Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Teşrik Tekbiri, Ayeti, Türkçesi

Kurban Kesme Duası Nasıl Yapılır? Teşrik Tekbiri, Ayeti, Türkçesi

Diyanetten Kurban Keserken Okunacak Dualar

İslam aleminin hasretle beklediği Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesme ibadetini yerine getirecek olan kişiler, dinin bu gereğini en doğru şekilde yerine getirmek istiyor. Hal böyle olunca kurban duası, kurban kesim duası nasıl edilir, kurban duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı nedir bu gibi araştırmalar sıkça yapılıyor. İçeriğimizde sizler için kurban duası ve anlamı ele alındı. Kurban keserken hangi dua okunmalı merak edip araştırıyorsanız yazımız size rehber olacak.

Kurban duası Türkçe okunuşu Diyanet TV’de şu şekilde dile dökülmüştür:

“De ki: “Şüphesiz, benim namazım, her türlü ibadetim, kurbanım, hayatım ve ölümüm, hepsi âlemlerin rabbi olan Allah içindir. Onun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Allah’a teslim olanların ilkiyim. Ben hakka yönelen birisi olarak yüzümü göklere ve yaradana döndürdüm. Ben Allah’a ortak koşanlardan değilim.” En’âm Suresi – 161-165. Ayet

kurban duası

Kurban Kesimi Duası Arapça ve Türkçesi

Kurban keserken veya herhangi bir işe başlarken önce besmele çekilmesi gereklidir. Allah’ın adını anarak bir işe başlamak dinimizce uygun görülür. Besmelenin ardından kurban duası okunması, kurbanı kesecek olan kişilerin kurbanın başındayken birlikte hep bir ağızdan dua etmesi gerçekleştirilecek olan ibadete uygun olur. Dua ve tekbirle dua faslı sona erdiğinde, bilirkişi kurbanı kesmek için işe koyulabilir. Peki, kurban duası okunuşu nasıldır? İşte, kurban kesilirken edilecek dua Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı:

Kurban kesimi için öncelikle niyet edilir ve kurban keserken şu dua okunur ve tekbir getirilir:

Kurban Kesme Duası Arapça Okunuşu:

“Allâhümme innî vechetü vechiye lillezîfatara’s-semâvâti ve’l-erda hanîfen ve mâ ene mine’l-müşrikîn.”

Kurban Kesme Duası Türkçe Anlamı:

“Ben tüm kalbimle gökleri ve yeri yaratan Allah’a yöneldim. Ve müşriklerden olmadım.”

Kurban Bayramı Teşrik Tekbiri

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allahü ekber Allahü ekber ve lillâhi’l hamd”

Kurban Bayramı Teşrik Tekbiri Türkçe Anlamı:

“Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.” olarak ifade edilir. Daha sonra kurban kesilir ve kurban kesen kişi şükür amaçlı 2 rekat namaz kılabilir.

Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasına göre kurban keserken okunacak dua ve ayetler şu şekildedir:

Din İşleri Yüksek Kurulu

Soru: Kurban keserken Allah’ın isminin anılmasının, besmele çekilmesinin hükmü nedir? Kesim sırasında hangi dualar okunabilir?

Cevap: Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir:

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ.

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.” (el-En’âm, 6/162-163),

إِنِّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ حَنِيفًا وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ.

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (el-En’âm, 6/79).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

kurban kesme duası Arapça

Kurban Kesimi Sonrası Hangi Dua Okunur?

Kurban kesen kişinin Allah’a şükür amaçlı 2 rekat namaz kılabilir. Namazdan sonra bir dua okunabilir. Kurban duası Arapçası okunurken duanın anlamını ve derinliğini bilmek maneviyatı güçlendirir.

Kurban kestikten sonra Arapça olarak şu şekilde okunur:

Kurban Kestikten Sonra Okunacak Dua Arapçası:

“Allahümme inne salati ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillahi rabbi’l-âlemîne lâ şerike leh”

Kurban Kestikten Sonra Okunacak Dua Türkçesi:

“Şüphesiz namazım, ibâdetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir. Onun hiçbir ortağı yoktur.”

Kurban Ayetleri ve Hadisleri

Kurban Bayramı ve kurbanlıklarla ilgili pek çok ayet ve hadis vardır. Bu ayet ve hadisler, Kurban Bayramı’nın bereketini yansıtan ifadelerdir. Kurban ayet ve hadislerini okuyarak Kurban Bayramı telaşını manevi açıdan rahatlatabilirsiniz.

Ailenize huzur, evinize bereket, cebinize bolluk getiren kurban ayetleri ve hadisleri şöyle izah edilecektir:

  • “Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes.” (Kevser 108/2)
  • “Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.” (Sâffât 37/107)
  • Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: “Allah indinde günlerin en büyüğü Kurban Bayramı günüdür. Bunu, fazilette nefr günü (teşrik günlerinin ikinci günü) takip eder.” (Abdullah İbnu Kurt, Kütüb’ü-Sitte: Hadis no: 4561)
  • “Kendilerine ait birtakım yararlara tanık olsunlar. Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun”. (Hac 22/28)
  • “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir.” (En’ âm 6/162)
  • “Onlara, Adem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), ‘And olsun seni öldüreceğim.’ dedi. Diğeri de ‘Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.’ dedi…” (Mâide 5/27)

İlginizi çekebilir: Kurban Bayramı Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? Anlamı, Önemi

kurban bayramı duası

Kurban Bayramı Duası: Kurban Bayramında Hangi Dualar Okunmalı?

Kurban Bayramında kurbanlar kesilirken evde bekleyen aile üyeleri, dua okuyabilir. Kurban kesmek duası olarak bilinen bu dualar ile tüm aile halkı sevap işlemiş olur.

Dileyenler kurban kesilene kadar Yasin-i Şerif okuyabilir. Kurban hazırlığı esnasında farklı dualar da dilden dökülür. Kurban duası çeşitleri için din alimlerinin birçok önerisi ve yönlendirmesi bulunmakla beraber dua okunması kişinin özel olarak içten samimi hisleriyle anlık olarak da vuku bulabilir.

Kurban Bayramı günlerinde okuyabileceğiniz dualar:

“Ey rahmeti ile bütün varlığı, bütün kâinatı kuşatan Rahman ve Rahim olan Allah’ım. Şu mübarek Bayram sabahında huzuruna geldik. Lâyıkı veçhile kul olamayışımızın mahcubiyeti içinde divanına durduk. Şükrümüzü hakkıyla eda edemeyişimizin bilinci içindeyiz. Bizi huzuruna kabul buyur, dua ve niyazlarımızı kabul eyle Allah’ım!”

“Ya Rabbi! Kıldığımız namazları, “Kurban Bayramı günlerinde senin katında en sevimli amelimiz olan kurbanlarımızı, okuduğumuz Kur’anları, indirdiğimiz hatm-i şerifleri, yaptığımız zikirleri, tesbihatı, dua ve niyazları, va’z-u nasihatleri, hasılı bütün ibadet ve taatlerimizi, hayır ve hasenatımızı, şu bayram günü hürmetine en güzel şekliyle kabul eyle Allah’ım!”

İlginizi çekebilir: Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Vakıf Bağış Ücretleri

kurban duası

Kurban Duası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kurban İçin Nasıl Niyet Edilir?

Kurban kesmeden önce tıpkı namaz kılmadan önceki gibi namaz abdesti alınmalıdır. Kurbanı kesecek kişi önce besmele çekmeli ardından teşrik tekbiri getirmelidir. Kurban kesme anında 3 defa “Bismillahi Allahü ekber” denildikten sonra şu ayetler okunabilir:

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben Müslümanların ilkiyim.” (el-En’âm, 6/162-163),

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (el-En’âm, 6/79).

Kurban Keserken Tekbir Nasıl Alınır?

Kurban keserken okunan tekbire teşrik tekbiri denir. Peygamberimizin Kurban Bayramı arefe günü sabah namazından itibaren son günün ikindi namazı da dahil olmak üzere teşrik tekbiri getirdiği belirtilmektedir.

“Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd” teşrik tekbiridir.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 3/438-440 [6273-6278] Dârekutnî, es-Sünen, 2/390-391 [1735-1737]).

Bu itibarla Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü’l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1/484).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr / Din İşleri Yüksek Kurulu 12.07.2017

Kurban Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramı Hakkında En Çok Merak Edilen 20 Bilgi

Resimli Kurban Bayramı Mesajları, En Güzel Hayırlı Dilekler

Kurban Nasıl Kesilir? İslami Kurallara Uygun Kurban Kesimi

Kurban Kesmek Farz mı Vacip mi Sünnet mi? Şartları, Kime Düşer?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kurban Kavurması Tarifi

Kurban Kavurması

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Kurban Eti Kavurma Tarifi

Kurban Eti Kavurma

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 4 saat Pişirme
Kurban Köftesi (Satır Kıymadan) Tarifi

Kurban Köftesi (Satır Kıymadan)

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Kurban Etinden Et Yemeği Tarifi

Kurban Etinden Et Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kurban Yağlarını Değerlendirme Tarifi

Kurban Yağlarını Değerlendirme

8-10 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Giritçe Vruvez Yada Türkçesi Turp Otu Tarifi

Giritçe Vruvez Yada Türkçesi Turp Otu

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu) Tarifi

Lokum Kıvamında Kurban Haşlaması(Videolu)

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kurban Etli Pirinç Pilavı Tarifi

Kurban Etli Pirinç Pilavı

2-4 kişilik, 40dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri