Airfryer Nedir? Sağlıklı Mı? Kullanımı, Temizliği

Airfryer Nedir? Sağlıklı Mı? Kullanımı, Temizliği Tarifi

Airfryer: Fırın Kullanımı Tarihe Karışıyor!

Airfryer, son zamanlarda pek çok evin mutfağında başrole yerleşmiş durumda. Özellikle de kızartma sevenlerin mutlaka temin ettiği, airfryer sıcak hava fritözü olarak bilinen bir mutfak aleti. Küçük ev aletlerinden biri olan airfryer, kısa zamanda minimum yağ ile yemek pişirmeyi ve kızartmayı amaçlayan teknolojik bir ürün.

Fast – food gıdalarda sürekli kullanılan yağın zararlarından korunabilmek adına, ev ortamında daha lezzetli şekilde kızartma yapmak isteyenlerin tercihi. Üstelik airfryer modelleri, kızartma yapma işlevinin yanında birçok tarifi deneme imkanı sunan bir küçük ev aleti olarak akıllarda kalmakta.

Piyasada birçok firma, kendi tasarım çizgilerine göre airfryer modelleri sunuyor. Bu ürünler, hem öğrenci evlerinde hem de aile evlerinde mutfaktaki işi kolaylaştırıyor. Minik bir fırın olarak düşüneceğiniz ve kullanacağınız sıcak hava fritözleri, neredeyse 1 yemek kaşığı yağ ile ortalama 3 kg patates kızartması hazırlama imkanını sunan pratik bir ürün.

Genellikle 3.5 litre kapasitesi olan, ızgara teli ve pişirme sepeti ile paketlerden çıkan airfryer modelleri 200 dereceye kadar ısıtma, meyve kurutma, sebze közleme ve kek pişirme özelliklerine sahip. Bir adet bütün tavuğu tek seferde pişirebilme kapasitesi olan modeller ve tatlı yapabilen modeller piyasada yerini alıyor.

Mutfak tezgahlarında çok yer kaplamayan airfryer seçenekleri, elektrikle çalışan pratik ve kullanışlı küçük ev aleti olarak sizin de evinizde yerini alabilir. Henüz temin etmediyseniz; satın almadan önce aklınızdaki soru işaretlerini gidermek için yazımızı inceleyebilirsiniz.

airfryer nedir

Airfryer Nedir?

Airfryer, yiyeceklere derin kızartma işlemi yapan pişirme aracıdır. Sıcak hava fritözü olarak da tanımlayabileceğimiz airfryer, yiyecekleri yağa batırmadan kızartır. Tezgah üzerinde konumlanabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Herhangi bir tesisat ya da kurulum gerektirmez.

Konveksiyonlu bir çeşit fırın olan airfryer, sıcak havayı yüksek hızda dolaştıran bir fana sahiptir. Bu fan, yiyecekler üzerinde çıtır ve gevrek bir doku oluşturur. Özel tasarlanmış fan ile birlikte yağ kullanmadan veya çok az yağ ile yiyecek pişirebilir; kızartabilir. Ayrıca kek, börek pişirebilir ve meyve kurutabilir.

airfryer patates

Airfryer Sağlıklı Mı?

Airfryer sağlıklı mı sorusu birçok kişinin merak ettiği konular arasında. Bu soruya diyetisyenler sık sık yanıt veriyor. Öncelikle, kızartma işlemi için minimum ölçüde yağ harcadığı için sağlıklı bir ürün olarak mutfaklarda yerini alıyor. Yemeklerin yağ içeriğini azalttığı için kullanışlı ve doğru bir seçim olarak görülüyor. Çok sık kızartma yapılan evlerde tavada kızartma işlemi yerine airfryer tercih edilirse öğünler daha sağlıklı geçebilir.

Yemek pişirirken potansiyel kimyasal maddelerden uzak şekilde pişirmeyi sağlar. Sadece patates kızartması için değil birçok besin grubunu daha sağlıklı yöntemlerle tüketmenize yardım eder.

İlginizi çekebilir: Airfryer Sağlıklı mı, Zararlı mı? Faydalı İpuçları

airfryer zararlı mı

Airfryer Nasıl Kullanılır?

Kolay ve pratik kullanım için airfryer cihazlarının tüm parçalarını tanımanız gerekiyor. Başlatma tuşu, haznesi, ızgara teli, sıcaklık ayarlama ve pişirme modu seçme gibi özelliklerine hakim olmanız ilk koşul. Bunun için temin edeceğiniz airfryer modelinin kullanım kitapçığına göz atabilirsiniz. Genellikle aynı özelliklere sahip olduğu için birkaç tuşa dokunarak airfryeri kolayca çalıştırabilirsiniz.

Bu cihazları önceden ısıtmanıza gerek kalmıyor. Hazne içine hazırladığınız besinleri yerleştirerek ve hazneyi tamamen yuvasına oturtarak uygun programı seçebilirsiniz. Et, sebze, balık, tavuk, kek ya da manuel programları tercih edebilirsiniz. Her besin için ayrı fan özelliği olduğundan yemeğinize göre modu tercih etmelisiniz.

Birçok airfryer modelinde patates kızartması, kek, sebze közleme, balık pişirme, köfte programı mevcut. Bazı modeller ise sıcak havanın daha iyi dolaşması için pişirme arasında hazneyi çalkalamanızı uyaracak. Bu özelliklerde cihazı durdurup hazneyi yerinden çıkarıp birkaç defa sallamanız gerekiyor.

Kullanım bilgilerine bir not daha eklemek isteriz. Eğer hazne içine pişirme kağıdı yerleştirirseniz; sıcak hava besine doğrudan ulaşamayacağı için pişirme süresi uzar ve yemekler istediğiniz gibi pişmez. Bunun için pişirme kağıdı kullanmanız önerilmez. Uygun ızgara telini ya da hazne telini kullanabilirsiniz.

airfryer sağlıklı mı

Airfryer Ne İşe Yarar?

Son günlerde trend bir ev aleti olan airfryer, konveksiyon sistemi ile çalışan ve yemeklerin çevresinde sıcak hava dalgası oluşturan bir sisteme sahiptir. Sebze, meyve ve diğer malzemelerin çevresinde sıcak hava belirli bir süre dolaştığında haşlanma, pişme ve kızarma meydana gelir. Bu döngü sayesinde yiyecekler en az yağ ile kızartılmış seviyeye ulaşır.

Kızartma işlemi genellikle derin ve kızgın yağ içinde gerçekleşir. Ancak airfryerde bu sistem az yağ ile uygulanır. Üstelik tavadaki yağın ya da fırının bir süre ısınması için beklerken, airfryer ile yağın ya da haznenin ısınmasını beklemenize ihtiyaç yoktur.

Cihazı çalıştırdığınız andan itibaren sıcak hava hazne içinde dolaşmaya başlar. Pişirmek istediğiniz besinler, uygun görülen süre içinde pişer ve çevresinde çıtırlık oluşarak kızarmış görünüm kazanır. Bu cihazın çalışması için elektriğe bağlı olması şarttır.

Tarif için: Airfryer Fırın Makarna

Airfryer Nasıl Temizlenir?

Birçok airfryer modeli, bulaşık makinesinde yıkanabilen hazneye ve tellere sahip. Eğer ürünün kullanım kitapçığında parçaları makineye atabileceğinize dair notlar yer alıyorsa; temizliğini bulaşık makinesinde yapabilirsiniz. Şayet elinizde yıkamak istiyorsanız sadece bulaşık deterjanı ve yumuşak sünger kullanarak parçaları yıkayabilirsiniz. Tamamen kuruma işlemi bittiğinde yeniden kullanmaya devam edebilirsiniz.

Uzun ömürlü airfryer kullanımı için her denemeden sonra yıkayıp kurutmanız önerilir. Yağın uzun süre kalması, parçaların kısa sürede yıpranmasına neden olabilir. Cihazın zarar görmemesi için airfryer temizliği konusunda hassas olmanız tavsiye edilmekte. Bulaşık teli, keskin malzemeler ve asitli deterjanlar kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Fişe takıp cihazı çalıştırmadan önce tüm aparatların yeterince kuru olduğundan emin olunuz.

İlginizi çekebilir: Airfryer Temizliği: Hazne, Sepet ve Rezistans Nasıl Temizlenir?

airfryer nasıl temizlenir

Airfryer Çok Elektrik Harcar Mı?

Evine airfryer almayı düşünenler acaba airfryer çok fazla elektrik harcar mı diye merak eder. Mutfağınızda yer alan büyük fırınları kullanmak için öncesinde ısıtma işlemi yaparsınız. Fırın içi ısınırken ortalama 10 dakika boyunca fırın boş çalışır. Ancak airfryer kullanımı öncesinde çalıştırma işlemi gerekmez. Bu nedenle elektrik boşa çalışmaz. Birçok airfryer modeli, elektrik konusunda bütçe dostu olduğunu belli eder.

Piyasadaki airfryer modelleri 1500W ya da 2500W gücüne sahip. Bu güç farkları, faturadaki harcama oranını belirliyor. Örnek verecek olursak tavuk etini ya da köfteyi fırında ortalama 35 dakikada pişirebilirsiniz. Ancak öncesinde fırını ısıtma süresi de olduğunu unutmayın. Bu yemekleri airfryer ile pişirmek istediğinizde ortalama 20 dakika çalışması gerekiyor. Hem yağdan hem de elektrikten tasarruf yapacağınız için airfryerin çok fazla enerji harcamadığını görebilirsiniz.

airfryer kullanımı

Fırın ve Airfryer Arasındaki Farklar

  • Fırın aynı anda birkaç tepsi yemeği pişirebilme özelliğine sahipken airfryer tek seferde daha az ölçüde yemeği pişirebiliyor. Haznesine sığabilen yemekleri uygun programda pişirebilir.
  • Fırını kullanmak için öncesinde 10 dakika kadar boş çalıştırmanız gerek; ancak airfryer buna gerek duymuyor. Besinleri hazneye koyduğunuz anda çalıştırıp pişirmeye başlar. Ön ısıtma gerekmez.
  • Fırın mutfakta özel bir yeri olan büyük boyutlu bir cihazdır. Ancak airfryer daha küçük boyutta ve portatif bir cihaz olarak mutfağınızda yerini alır. Dilediğiniz yere yerleştirip kullanabilirsiniz.
  • Fırında ne piştiğini görebildiğiniz ve son durumu takip edebileceğiniz cam vardır ama airfryerde cam yoktur. Hazne içindeki yemeğin durumunu, cihazı durdurup görebilirsiniz.
airfryer

Airfryer ile Hangi Yemekler Pişirilir?

Cihazın modeline göre birçok yemek pişirme özelliği dikkatlerden kaçmıyor. Bazı ürünlerde 9 program varken bazılarında daha az pişirme modu bulunuyor. Yemek hazırlarken airfryer kullanmak isterseniz aklınıza gelebilecek birçok tarifi bu aletlerde deneyebilirsiniz. Airfryerde neler yapılır diyorsanız; birkaç fikir verebiliriz:

  • Öncelikle, airfryer patates kızartması için çok kullanışlı bir ürün. 1 kaşık yağ ve biraz tuz ile çıtır patatesler elde edebilirsiniz.
  • Biber, patlıcan, kabak, havuç gibi sebzeleri de tıpkı patates gibi kızartarak sağlıklı şekilde tüketebilirsiniz.
  • Yumurta haşlama özelliği olan airfryer düşük derecede ortalama 10 dakikada istediğiniz kıvamda yumurta sunabiliyor. Üstelik kabuğu çatladı stresine de girmiyorsunuz.
  • Böreklerin çıtır kıvam alması için airfryer kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kurabiye ve poğaça da yapılıyor.
  • Kek programı olan airfryer modellerinde kek pişirebilirsiniz. Manuel ayarda uygun derecede yine kekleri kısa sürede pişirebilirsiniz.
  • Et ve balık yemekleri için az ölçülü öğünlerde tercih edebilirsiniz. Özellikle de balığı sağlıklı tüketmek adına airfryerde en az yağla pişirebilirsiniz. Etlerin lokum kıvamında, tavukları yakmadan, balığı kokutmadan yemekler sunabilirsiniz.
  • Köfteleri bol yağda kızartmayı sevmeyenler airfryer kullanarak lezzetli köfteler elde edebilir.
  • Kahvaltılar için omlet karışımı hazırlayıp uygun derecede omlet pişirebilirsiniz.
  • Meyve kurutma modu için uzun süreli modu açarak meyveleri kurutabilirsiniz. Çürümeye yakın olan meyveleri bu şekilde kurtarabilirsiniz.
  • Kış aylarında severek tüketilen kestane, airfryerde kolayca pişmekte.
  • Ayrıca soğan halkası, hazır börek, dondurulmuş gıda, pizza, mangal lezzetleri için de airfryer tercih edebilirsiniz.

Tarif için: Airfryer Sigara Böreği

Airfryer Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Henüz airfryer almadıysanız karşınıza çıkan modelleri arasında kendiniz ve bütçeniz için en iyisini seçmelisiniz. Bu konuda bilinçli bir alışveriş yapmak adına bazı detaylara dikkat etmelisiniz. Öncelikle, hazne kapasitesine odaklanabilirsiniz. Eğer kalabalık bir ev için airfryer alacaksanız en geniş hazneli modeli alabilirsiniz.

Küçük ev aletlerinizin uyum içinde görünmesini istiyorsanız diğer ürünlere uyumlu olan rengi seçebilirsiniz. Programları tek tuşla ayarlayabilen ya da her program için ayrı tuşu kullanma imkanı sunan modelleri inceleyebilirsiniz.

Temizlik konusuna da dikkat çekmek gerekir. Birçok airfryer parçası makineye girme özeliğine sahip. Eğer yağlı parçaları tertemiz yıkamak istiyorsanız; mutlaka bulaşık makinesine uyumlu olan modelleri incelemeniz önerilir. Parçaları kolay çıkabilen ve silinen modeller; airfryer alışverişinizde her açıdan ilk tercihiniz olabilir.

airfryer nasıl kullanılır

Airfryer Kullanmak Avantajlı Mı?

Mini fırın özelliğini taşıyan airfryer, avantajları olan bir ürün. Ekonomik değeri piyasa ortalamasında olan ve birçok marka tarafından üretilen airfryer kullanan kişiye zaman kazandırmakta. Ayrıca, kızartma işlemini yaparken 1-2 yemek kaşığına ihtiyaç duyduğu için yağ israfını da önlemekte. Avantajlarından bir diğeri de ocağınızda aynı anda yemek yaparken kızartma, fırınlama işlemini airfryerde yapabiliyor oluşunuz.

Kalabalık davetlerde ocağınızda çorba, ana yemek, pilav, meze gibi yemekleri hazırlarken airfryer kullanarak isterseniz et pişirebilirsiniz. Kahvaltılarda patates, biber kızartmasını airfryere bırakabilirsiniz. Hatta yumurta bile haşlama imkanınız var. Zamandan ve yağ harcamasından tasarruf yapmak için tercih edilebilir bir ürün olarak karşınıza çıkabilir.

İlginizi çekebilir: Airfryer Tarifleri: Hızlı, Pratik, Çok Hafif!

airfryer nasıl kullanılır

Mikrodalga Fırın Zararlı Mıdır?

Evde Kuzine Soba Fırın Nasıl Kullanılır?

Fırın Kullanırken İşinize Yarayacak 9 Pratik Bilgi

Fırın Kullanımı: Isı, Program Ayarlama, Tepsi Konumu

Fırın Nasıl Temizlenir? Yağ ve Kirden Arındıracak 5 Kolay Yöntem

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Airfryer Olmadan Sağlıklı Brokoli/ Karnabahar Tarifi

Airfryer Olmadan Sağlıklı Brokoli/ Karnabahar

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Kullanıma Hazır Sarımsak Tarifi

Kullanıma Hazır Sarımsak

12-14 kişilik, 15dk Hazırlık, Pişirme yok
Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı? Tarifi

Amerikan Salatası Mı? Rus Salatası Mı?

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Airfryer Helva Tarifi

Airfryer Helva

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Airfryerde Hamsi Tarifi

Airfryerde Hamsi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Airfryer Suflesi Tarifi

Airfryer Suflesi

1-2 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Airfryerde Sufle Tarifi

Airfryerde Sufle

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Airfryer Tavukburger Tarifi

Airfryer Tavukburger

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri