Metabolizma Nedir? Neden Yavaşlar? Metabolizma Hızlandıran İpuçları

Metabolizma Nedir? Neden Yavaşlar? Metabolizma Hızlandıran İpuçları Tarifi

Metabolizmayı Yavaşlatan Alışkanlıklar

Hızlandıran Yöntemler

Son zamanlarda sıklıkla kullandığımız ve vücudumuzdaki değişikliklerden sorumlu tuttuğumuz bir kavram var: Metabolizma. Özellikle yeme içme alışkanlıklarımızla ilişkilendirdiğimiz ve kilo almamızda etkin olduğunu düşündüğümüz bu terim hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda!

Metabolizma Nedir?

Metabolizma, vücudumuza aldığımız besinlerin enerjiye dönüşmesi için gerçekleşen süreçlerin genel adıdır. Bu metabolik süreçler nefes alma, yeme, sindirme, besinlerin hücreler aracılığıyla kana karışması, enerjinin kaslar tarafından kullanımı ve süreç sonunda fazlalığın vücuttan atılmasını kapsar.

Metabolizma hızı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Metabolizma hızı yüksek kişilerin, kilo verme sürecinin çok daha çabuk olduğu bilinirken düşük metabolizma hızına sahip kişiler kilo vermekte zorlanır. Metabolizma hızı düşük olan kişilerin metabolizma hızlandıran şeyler yaparak kilo vermeleri ve yaşam kalitelerini yükseltmeleri mümkündür.

metabolizma yavaşlatmak

Metabolizma Neden Yavaşlar? Metabolizmayı Yavaşlatan Alışkanlıklar

Metabolizma yavaşlığının bilinen en büyük sebebi genetiktir. Genlerin kas üzerinde büyük etkisi olduğunu savunan araştırmacılar, düşük kas yoğunluğuna sahip kişilerin doğal olarak düşük metabolizmaya sahip olduklarını ileri sürer. Metabolizma yavaşlığındaki bir diğer etken ise yaş ve cinsiyettir.

Yaşlandıkça vücuttaki kas oranımız azalır ve vücut yağlanmaya daha açık hale gelir. Ayrıca kadınların, erkeklere oranla daha yavaş bir metabolizmaya sahip olduğu bilinir. Bunun sebebi, kadınların vücudundaki kas oranının erkeklere oranla azlığı ve daha zayıf kemik yapısına sahip olmalarıdır.

Bazı metabolizma bozuklukları da metabolizma hızı üzerinde olumsuz etki yapabilmektedir. Bu tarz bir bozukluğa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir beslenme uzmanı eşliğinde metabolizma diyeti yapabilirsiniz.

Yaş ve genetiğin dışında bazı yaşam alışkanlıkları da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olabilmektedir.

  • Az Kalorili Besinler Tüketmek: Kulağa garip gelse de vücudun ihtiyacı olan kalorinin altında besin tüketiminin metabolizmayı yavaşlattığı bilinmektedir. Kilo vermek için kalori hesabı yaparken neden az kalori metabolizmayı yavaşlatıyor sorusunun cevabı ise çok açık: Vücut, alınan kalori miktarının azlığından ötürü enerjinin çok az olduğuna kanaat getirip kalori yakma hızını yavaşlatarak kendisini koruma altına almaktadır.
  • Proteinsiz Beslenmek: Yeterli protein sağlıklı kilo alımı ve bu kilonun korunması için en önemli adımlardan biridir. Eğer beslenme düzeniniz içinde proteinli gıdalara çok fazla yer vermiyorsanız metabolizma hızınız yavaşlayabilir. Araştırmalar proteinin karbonhidrat ve yağa oranla metabolizma üzerinde daha olumlu etki yaptığını göstermiştir.
  • Hareketsiz Yaşam Tarzı: Hareket azlığı gün içerisinde yaktığınız kalori miktarının da bununla orantılı olarak düşük kalmasına sebep olmaktadır. Günümüzde maalesef çoğu kişi fazla hareket gerektirmeyen masa başı işlerde çalışmakta, bu da metabolizma hızı ve genel olarak tüm yaşam kalitesine etki etmektedir.
  • Uyku Düzenindeki Bozukluk: Kaliteli bir uyku metabolizmamız için olduğu kadar genel sağlığımız için de büyük önem taşımaktadır. İhtiyacınız olandan daha az uyku almanız metabolizma hızınızı düşüreceği gibi, kilo almanıza da sebep olacaktır. Ayrıca gece yerine gündüz yapılan uykular da vücudun uyku döngüsünü bozduğu için tavsiye edilmemektedir.
  • Şekerli İçecekler Tüketmek: Fruktoz içeren içeceklerin metabolizma hızını düşürdüğü, özellikle göbek ve karaciğer bölgesinde yağlanma yaptığı bilinmektedir. Yapılan araştırmalar ve deneylerde çok fazla şekerli içecek tüketen kişilerin, bu alışkanlıklarını kestikleri 12 hafta boyunca,metabolizma hızlarının yükseldiği görülmüştür.

metabolizma hızlandırıcı

Metabolizma Hızlandıran İpuçları

Metabolizma hızımız yüksek oranda genetik ve yaşa bağlı olsa da bazı yöntemlerle bu hızı artırabilir ve yaşam kalitemizi yükselterek kilomuzu koruyabiliriz.

  • Güne Kahvaltıyla Başlayın: Günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu söyleyenler haklı. İyi bir uyku sonrası yapacağınız sağlıklı bir kahvaltı, metabolizmanın hemen harekete geçmesini sağlayacaktır.
  • Düzenli Yemek: Öğün atlamamak hem kilo kontrolünde hem metabolizma hızlandırmada etkilidir. Kan şekerinizi dengede tutmak için gün içinde kendinizi çok fazla aç bırakmayın. Uzun saatler aç kalmak yemeğe oturduğunuzda çok daha fazla tüketmenize sebep olacaktır.
  • Egzersiz Yapın: Egzersiz yapmak metabolizmayı harekete geçirmenin en sağlıklı yollarından biri. Kardiyo ve düzenli ağırlık hareketleri ile hem kaslarınızı çalıştırıp hem kilonuzu koruyabilirsiniz. Kaslar yağdan daha aktif olduğu için güçlü kas yapısı demek aynı zamanda daha hızlı bir metabolizma demektir. Özellikle eğer diyet yapıyorsanız bunu egzersizle destelemek sağlığınız açısından gereklidir.

metabolizma hızlandıran çaylar

Metabolizma Hızlandıran Çaylar Listesi

Çaylar hem kolay hazırlanabildiği hem de keyif verdiği için birçoğumuz tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Üstelik çayların sağlık açısından da oldukça faydalı olduğu bilinir. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzetli çaylarla hem metabolizmanızı hızlandırabilir hem de yağ yakımını kolaylaştırabilirsiniz.

  • Yeşil Çay: İçerdiği antioksidanlarla yağ yakımını kolaylaştıran ve yağın karaciğerden ayrılmasını sağlayan yeşil çay metabolizma hızlandıran çayların başında gelir. Yeşil çay alışkanlığına sahip olan kişilerin, içmeyen kişilere oranla daha hızlı kilo verdiği gözlenmiştir.
  • Beyaz Çay: Toplandıktan sonra en az işleme maruz kalan beyaz çay, en yüksek antioksidan oranına sahip çaydır. Bu aynı zamanda beyaz çayı yağ yakımında en etkili çaylar listesinin başına getirmektedir. Ayrıca beyaz çay yağ hücrelerinin oluşmasını engelleyen içeriklere sahiptir.
  • Nane Çayı: Nane çayı kilo vermede faydalı olan düşük kalorili çaylardan biridir. Ayrıca sindirim sisteminin çalışmasına da yardımcı olan nane çayı vücuttaki şişkinliğin azalmasını sağlar.

metabolizma hızlandıran yiyecekler

Metabolizma Hızlandırıcı Yiyecekler

Metabolizmanızı hızlandırma süresince sağlıklı yiyeceklerden faydalanarak hem beslenmenizi düzene sokabilir hem de kilo kontrolünüzü daha kolay sağlayabilirsiniz. İşte beslenme rutininize eklemeniz için önerilen yiyecekler:

  • Dutsu Meyveler: Çilek, böğürtlen ve yaban mersini metabolizmasını hızlandırmak isteyenlere tavsiye edilen öncelikli meyveler. İçerdikleri yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi veren bu meyve grubunun midedeki fazla yağı da emdiği ve kilo alımına yol açmadan önce onları yok ettiği bilinmektedir. Bu meyveleri kendi başlarına tüketebileceğiniz gibi, tahıl veya yağsız yoğurtla da karıştırıp bir öğün haline getirebilirsiniz.
  • Yüksek Lifli Tahıllar: Kahvaltının metabolizma açısından ne kadar önemli olduğu aşikar. Bu öğünde tüketebileceğiniz yüksek lifli mısır gevreği günlük lif ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olacak ve güne başlarken aradığınız enerjiyi sağlayacaktır.
  • Yağsız Protein Kaynakları: Protein odaklı beslenme kaslar için oldukça faydalıdır. Hindi gibi yağsız protein kaynaklarıyla beslenen kişilerin, yemekten sonra bu tarz gıdaları almayanlara göre iki kat daha hızlı yağ yaktıkları görülmüştür. Yine kırmızı ve beyaz etin yağsız kesimleri protein açısından oldukça tatmin edicidir.
  • Balık: Omega 3 yağ asitlerince zengin somon, ton balığı, sardalya gibi balıklar yağ yakıcı enzimleri harekete geçirerek kilo vermede yardımcı bir rol oynamaktadır. Klinik araştırmalar düzenli balık yemenin metabolizmayı günde yaklaşık 400 kalori yakma seviyesine taşıdığını göstermiştir.
  • Acı Biber: Acı sevenler metabolizma hızlandırma konusunda şanslı. Birçok acı biber türünün içeriğindeki kapsaisin hem kalp atışını hem de metabolizmayı artırıcı özelliğiyle bilinmektedir.

metabolizma yaşı

Metabolizma Yaşı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Metabolizma yaşı hesaplanmadan önce bazal metabolizma ve metabolizma terimlerinin arasındaki farkı iyice kavramak gerekir. Vücudumuzda gerçekleşen biyokimsayal süreçlerin tümünü metabolizma olarak adlandırılır. BMH olarak kısaltılan Bazal Metabolizma, vücudun dinlenme halindeyken kullandığı enerjidir. Bazal metabolizma yine metabolizmada olduğu gibi yaş, ağırlık, cinsiyet, kas ve yağ miktarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Bazal Metabolizma Hızı hesaplanırken kullanılan yaygın metodların biri Harris-Benedict formulüdür.

  • Erkekler için bazal metabolizma hızı (BMH): 66 + (13.75 x kilogram olarak ağırlık) + (5 x santimetre olarak boy) – (6.8 x yaş)
  • Kadınlar için bazal metabolizma hızı (BMH): 655 + (9.6 x kilogram olarak ağırlık) + (1.7 x santimetre olarak boy) – (4.7 x yaş)

Yukarıdaki formülleri uygulayarak metabolizma hızınızı öğrenebilirsiniz. Daha net bilgi ve metabolizmanız hakkındaki sorularınız için bir metabolizma uzmanı ile görüşmeniz gerekir.

metabolizma hızı

Metabolizma Hızı Nasıl Hesaplanır? Kaç Olmalı?

Metabolizma Hızlandırma Yolları, Doğal Yöntemler

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Metabolizmamızı Hızlandıran Su Tarifi

Metabolizmamızı Hızlandıran Su

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Metabolizma Hızlandıran Çay Tarifi

Metabolizma Hızlandıran Çay

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Metabolizmayı Hızlandıran Çay Tarifi

Metabolizmayı Hızlandıran Çay

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Metabolizmayı Hızlandıran Karışım Tarifi

Metabolizmayı Hızlandıran Karışım

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Metabolizma Hızlandıran Çorba Tarifi

Metabolizma Hızlandıran Çorba

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif Tarifi
Yaz Çorbaları: Pratik ve Çok Hafif 30 Tarif

Yaz ayları, hafif ve ferahlatıcı tariflerin vazgeçilmez olduğu dönemlerdir. Özellikle sıcak havalarda ağır yemeklerden kaçınmak…

Tarifler Geri
Videolar Geri