Airfryer Sağlıklı mı Zararlı mı? Faydalı İpuçları

Airfryer Sağlıklı mı Zararlı mı? Faydalı İpuçları Tarifi

Airfryer Kullanmak Sağlıklı mı Zararlı mı?

Sıcak hava dolaşımı ile yağ kullanmadan kızartma ve pişirme imkanı sağlayan yeni nesil fritöz airfryer, günümüzde hemen hemen birçok evde yerini almaya başladı. Bu kadar ilgi görmesi ve yemeklerin hazırlığında tercih edilmesi, kullanıcıların “Airfryer sağlıklı mı?” veya “Airfryer zararlı mı?” ikilemine düşmesine neden oldu. Uzmanların görüşleri ise bu konuda ikiye ayrılmakta.

Mutfakta yemek yaparken vakti kısıtlı olanlar, evinde pratik ve zaman kazandıran bir ürün kullanmak isteyenler çeşitli airfryer modellerini araştırıyorlar. Bu ürünleri alırken de sağlıklı olup olmadığını düşünmekteler. Airfryer sağlıklı mı yoksa zararlı mı sorularınızı aydınlatacak bir inceleme yazısı ile karşınızdayız.

Kızartma ve yemek pişirme özelliği olan airfryer modelleri, pek çok uzmana göre dikkat edilmesi gereken bir ürün. Peki, neden mi? Şimdi bu konuya değinelim ve airfryer kullanmanın etkilerini inceleyelim!

Tarif için: Airfryer Sebzeli Somon

Airfryer Sağlıklı mı?

Yiyeceklerin sıcak hava akımı teknolojisiyle daha kısa sürede pişmesini sağlayan airfryer, günümüzde birçok firma tarafından farklı model ve özelliklerle üretilmekte. Airfryer, ankastre fırına göre çok daha kısa sürede az miktar yağ ile pişirme sağlamakta. Yemek hazırlarken zaman kazandıran, yer kaplamayan ve kolay kullanım imkanı sunan airfryer bugün pek çok ailenin mutfağında çoktan yer edindi.

Peki, airfryer fritöz sağlıklı mı? Uzmanlar, airfryer kullananlara bilimsel çalışmalarla yanıt veriyor:

  • Günlük beslenme rutininde sık sık kullanılmıyorsa,
  • Yiyeceklerin besin değerini koruyacak pişirme yöntemleri deneniyorsa,
  • Pişirme sırasında fazla oranda yağ kullanılmıyorsa,
  • Donmuş hazır gıdalar yerine taze sebze ve et ürünleri tercih ediliyorsa airfryer sağlıklı bir seçim haline geliyor.

Özetle, airfryer geleneksel derin yağda kızartma yöntemine göre daha sağlıklı kabul edilebilir. Airfryer ile az yağda mevsiminde taze sebze, et, tavuk ve balık gibi dengeli beslenme ürünlerini yeterli sürede pişirdiğinizde, besin değerlerini koruduğunuzda airfryer sağlığınız için tehlike oluşturmayabilir.

Yine de uzmanlar tarafından sıcak hava fritöz modellerinin tamamen sağlıklı bir ürün olduğu ifade edilmiyor. Bu noktada kullanıcıların deneyimleri ve kullanım şekilleri devreye giriyor. Eğer, donmuş ve hazır gıdaların (donmuş patates, pizza, et, köfte vs.) tüketimini artırıp yüksek yağ miktarları ile devamlı kullanıyorsanız durum değişecektir.

airfryer sağlıklı mı

Airfryer Zararlı mı?

Sağlıklı kullanım önerilerine ve pişirdiğiniz ürünlerin porsiyonuna dikkat etmediğiniz durumda, airfryer kullanmak zararlı hale gelebilir. Pişirme tekniklerini uygulamadığınızda (gereğinden çok pişirmek, yüksek ısıda pişirmek, fazla yağda kızartmak vs.) yiyeceklerin besin değeri düşer ve sağlığınız için risk oluşturacak hale gelir. Bu konuda uzmanlar, airfryerin zararlı olabileceği ihtimalini gündeme getirmektedir.

Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu bu cihazlarda sıcak hava ile kızartma ve pişirme gerçekleştiği için hava ile kızartma işleminin özellikle patates ve tahıllı ürünlerde, karbonhidratlarda akrilamid adı verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğini belirtmektedir.

Kaynak: uskudar.edu.tr

Et yemeklerini, yüksek ısıda pişirme durumunda ise sağlığı tehdit eden birçok unsurun meydana gelebileceği söz konusu. Yüksek ısıda pişen et, polisiklik aromatik hidrokarbonlar ve heterosiklik aminlerin oluşmasına neden olabiliyor. Bu konuda devam eden çalışmalar, airfryerin çok sık kullanım sonucundaki zararlarını gündeme getiriyor.

Airfryerin zararlarından bir diğeri de sağlıklı karbonhidratların, yüksek ısıda pişmesiyle beraber yapısını kaybetmesidir. Sağlıklı olan karbonhidrat kaynakları, fritözde piştiğinde besin değerini kaybedebiliyor. Bununla beraber, airfryer içinde folyo kullanarak yemek pişirmek veya teflon ürünlere gıdaların direkt teması da sağlığı risk altına atan kullanım hatalarından biridir. Bu nedenle, airfryerin zararlarını görmemek için bilinçli kullanılması önerilmektedir.

Airfryer kullanarak kısa sürede balık pişirmek istediğinizde, yüksek sıcaklık tercih ederseniz, kolesterol oksidasyon ürünlerinin gelişmesine neden olursunuz. Bu bileşiklerin gelişmesi kalp hastalığına ve diğer kronik hastalıklarına zemin hazırlar. Bu durum da cihazın zararlarını hatırlatır.

airfryer sağlıklı mı zararlı mı

Airfryer Sağlıklı Kullanım İpuçları

Uzmanların açıkladığı airfryer kullanmanın zararlarına karşı, evinizde tedbir alabilirsiniz. Bu cihazı daha sağlıklı sonuçlar almak için bilinçli şekilde kullanabilirsiniz. Bunun için size en önemli tüyoları vereceğiz. Böylece, airfryerin söz konusu olan zararlarını en aza indirebilirsiniz.

  • Yiyecek seçiminde daha düşük kalorili besinleri tercih edebilirsiniz.
  • Kızartma işlemi için yiyecek miktarına göre yağı kaşıkla değil sprey ile ekleyerek sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz.
  • Et ve balık gibi sağlıklı besinleri, düşük ısıda pişirmeye dikkat etmelisiniz.
  • Sebze ve etleri, yüksek ısıda pişirdiğinizde besin değeri kaybolacağından ideal sıcaklığı tercih etmelisiniz.
  • Tavuk, köfte, patates, havuç, balık gibi besinleri ortalama 140 en fazla 175 derecede pişirerek besin değerini koruyabilirsiniz.
  • Airfryer içinde alüminyum folyo kesinlikle kullanmamalısınız.
  • Kullandığınız hava fritözünü düzenli olarak temizleyerek temiz ve sağlıklı tarifleri tüketebilirsiniz.
  • Yumuşak sebzeler için ideal sıcaklığı 140 derecede tutmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Yiyeceklere ekleyeceğiniz yağların seçiminde hassas olarak hakiki tereyağı veya zeytinyağı kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Besinleri, teflon kaplamaya doğrudan temas ettirmemeniz önerilmektedir.
  • Kızartma işlemi sonucunda açığa çıkan zararlı maddeleri önlemek için yiyeceklerin çok fazla kızarmasına fırsat vermeyin.

Airfryer Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Airfryer Almak Mantıklı mı?

Yiyeceklerin ve et yemeklerinin ihtiyaç duyduğu yağı, miktar bakımından azalttığı için her evde olması gereken bir ürün olarak biliniyor. Eğer çok sık kızartma yemekleri tüketiyorsanız ve etleri daha az yağ kullanarak pişirmek istiyorsanız, eviniz için gerekli bir üründür, diyebiliriz.

Airfryerin sağlıklı olup olmadığı konusunda, verilen bilgileri okuyarak kendiniz için en iyi seçimi yapabilirsiniz. Kontrollü ve bilinçli bir kullanım sonucunda airfryer, mutfaklarda kurtarıcı ve gerekli bir ürün olarak yerini alabilir.

En Sağlıklı Airfryer Hangisi?

Eviniz için hava fritözü almak istiyorsanız, tasarım özelliklerine ve kaplama malzemesine dikkat ederek seçim yapabilirsiniz. Temizliği kolay olan ve sağlıklı malzemeden üretilen modelleri tercih edebilirsiniz.

Airfryer Radyasyon Üreten Bir Cihaz mı?

Airfryer cihazların pişirme ve çalışma prensibi, yiyeceklerin üzerine üflediği sıcak hava sayesinde pişme yöntemidir. Çalışırken radyasyon üretecek bir sisteme sahip değildir. Sıcak hava dalgası ile pişirme sağlar. Bu pratik mutfak aletleri, yiyeceklerin üzerindeki suyun buharlaşmasını sağlar. Ardından yiyeceğin dış yüzeyinde çıtır bir kabuk oluşmasını hızlandırır. Tıpkı fırın gibi çalışma sistemi vardır. Daha minimal ve pratik bir tasarıma sahiptir.

Airfryer seçenekleri, mikrodalga fırınlarda olduğu gibi radyasyon kullanmaz. Mutfakta yemek hazırlığınızı kolaylaştıran bu ürünler, ısıtma elemanları ve fanlarla çalışarak lezzetli yemekler tüketmenize yardımcı olur.

İçi Teflon Olmayan Airfryer Var mı?

Teflon malzemenin yüksek sıcaklıkta kullanımı, sağlık için zararlı olduğundan kullanıcılar airfryer alırken teflon malzeme konusunda seçici oluyor. İçi ve aparatları teflon olmayan birçok airfryer modeli mevcut. Bu özellikleri, airfryer alışverişinizi yaparken ürünleri inceleyerek ayırt edebilirsiniz.

airfryer sağlıklı mı zararlı mı

Philips Airfryer XXL & Essential Karşılaştırma

Airfryer Nedir? Sağlıklı Mı? Kullanımı, Temizliği

En İyi Airfryer Hangisi? Marka ve Ürün Özellikleri

Airfryer Tarifleri: Hızlı, Pratik ve Çok Hafif 44 Çeşit

Philips Airfryer XXL Kullanımı, Özellikleri, Temizliği

Airfryer Pişirme Kağıdı: Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Airfryer Temizliği: Hazne, Sepet ve Rezistans Nasıl Temizlenir?

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Baklava Mı ? Börek Mi? Tarifi

Baklava Mı ? Börek Mi?

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ayva Reçeli Nasıl Mı Yapılır? Tarifi

Ayva Reçeli Nasıl Mı Yapılır?

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Pırasalı Çörek (Çaylar Hazır Mı ?) Tarifi

Pırasalı Çörek (Çaylar Hazır Mı ?)

6-8 kişilik, 1 saat 30dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek Tarifi

Patatesli Çıtır Mı Çıtır Börek

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası) Tarifi

Kolay Mı Kolay (Domates Çorbası)

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kolay Mı Kolay İçli Köfte Tarifi

Kolay Mı Kolay İçli Köfte

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Çıtır mı Çıtırrrr Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi

Çıtır mı Çıtırrrr Ispanaklı Peynirli Börek

6-8 kişilik, 10dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

Tarifler Geri
Videolar Geri