişir sorusunu merak edenler için de Türkiye’nin öncü olduğunu belirtmek gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada dünya kuru kayısı üretiminde 1. sırada yer alan Türkiye, kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğu ifade edilmektedir.

kayısı yetiştiriciliği

Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?

Kayısının olgunlaşması ve rengini alması için güneşe ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerekir. Kayısının yetişmesi için ılık hava, yeterli sıcaklık, güneş gören aylar ve uygun toprak gerekir. Bu koşulları da en iyi ilkbahar sonu ve yaz ayları sağlar.

Yaz mevsimi meyvesi olan kayısının çiçeklenme dönemi ilkbaharda gerçekleşir. Çiçeklenmenin ardından meyveler dallarda oluşur. Meyveler, yaz aylarının ilerleyen dönemlerinde kızarmaya başlar, olgunlaşır ve hasat edilmeye hazır hale gelir.

Kayısıların hasat tarihi, o yılın iklim olaylarına göre değişebilmekle birlikte geç yetişen çeşitlerde 20 Haziran – 9 Temmuz aralığında; orta mevsim meyvelerinde ise 21, 30-31 Mayıs – 16, 19, 23, 26 Haziran tarihleri arasında değişebilir.

Kaynak: arastirma.tarimorman.gov.tr

kayısı yetiştiriciliği

Sık Sorulan Sorular

Çekirdekten Kayısı Yetişir Mi?

Evet, kayısı yetiştirmeye başlarken çekirdekten yetiştirme tekniğini kullanabilirsiniz. Fideden yetiştirmeye göre daha uzun süre sonra sonuç veren bu yöntem ile kayısı fidelerini elde edebilirsiniz. Bunun için çekirdeğin nemlenmesi, çatlaması ve filizlenmesi gerekir.

Filizlenen kayısı çekirdeği, uygun toprağa gömüldükten sonra toprağı sarması ve fide haline gelmesi için beklenir. Teorik olarak çekirdekten kayısı yetiştirmek mümkündür. Ancak diğer pratik yöntemlere göre biraz daha zahmetlidir.

Kayısı Ağacı Nasıl Yetişiyor?

Kayısı ağacı çiçeklenme, meyve oluşumu, olgunlaşma ve hasat dönemini tamamlayarak yetişmektedir. Uygun koşullar sağlandığında ve az önce belirttiğimiz öneriler uygulandığında kayısı ağacını yetiştirmek mümkündür. İyi bir güneş ışığına, uygun toprak drenajına, düzenli sulamaya, gübrelemeye ve budamaya ihtiyaç duydukları için kayısı ağacını yetiştirmek isteyenler her aşamaya dikkat etmelidir.

Kayısı Ne Zaman Ekilir?

Kayısı fidanı kasım ayının ortasında (1. ve 2. haftadan sonra) başlar. Ancak bu süre rakıma, iklim özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bölgelerde nisanın son haftasında da dikime başlanabilir.

Kayısı Ağacı Kaç Yıl Sonra Meyve Verir?

Eğer kayısı fidesine gerekli bakımı yaptıysanız ve fide toprağını sevdiyse, dikimden 1 yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlar. Ancak yüksek verim almak ve ağacın büyümesine şahit olmak isterseniz tam verim için 4-5 sene sonrasını beklemelisiniz. Ağacın kalitesine ve toprak özelliğine bağlı olarak 5 sene sonrasında hasat edilecek kadar çok meyve görebilirsiniz.

kayısı nasıl yetiştirilir

Kayısı Faydaları Nelerdir?

Saksıda Organik Domates Nasıl Yetiştirilir?

İyi Karpuz Nasıl Yetiştirilir? Adım Adım, Resimli

Evde Saksıda Zeytin En Verimli Nasıl Yetiştirilir?

Aşamalı Resimli: Evde Avokado Nasıl Yetiştirilir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kayısı Suyu Nasıl Yapılır?

Kayısı Suyu Nasıl Yapılır?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Kayısı Rüyası Tarifi

Kayısı Rüyası

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kayısı Pestili Tarifi

Kayısı Pestili

4-6 kişilik, 30dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kayısı Tatlısı Tarifi

Kayısı Tatlısı

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kayısı Pestili Tarifi

Kayısı Pestili

12-14 kişilik, 10dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kayısı Reçeli (Kuru Kayısı) Tarifi

Kayısı Reçeli (Kuru Kayısı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Kayısı Şerbeti Tarifi

Kayısı Şerbeti

10-12 kişilik, 20dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Kayısı Kurusu Tarifi

Kayısı Kurusu

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Kayısı Reçeli Tarifi

Kayısı Reçeli

8-10 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri