Zeytin Çekirdeğinin Faydaları: Yutmak Faydalı Mı Zararlı Mı?

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları: Yutmak Faydalı Mı Zararlı Mı? Tarifi

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları, Uzmanlar Ne Öneriyor?

Zeytin çekirdeği, zeytin ağacında yetişen meyvelerin çekirdeğidir. Yani kahvaltılarda sofraları lezzetlendiren zeytinin içinde bulunan bir çekirdektir. Zeytin ve zeytinyağının sağlığa olan faydaları henüz gündemde iken bu sınıfa zeytin çekirdeği de alınmıştır. Bazı uzmanlar zeytin çekirdeğinin insan sağlığı için herhangi bir zararı olmadığını hatta yutulmasının pek çok hastalığa deva olduğunu ifade etmiştir. Zeytin gibi mucize bir besinin yer aldığı yiyecek dünyasında çekirdeği de dikkat toplamaya devam etmektedir.

Zeytin çekirdeği ve sağlık söz konusu olduğunda pek çok uzman iki farklı görüşe ayrılmaktadır. Şimdi sizlerle bu yazımızda zeytin çekirdeğinin özelliklerine, sağlık için önemine değineceğiz. Uzmanların görüşleri bu konuda ne içeriyor diye merak ediyorsanız tüm bilgilere göz atacağız. Asırlar öncesinde tüketilen zeytin çekirdeği tüketilmeli mi yoksa tüketilmemeli mi hepsini şimdi cevaplandıracağız. Bu yazımızdan sonra zeytin çekirdeğine bakışınız çok değişecek!

zeytin çekirdeğinin faydaları

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  • Zeytin çekirdeğinin tüketilmesi mide hastalıklarına karşı alınacak bir önlem olacaktır. Uzmanlar badem ve fındığın tüketildiği gibi zeytin çekirdeğinin de tüketilmesinin gerekli olduğunu ifade eden açıklamalarda bulunmuşlardır. Bu şekilde mide yanması ve bağırsak problemlerinin de önüne geçilir ve daha iyi hissedilir.
  • Zeytin çekirdeği midenin iç kısmını güçlendirip rahatlatacaktır. Bu etkisi sayesinde ise kabızlık ve hazımsızlık gibi durumlar önlenir.
  • Erkeklerde görülen prostat hastalığına karşı zeytin çekirdeğinin yutulması önerilmektedir. Zeytin çekirdeğinin içinde bulunan maddeler erkeklerin prostata yakalanma riskini en aza indirir.
  • Mide yanmasının en ciddi boyutu ülser hastalığı olmaktadır. Ülser tanısı yapılan hastaların doktor onayı aldıktan sonra zeytin çekirdeği tüketmesi önerilmektedir. Mide asitlerini düzenlediği için kişilerin daha rahat hissetmesini sağlar. Mide dostu olması zeytin çekirdeğinin faydası olarak bilinir. Uzmanlar zeytin çekirdeği reflü ve ülser gibi hastalıklarını iyileştirir yorumunu yapmaktadır.
  • Zeytin çekirdeğinin ağrı kesici özelliğe sahip olduğu ve tüketildiği takdirde midedeki ağrının hafifleyeceği de bilinmektedir. Ayrıca zeytin çekirdeği yağı temin ederek aromaterapi alanında şifalarından faydalanabilirsiniz.
  • Kas ve kemik ağrılarında zeytin çekirdeğini ezip evde doğal tedavi yapabilirsiniz.

zeytin çekirdeği yutmak hadis

Zeytin Çekirdeği Yutmak Faydalı Mı? Zararlı Mı?

Zeytin Çekirdeğini Yutmak Faydalı Mıdır?

Zeytin çekirdeğini yutmak istediğinizde ikilemde kalıyorsanız, şimdi bu konuya açıklık getirmek gereklidir. Zeytin çekirdeği yapısı gereği sert ve uçları sivri bir çekirdektir. Yutmadan önce acaba midede erir mi yahut midede batmaya neden olur mu diye düşünebilirsiniz. Eğer bu konuda çok arada kalıyorsanız zeytin çekirdeğini toz haline getirip tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.

zeytin çekirdeği yutulur mu

Zeytin Çekirdeğini Yutmak Zararlı Mıdır?

Zeytin çekirdeğini yutmanın zararları incelendiğinde bazı uzmanlar kesinlikle yutulmamasını öneriyor. Zeytin çekirdeğinin mide tarafından parçalanmasının çok zor ve uzun olduğu ifade ediliyor. Uç kısımları sivri olduğu için bağırsaklara zarar verebileceği de tartışılmaktadır. Eğer hemoroid hastalığınız varsa ve zeytin çekirdeği yutmuşsanız, zeytin çekirdeğinin vücuttan dışarı atılma durumunda hemoroid yaralarınız zarar görebilir. Son olarak zeytin çekirdeğinin herhangi bir zararını görmek istemiyorsanız, yutmadan önce uzman bir doktora danışıp sağlık durumunuza göre hareket etmenizi tavsiye ederiz.

2017 yılında bir çocuğun boğazına zeytin çekirdeği kaçtığı ve solunumda güçlük çekerek hastaneye gittiği haber yer almaktadır. Bu hasta çocuğun beyin felci geçirdiği ve çok zor kurtarıldığı ifade edilmektedir. Aynı olayı yine yetişkin bir kişinin de yaşadığı haberi arşivlerde bulunuyor. Geçmişteki haberler incelendiğinde zeytin çekirdeği zararları olduğu ifade edilir. Zeytin çekirdeğini yutarken toz halde veya çok ince şekilde ezilmiş halde olmasına dikkat edilmesi tavsiye edilir. En sağlıklı tüketim şekli zeytin çekirdeği tozu olmalıdır.

zeytin çekirdeği zayıflatır mı

Zeytin Çekirdeği Yutmak Konusunda Uzmanlar Ne Tavsiye Ediyor?

Zeytin çekirdeği yutulur mu diye bir sosyal medya araştırması yapmak istediğinizde, pek çok uzman görüşüne ve makalesine denk gelebilirsiniz. Bu makalelerin tamamı incelendiğinde iki farklı görüş ortaya çıkacaktır: Zeytin çekirdeğinin yutulmasına onay verenler ve zeytin çekirdeğinin yutulmasını zararlı görenler olacaktır. Aklınızdaki soru işaretini gidermek için uzmanların görüşlerini sizler için araştırdık.

Dr. Fevzi Özgönül zeytin çekirdeğinin yutulmasının mide ve bağırsak sağlığına iyi geldiğini, kansere karşı önlem olduğunu ifade etmektedir. Dr. Muammer Yıldız ise zeytin çekirdeğini kendisinin de yuttuğunu midesinde herhangi bir sorun oluşturmadığını televizyon programında belirtmiştir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ise zeytin çekirdeğinin kullanım amacının önemli olduğunu anlatır. Çok şifalı olduğunu, bademcik iltihabını gidermede etkili olduğunu, tonsilit gibi hastalıklar için tüketilmesini vurgular. Zeytin çekirdeğinin güzel şekilde ezilmesini ve bir tülbent içinde boğaza sarılmasını tavsiye eder.

Ayrıca zeytin çekirdeği yutmak hadis ile şu şekilde dini kaynaklarda yer almaktadır:

“Hz. Ali (ra) ile beraber kahvaltı etmektedirler. Hz. Muhammed (sav) yüzünde bir gülümseme… Hissettirmeden, yediği zeytinlerin çekirdeklerini Hz. Ali (ra)’in önüne yığar… Sonunda Hz. Ali (ra)’ye önündeki zeytin çekirdeklerini göstererek:
“Ey Ali, ne kadar da çok zeytin yemişsin? ” der.
Hz. Ali (ra), görünümü son derece ciddi, cevap verir.
“Evet, ey Allah’ın Elçisi! Fakat siz de çekirdekleriyle beraber yemişsiniz. Baksanıza önünüzde hiç çekirdek yok.” [6]

zeytin çekirdeğinin faydaları

Zeytin Çekirdeği Zayıflatır Mı?

Fazla olan kilolardan kurtulmak için çeşit çeşit yöntem denenmektedir. En sağlıklı yöntem bir diyetisyen kontrolü altında düzenlenen beslenme programını uygulamaktır. Son günlerde zeytin çekirdeğinin zayıflamaya olan etkisi sıkça gündeme gelmektedir. Peki, zeytin çekirdeği zayıflatıcı etkiye sahip midir? Bu konuyu şöyle açıklayalım:

Zeytin çekirdeği sizi doğrudan zayıflatmaz, zayıflamanıza yardımcı olur. Etkisi ise bağırsak sağlığınızı düzenlemek olacaktır. Sağlıklı bir bağırsak sistemine sahip olduğunuz takdirde metabolizmanız hızlı çalışacak ve kilo verebileceksiniz. Tabi zeytin çekirdeğini yuttuğunuz dönemlerde beslenmenize dikkat ederseniz bağırsaklarınızda etkisini görebilirsiniz.

zeytin çekirdeği

Zeytin Çekirdeği Ne Renk Olmalı?

Kahvaltılarda ve diğer öğünlerde zeytin tüketmek sağlık için sayısız faydaya sahiptir. Güne birkaç adet zeytinle başlamak hem sizi tok tutacak hem de tansiyonu dengeleyecektir. Tabi piyasada onlarca zeytin firması ve üreticisi bulunmaktadır. Bazı firmalar zeytinleri gıda boyasına batırıp daha parlak ve siyah olması için birtakım ticari sahtekarlık yapmaktadır. Alacağınız zeytinin doğal olup olmadığını anlamanız için sizlere harika bir tüyo vereceğiz. Zeytinin çekirdeğine bakarak boyalı mı doğal mı hepsini anlayabilirsiniz.

Boyalı bir zeytinde şu özellikler dikkat çeker:

  • Zeytini tutun ve sıkın parmaklarınızda mor ya da mavi bir renk varsa bu zeytin boyalıdır.
  • Çekirdeği çok koyu renkli ise yüksek ihtimalle boyanmıştır.
  • Almadan önce tadına bakın. Eğer damağınızda ekşi bir tat bıraktıysa bu zeytin doğal değildir.
  • Doğal zeytinlerin çekirdeği koyu kahve tonları ve siyah arasındadır. Simsiyah çekirdekli zeytinler kesinlikle boyalı olmaktadır.

zeytin çekirdeğinin faydaları

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

  • Zeytin kalp dostu besinlerden biridir.
  • Diyet lifi içermesi yönüyle sağlıklı beslenmede yer alır.
  • Antioksidan bir besin olduğu için vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atar.
  • Vitaminler sayesinde kansızlık gibi problemleri ortadan kaldırır.
  • Tansiyon dengeler.
  • Kadın ve erkeklerde üreme sağlığını korur.
  • E vitamini içermesi yönüyle cilt ve saç sağlığını korur.
  • Sindirim sistemini kontrol altına alır.
zeytin çekirdeği

Zeytin Nasıl Yapılır?

Zeytin Kaç Kalori? Yeşil ve Siyah Zeytin Kaç Kalori?

Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

Zeytin Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Zeytin Çeşitleri Kahvaltıların Gözdesi 10 Farklı Zeytin Türü

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Ilık Zeytin Tarifi

Ilık Zeytin

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Zeytin Kavurması Tarifi

Zeytin Kavurması

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Zeytin Kavurması Tarifi

Zeytin Kavurması

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri