Horoz İbiği Çiçeği Bakımı ve Faydaları

Horoz İbiği Çiçeği Bakımı ve Faydaları Tarifi

Evde Horoz İbiği Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Kırmızı, pembe ve turuncu çiçekleri ile harika bir görsel şölen sunan horoz ibiği çiçeği adeta küçük alevleri anımsatır. Kendine has görüntüsüyle dikkat çeken bu çiçek yurt dışında uzun yıllardır tanınmakta; dünyanın çeşitli ülkelerine süs bitkisi olarak evlerde bulundurulmasının yanı sıra yemeklerde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise yeni yeni bilinmeye başlayan horoz ibiği çiçeği, son yıllarda hem evlerde hem de çiçekçilerde kendine yer bulmaya başladı.

Horoz ibiği çiçeği anlamı nedir? Gelin çok merak edilen bu sorunun cevabına birlikte yanıt arayalım!

Horoz ibiği kelimesi Yunanca’da alev anlamına gelir. Horoz ibiğinin çiçekleri buruşuk başlı sıkı yapıda ve küçük demetler halindedir. Görüntü olarak adeta alev, püskül ve horoz ibiğine benzemektedir. Zaten ismi de bu görüntüsünden gelmektedir. Kadifemsi yapıdaki çiçekleri gösterişlidir.

Peki horoz ibiği çiçeği ne kadar büyür?

Bu bitki büyüme konusunda tabiri caizse biraz arsızdır. Boyu 90 cm’e kadar uzayabilir.

Para Bereket Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması

horoz ibiği çiçeği bakımı

Horoz ibiği çiçeği çeşitleri mevcuttur. Celosia, amaranth ve argentea en çok bilinen horoz ibiği çiçeği cinsleridir. Celosia cinsinde bitkinin çiçekleri küçük ve bir aradadır. Celosia türünde bitkinin çiçekleri diktir ve yukarıya doğru büyür. Amaranth türü ise yabani ot şeklinde, dünyanın hemen her yerinde kendiliğinden yetişir. Tohumlarından çoğalan bu türün çiçekleri celosia türünün aksine aşağıya sarkık şekilde büyük. Argentea türünün çiçekleri ise tilki kuyruğuna benzer. Bu çiçekler bir araya gelerek püskül görüntüsü oluşturur.

Bu yazımızda sizler için horoz ibiği çiçeğini mercek altına aldık. Eğer siz de evinizde süs bitkisi olarak horoz ibiği çiçeği bulundurmak istiyorsanız yazının devamını mutlaka okumalısınız.

Karanfil Çiçeği Bakımı: Bakımı, Anlamı, Çeşitleri

horoz ibiği çiçeği fiyatı

Horoz İbiği Çiçeği Tohumu Nasıl Alınır, Ekilir?

  • Horoz ibiği çiçeği genellikle güneşli ve yarı gölgeli ortamları sever.
  • Saksıya ekilecek olan horoz ibiği çiçeğinin tohumları birbirlerinden en az 15 cm aralıkla ekilmelidir.
  • Tohumlar toprağın 2-3 cm derinine ekilmelidir.
  • Ekim işlemi için ilk olarak toprağı sulayın.
  • Ardından parmağınızla ufak delikler açın, tohumları bu deliklere yerleştirin ve üzerini toprakla örtün.
  • Tohumların üzerine toprakla örtün.
  • Tohumlar filizlenmeye başlayana kadar saksıyı evin içinde herhangi bir yere yerleştirebilirsiniz.
  • Filizler çıkmaya başladıktan sonra çiçeği düzenli olarak sulamanız gerekir. Ancak sulama işlemi sırasında tohumlara ve tohumların yerleşimine zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

Peki horoz ibiği çiçeği ne zaman ekilir?

  • Horoz ibiği çiçeğinin ekim zamanı ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Horoz İbiği Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tek yıllık süs bitkisi olan horoz ibiği çiçeği bakımı kolay bir bitkidir. Ancak her bitki gibi horoz ibiği çiçeği yetiştirmenin de bazı püf noktaları vardır. İşte horoz ibiği çiçeğinin bakımına dair az bilinen ipuçları…

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Teknikleri

Toprak ve Saksı Seçimi

  • Tek bir horoz ibiği için 20 cm büyüklüğündeki bir saksı yeterlidir.
  • Ancak horoz ibiği çiçeği toplu ekildiğinde çok daha güzel görünür. Bu nedenle uzun veya geniş bir saksıya tohumların arasında en az 15 cm boşluk kalacak şekilde ekmenizi öneririz.
  • Bu çiçek kültür toprağında kolaylıkla yetiştirilebilir.
  • Bu bitki özellikle nitrojen yönünden zengin, hafif geçirgen toprağı sever.
  • Az saksı toprağı, kompost ve torf toprağı karışımı hazırlayabilirsiniz.
horoz ibiği çiçeği tohumu nasıl alınır

Konumlandırma

  • Horoz ibiği çiçeği bol güneşli ortamları sever. Eğer çok güneş alan bir ortamınız yoksa, sabah ve akşam güneş alan bir alanı tercih edebilirsiniz.
  • Bu bitki özellikle sıcağa karşı dayanıklıdır. Bu özelliği nedeniyle sıcak ortamları sever.
  • Çok rüzgar alan soğuk ortamlar büyümesini olumsuz yönde etkiler.
horoz ibiği çiçeği tohumu

Sulama

  • Horoz ibiğinin düzenli olarak her gün az miktarda olacak şekilde sulanması gerekir.
  • Çiçeğin su ihtiyacını toprağını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Toprağı her zaman nemli olmalıdır.
horoz ibiği çiçeği

Çoğaltma

  • Gelelim, horoz ibiği çiçeği nasıl çoğaltılır sorusuna!
  • Bu bitkiyi çoğaltmanın en kolay yolu çiçeğin kendisinden düşen tohumları kullanmaktır.
  • Bu tohumlar toplanır ve uygun bir saksıya ekilir.
  • Dilerseniz tohumlar filizlendikten sonra bitkiyi başka bir saksıya alabilirsiniz. Bununla birlikte büyüklüğü yeterli ise aynı saksıda kalmasının hiçbir sakıncası yoktur.
horoz ibiği kadife çiçeği

Horoz İbiği Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Horoz ibiği sadece bir süs bitkisi değil aynı zamanda son dönemin popüler gıdalarından biridir. Amaranth ismiyle de bilinen bu bitki bazı uzmanlar tarafından “süper gıda” olarak nitelendirilmektedir. Peki horoz ibiği çiçeği faydaları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim!

  • Besleyicidir: Horoz ibiği sağlığa faydalı asitler, lif, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Ayrıca bu bitkinin protein içeriği de yüksektir. Pişmiş bir kase horoz ibiğinde 9 gram protein bulunur.
  • Antienflamatuardır: İçerdiği bileşenler sayesine doğal bir antienflamatuar olan horoz ibiği, vücuttaki akut ve kronik iltihap ile savaşmaktadır. Bu özelliği sayesinde artrit başta olmak üzere tüm enflamasyon kaynaklı hastalıklara iyi gelmektedir.
  • Lysine Bakımından Zengindir: Lysine, kalsiyum emilimini arttıran maddelerden biridir. Pişmiş yarım kase horoz ibiğinde 721 mg lysine bulunur. Bu madde ayrıca yağ yakımını hızlandırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, soğuk algınlığına neden olan virüslerle savaşır, kemikleri ve tendonları korur.
  • Kansere Yakalanma Riskini Azaltır: Protein bakımından zengin bir besin olan horoz ibiği bu özelliği sayesinde kemoterapi nedeniyle yok olan sağlıklı hücrelerin yerine yenilerinin konmasına destek olur. Bunun yanı sıra içerdiği bileşenler sayesinde kanser hücrelerinin yayılmasının önüne geçer.
  • Glütensizdir: Horoz ibiği glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti yaşayan kişilerin diyetlerine uygun bir besindir.
  • Diyabetliler İçin Uygundur: Horoz ibiği glisemik indeksi yüksek bir besin olmasına rağmen diyabetlilere zarar vermez.
  • Hamileler İçin Besleyici Bir Besindir: İçerdiği bileşenler, vitamin ve mineraller ile horoz ibiği bebek bekleyen kadınlar için ideal bir gıdadır. İçerdiği folat DNA kopyalanması ve sentezi için önemlidir. Folat eksikliği bebekte anomali görülmesine neden olan nöral tüp defektlerine sebep olabilir. Yapılan araştırmalar hamilelik sürecinde folatlı besinlerin tüketmenin nöral tüp defektlerinin görülme riskini yüzde 26 oranında azalttığı ortaya konmuştur. Horoz ibiği ayrıca demir bakımından zengindir. Demir, hamilelik sürecinde önemli olan minerallerden biridir. Bebeğe oksijen iletimini kolaylaştırır ve gelişimini destekler.
  • Kalp Dostudur: Yapılan çalışmalarda horoz ibiği yağının koroner kalp hastalıklarını önlediği gözlenmiştir.
  • Bağırsak Sağlığını Korur: Horoz ibiği lif bakımından zengin bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde kabızlıkla mücadele eder, bağırsak sistemini düzenler ve iyileştirir.
  • Kemikleri Güçlendirir: Horoz ibiğinde bol miktarda kemik sağlığına iyi gelen manganez bulunur. Bir kase pişmiş horoz ibiğindeki manganez miktarı ile günlük ihtiyacın yüzde 105’i karşılanmaktadır. Bu bitki ayrıca kalsiyum bakımından da zengindir. Hem manganez hem de kalsiyum kemik sağlığını destekleyerek kemikleri güçlendirir.
  • Göz Sağlığını İyileştirir: Horoz ibiği bitkisi A vitamini bakımından zengindir. A vitamini, gözlere iyi gelir ve görmeyi iyileştirir. Gece körlüğünü önler.
  • Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Horoz ibiği içerdiği yüksek lif miktarı ile iştahı bastırır ve uzun süreli tokluk hissi verir. Kabızlık ile mücadele ederek bağırsakların düzenli olarak çalışmasına yardımcı olur.
  • Saçı ve Cildi Besler: Horoz ibiğinde bol miktarda bulunan lysine vücut tarafından üretilemez. Lysine, saça ve cilde çok iyi gelir. Saç foliküllerini güçlendirir. Erkek tipi saç dökülmesini ve kelliği önler. Ayrıca horoz ibiğindeki demir, saç dökülmesini ve saçın beyazlamasını engeller. Horoz ibiğinin özellikle yağlı cilde iyi geldiği bilinmektedir. İyi bir cilt temizleyicisidir. Ciltte erken dönemde oluşan yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Anemi ile Mücadele Eder: Demir bakımından zengin bir bitki olan horoz ibiği bu özelliği sayesinde anemi, yani kansızlık ile mücadele etmektedir.
horoz ibiği çiçeği faydaları

Horoz İbiği Ne Zaman Çiçek Açar?

  • Horoz ibiği yaz ve sonbahar aylarında çiçek açar.
  • Genellikle haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında çiçeklidir.
  • Horoz ibiği çiçeği tohumu ekildikten yaklaşık 2 ay sonra çiçeklenir.
horoz ibiği çiçeği nasıl çoğaltılır

Evde 9 Doğal Çiçek Coşturan Yapımı

Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı? 5 İpucu

Areka Palmiyesi Bakımı Püf Noktaları

4 Adımda Mine Çiçeği Bakımı, Faydaları

Evde Bitkiler İçin 8 Pratik, Doğal Gübre Yapımı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Horoz Cinsi Kurufasulye Yemeği Tarifi

Horoz Cinsi Kurufasulye Yemeği

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Hatmi Çiçeği Ve Kabak Çiçeği Dolması Tarifi

Hatmi Çiçeği Ve Kabak Çiçeği Dolması

6-8 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bakla Tarifi

Bakla

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Horoz Mantar Tavası Aşırı Lezzetli Tarifi

Horoz Mantar Tavası Aşırı Lezzetli

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları Tarifi

Enfes Yaprak Ciğer Ve Faydaları

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bakla Kızartması (Bakla Balığı) Tarifi

Bakla Kızartması (Bakla Balığı)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli Tarifi

Bakla Salatası Farklı Ve Lezzetli

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Bakla Yemeği Tarifi

Bakla Yemeği

2-4 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri