Zeytin Çekirdeğinin Faydaları: Yutmak Faydalı Mı Zararlı Mı?

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları: Yutmak Faydalı Mı Zararlı Mı? Tarifi

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları, Uzmanlar Ne Öneriyor?

Zeytin çekirdeği, zeytin ağacında yetişen meyvelerin çekirdeğidir. Yani kahvaltılarda sofraları lezzetlendiren zeytinin içinde bulunan bir çekirdektir. Zeytin ve zeytinyağının sağlığa olan faydaları henüz gündemde iken bu sınıfa zeytin çekirdeği de alınmıştır. Bazı uzmanlar zeytin çekirdeğinin insan sağlığı için herhangi bir zararı olmadığını hatta yutulmasının pek çok hastalığa deva olduğunu ifade etmiştir. Zeytin gibi mucize bir besinin yer aldığı yiyecek dünyasında çekirdeği de dikkat toplamaya devam etmektedir.

Zeytin çekirdeği ve sağlık söz konusu olduğunda pek çok uzman iki farklı görüşe ayrılmaktadır. Şimdi sizlerle bu yazımızda zeytin çekirdeğinin özelliklerine, sağlık için önemine değineceğiz. Uzmanların görüşleri bu konuda ne içeriyor diye merak ediyorsanız tüm bilgilere göz atacağız. Asırlar öncesinde tüketilen zeytin çekirdeği tüketilmeli mi yoksa tüketilmemeli mi hepsini şimdi cevaplandıracağız. Bu yazımızdan sonra zeytin çekirdeğine bakışınız çok değişecek!

zeytin çekirdeğinin faydaları

Zeytin Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

  • Zeytin çekirdeğinin tüketilmesi mide hastalıklarına karşı alınacak bir önlem olacaktır. Uzmanlar badem ve fındığın tüketildiği gibi zeytin çekirdeğinin de tüketilmesinin gerekli olduğunu ifade eden açıklamalarda bulunmuşlardır. Bu şekilde mide yanması ve bağırsak problemlerinin de önüne geçilir ve daha iyi hissedilir.
  • Zeytin çekirdeği midenin iç kısmını güçlendirip rahatlatacaktır. Bu etkisi sayesinde ise kabızlık ve hazımsızlık gibi durumlar önlenir.
  • Erkeklerde görülen prostat hastalığına karşı zeytin çekirdeğinin yutulması önerilmektedir. Zeytin çekirdeğinin içinde bulunan maddeler erkeklerin prostata yakalanma riskini en aza indirir.
  • Mide yanmasının en ciddi boyutu ülser hastalığı olmaktadır. Ülser tanısı yapılan hastaların doktor onayı aldıktan sonra zeytin çekirdeği tüketmesi önerilmektedir. Mide asitlerini düzenlediği için kişilerin daha rahat hissetmesini sağlar. Mide dostu olması zeytin çekirdeğinin faydası olarak bilinir. Uzmanlar zeytin çekirdeği reflü ve ülser gibi hastalıklarını iyileştirir yorumunu yapmaktadır.
  • Zeytin çekirdeğinin ağrı kesici özelliğe sahip olduğu ve tüketildiği takdirde midedeki ağrının hafifleyeceği de bilinmektedir. Ayrıca zeytin çekirdeği yağı temin ederek aromaterapi alanında şifalarından faydalanabilirsiniz.
  • Kas ve kemik ağrılarında zeytin çekirdeğini ezip evde doğal tedavi yapabilirsiniz.

zeytin çekirdeği yutmak hadis

Zeytin Çekirdeği Yutmak Faydalı Mı? Zararlı Mı?

Zeytin Çekirdeğini Yutmak Faydalı Mıdır?

Zeytin çekirdeğini yutmak istediğinizde ikilemde kalıyorsanız, şimdi bu konuya açıklık getirmek gereklidir. Zeytin çekirdeği yapısı gereği sert ve uçları sivri bir çekirdektir. Yutmadan önce acaba midede erir mi yahut midede batmaya neden olur mu diye düşünebilirsiniz. Eğer bu konuda çok arada kalıyorsanız zeytin çekirdeğini toz haline getirip tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre zeytin çekirdeği yutmak sağlık için tehlikeli bir durum değildir. Genel vücut direnci ve mide sağlığı için zeytin çekirdeğini yutabilirsiniz.

zeytin çekirdeği yutulur mu

Zeytin Çekirdeğini Yutmak Zararlı Mıdır?

Zeytin çekirdeğini yutmanın zararları incelendiğinde bazı uzmanlar kesinlikle yutulmamasını öneriyor. Zeytin çekirdeğinin mide tarafından parçalanmasının çok zor ve uzun olduğu ifade ediliyor. Uç kısımları sivri olduğu için bağırsaklara zarar verebileceği de tartışılmaktadır. Eğer hemoroid hastalığınız varsa ve zeytin çekirdeği yutmuşsanız, zeytin çekirdeğinin vücuttan dışarı atılma durumunda hemoroid yaralarınız zarar görebilir. Son olarak zeytin çekirdeğinin herhangi bir zararını görmek istemiyorsanız, yutmadan önce uzman bir doktora danışıp sağlık durumunuza göre hareket etmenizi tavsiye ederiz.

2017 yılında bir çocuğun boğazına zeytin çekirdeği kaçtığı ve solunumda güçlük çekerek hastaneye gittiği haber yer almaktadır. Bu hasta çocuğun beyin felci geçirdiği ve çok zor kurtarıldığı ifade edilmektedir. Aynı olayı yine yetişkin bir kişinin de yaşadığı haberi arşivlerde bulunuyor. Geçmişteki haberler incelendiğinde zeytin çekirdeği zararları olduğu ifade edilir. Zeytin çekirdeğini yutarken toz halde veya çok ince şekilde ezilmiş halde olmasına dikkat edilmesi tavsiye edilir. En sağlıklı tüketim şekli zeytin çekirdeği tozu olmalıdır.

zeytin çekirdeği zayıflatır mı

Zeytin Çekirdeği Yutmak Konusunda Uzmanlar Ne Tavsiye Ediyor?

Zeytin çekirdeği yutulur mu diye bir sosyal medya araştırması yapmak istediğinizde, pek çok uzman görüşüne ve makalesine denk gelebilirsiniz. Bu makalelerin tamamı incelendiğinde iki farklı görüş ortaya çıkacaktır: Zeytin çekirdeğinin yutulmasına onay verenler ve zeytin çekirdeğinin yutulmasını zararlı görenler olacaktır. Aklınızdaki soru işaretini gidermek için uzmanların görüşlerini sizler için araştırdık.

Dr. Fevzi Özgönül zeytin çekirdeğinin yutulmasının mide ve bağırsak sağlığına iyi geldiğini, kansere karşı önlem olduğunu ifade etmektedir. Dr. Muammer Yıldız ise zeytin çekirdeğini kendisinin de yuttuğunu midesinde herhangi bir sorun oluşturmadığını televizyon programında belirtmiştir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ise zeytin çekirdeğinin kullanım amacının önemli olduğunu anlatır. Çok şifalı olduğunu, bademcik iltihabını gidermede etkili olduğunu, tonsilit gibi hastalıklar için tüketilmesini vurgular. Zeytin çekirdeğinin güzel şekilde ezilmesini ve bir tülbent içinde boğaza sarılmasını tavsiye eder.

Ayrıca zeytin çekirdeği yutmak hadis ile şu şekilde dini kaynaklarda yer almaktadır:

“Hz. Ali (ra) ile beraber kahvaltı etmektedirler. Hz. Muhammed (sav) yüzünde bir gülümseme… Hissettirmeden, yediği zeytinlerin çekirdeklerini Hz. Ali (ra)’in önüne yığar… Sonunda Hz. Ali (ra)’ye önündeki zeytin çekirdeklerini göstererek:
“Ey Ali, ne kadar da çok zeytin yemişsin? ” der.
Hz. Ali (ra), görünümü son derece ciddi, cevap verir.
“Evet, ey Allah’ın Elçisi! Fakat siz de çekirdekleriyle beraber yemişsiniz. Baksanıza önünüzde hiç çekirdek yok.” [6]

zeytin çekirdeğinin faydaları

Zeytin Çekirdeği Zayıflatır Mı?

Fazla olan kilolardan kurtulmak için çeşit çeşit yöntem denenmektedir. En sağlıklı yöntem bir diyetisyen kontrolü altında düzenlenen beslenme programını uygulamaktır. Son günlerde zeytin çekirdeğinin zayıflamaya olan etkisi sıkça gündeme gelmektedir. Peki, zeytin çekirdeği zayıflatıcı etkiye sahip midir? Bu konuyu şöyle açıklayalım:

Zeytin çekirdeği sizi doğrudan zayıflatmaz, zayıflamanıza yardımcı olur. Etkisi ise bağırsak sağlığınızı düzenlemek olacaktır. Sağlıklı bir bağırsak sistemine sahip olduğunuz takdirde metabolizmanız hızlı çalışacak ve kilo verebileceksiniz. Tabi zeytin çekirdeğini yuttuğunuz dönemlerde beslenmenize dikkat ederseniz bağırsaklarınızda etkisini görebilirsiniz.

zeytin çekirdeği

Zeytin Çekirdeği Ne Renk Olmalı?

Kahvaltılarda ve diğer öğünlerde zeytin tüketmek sağlık için sayısız faydaya sahiptir. Güne birkaç adet zeytinle başlamak hem sizi tok tutacak hem de tansiyonu dengeleyecektir. Tabi piyasada onlarca zeytin firması ve üreticisi bulunmaktadır. Bazı firmalar zeytinleri gıda boyasına batırıp daha parlak ve siyah olması için birtakım ticari sahtekarlık yapmaktadır. Alacağınız zeytinin doğal olup olmadığını anlamanız için sizlere harika bir tüyo vereceğiz. Zeytinin çekirdeğine bakarak boyalı mı doğal mı hepsini anlayabilirsiniz.

Boyalı bir zeytinde şu özellikler dikkat çeker:

  • Zeytini tutun ve sıkın parmaklarınızda mor ya da mavi bir renk varsa bu zeytin boyalıdır.
  • Çekirdeği çok koyu renkli ise yüksek ihtimalle boyanmıştır.
  • Almadan önce tadına bakın. Eğer damağınızda ekşi bir tat bıraktıysa bu zeytin doğal değildir.
  • Doğal zeytinlerin çekirdeği koyu kahve tonları ve siyah arasındadır. Simsiyah çekirdekli zeytinler kesinlikle boyalı olmaktadır.

zeytin çekirdeğinin faydaları

Zeytinin Faydaları Nelerdir?

  • Zeytin kalp dostu besinlerden biridir.
  • Diyet lifi içermesi yönüyle sağlıklı beslenmede yer alır.
  • Antioksidan bir besin olduğu için vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atar.
  • Vitaminler sayesinde kansızlık gibi problemleri ortadan kaldırır.
  • Tansiyon dengeler.
  • Kadın ve erkeklerde üreme sağlığını korur.
  • E vitamini içermesi yönüyle cilt ve saç sağlığını korur.
  • Sindirim sistemini kontrol altına alır.
zeytin çekirdeği

Zeytin Nasıl Yapılır?

Zeytin Kaç Kalori? Yeşil ve Siyah Zeytin Kaç Kalori?

Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

Zeytin Sütü Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Zeytin Çeşitleri Kahvaltıların Gözdesi 10 Farklı Zeytin Türü

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Zeytin Kavurması Tarifi

Zeytin Kavurması

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Zeytin Kavurması Tarifi

Zeytin Kavurması

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Ilık Zeytin Tarifi

Ilık Zeytin

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Zeytin Salatası Tarifi

Zeytin Salatası

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri