Sonbaharda Yavaşlayan Metabolizmayı Nasıl Hızlandırırız?
Son zamanlarda en çok karşılaştığımız sorulardan birisi de ‘metabolizmayı nasıl hızlandıracağız?’ sorusu oluyor. Önce ‘metabolizma ne demek?’ bu sorunun yanıtından başlayalım. Metabolizma vücuttaki iç organların çalışma seviyesidir. Bu bazılarımızda çok yüksek iken bazılarında da çok düşük olduğu görülmektedir. Neden bu seviye kişiden kişiye değişiyor? Neden bazılarımız çok yemek yerse de kilo almıyorken bazılarımız küçük porsiyonlardaki yiyeceklerle bile kilo alıyor? Aslında hepimizin merak ettiği sorulara bu yazımızla cevap vermek istedim.

Metabolizmayı değiştiren etmenlere göz atalım:
- Yaş: Yaş faktörü metabolizmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Vücudumuzun gençlik zamanlarındaki gibi olmadığını hep büyüklerimizden duyarız. Vücudun bu biyolojik yapısı yıldan yıla değişmekle beraber maalesef yaşlandıkça metabolizma yavaşlamaktadır.
- Cinsiyet: Erkeklerin vücudundaki kas oranı daha yüksek olup, bayanlarda yağ oranı daha yüksektir. Bu da erkeklerin metabolizma hızını artırmaktadır. Erkekler neden daha hızlı kilo veriyor diye düşünen bayanlar merak etmeyin metabolizmayı hızlandırmanın kolay yollarını az sonra paylaşacağım sizlerle ☺
- Uyku: Hep söyleriz düzenli uyku şart diye! Günde en az 6 saat uyuyanlarda metabolizmanın daha hızlı çalıştığı gözlemlenmiştir.
- Kafein: Kahve, çay gibi kafein içeren içecekler metabolizmayı hızlandırır. Ancak burada atlanmaması gereken nokta kahvenin tüketim sıklığı ve saatidir. Günde maksimum 3 fincan kahvemizi şekersiz olarak saat 17.00’a kadar bitirirsek kafeinin olumlu etkisinden faydalanmış oluruz. ☺
- Sigara: Sigarayı bıraktıktan sonra acaba neden kilo alıyoruz hiç düşündünüz mü? Sigara içmek metabolizma hızını artırır bırakınca da vücut eski haline dönmekte zorlandığı için metabolizma hızında dalgalanmalar görülür. Burada neyi göz ardı etmeyeceğiz? Sigara başlanması gibi bırakılması da vücuda ayrı zarar! En iyisi baştan bu alışkanlığı KAZANMAMAK!
Metabolizmayı değiştiren etmenlere değindik. Peki metabolizmayı hızlandırmak bizim elimizde mi? Bu sorunun cevabı hiç kuşkusuz EVET! Metabolizmayı hızlandıran yiyeceklere göz atalım. Bunları not almayı unutmayın SAKIN!
1) Acı Biber
Acı bibere yakıcı özelliği veren ‘capsaicin’ maddesi metabolizma hızını neredeyse 2 katına çıkarmaktadır. Ancak unutmayalım fazla acı tüketmek de iştahı artırabiliyor. Bu yüzden kırmızı acı biberi doğal olarak yemeklerde bulundurmanız yeterli olacaktır.

2) Yeşil Çay
Yukarıda belirttiğimiz gibi kafein metabolizmayı hızlandırıyor. Bunu güçlü antioksidan özelliği olan yeşil çayla uygularsak nasıl olurdu?

3) Soğan – Sarımsak
Bu ikiliyi ister yemeklerinizde pişmiş olarak isterseniz de yoğurtlarınızda çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ancak unutmadan belirtelim ki mide rahatsızlığı yaşayanların soğan-sarımsak yerken bir kez daha düşünmesi gerekir!

4) Zencefil
Çoğumuzun evine belki de zencefil hiç girmemiştir. Ben de bazen rastlıyorum hayatında hiç kullanmamışlar olanlar bile oluyor. Zencefili elbette olduğu gibi tüketmenizi istemiyoruz. Ancak çorbalarınızda, bazı tariflerde fındık büyüklüğündeki zencefil ayrı bir tat veriyor. Sitemdeki diğer tarifler içinde yer alıyor. İsterseniz göz atabilirsiniz. ☺

5) Tarçın
Tarçını kan şekeri düzenleyici etkisini artık duymayan kalmadı. Tarçın, acıkma sürecini geciktirir böylece insülin direncini kırmamıza da yardımcı olur. Süt, yoğurt, salep gibi yiyeceklerde tarçın kullanabilirsiniz. Bazılarımız tarçın şeker düzenliyor dediğimizde taze fasulyeye bile tarçın atmaya kalkıyor. Tarçını sadece süt ürünlerinde kullanmanızı öneririz ☺

6) Lifli Besinler
Lif bağırsak sistemimizi düzenlemeye yardımcı olurken metabolizmamızın da hızlanmasında etkilidir. Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeyi ihmal etmeyelim. Ayrıca tam buğday ekmeği de lifli ürün açısından güzel bir seçenektir.

7) Yumurta
Yumurtanın anne sütünden sonra en kaliteli proteine sahip olduğunu duymuş muydunuz? Her gün 1 yumurtayı sabah kahvaltılarınızdan eksik etmeyiniz.

8) Ceviz
Her yiyecek aslında belirli bir organı simgeliyor. Cevize baktığınızda siz de beyine benzediğini fark ettiniz mi? Ceviz omega yağ asitleri için çok iyi bir kaynak olmakla beraber zihinsel gelişimi de hızlandırır. Ara öğünlerinize 2 tane orta boy ceviz eklemeye ne dersiniz?
Metabolizmayı artırmak istiyorsak bu besinlere menülerimizde yer verebilirsiniz. Bunun yanında bol su içmeyi, günlük 10.000 adımı tamamlamayı, uyanır uyanmaz günün en önemli öğünü olan kahvaltınızı yapmayı unutmayınız.

Diyetisyen M. Büşra ARAL ÖZYURT
Instagram: @diyetisyeninmutfagi.aral
Facebook: Diyetisyen Büşra ARAL Özyurt
Web: Diyetisyen Müzeyyen Büşra Aral
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Okul Çağı Beslenme ve Sağlıklı Gelişim İçin Diyetisyen Tavsiyeleri
Sonbaharda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Mucize: Propolis
Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Güçlendirme Yolları
4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
10 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 800.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.