Tandır Nedir? İyisi Nerede Yenir?

Tandır Nedir? İyisi Nerede Yenir? Tarifi

Tandır: Lif Lif Ayrılan Lokum Etin Sırrı

Odun ve ateş bir araya geldiğinde, birbirinden farklı pişirme tekniklerini meydana getirir. Alev alan odunlar, usulca sönmeye başladığında ortaya çıkan köz sayesinde nice lezzetli yemekler hazırlanır. Mangal, ızgara, şişte çevirme gibi bilinen yöntemlere bir de tandır eklenmektedir.

Peki, tandır nedir? Bu sorunun yanıtını alacağınız yazımızda sizleri Anadolu’nun dört bir yanına götüreceğiz. Diyar diyar gezip tandır çeşitleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Et Yemekleri kategorisinden ev yapımı nefis tandır tariflerine ulaşabilirsiniz.

Binlerce yıl öncesinde ortaya çıkan ve çok eski çağlarda yemekleri pişirmek için kullanılan tandır, aslında günümüzde özel bir yemeğin de adı olarak bilinmektedir. Şimdi sizlerle tandırın ne olduğunu ve tandır adını alan yemeğin özelliklerini inceleyelim. Meraklısına, ülkenin her bir köşesindeki meşhur tandır kebabı hazırlayan mekanlarını sunalım.

Lokum Gibi Yumuşacık Pişmiş Fırında Tavuk Tandır

Tandır Nedir?

  • Tandır asırlar öncesinde, evleri ısıtmak için yapılan çukurda yanan ateştir.
  • Özel bir toprak karışımı hazırlanır ve kuyu şeklinde şekil verilir. Eski dönemlerde evlerin zeminine açılan bu çukurlara odunlar atıldığında; geniş odalar ısıtılırdı.
  • Zamanla yemek pişirme ihtiyacı için de kullanılan tandırlar, günümüzde özellikle de et ve ekmek pişirmek için tercih edilmeye başladı.
  • Ülkenin pek çok bölgesinde, köy evlerinde, evlerin çatılarında kurulan tandırlar sayesinde uzun süre tüketilecek kadar tandır ekmeği pişirildi.
  • Zamanla tandır kültürü gelişti ve kuzu etlerinin lokum kıvamında pişmesi için kullanılan bir mangal haline geldi.
  • Tandır, yaygın şekilde kuzu etinin özel bir şiş içinde ateşte pişmesiyle hazırlanan yemeğe verilen bir isim de oldu.
  • Tandır kuzu eti için ideal bir pişirme yöntemi olmuştur. Lokantalar özellikle de kuzu eti sevenler için mekanlarında doğal tandır hazırlamıştır.
  • Yere kazılarak hazırlanan tandırların belirli bir ölçüsü vardır. Genellikle 130 cm ile 150 cm aralığındadır.
  • Doğu illerinde bu tandırlarda “tandır ekmeği” pişer. Ekmeğin hamuru tandır yastığına yapıştırılır ve yastık yardımıyla hamurlar tandır duvarına yapışır. Çok kısa sürede tandır ekmeği pişerek sofraları lezzetlendirir.
  • Tandırı inşa etmek için kullanılan malzemeler incelendiğinde, keçi tüyü dikkat çeker. Keçi tüyü, çamurun sıkılaşmasını sağlar ve saman da eklendiğinde, çok zor yıkılan bir fırın haline getirilir.
  • Tandırda pişen etler genellikle tandır kebabı olarak isimlendirilir. Kebap sevenler tandır kebabı nerenin diye düşünecektir. Aslında bu kebabı pek çok il sahiplenmiştir.
  • Tandır kebabı İç Anadolu’da çok sık şekilde tüketilir. Özellikle de Yozgat ve Tokat, bu kebabı çok iyi değerlendiren ve sahiplenen illerden biridir.
  • Lezzetli bir tandır et yemeği için; ustalar kuzu etinin kullanımını önerir. Ancak damak zevkine göre hazırlanan etlerle de tandır kebabı yapılabilir.
  • Büryan kebabı olarak da bilinen tandır kebabı, et sevenler tarafından afiyetle tüketilir.

Ev Yapımı Kuzu Tandır Tarifi

En İyi Tandır Nerede Yenir? 8 Meşhur Mekan

1) İstanbul Lokantası Tandır Kebap – Yozgat

Yozgat’ın meşhur lezzetlerinden biri olan tandır kebabını tam da yerinde, Yozgat’ta yemek ister misiniz? İnce ve yumuşacık açılan lavaş, tandır etine sunumda eşlik ederken; siz de lokum kıvamındaki tandır kebabının tadını çıkarabilirsiniz. Kuyudan çıkan etleri dilerseniz kemikli ya da kemiksiz sipariş edebilirsiniz. Tandır kebabını daha önce denemeyenler, Yozgat’ta bu lezzetin tadına varacak.

Adres: Aşağı Nohutlu Mahallesi, Meydan Yeri Sarraflar Caddesi Süsler Sokak No:8, (Sarraflar Caddesi) Yozgat

İletişim: 0354 212 11 01

2) Maltiz Tandır Et – İzmir

İzmir’de et ziyafeti yaşamak isteyenlere hitap eden Maltiz Tandır Et, kuyu kebabının ve kuzu incik lezzetinin tam adresi oluyor. Tandır kebabını leziz ve özenli şekilde sunan Maltiz, kuzu etini pamuk kıvamında servis ediyor. Nezih bir mekanda, özenli sunumlarla tandır kebabı yemek için İzmir’deki durağınız Maltiz Tandır Et olacak!

Adres: Göztepe, Mithatpaşa Caddesi No: 974 /B, Konak, İzmir

İletişim: 0533 418 35 24

3) Meşhur Konyalı Kebap – Ankara

Ankara’da olanlar için tandır lezzetini Ankara’da yaşatan bir mekandır Meşhur Konyalı Kebap. Tandır etini nasıl isterseniz öyle sunan bu restoranda, yumuşacık leziz etlere kavuşacaksınız. Ortalama fiyatlarla, samimi bir mekanda tandır kebabı yemek için Ankara’da Meşhur Konyalı Kebap’ı tercih edebilirsiniz.

Adres: Önder Mahallesi Karacakaya Caddesi No: 149 Siteler, Ankara

İletişim: 0312 348 07 07

4) Eğriçam Büryan Evi – Mersin

İç Anadolu lezzetini Akdeniz’in göbeğinde, Mersin’de denemek ister misiniz? Büryan kebabının sıcacık yağlı tırnak pideyle sunulduğu bu restoranda aç kalma ihtimaliniz olmayacak. Çorbalar, perde pilavı ve meşhur tandır kebabı sizin için Eğriçam Büryan Evi’nde hazırlanıyor. Acıktığınız anlarda en lezzetli öğünleri yaşamak için davetlisiniz.

Adres: GMK Bulvarı Eğriçam Durağı 22102 Sokak Mersin

İletişim: 0324 237 92 37

5) Babaoğlu Kuyu Kebabı – İzmir

Vedat Milor’dan beğeni alan Babaoğlu Lokantası, Tire’nin ünlü mekanlarından biridir. Erkenden gitmenizi, aksi halde tandır kebabını bulamayacağınızı belirtmek isteriz. Makul rakamlar ödeyerek kuyu kebabını leziz şekilde tüketebilirsiniz. Pişen kuzu etinin suyunda ıslanan pidelerle servis edilen bu yemeği bir yiyen bir daha isteyecek!

Adres: Babaoğlu Restoran, Kurtuluş Mahallesi, Hasır Pazarı Sokak No:16 Tire, İzmir

İletişim: 0554 224 35 39

6) Hacı’nın Yeri Kuyu Kebabı – Kastamonu

Türkiye’nin dört bir köşesinde afiyetle tüketilen tandır kebabını şimdi de Kastamonu’da tadıyoruz. Tel tel ayrılan kuzu etlerinin damağınızda bıraktığı iz sayesinde bu yemeğe hayran kalabilirsiniz. Masanızı lezzetlendiren pilav, meze ve salatalar tandır kebabının lezzetini ikiye katlayacak!

Adres: Kastamonu İnebolu Yolu, 37210 Sarıömer, Kastamonu

İletişim: 0366 215 00 72

7) Nokta Kuyu Kebabı – İstanbul

İstanbul’da tandır kebabına hasret kalanların özlemini gideren Nokta Kuyu Kebabı adlı mekan, tandır etinin lezzetlendiği duraklardan biridir. Yayık ayran, mezeler ve salatalar, tandır etine eşlik eden lezzetli ürünler olarak masanızda yerini alıyor. İç mekanda yanan sobanın sıcaklığı sayesinde kendinizi daha iyi hissedebileceğiniz bu restoranda semaver çayıyla günü bitirebilirsiniz.

Adres: Eski Edirne Asfaltı Orman Girişi No: 1252 Arnavutköy, İstanbul

İletişim: 0212 683 81 45

8) Kebapçı Halil – Denizli

Öyle bir tandır kebabı servis ediyorlar ki sloganları da şöyle: Lütfen parmaklarınızla yiyiniz… Soğuk çatal ve bıçak ete değdiğinde etin yağını dondurup lezzetini azaltıyormuş çünkü. Denizli’nin meşhur kuzu kebabını tatmak için leziz bir adres arıyorsanız sizi doğruca Kebapçı Halil’e yönlendiriyoruz. Elinizle pamuk gibi pişmiş sulu kuzu etini yerken iyi ki Denizli’deyim diyeceksiniz. Çatal bıçakla birlikte bu mekanda kart da geçmiyor, yani nakit ödemeniz gerekecek aklınızda olsun.

Adres: Eski Sarayköy Caddesi 357. Sokak No: 3/E Denizli

İletişim: 0258 261 13 57

Sıralama gelişigüzel verilmiştir; değer teşkil etmez.

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul’un En Lezzetli 11 Esnaf Lokantası

İzmir Steakhouse Mekanları: En İyi 8 Adres

İstanbul Dönercileri: Tam Not Alan 17 Adres

Bursa’da En İyi İskender Kebap Nerede Yenir?

Ankara’da Hakiki Döner Yiyebileceğiniz 12 Meşhur Restoran

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda nerede ne yenir sorunuza yanıt verebilecek yemek & mekan rehberi konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride yurt içi ve yurt dışından pek çok farklı şehir için derlediğiniz restoran ve yemek mekanlarına, söz konusu şehrin mutfak kültürüne, tadılması gereken meşhur yemeklerine dair bilgilere tek yazı içerisinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ziyaret etmeyi planladığınız şehir veya bölge için özel olarak listelenmiş fotoğraflı lezzet durakları, adres ve iletişim bilgileri, ün salmış yemekleri içeren rehber yazılar seyahatinizi kolaylaştırmayı hedefler. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra bilgilerin zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebileceğini önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kuzu Tandır Tarifi

Kuzu Tandır

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 3 saat 30dk Pişirme
Kuzu Tandır Tarifi

Kuzu Tandır

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 3 saat Pişirme
Düdüklüde Tandır Tarifi

Düdüklüde Tandır

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 2 saat 30dk Pişirme
Düdüklüde Tandır Tarifi

Düdüklüde Tandır

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Tavuk Tandır Tarifi

Tavuk Tandır

4-6 kişilik, 1 saat Hazırlık, 45dk Pişirme
Tandır Tavuk Tarifi

Tandır Tavuk

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Dana Tandır Tarifi

Dana Tandır

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Fırında Kuzu Tandır Tarifi

Fırında Kuzu Tandır

2-4 kişilik, 3 saat Hazırlık, 2 saat Pişirme
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024 Tarifi
Ramazan Bayramı Namazı Saat Kaçta? Nasıl Kılınır? 2024

Ramazan Bayramı Namaz Saatleri 2024 Her yıl küçükten büyüğe herkesin heyecanla ve coşkuyla karşıladığı bayramlarda…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Tarifler Geri
Videolar Geri