Dağ Mayasıl Otu: Faydaları ve Kullanımı
Tarih boyunca pek çok bitki insanlar tarafından çeşitli hastalıklarında tedavisinde kullanılmıştır. Etkileri nedeniyle “şifalı” olarak anılan bu bitkilerden biri de mayasıl otudur. Mayasıl otu hem şekil itibariyle basur memelerine benzer hem de basur rahatsızlığına çok iyi gelir. Bu nedenle halk arasında basur otu olarak bilinir.
Bu yazımızda sizler için mayasıl otunu ve şifalı etkilerini mercek altına aldık. Mayasıl otu ne işe yarar, mayasıl otu çeşitleri nelerdir, mayasıl otu faydaları var mıdır sorularının yanıtlarını arıyorsanız hiçbir yere ayrılmayın! Çünkü tüm bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası aşağıdaki satırlarda sizleri bekliyor.

Mayasıl Otu Nedir?
- Mayasıl otu; ballıbabagiller familyasına ait, 64 türden oluşan Ajuga cinsini oluşturan bitki çeşitlerinin ortak ismidir. Bu türler dünyanın çeşitli yerlerindeki kuzey ılıman bölgelerine dağılmış durumdadır. Ülkemizde ise 14 türü ve 27 alt taksonu yetişir.
- Mayasıl otunun bazı türleri düğün çiçeği familyasına aittir.
- Ajuga cinsini oluşturan bitki çeşitleri yıllık, 2 yıllık veya çok yıllıktır. Çoğunlukla otsudur. Çalı formundaki bitki türleri çok azdır.
- Basur hastalığına iyi geldiği için halk arasında basur otu adıyla tanınır. Ayrıca küçük kırlangıç otu, düğün çiçeği, kara ot, dağ mayasıl otu ve sarı ot isimleriyle de bilinir.
- Mevsimi ilkbahardır. Mayıs ve Haziran aylarında çiçek açar.
- Boyu 15-300 cm’e kadar uzayabilir.
- Yaprakları dikdörtgen spatula şeklindedir. Tüysüzdür ve kenarları tırtıklıdır.
- Mayasıl otu kökü küçük olmasına rağmen oldukça etlidir. Köklerinin arasında basur memelerine benzeyen yumrular mevcuttur. Hatta isminin bu yumrulardan dolayı basur otu olduğu söylenmektedir.
- Saplarından ve gövdesinden portakal sarısı renginde koyu bir sıvı çıkar.
- Güzel bir yer örtücüdür. Görüntü itibariyle hoş ve dikkat çekicidir.
- Tıbbi özellikleri nedeniyle en yaygın olarak kullanılan Ajuga cinsi bitki çeşitleri Ajuga chia, A.reptans ve A.genevensis’dir. A.reptans yapraklarında provitamin A mevcuttur. A.chia ve A.reptans ‘ın hemostatik ve yara iyileştirici etkileri vardır.
- Mayasıl otu aslında yakıcı ve zehirli bir bitkidir. Ancak geçmişten günümüze bu bitkiden zarar gören herhangi bir kişi olmamış, kayıtlara böyle bir bilgi geçmemiştir.

Mayasıl Otunun Faydaları: Neye İyi Gelir?
1) Basur (Hemoroid) Rahatsızlığının Doğal İlacıdır
- “Mayasıl otu basura iyi gelir mi” sorusunun cevabı kesinlikle evettir. Basur hastalığında ilk başvurulan bitki mayasıl otudur.
- Mayasıl otunun içerisinde bol miktarda saponinler ve C vitamini bulunur. Bu maddeler basur memelerin küçülerek yok olmasına yardımcı olur.
Hemoroid Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Tedavileri

2) Egzama Tedavisinde Etkilidir
- “Mayasıl otu neye iyi gelir” sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise egzamadır.
- Mayasıl, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türk Dil Kurumu kayıtlarına göre egzama anlamına gelir.
- Mayasıl geçmişten günümüze hem basur hem de egzama tedavisi için doğal bir ilaç olmuştur.
- Antienflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde mayasıl otu egzama ile mücadelede oldukça etkilidir.
- Egzamanın sebep olduğu kaşıntı ve yanma hissini kısa sürede geçirir, yaraları iyileştirir.
Egzamaya Ne İyi Gelir? Evde 10 Bitkisel Çözüm

Mayasıl otunun vücudumuza sunduğu diğer faydalar şunlardır:
- Ağrıları hafifletir.
- Yüksek ateşi düşürür.
- Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir.
- Terleticidir.
- Kabızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Antienflamatuar etkisi sayesinde iltihap ile mücadele eder.
- Doğal bir antibiyotiktir.
- Spazm çözücüdür.
- Kandaki şeker oranını düşürür.
- Vücudu zinde tutar.
- Sinirleri uyarır.
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Mayasıl otu C vitamini bakımından zengin bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde C vitamini eksikliği nedeniyle ortaya çıkan iskorbüt hastalığına iyi gelir.
- Karaciğer hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
- Kan yapıcı özelliği vardır.

Mayasıl Otu Nasıl Kullanılır?
- Öncelikle basur otu kökü kaynatılır ve lapa haline getirilir. Hazırlanan karışım basur memelerine sürülür. Bu uygulama basur şikayetleri tamamen geçene kadar düzenli olarak her gün yapılmalıdır.
- Mayasıl otunun bir diğer özelliği ise antiseptik olmasıdır. Bu özelliği sayesinde açık yaralardaki mikropları öldürür. Mayasıl otunun bu faydasından yararlanmak için yine köklerinin lapa haline getirilmesi ve yaraya haricen uygulanması tavsiye edilir.
- Dilerseniz mayasıl otunu çay olarak da tüketebilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken temizleyip kuruttuğunuz mayasıl otu kökünü kaynatmak. Bir dal kurutulmuş mayasıl otunu 4 bardak suda kaynatabilirsiniz. Mayasıl otu çayının sabah ve akşam olmak üzere, günde 2 kez, bir su bardağı tüketilmesi önerilir.

Mayasıl Otu Nerede Bulunur?
- Mayasıl otu, yabani olarak yetişen bir ottur. Çalılıklarda, ağaçların gölgesinde, nemli çimenlerde ve gölgeli yerlerde kendiliğinden yetişir.
- Akdeniz bölgesinin nemli ormanlarını sever. Ülkemizin ise hemen her yerinde mayasıl otuna rastlamak mümkündür.
- Mayasıl otu ekilerek yetiştirilen bir bitki olmadığından her bulmak mümkün olmayabilir. Genellikle bu otun kendiliğinden yetiştiği bölgelerde yaşayan halk, otu tanır ve kullanır. Bununla birlikte günümüzde kullanıma hazır olarak paketlenen mayasıl otunu bazı internet siteleri ve aktarlardan kolaylık temin edebilirsiniz.

Kırlangıç Otunun Şok Eden 7 Faydası
Güzel Avrat Otu Nedir? Faydalı mı Zararlı mı?
Çobançantası Otu: Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri
Açlık Otu Nasıl Kullanılır? Ne Zaman İçilmeli? Zayıflatan İpuçları
Ciğer Otu Nedir? Öksürükten Hazımsızlığa Az Bilinen Şifalı Etkileri
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.