Mutfakta Sıfır Atık: Gıda Geri Dönüşümünde 6 Çözüm

Mutfakta Sıfır Atık: Gıda Geri Dönüşümünde 6 Çözüm Tarifi

Mutfakta Sıfır Atık: Gıda Geri Dönüşüm Projesi

Bugün size başlıktan da anlayacağınız üzere mutfakta sıfır atık uygulamaları konusundan bahsedeceğiz. Her ne kadar bu konu son yıllarda popüler olmuş gibi görünse de, aslında birçoğumuzun aile büyükleri sayesinde bildiği ve az çok fikir sahibi olduğu bir uygulamadır.

Sıfır atık, biraz gayretle hayatımızın her alanında uygulanabilir. Atıkları tamamen sıfırlamak mümkün olmayabilir; ancak ne kadar azaltırsak o kadar iyi olduğunu unutmamalıyız. Bireysel çabalar adeta bir çığ gibi büyüyerek öngörülenden çok daha büyük bir etki yaratabilir.

Evlerdeki en çok atığın, bir başka deyişle artığın çıktığı alan mutfaklardır. Sıfır atık projesi ilginizi çekiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız mutfağınızdaki işleyişe odaklanmanızı öneririz. Peki mutfakta sıfır atık için neler yapılabilir? İşte hem bütçenize, hem ruhunuza hem de dünyaya iyi gelecek ipuçları…

geri dönüşüm fikirleri

Sıfır Atık Nedir?

Sıfır atık, bir çeşit atık yönetim felsefesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu felsefede atığa sebep olan etkenler gözden geçirilir. Atık malzemelerin geri dönüşüm aracılığı değerlendirmek ve israfın önüne geçmek hedeflenir.

Mutfakta geri dönüşüm için neler yapılabilir sorusunun en öncelikli cevabı atıkları geri dönüştürme çöp kutularına atmaktır. Bireyler gibi işletmeler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları sıfır atık projesini ve felsefesini benimseyebilir.

Mutfakta Sıfır Atık Projesi: 6 Çözüm

Yaşam şekli haline getirebileceğiniz bazı etkili yöntemler sayesinde mutfaktaki atığı azaltabilirsiniz. Bu küçük adımlar hem aile bütçenizi hem de doğayı korur. Peki, sıfır atık evde nasıl uygulanır? Gıda atıkları nasıl değerlendirilir? Aklınıza takılan soruların cevapları yazımızda sizi bekliyor.

1) İhtiyacınızdan Fazlasını Almayın!

Sıfır atık felsefesinin en önemli amaçlarından biri israfın önüne geçmektir. Bunu yapabilmek için haftalık yemek listesi hazırlamanızı ve mutfak alışverişini bu listenin dışına çıkmadan yapmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle ihtiyacınız olmayan hiçbir şeyi almamış, dolayısıyla israf etmemiş olursunuz.

Bir diğer önerimiz ise alışverişe tok karna gitmeniz. Çünkü aç karna gittiğinizde beyniniz size oyun oynayarak gördüğünüz hemen her şeyi almanızı söyleyebilir. Unutmayın; atığı azaltmanın ilk yolu tüketime sınır koymaktır. Az tüketim, az atık demektir.

mutfakta geri dönüşüm

2) Tek Kullanımlık Ürünleri Sınırlandırın

Sıfır atık felsefesi atık yönetimi üzerine kurgulanmıştır. Dolayısıyla amaçlarından biri olabildiğince az atık çıkarmaktır. Bu amaçtan yola çıkarak; kürdan, pipet, plastik tabak, kaşık, çatal gibi ürünler kullanmamaya özen gösterin. Bunun yerine bambu veya metal eşyalar kullanabilirsiniz.

Ülkemizde de başlatılan ücretli plastik poşet uygulaması aslında bez çantaya yönlendirme yapmak içindir, siz de bez çanta ile alışverişi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Tek kullanımlık pet şişeler yerine cam şişe veya matara tercih edebilirsiniz.

Havlu kağıt yerine ise devamlı olarak kullanabileceğiniz kurulama bezi, mutfak bezi vb. ürünler satın alabilirsiniz. Ayrıca, ambalaj atığını önlemek amacıyla paketli gıda satın almamaya özen gösterin ve poşet kullanımını sınırlandırmak için alışverişe file veya bez çantalarla gidin.

mutfakta sıfır atık

3) Bayat Ekmeklerden Farklı Lezzetler Çıkarın

Ülkemizde her gün 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını biliyor muydunuz?

Öncelikle tüketeceğinizden fazla ekmek almamaya dikkat etmenizi öneririz. Eğer evde bayatlayan veya kuruyan ekmekler varsa, bunları çöpe atmak yerine değerlendirerek farklı lezzetlere dönüştürebilirsiniz.

Örneğin bayat ekmekleri küp küp doğrayın. Ardından fırına atıp kurutun. Hazırladığınız bu kıtır kruton ekmekleri dumanı üzerinde tüten çorbalara ilave edebilirsiniz. Dilerseniz hazırladığınız bu kıtır ekmeklerin üzerine kıymalı ve domatesli bir sos dökerek papara yemeği yapabilirsiniz. Bayat ekmekleri sarımsaklı ekmek hazırlamak için kullanmak da çok leziz bir yöntemdir.

Bir başka seçenek olarak ise, bayat ekmekleri elinizle parçaladıktan sonra üzerine, süt ve yumurta ilave edin. Ekmek zaten bu şekilde hamur haline gelecektir. Bu hamura biraz tuz, karabiber ve kekik ilave edin. Ardından üzerine domates sosu sürün. Son olarak domates sosunun üzerine peynir, biber ve zeytin ekleyin. Evet, doğru bildiniz; pizza yapıyoruz! Tüm bu malzemeleri koyduktan sonra hazırladığınız ekmekleri fırına verin.

İşte, sizin için bir ekmek krakeri tarifi daha! Bayat ekmekleri ufalayarak yoğurt, tahin, zeytinyağı, tuz ve çekirdeklerle rondodan geçirin. Karışımı yağlı kağıda ister çubuklar halinde ister sonradan istediğiniz gibi parçalayabilmek için bıçakla çentikler atacağınız ince bir tabaka halinde koyun. 150 derece fırında 25 dakikada ekmek krakerler hazır.

Tarif için: Köfteli Bayat Ekmek Kebabı (Videolu)

4) Yeşillikleri Solmadan Değerlendirin

Yeşilliklerin ömürleri kısadır. Bu sebeple alındıktan sonra birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Eğer aldığınız yeşillikleri hemen tüketemeyecekseniz şimdi paylaşacağımız yöntemi uygulamanızı öneririz.

İlk olarak yeşillikleri haşlayın suyunu süzün. Ayrı bir tavada zeytinyağı, soğan ve sarımsakları kavurup üzerine haşladığınız yeşillikleri ilave edin. Yeşillikleri bu şekilde birkaç dakika daha pişirin. Hazırladığınız bu yemeği oda sıcaklığına geldiğinde poşetleyip buzluğa kaldırın. Dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp üzerine yumurta kırarak tüketebilirsiniz.

Buzdolabında az miktarlarda farklı yeşillikleriniz kaldıysa bunları bir araya getirip sebze mücveri yapabilirsiniz. Hemen tüketemeyeceğiniz dereotu, maydanoz, kereviz yaprağı gibi yeşillikleri kurutup saklayabilirsiniz.

mutfakta geri dönüşüm

5) Yeşilliklerin Sap ve Köklerini Çöpe Atmayın!

Sıfır atık yemek tarifleri dendiği zaman ilk akla gelen gıdalar arasında yeşillikler vardır. Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; yeşilliklerin sapları çöp değildir. Ayırdığınız bu sapları, elma, limon ve salatalıkla birlikte katı meyve sıkacağından geçirerek sağlıklı bir sebze suyu elde edebilirsiniz.

Kereviz saplarını küçük küçük doğradıktan sonra şifalı kereviz sapı çorbası yapabilirsiniz. Kereviz sapları nohutlu yemek olarak da gayet leziz bir tarife dönüşür. Doğradığınız biberlerin saplarını ise ev yapımı turşulara katabilirsiniz. Biber sapı turşulara çok güzel bir lezzet katar.

Ispanak köklerinden ise lezzetli mi lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz. Ispanak yapraklarından kıymalı yemek yaptığınızda artan kökleri mercimekle pişirerek yiyebilirsiniz.

Kanseri Önleyen Maydanoz Çayının Bilmediğiniz 10 Faydası

gıda geri dönüşüm

6) Organik Atıkları Kompost Yapın

Gıda atıkları nasıl değerlendirilir dendiği zaman gözümüzün önüne meyve ve sebze kabukları gelir, bunları değerlendirmenin çok güzel bir yolu doğadan geleni doğaya döndürmektir.

Kompost, organik atıkların çeşitli yöntemlerle gübreye dönüştürülmesine verilen isimdir. Kompost nedir, kompost nasıl hazırlanır sorularını cevaplayalım. Özellikle mutfak atıkları, yani yiyecek atıkları kompost için uygundur. Ülkemizde, özellikle taşrada organik atıklar kompost yapılır. Kompost uygulaması ayrıca toprağa mineral kazandırmak için en iyi yollardan biridir.

Kompostun şehir hayatında yapılamayacağı düşünülse de, isteyen herkes ufak bir balkonda dahi bu uygulamayı hayata geçirebilir. Sebze ve meyve atıkları balkonda, uygun bir kompost kabında çürütüldükten sonra toprağa gömülebilir.

Evde Bitkiler İçin 8 Pratik Doğal Gübre Yapımı

kompost geri dönüşüm

Gıda Geri Dönüşüm Fikirleri

  • Soyduğunuz narenciyelerin kabuklarını çöpe atmak yerine biriktirip temizlik sirkesi yapabilirsiniz.
  • Kabak ve patlıcan kabuklarını aroma vermesi için turşularınıza ilave edebilirsiniz.
  • Soyduğunuz kabakların kabuklarından kaşkarikas yemeği hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? Kabak kabuklarını iki parmak kalınlığında kesip zeytinyağında soteleyin. Ardından sarımsak, limon ve dereotundan oluşan bir sos hazırlayın ve bu sosu sotelediğiniz kabukların üzerine ilave edin. Hepsi bu kadar!
  • Kullandığınız limonların kabuklarını bulaşık makinesinin kaşıklık bölümüne yerleştirin. Böylelikle hem makineniz mis gibi limon kokar hem de bulaşıklarınız parlar.
  • Atıklardan yapılan yemekler kategorisinde mücver tarifleri meşhurdur. Eğer bir gün önceden kalan pişmiş sebzeleriniz varsa; bu sebzelere yumurta, yeşillik, un ve baharat ekleyerek sebze mücveri hazırlayabilirsiniz.
  • Kabak dolması yaptığınızda, çıkardığınız iç kabaklardan mücver yapabilirsiniz. Bu yöntemi patlıcan için de kullanabilirsiniz ve patlıcan içini zeytinyağlı limonlu hazırlayabilirsiniz.
  • Kalan pilavdan ertesi gün yayla çorbası, bulgur pilavından ise ezogelin çorbası yapabilirsiniz. Artan pilavları salatalara ekleyerek de değerlendirebilirsiniz.
  • Sararmaya yüz tutan maydanoz ve naneleri kaynatıp suyunu içebilirsiniz.
mutfakta sıfır atık

Evde Marul Nasıl Ekilir ve Yetiştirilir?

Bakliyatlar Uzun Süre Nasıl Saklanır? 7 İpucu

Buzdolabı Düzeni: 7 Adımda Mükemmel Sonuç

Resimli 3 Adım: Yeşillikler Nasıl Yıkanır, Saklanır?

Market Alışverişi Yaparken Size Kar Sağlayacak 7 Altın Püf Noktası

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sıfır Atık Ispanak Kökü Salatası Tarifi

Sıfır Atık Ispanak Kökü Salatası

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Kabak İçi İle Mücver (Sıfır Atık) Tarifi

Kabak İçi İle Mücver (Sıfır Atık)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Ek Gıda (Sebze Püresi +6) Tarifi

Ek Gıda (Sebze Püresi +6)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Ek Gıda 5.-6. Gün Tarifi

Ek Gıda 5.-6. Gün

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Geri Dönüşüm Omleti Tarifi

Geri Dönüşüm Omleti

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Sıfır Şeker Hoşaf Tarifi

Sıfır Şeker Hoşaf

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
İshal Çözüm Tarifi

İshal Çözüm

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Tavada Kırpık Börek (Geri Dönüşüm) Tarifi

Tavada Kırpık Börek (Geri Dönüşüm)

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri