Malta Eriği Faydaları Nelerdir? Ağacı Nerede Yetişir?

Malta Eriği Faydaları Nelerdir? Ağacı Nerede Yetişir? Tarifi

Malta Eriği -Yenidünya- Hakkında Her Şey

Baharın gelişini müjdeleyen Malta eriği yenidünya olarak da bilinir ve kendine has bir aromaya sahip olan lezzetli ve sulu bir meyvedir. Malta eriği anavatanı Çin olan bir meyvedir ve ticaret yolu ile Japonya’ya oradan da tüm dünya ülkelerine yayılır. Özellikle Akdeniz ikliminin yaygın olduğu bölgelerde yetişen Malta Eriği ülkemize Lübnan ve Cezayir’den gelmiştir. Türkiye’de Akdeniz ve Ege kıyılarında yetiştirilir.

Gülgiller familyasına ait olan malta eriği ağacı boyu neredeyse 10 metreye kadar uzayan ve elips biçiminde iri yapraklara sahip olan bir bitkidir. Yapraklarını dökmeyen bir ağaç olan Malta eriği ağacı genel olarak meyvesinden dolayı yetiştirilse de bazı ülkelerde ihtişamlı yaprakları ve krem rengi muhteşem çiçekleri ile süs bitkisi olarak da bahçelere dikilmektedir. Yüksek oranda A vitamini içeren Malta eriğine sarı turuncu rengi veren bu vitamindir. Aynı zamanda C vitamini ve B vitamini açısından da zengin bir meyve olan Malta eriğinin lif oranı da yüksektir. Yüksek miktarda demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum da içerir.

Malta eriği faydaları ve lezzetinden dolayı tercih edilen muhteşem bir yaz meyvesidir. Ancak taze olarak kısa süreli olduğundan dolayı Malta eriği sirkesi, Malta eriği reçeli, Malta eriği marmelatı ve Malta eriği kompostosu yapılarak her mevsim tüketilebilir.

malta eriği

Malta Eriği Yetiştiriciliği: Malta Eriği Ağacı

Malta eriği ağacı meyvelerinde yer alan çekirdekleri yani Malta eriği tohumu ile yetiştirilebildiği gibi, çelikten üretilen Malta eriği fidanı kullanılarak da yetiştirilebilir. Sıcak ve tropikal iklimleri seven malta ağacı, nemli, organik maddeler yönünden zengin ve iyi su alan killi ve kumlu topraklarda yetişir. Malta eriği fidesi dikimi sonbahar aylarında yapılır. Dikilme işlemini takiben birkaç yıl içinde meyve vermeye başlayan ağaç, türüne ve yetiştirildiği bölgeye göre 70 yıl yaşayabilir.

Malta eriği ağacı ilkbahar aylarında meyve vermeye başlar ve bu süre yaz mevsiminin başlarında biter. Malta ağaçları arasında en az 6-7 metre aralık olması gereklidir. Ağacın budanma işlemi ilkbahar ayarlının başında yapılır. Hasta ve kuruyan dallar kesilerek aşı macunu sürülmelidir.

Malta Eriği Çeşitleri Nelerdir?

Dünya üzerinde 800’den fala malta eriği çeşidi bulunmaktadır.

Bu çeşitlerden bazıları Victor, Wolfe, Uzun Çukurgöbek,Ahmar, Ahdar, Agroti, Asfar, Grasse, Cardona, Golden, Golden Red, Golden Yellow, Magdall, Mammoth, Kusunoki , Premier, Obusa, Mizuho, Mogi, Safeda, Pineapple olarak sıralanabilir. Ülkemizde ise 52 çeşit malta eriği yetiştirilmektedir bu çeşitler arasında ticari öneme sahip olanlar, Sayda, Tanaka, Uzun Çukurgöbek, Yuvarlak Çukurgöbek, Hafif Çukurgöbek, Gold Nugget, Akko XIII olarak sıralanabilir.

malta eriği çeşitleri

Malta Eriğin Faydaları Nelerdir?

  • İçeriğinde yer alan yüksek lif nedeniyle bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığa iyi gelir.
  • Malta eriği meyvesi kilo verme sürecini destekleyen bir meyvedir. Kan şekerini yavaş yavaş yükselttiğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar ve ani açlık krizlerini önler. Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez meyvesi olmasını sağlamaktadır.
  • Yüksek vitamin ve mineral içeriği ile antioksidan bir besin olan Malta eriği vücut direncini arttırarak hastalıklara karşı vücudu korur. Özellikle kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller.
  • Karoten yönünden de zengin olan malta eriği göz ve cilt sağlığını korur.
  • Kalp damar hastalıkları riskini azaltır.
  • Sakinleştirici etkiye sahip olan Malta eriği vücudun su dengesini düzenler ve kusmayı durdurucu etkiye sahiptir. Ayrıca Malta eriği çekirdeği idrar arttırıcı özelliği ile böbrek hastalıklarına iyi gelir.
  • Hamilelikte malta eriği tüketimi düşük riskini engelleyebilir.

malta eriği faydaları

Malta Eriği Çiçeğinin Faydaları

  • Malta eriği çiçeği kurutulup çayı yapıldığında böbrek taşları ve kumlarının düşmesine yardımcı olur.
  • İçeriğinde yer alan antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini artırarak enfeksiyonlara karşı korur.
  • Toksin maddelerin vücuttan atımını sağlayarak detoks etkisi gösterir. Karaciğeri temizleyici etkiye sahiptir.
  • Vücutta oluşan fazla suyun atılmasını sağlayarak ödemi önler.
  • Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemini olumlu etkiler.
  • Hücrelerin kendilerini yenilemesini ve hücrelerde oluşan hasarların tedavisinde kullanılır.
  • Saç köklerini ve saç derisini besleyerek saçların canlı ve gür olmasını sağlar.
  • Antioksidan özelliği ciltte meydana gelen kırışıklıkların giderilmesini ve daha canlı parlak görünmesini destekler.

malta eriği çiçeği faydaları

Malta Eriği Yaprağının Faydaları

  • Malta ağacının yaprakları astım ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelen özelliklere sahiptir. Malta ağacı yapraklarının kaynatılması ile elde edilen su yaklaşık 6 ay boyunca sabahları aç karnına 1 çay bardağı içildiğinde astım hastalığını önleyebilir.
  • Balgam söktürücü özelliği ile de dikkat çeken Malta ağacı yaprakları özellikle sigara içenler için oldukça faydalıdır. Sigaranın akciğerlerde yarattığı zararlı etkiyi azaltan Malta yapraklarından hazırlanan çay sabah aç karnına içilmelidir.
  • Malta ağacı yaprağında yüksek oranda tanen vardır. Tanen ishal kesici bir maddedir. İshal durumunda Malta ağacı yapraklarından hazırlanan çay tüketildiğinde doğal bir şekilde ishalin kesilmesi gözlenebilir.

Malta Eriği Nerede Bulunur?

Akdeniz ikliminin görüldüğü tüm tropikal bölgelerde bulunan malta eriği, ülkemizde özellikle Antalya ve çevresindeki illerde bulunur. Yetiştirilmesi oldukça kolay olan Malta eriği ağacı 2003 yılı verilerine göre ülkemizde 288 bin adettir.

Yıllık olarak 13.000 ton malta eriği üreten Türkiye’de üretimin %98’i Akdeniz Bölgesi’ne aittir. İlkbahar aylarının başından itibaren yerel pazarlarda, manavlarda, sebze meyve hallerinde, organik ürün satan dükkanlarda ve büyük marketlerde bulunan Malta eriği sevilerek tüketilen lezzetli bir yaz meyvesidir.

Malta Eriği Fiyatı Nedir?

Malta eriği ilkbahar döneminde pazarlarda yerini almaktadır. Bu mevsimde meyve boşluğu bulunmaktadır. Malta eriği tam da bu zamanlarda yetiştiği için oluşan meyve boşluğunu doldurmaktadır.

Ülkemizde üretimi artmaya başladığından dolayı makul fiyat oranlarına sahip olan Malta eriği her kesim tarafından satın alınabilir.

Mevsiminde 1 kilogram Malta eriği fiyatı 3 lira ile 10 lira arasında değişirken turfanda malta eriği fiyatları 15 lira ile 50 lira arasında değişmektedir.

malta eriği faydaları

Malta Eriği Reçeli Nasıl Yapılır? En Beğenilen Leziz Malta Eriği Tarifleri

Çok kısa bir süre taze olarak tüketilebilen Malta eriği, reçel olarak her mevsim tüketime hazırdır. Malta eriği, şeker, limon ve tuz kullanılarak yapılan malta eriği reçeli kendine has kokusu ve lezzeti ile kahvaltıların vazgeçilmezidir.

Kabukları soyup çekirdekleri çıkartılan malta erikleri ikiye bölünür ve limonlu suyun içerisine kararmaması için atılır. Tencerede şeker ve su kaynatılır ve içine suları süzülen malta erikleri atılır. Kaynamaya bırakılan malta eriklerinin üzeri köpüklendikçe köpükleri alınır. Meyveler yumuşayınca birkaç damla limon suyu sıkılarak tekrar kaynamaya bırakılır.

1) Mayhoş Lezzeti ile Kahvaltıların Baş Tacı

Kendine has bir aromaya sahip olan Malta eriği diğer adı ile muşmula reçeli kahvaltılara farklı bir soluk getirir. Mayhoş bir tada sahip olan malta eriği reçeli kahvaltınızın lezzetine lezzet katar. Malta Eriği Reçeli

Tarif: Malta Eriği Reçeli

2) Kebabın Malta Eriği İle Lezzet Buluşması

Antep yöresine ait bir yemek olan Yenidünya kebabı bambaşka lezzeti ile damaklarınızda kalıcı bir tat bırakır. Misafirlerinize yöresel lezzetler hazırlamanız için ideal bir seçenek olan Yenidünya kebabı muhteşem görünümü ve tadı ile sofralarınızda fark yaratır. Yenidünya Kebabı

Tarif: Yenidünya Kebabı

3) Kremanın Yenidünyalı Lezzeti

Malta erikleri içerisine yerleştirilen krema ile hem tatlı hem de mayhoş bir tadın bir araya gelmesini sağlayan yenidünya tatlısı hafif ve lezzetli bir tatlı seçeneğidir. Yenidünya Tatlısı

Tarif: Yenidünya Tatlısı

4) Malta Eriği ve Çileğin Dondurma ile Dansı

Süt, salep, taze meyve parçaları ile hazırlanan organik çilek ve yenidünya parçacıklı dondurma çocuklarınız için sağlıklı bir ara öğün ve tatlı seçeneğidir. Çilek ve Yenidünya Parçacıklı Dondurma

Tarif: Çilek ve Yenidünya Parçacıklı Dondurma

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Brokoli Ağacı Tarifi

Brokoli Ağacı

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Peynir Ağaçları Tarifi

Peynir Ağaçları

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Çikolata Ağacı Tarifi

Çikolata Ağacı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ağaç Kurabiye Tarifi

Ağaç Kurabiye

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir? Tarifi

Kemik suyu nasıl yapılır? Faydaları Nelerdir?

6-8 kişilik, 30dk Hazırlık, 4 saat ve üzeri Pişirme
Çam Ağacı Cupcake Tarifi

Çam Ağacı Cupcake

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Yılbaşı Ağacı Tatlısı Tarifi

Yılbaşı Ağacı Tatlısı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Çam Ağacı Pastam Tarifi

Çam Ağacı Pastam

4-6 kişilik, 2 saat Hazırlık, Pişirme yok
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri Tarifi
Mineral Nedir? Mineral İçeren Besinler, Görevleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri