Serbest Dolaşan Mutlu Tavuklar ile Organik Bilgiler
Beyaz etlerin arasında en çok tüketilen, çok faklı kullanım alanlarıyla birçok tarife uyarlanabilen tavuk eti hakkında kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. Makul fiyatlarıyla her çeşit sofrada leziz bir eşlikçi olan tavuk eti, besin değerleri ile de sağlıklı yaşama katkı sağlıyor.
Leziz tarifler eşliğinde tavuk etini yakından tanımaya ne dersiniz?

Tavuk Etinin Besin Değerleri
Tavuk eti kaç kalori? Tavuk eti çeşitlerine ve pişirilme yöntemlerine göre kalori miktarında değişiklikler olabilir:
100 gr derisiz tavuk göğüs 120 kcal, 22,5 gram protein ve 2,62 gram yağ dışında kolesterol, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve A vitamini içerir.
1 porsiyon tavuk sote (170 gram) 288 kcal, 28,46 gram protein, 5,2 gram yağ ve 4,14 gram lif ile yüksek oranda kolesterol, sodyum, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini ile demir içerir.
Görüleceği üzere tavuk eti protein yönünden oldukça zengindir. Tavuk eti tüketimi ile B6 vitamini ihtiyacınızın %36’sını, selenyum ihtiyacınızın %40’ını ve fosfor ihtiyacınızın %30’unu karşılamış olursunuz. Ayrıca tavuk eti aminoasit ve çinko kaynağıdır.
Tavuğun en yağlı kısmı derisidir. Kolesterol problemi olan kişiler ve obezler tavuk derisi tüketmemelidir. Tavuk etini en sağlıklı şekilde tüketebilmek için, derisiz ve yağsız ızgara veya haşlama tekniği ile pişirmekte fayda var.
Eğer mümkünse organik tavuk eti tercih edilmelidir. Tavuğun vitaminlerinden en etkili şekilde faydalanmanın yolu, organik beslenmedir.
Tavuk etinin zararları arasında tavuk eti zehirlenmesi yer alır. Kirlenmiş tavuk eti üzerinde oluşan bakteriler, tavuk eti zehirlenmesine yol açar. Bilmediğiniz, güvenmediğiniz yerlerden tavuk eti satın almayın…

Tavuk Eti Faydaları Nelerdir?
- Tavuk eti kemiklerin gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve fosfor açısından zengin bir kaynaktır.
- Tavuk eti protein değeri bakımından, spor yapan bireyler için nitelikli bir besin kaynağıdır.
- Önemli bir çinko kaynağı olan organik tavuk eti, erkeklerde testosteron seviyesini yükseltir.
- Düzenli olarak tavuk eti tüketen bireylerin, tavuk etinin beyin hücrelerini koruma özelliği ile ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riski kayda değer oranda düşer.
- Protein oranının yüksek yağ oranının düşük olmasıyla diyet listelerinin asil üyesidir.
- Hasta ve yorgun hissediyorsanız, tavuk suyuna çorba sizi canlandıracak ve soğuk algınlıklarına karşı koruyacaktır.
- Tavuk eti, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- İçeriğindeki yüksek selenyum ile kırışıklıkları gidermeye yardımcı olurken cildinize parlak bir görünüm kazandırır.
- Stresi azaltır, sakinleştirir ve kaliteli uyku uyumanıza yardımcı olur. Kalp krizi riskini önler.

Tavuk Eti Çeşitleri Nelerdir?
Göğüs (Bonfile): Tavuk etinin en yağsız olan bölümüdür. Marine edilerek ve soslanarak aromalandırılabilir. Bütün veya kuşbaşı halinde tüketilebilir. Tek başına pişirildiğinde yağ oranı az olduğundan sert ve kuru olabilir. Bu nedenle tavuk marine işlemi ve çeşitli sebzeler eşliğinde zenginleştirebilirsiniz. Ortalama 400-550 gram ağırlığındadır.
Kanat: Mangal ve ızgaraya en çok yakışan kısım tavuk kanatlarıdır. Soslandığında ise lezzetini ikiye katlar. 135-160 gram ağırlığındadır.
Kalçalı But (Baget+Kalça): Kalçalı butta, kalça eti ve baget bulunur. Orta yağlıdır. Fırın yemeklerinde sos ve sebze eşliğinde servis edilebilir.
Pirzola: Tavuk bagetin kesilip açılmasıyla elde edilen bir ettir. Sade olarak ızgarada pişirilmesi tavsiye edilir.
Göğüs Kafesi: Tavuğun parçalara ayrılmasından sonra geriye kalan, göğüs etinin altında bulunan kısımdır. Bu bölümden genellikle haşlama yöntemiyle tavuk suyu elde edilir. Çorbalarda ve pilavların haşlama sularında kullanılabilir.
Boyun: Omurun, üstte kafatası ile alttaki göğüs omuru bağlantılarından uzaklaştırılması ile elde edilen ortalama 80-100 gram ağırlığındaki ettir.

En Beğenilen Nefis Tavuk Eti Yemekleri
1) Aroması Onu Diğerlerinden Ayırıyor: Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir?
Yoğurtlu marinasyonu ile fırında nar gibi kızaran leziz bir tarif! Hazırlaması da oldukça pratik.
Video ile aynı anda tarifinizi uygulayabilirsiniz. Fırında Tavuk But

2) Parrrmak Isırtan Cinsten: KFC Tadında Tavuk Kanat:
Kfc zincirlerini aratmayacak bir mutfaktayız :) Ev imkanlarınızla çıtır mı çıtır baharatlı tavuk kanatlar hazırlamak çok kolay! KFC Tadında Tavuk Kanatları

3) Güveç Lezzetleri: Fırında Kaşarlı Tavuk Sote
Mini güveçlerde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz, iştah açıcı bir sunum. Kızarmış kaşar peynirlerinin arasından yumuşacık pişmiş tavuk etleri sürpriz niteliğinde damaklarınızı selamlıyor. Fırında Kaşarlı Tavuk Sote

4) Yumuşacık Lezzet: Fırında Lokum Kıvamında Tavuk Pirzola
Pirzola keyfinizi katlayacak yumuşacık bir tarif :) Tarif videosu sizlere eşlik ederken rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Fırında Lokum Kıvamında Tavuk Pirzola

5) Renkli ve Yumuşacık Yoğurt Soslu Tavuk Şişler
Leziz yoğurt marinasyonuyla iyice yumuşamış tavuk şiş keyfini kendi mutfağınıza taşıyın! Yoğurt Soslu Şişler

6) Ev Yapımı Hakiki Tavuk Döner
Yanlış duymadınız! Ev yapımı tavuk döner ile dışarıda yediklerinizin arasında hiçbir fark olmadığını görünce sevdikleriniz bu tarifi sizden kaçıracak :) Hakiki Tavuk Döner

7) Sunumu ile Göz Kamaştıran: Fırında Enfes Tavuk Baget
Birçok farklı baharat eşliğinde nefis aromalar kazanan bu tarif sofralarınızın baş tacı olmaya aday :) Fırında Tavuk Baget

Tavuk tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
--
Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.
5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.