Lale Devri İzleri Eşliğinde Yıldız Parkı Malta Köşkü
Metropol şehir İstanbul’un kalabalığından uzaklaşmak ve kendini doğada bulmak isteyenler için geldik. Sizleri doğa ile iç içe olacağınız aynı zamanda tarihe doyacağınız bol oksijenli bir yere götüreceğiz. Hazırlıkları şimdiden yapın. Lale Devri’nde eğlence merkezlerinden biri olan Yıldız Parkı, günümüzde de pek çok kişinin ferahladığı ve stres attığı bir yer olarak biliniyor.

Yıldız Parkı nerede? Yıldız Parkı’na gittiğimde neler yapabilirim? Nasıl ulaşırım? diyorsanız, şimdi sizler için hazırlanan gezi rehberinde tüm meraklar sona erecek.
Yıldız Parkı’na dair öğrenmek istediğiniz ne varsa, şimdi bu satırlarda!

Yıldız Parkı Nerede? Nasıl Gidilir?
Yıldız Parkı Beşiktaş ve Ortaköy semtleri arasında yer alıyor. Çırağan Sarayı’na karşı komşu olan Yıldız Parkı Korusu, civar semtlerden de yoğun misafir almakta. Beşiktaş’ta Yıldız Mahallesi’nde bulunan Yıldız Parkı’na ulaşmak için;
- Belediye otobüsü kullanabilirsiniz. 22, 22RE, 25E, 30D, 40, 40T, 42T, 57UL, DT2, U2 numaral otobüsleri kullanarak Yıldız Parkı’na ulaşabilirsiniz. Bu numaralardaki otobüslere bindiğinizde, Yahya Efendi durağında inip birkaç dakika parka doğru yürümeniz gerekecek.
- Diğer bir ulaşım seçeneğiniz ise; Anadolu Yakası’ndan çıkıp 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçin. Daha sonra Beşiktaş yönünde tabelaları izleyip Yıldız Korusu’na ulaşabilirsiniz.

Lale Devri’nden Günümüze Ulaşan Bir Miras: Yıldız Parkı
Yıldız Parkı İstanbul il sınırında bulunan doğa ile iç içe olan ve her bir köşesi tarih kokan alanlardan biri olarak karşınıza çıkıyor. Yıldız Parkı’nın hem tarihi hem de coğrafi açıdan önemi büyüktür. Mitolojik hikayelere de konu olan bu park, Pan’ın Boğaziçi civarında flüt çaldığı alan olarak kaynaklarda yer alır. Pastoral müziğin tanrısı sayılan Pan, vakti zamanında Boğaziçi çevresinde de flüt çalmıştır. Hikayeler bu şekilde anlatılmaktadır. Yıldız adını almadan önce Kazancıoğlu Bahçesi olarak bilinen bu arazi, Kazancıoğlu ailesine ait bir alanmış. Daha sonra 4. Murat bu araziyi satın almış ve kızına hediye etmiştir.
Yıldız Parkı’nın Osmanlı zamanındaki önemi ise Lale Devri’nin eğlence merkezi olmasıdır. Eğlencelerin düzenlendiği ve zevk-ü sefanın yaşandığı bu koruda, pek çok faaliyet gösterilmiştir. Yeniçerilerin kaldırılmasından sonra, eğitim merkezi olarak da kullanılmıştır. Aslında Çırağan Sarayı’nın bahçesi olarak hazırlanan Yıldız Parkı, padişah ve ailesine hizmet eden Mabeyn Bahçesi olarak da işlev görmüştür. Yaklaşık 45 hektarlık bir arazinin içinde görsel şölen oluşturan Yıldız Parkı, Sultan Abdülhamid tarafından her metrekaresine altın dökülen park olarak tanımlanmaktadır.

Tarihler 1940 yılını gösterdiğinde Yıldız adını alan bu koru, 4. Murat zamanında düzenlenmiş ve halka hizmet için açılmıştır. Burası sadece bir park değil aynı zamanda içinde Malta Köşkü, Kır Kahvesi ve Şale Köşkü olan tarihi bir mirastır. Bu köşkler Yıldız Parkı köşkleri olarak tarihe yazılmıştır. Şale Köşkü, Cumhuriyetin ilanından sonra İtalyanlar tarafından işletilmiştir. Atatürk’ün emri ve isteği üzerine Şale Köşkü yeniden koruma altına alındı ve bu tarihi mirasa sahip çıkıldı. 1978 yılından sonra Yıldız Parkı, Kültür Bakanlığı’na bağlı oldu ve halkın sosyal bir alana sahip olması amaçlandı.
Yıldız Parkı içinde yaklaşık 400 yaşında olan ağaçlar bulunuyor. Asırlık ağaçlar ile beraber egzotik ağaç türleri de parkın peyzaj düzenlemesinde yer alıyor. Korunun bolca oksijen içermesinin bir nedeni de bu alanda var olan ağaçlar oluyor. Yıldız Parkı’na gittiğinizde neler yapabilirsiniz? Şale Köşkü’nü 20 TL giriş ücreti ödeyerek gezebilir, müze içinde sergilenen nesneleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca, Osmanlı zamanında porselen ve çini sanatını geliştirmek amacı ile açılan Yıldız Çini Ve Porselen Fabrikası’nı ziyaret edebilir, geçmişten günümüze kadar gelen çinilere göz atabilirsiniz. Bu müzenin de giriş ücreti 20 TL olarak belirlenmiştir. Her iki müzeye girmek için müzekartımı kullanırım diyorsanız, ne yazık ki müzekart buralarda geçerli değil.

Yıldız Parkı Kahvaltı Menü ve Fiyatları
Şöyle rahatça tatil olduğunuz bir günde, Yıldız Parkı içerisinde kahvaltı hizmeti veren restoranlarda kahvaltı yapmaya hayır diyebilir misiniz? Kahvaltıya önem veriyorsanız ve kendinize güzel bir gün hediye etmek istiyorsanız, sıradaki kahvaltı durağınız Yıldız Parkı olabilir. Çadır Köşkü ve Malta Köşkü’nde halka açık olan restoranlarda kahvaltı hizmeti mümkün. Serpme ve açık büfe kahvaltı seçeneği sunulan bu mekanlarda doya doya lezzetli bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Güncel fiyatlar için işletme ile iletişime geçiniz.
- Serpme kahvaltı seviyorsanız, hafta içi ortalama 30 TL ödeyerek
- Açık büfe kahvaltı seviyorsanız, hafta sonu ortalama 40 TL ödeyerek sınırsız ve unutulmaz bir kahvaltı yapabilirsiniz.
- Unutmadan! Yıldız Parkı içinde bulunan kır kahvesinde de doğaya karşı gözleme ve çay ile hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz.
- Ayrıca kendi hazırladığınız kahvaltılık yiyecekleri getirip Yıldız Parkı piknik alanında ateş yakmadan doğal bir ortamda kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun için gerekli olan malzemeleriniz masa örtüsü, termos çay, yiyecekler ve sevdikleriniz! Piknik alanı içinde bulunan banklarda piknik keyfini yaşamak için geç kalmayın.

Yıldız Parkı Düğün Organizasyonu ve Dış Çekim
Eğer düğün ya da özel bir gün için fotoğraf hazırlıkları içindeyseniz, Yıldız Parkı dış çekim mekanı olabilir. Görsel açıdan fotoğraflarınızı süsleyen Yıldız Parkı, köşk ve ormana sahip olmasından dolayı pek çok fotoğrafçının dikkatini çekmekte. Koru içinde bulunan eski bir bina, doğal görünümü ile fotoğraflarınıza mistik ve nostaljik bir hava katabilir. Koru girişinde, şelale önünde, köşk önünde ve kır bölümünde harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz.
Yıldız Parkı içinde yer alan Malta Köşkü’nde düğün ve özel davetlerinizi organize edebilir, hayatınızda unutulmaz bir an yaşayabilirsiniz. Bunun için Yıldız Parkı yönetimi ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Yıldız Parkı düğün çekimleri için ilgi gören mekanlardan biridir.

Yıldız Parkı Malta Köşkü
Yıldız Parkı’nın en dikkat çeken bölümlerinden biri olan Malta Köşkü, pek çok amaca hizmet ediyor. Malta Köşkü’nün tarihi önemine değinerek biraz özelliklerinden bahsetmek gerekir:
- 1871 senesinde Sedir Köşkü olarak inşa edilen Malta Köşkü, şimdilerde sosyal bir tesis olarak kullanılmaktadır.
Malta Köşkü’nün mimarı Sultan Abdülaziz’dir. Köşkü yaptırırken saray bahçesi olma amacı ile yaptırmıştır.
Malta Köşkü’nün önünde büyük bir havuz yer alır. Bu havuz hem dış çekimler için hem de gelen misafirler için ilgi odağıdır. - Özel organizasyonlar için de aktif olan Malta Köşkü, alt katında 90 kişiyi ağırlayabilir. Üst katta bulunan toplantı ve davet salonunda ise 25 kişiyi misafir etmektedir.
- Malta Köşkü’nün üç cephesi de boğaz manzarasına sahiptir.
- Malta Köşkü’nün duvar süslemelerini incelediğinizde, pek çok dönemin etkisini hissedebilirsiniz. Avrupa mimarisinde görülen her detay bu köşkün duvarlarına da yansımıştır.
- Bu köşkün bilinmesi gereken en önemli özelliği ise köşk yapımında kullanılan taşların Malta’dan getirilmiş olduğudur. Adının da bu nedenle Malta Köşkü olduğu söylenmektedir.
- Sosyal bir tesis olarak kullanılan Malta Köşkü’nde düğün ve özel günlerinizi unutulmaz kılabilirsiniz.
- Ayrıca Malta Köşkü içerisinde bulunan restoranda yemek yiyebilir, 40 yıllık hatır bırakan kahvelerden yudumlayabilirsiniz.

Yıldız Parkı İletişim Bilgileri
Yıldız Parkı yönetimi ile iletişime geçmek için;
0212 327 45 01 numarasını kullanabilirsiniz. Bu numarayı arayarak Yıldız Parkı’nın açık olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.
Yıldız Parkı’na gitmeden önce bilmeniz gerekenler:
- Yüksek bir alanda olduğu için eğer akşama kadar kalacaksanız, kalın giyinmelisiniz.
- Koruda daha rahat hareket etmek ve doğa ile kucaklaşmak için spor ayakkabı tercih edebilirsiniz.
- Özel aracınız ile gidecek olursanız ortalama 8 TL otopark ücreti ödeyerek aracınızı güvenli otoparka teslim edebilirsiniz. Ayrıca Yıldız Parkı giriş ücreti 2020 yılında da ücretsizdir. Sadece otopark için ödeme yapabilirsiniz.
- Yıldız Parkı’nda geçen bir gününüzü ölümsüzleştirmek ve karşınıza aniden çıkan sincap ya da papağanlar ile fotoğraf çekmek için mutlaka fotoğraf hazırlığı yapmalısınız.

Gezi Rehberi ve Nerede Ne Yenir? kategorilerini ziyaret edebilirsiniz.
Beykoz Korusu Açık Büfe Kahvaltı
Çamlıca Tepesi – Huzur Bulabileceğiniz En İyi 6 Kahvaltı Mekanı
Hidiv Kasrı’nda Sultanlara Layık Osmanlı Kahvaltısına Ne Dersiniz?
Cemile Sultan Korusu Enfes Manzaralı Kahvaltı Menüsü Sizi Bekliyor!
Polonezköy Kahvaltı Mekanları – Doğanın İçinde En İyi 5 Kahvaltı Yeri
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.