Hemoroid Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Tedavileri

Hemoroid Nedir? Nasıl Geçer? Belirtileri, Tedavileri Tarifi

Hemoroid, Basur, Mayasıl:

Hakkında Merak Edilenler, Evde Bitkisel Çözümler

Hemoroid hastalığı toplumda ne yazık ki utanıldığından, çok dile getirilemeyen bir hastalıktır. Pek çok kişi, bu durumu ifade etmekten kaçındığı için hastalık ciddi bir boyut alır ve tedavi süreci daha da zor bir hale gelir. Bu yazımızda halk arasında basur adı ile bilinen hemoroid rahatsızlığını inceleyeceğiz. Hemoroide dair merak edilen tüm sorularınızı en net ifadelerle açıklayacağız. Erken tedavi ile sizi rahatsız eden hemoroid hastalığından kurtulabilirsiniz.

Yazımızda hemoroid nedenleri, hemoroid hastalarının beslenme düzenleri, hemoroid tedavi süreçleri ve bitkisel çözüm önerleri yer almaktadır. Sağlıklı günlerinize dönmek için yazımız sizlerle.

hemoroid nedir

Hemoroid Nedir?

Hemoroid, anal kanallardaki genişleyen damarlara verilen bir rahatsızlığı ifade eder. Toplumda hemoroid basur olarak bilinir. Kimi zaman da “mayasıl” olarak ifade edilir. İnsanların anal bölgesinde yani makat bölümünde birden fazla damar yer alır. Bu damarlar insanların vücudunu çok zorladığı anlarda zarar görür ve hemoroid adı verilen damar hastalığı oluşur.

Hemoroid ağrılı ve kanamalı bir rahatsızlıktır. Hastalığın oluştuğu bölgeye göre 2 tipi vardır. İç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere bu çeşitler ile hastalık tanısı yapılır. Hemoroidin ilerlemesine göre ise 4 derecede incelenir. Bu 4 hemoroid evreleri şu şekildedir:

  • 1. Derece Hemoroid: Herhangi bir belirtisi yoktur. Belirlenmesi için restoskopi adı verilen bir kontrolden geçilmesi gerekir.
  • 2. Derece Hemoroid: Kanama, kaşıntı ve zaman zaman ağrılar ile kendini belli eder. Muayene esnasında tespit edilebilir.
  • 3. Derece Hemoroid: Muayene edildiğinde makat bölgesinde dış kısımda belirtisi görülür. Kanama, kaşıntı ve ıslaklık belirtileri ile hemoroid haberini verir.
  • 4. Derece Hemoroid: Bu rahatsızlığın son aşamasıdır. Kanama, kaşıntı, şiddetli ağrı ve akıntılar ile hastalığın belirtilerini hissettirir. Bu derecedeki kişiler yürümede ve oturmada oldukça zorluk çeker.

hemoroid ağrısı

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid şu belirtiler ile kendini belli eder:

  • Dışkılama esnasında oluşan yanma hissi ve açık parlak kırmızı renkli kanama,
  • Makat bölgesinde oluşan kaşıntı ve hissedilecek şekilde ağırlık,
  • Lavabo ihtiyacı öncesinde ve sonrasında oluşan uzun süreli hemoroid ağrısı,
  • Uzun süreli akıntılar hemoroid belirtileri arasında yer alır.

hemoroid neden oluşur

Hemoroid Neden Oluşur?

  • Uzun süren kabızlık şikayetleri sonucunda hemoroid görülmektedir.
  • Posalı ve lifli gıdaların tüketilmediği durumlarda ve beslenme alışkanlığının sağlıksız olduğu durumlarda da görülebilir.
  • Tuvalet esnasında uzun süre oturmalarda daha da risk görülür.
  • Yoğun şekilde oturarak veya ayakta kalarak çalışma sonunda oluşabilir.
  • Aşırı kilo durumlarında ve çok acı yeme alışkanlığı durumlarında görülebilir.
  • Kadınlarda hamilelik sonrasında oluşan sarkmaların etkisiyle görülebilir. Bunun nedeni hamilelik döneminde hormonların değişmesinden dolayı metabolizma da değişmektedir. Kabızlık yaşanılan dönemler, kadınlarda hemoroid riskini artırmaktadır.
  • Kalın bağırsak kanseri ihtimalinde ve anal bölgede oluşan tümörlerin etkisiyle hemoroid görülebilir.
  • Uzun süre kafein kullanımı bu hastalığa davet çıkarmaktadır. Günlerini çay ve kahve ile geçiren kişilerin hemoroid hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
  • Gün içinde yeterli miktarda su içilmediği takdirde ve bağırsakları susuz bıraktığınızda, hemoroid oluşma ihtimali daha yüksektir.

hemoroid ne iyi gelir

Hemoroid Nasıl Geçer? Bitkisel Çözüm Önerileri

Doğanın sizlere sunduğu en ekonomik eczaneden yani bitkilerden her türlü rahatsızlığınıza çare bulabilirsiniz. Eşsiz ve mucize bitkilerle hemoroid doğal çözüm ile tedavi edilebilir. Ağrılı ve sancılı hemoroid şikayetlerinizi bu bitkiler ile sonlandırabilirsiniz:

  • Havuç Yaprağı Kürü: 5 yemek kaşığı ince ince doğranmış havuç yapraklarını 1 litre suda kaynatın. Demlenen havuç yaprağı suyunu günde 3 defa sabah, öğle ve akşam olmak üzere 1 fincan için. Düzenli olarak tükettiğinizde hemoroid ağrılarının ve diğer şikayetlerin azaldığını hissedeceksiniz.
  • Çobançantası Kürü: 4 yemek kaşığı çobançantası otunu, 4 su bardağı soğuk su ile bir sürahi içinde bekletin. Yaklaşık 8 saat dinlenen suyu bir pamuk yardımı ile anal bölgeye uygulayın. Anal bölgede oluşan tahrişleri bu kür ile giderebilirsiniz.
  • Sarı Kantaron: Kantaron yağı ile hemoroidin tahriş ettiği bölgeyi iyileştirebilirsiniz. Bir pamuk yardımı ile gün içinde anal bölgeyi temizleyerek olası enfeksiyonları önlemiş olursunuz. Aynı zamanda kantaronun damar toplayıcı etkisi ile hemoroid şikayetlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Dereotu: İbrahim Saraçoğlu hemoroid şikayetlerini gidermek için dereotu tüketilmesini vurgulamaktadır. Gün içinde mutlaka her öğünde dereotuna yer vermelisiniz.
  • Isırgan Otu: Isırgan otunun sıcak bir su ile lapası yapılır. Bir kese veya tülbent içine ısırgan otu lapası alınır. Sıcaklığı geçen ılık lapa makat bölümünde bekletilir. İbrahim Saraçoğlu’nun hemoroid hastalarına tavsiye ettiği bu bitkisel uygulama ile damar çatlakları en kısa zamanda giderilmektedir.

hemoroid tedavi

Hemoroid Düşmanı Yiyecekler

Hemoroid şikayetlerinizi en aza indiren, düzenli tüketimde bu sorunu ortadan kaldıran ve damarlarınızı eski sağlığına kavuşturan yiyecekler listesini sizler için hazırladık.

  • Ahududu, böğürtlen, hurma, şeftali, yer elması lifli ve posalı oldukları için kabızlık gibi durumları önler.
  • Maydanoz, yoğurt, kefir bağırsakları çalıştırdığından boşaltım sistemini daha rahat hale getirir.
  • Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmekler ve kepekli ürünler lif bakımından zengin oldukları için bireylerin kabızlık problemi yaşamaması adına tüketebileceği gıdalar arasında yer alır.
  • Aynı zamanda bol sıvı tüketmeleri gereklidir. Gün içinde mutlaka sıvı gıdalara özen göstermelidir.

hemoroid basur

Hemoroid Hastalığında Yenmemesi Gerekenler

Hemoroid kalın bağırsakları ve boşaltım sistemini etkilediği için, size iyi gelen yiyecekleri tüketmelisiniz. Bağırsak sisteminizi bozacak ve sindirim faaliyetlerinizi zorlaştıracak gıdalardan uzak durmalısınız. Uzak durmanız gereken besinler ise şöyle ifade edilebilir:

  • Kahve ve alkol: Çok fazla tüketildiğinde vücuttaki ve bağırsaklardaki sıvıyı alacaktır. Bu durum da kabızlık sorunu oluşturmaktadır.
  • Acı baharatlar: Özellikle de biber türleri ve acı soslar bağırsaklardan tam olarak sindirilmediği için hemoroid kanaması daha da şiddetlenebilir.
  • Çok şekerli gıdalar: Bağırsaklarınızın işleyişini yavaşlatacak ve metabolizmanızı durduracaktır. Aynı durum gazlı içecekler için de geçerlidir.
  • Tuzlu, hazır ve kızartma gibi gıdalar: Yüksek oranda sodyum içerirler. Sodyumu vücudunuza olması gerekenden fazla aldığınız için hemoroid şikayetleriniz artabilir.
  • Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş ve ısıl işlem görmüş gıdalar: Bağırsaklarınızın dengesini bozacağından bu ürünler de hemoroid hastalığının yasaklı yiyecek listesinde yer alır.

hemoroid ilaçları

Hemoroid Tedavileri Nelerdir?

Biraz önce belirtilerini saymış olduğumuz “Hemoroid için hangi doktora gidilir?” diye düşündüğünüzde sizleri öncelikle doğrudan “genel cerrahi” bölümüne yönlendireceğiz. Şikayetleriniz artış gösterdiğinde çok vakit kaybetmeden bir hastaneye gitmelisiniz. Hastanede “Hemoroide hangi bölüm bakar?” diye soracak olursanız genel cerrahi bölümüne ulaşmalısınız.

Doktorunuz hemoroid tedavi sürecini hastalığınızın şiddetine göre belirleyecektir. Eğer hafif derecede bir rahatsızlık içinde iseniz; damarlarınızı iyileştirecek hemoroid kremi önerecektir. Düzenli olarak kremi kullandığınızda şikayetlerinizin azaldığını görebilirsiniz. Bağırsaklarınızı düzene sokacak ve sizi iyi hissettirecek hemoroid diyeti uygulamalısınız. Bu diyet sürecinde sağlığınızı tehdit eden gıdalardan uzak durmalısınız.

Hemoroid şikayetleriniz artık hayatınızı etkileyecek derecede arttı ise doktorunuz hemoroid ameliyat sürecini önerecektir. Ameliyatlar artık kısa sürede yapılmaktadır. İyi bir tıbbi araştırma yaparak hemoroid lazer tedavisi ile de bu hastalığı yok edebilirsiniz. Lazer ile bu rahatsızlığın giderilme oranı daha yüksektir. Günümüzde ise en çok tercih edilen tedavi türüdür.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D3 vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini, bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için ciddi…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri