Baldo Pirinç Özellikleri ve Yemeklerde Kullanımı
Baldo pirinç, en sık tüketilen tahıllar arasında yerini alan ve Türk yemeklerinde sıkça kullanılan bir pirinç türüdür. Dünyanın birçok noktasında çeşitli şekillerde lezzetlenen pirinç, nişasta oranı yüksek olması nedeniyle ölçülü tüketilmesi gereken bir besindir. Esmer, yasemin, basmati gibi türler arasında dikkat çeken baldo pirinç hemen hemen pek çok evde tüketilmektedir. Peki, tüketiciler baldo pirinci ne kadar tanıyor? Bu noktada sizlere yardım etmek ve baldo pirinç üzerine faydalı bilgiler sunmak için buradayız.
Pilav yaparken baldo pirinç ne kadar kullanılmalı? Baldo pirinç ile hangi yemekler hazırlanır? Tüm bu soruların leziz yanıtlarını öğrenmek için alt başlıkları takip edebilirsiniz!

Baldo Pirinç Nedir, Özellikleri Nelerdir?
- Baldo pirinç, türlerine göre daha iri taneli bir pirinçtir.
- Kendine has bir kokusu olmayan bu pirinç mat renge sahiptir.
- Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
- Pilav yaparken suyu az mı koydum çok mu ekledim stresi oluşturan bu pirinç, püf noktaları ile pişirildiğinde tam tadında bir pilav sunar.
- Türkiye’de en çok üretimi yapılan baldo pirinç, en sık tüketilen tahıllardan da biridir.
- Sulak ve ılıman bölgelerde yetişme koşulu arayan baldo pirinç özellikle de Marmara ve Ege’de yetişir. Karadeniz’in birçok şehrinde de baldo pirinç üretimi yapılmaktadır.
- Baldo pirincin uygun ortamda saklanması daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu nedenle 18 derece sıcaklıkta kapalı ve serin yerde saklamanız önerilir.
- Sıcaktan koruduğunuz baldo pirinçler, uzun süre boyunca taze kalabilir.
- Nişasta oranı yüksek olan bir tahıl olduğu için diyet beslenmesinde çok tavsiye edilmez.
- Kilo alımı endişesi içinde olanların baldo pirinç tüketmemesi daha sağlıklı bir karar olabilir.

Baldo Pirinç Kalori ve Besin Değerleri
Yüksek oranda vitamin içeren baldo pirinç besin değeri ile dikkat çeker. A, B1, B2, B3, C vitaminlerini de barındırır. Baldo pirinç ölçülü tüketildiğinde sağlık için faydalı bir tahıl olmaktadır. Ölçüyü kaçırdığınızda sağlığınız için tehlikeli olmaktadır. Baldo pirinç kalori bilgisine göz attığımızda şu rakamları görebilirsiniz:
- 100 gram baldo pirinç 350 kalori içermektedir.
Besin değeri tablosu ise:
- 1.34 gram Yağ
- 77.34 gram Karbonhidrat
- 6.34 gram Protein

Markalara Göre Baldo Pirinç 2019 Fiyatları Ne Kadar?
Baldo pirinç fiyatları 2018 yılına göre bir miktar daha zamlı şekilde dikkat çekiyor. Her sene değişen iklim ve hasat şartlarından dolayı etiket fiyatlarında farklılık yaşanabilir. 2019 yılına göre baldo pirinçler firmalar tarafından listedeki fiyatlarla satılmaktadır.
- 1 kg Duru Baldo Pirinç: 14.99 TL
- 2.5 kg Migros Baldo Pirinç: 18.75 TL
- Tarım Kredi Koop. Baldo Pirinç 2.5 kg: 28.79 TL
- 1 kg Yayla Baldo Pirinç: 14.15 TL
- 1 kg Öze Baldo Pirinç: 11.50 TL
- 1 kg Orvital Baldo Pirinç: 16.95 TL
- 1 kg Happy Sweet Baldo Pirinç: 9.90 TL
- 1 kg Noba Baldo Pirinç: 14.45 TL
- 1 kg Nevpa Baldo Pirinç: 15.95 TL

Baldo Pirinç Hangi Yemeklerde Kullanılır?
İri taneli ve çok su isteyen baldo pirinç ile lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Baldo pirinç ile hangi yemeklere sihirli dokunuşlar yapabilirim diyorsanız işte size en çok tercih edilen yemek fikirleri:
- Sütlaç ile nefis bir tatlı keyfi yaşayabilirsiniz. Sütlü tatlı olmasından dolayı pek çok kişi tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
- Biber dolması hazırlayarak doyurucu bir akşam yemeğine şahit olabilirsiniz. Baldo pirinç kullanarak dolmaların lezzetini ikiye katlayacaksınız!
- Yaprak sarması hazırlıklarına başladıysanız, özel bir davet var gibi hissediyoruz. Sarmalar özenli şekilde hazırlanıyorsa, baldo pirinç ile tadına doyum olmaz.
- Perde pilavı baldo pirinç ile tam kıvamında pişecek. Dışındaki hamur perdesi ile iç malzemelerinin oluşturduğu lezzete hayır diyemeyeceksiniz.
- Şehriyeli pirinç pilavı tüm ana yemeklerin yardımcısıdır adeta. Karnıyarık, köfte, ızgara ve etli yemekler ile baldo pirinç uyumunu yakalayabilirsiniz.
- Garnitürlü pirinç pilavı hafif ve tek çeşitli bir yemek hazırlamak için garnitürlü pirinç pilavı iyi bir fikir olabilir.
- Yoğurtlu çorba, Anadolu mutfağının sevilen çorbasına lezzet vermek için baldo pirinç tercih edebilirsiniz.
- Pirinç salatası hazırlarken baldo pirinç kullanırsanız, besin değeri yüksek bir salataya şahit olabilirsiniz. İri taneli olması salatanın daha dolgun görünmesini sağlayacaktır.
- Pirinçli sebze yemekleri pişireceğiniz günlerde kabak ya da patatesin içine bir fincan baldo pirinç ekleyerek doyurucu olma özelliğini artırabilirsiniz. Kaloriye dikkat!
Tarif için: Pirinç Pilavı

Baldo Pirinç Su Ölçüsü: Ne Kadar Su Konur?
İyi bir pilav için kullanacağınız pirinç kalitesi çok önemli olmaktadır. Bu noktada baldo pirinç pilavlık mı diye düşünebilirsiniz. Leziz pilavların sırlarından biri de baldo pirinçtir. Pilav yaparken eklenen su miktarına dikkat ederseniz tam kıvamında ve tane tane pirinç pilavı yiyebilirsiniz. Peki kullanacağınız su miktarı ne kadar olmalıdır?
- Eğer pirinçler önceden ıslatılmış ise 1 bardak baldo pirinç için 1 bardak su eklenmelidir.
- Baldo pirinçler hemen yıkanıp kavurma işlemine geçecekse; su oranı 1 bardak pirinç için 1.5 bardak su olabilir.
- Pilava şehriye ya da nohut gibi ek malzemeler ekleniyorsa bu oran 2 bardak su olacak şekilde değiştirilmelidir.
- Su oranını iyi şekilde ayarladıktan sonra pilavın lezzetli olacağına inanabilirsiniz.
- Unutmadan! Eğer pilavı kavurmadan önce baldo pirinçleri güzel yıkarsanız; üzerindeki nişastadan kurtulup tane tane bir pilav tadabilirsiniz.
- Baldo pirinç ile hazırlanan pilavın tam olarak demini alması için; ocağın altını kapattıktan sonra 15 dakika kadar dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

Baldo Pirinç mi Osmancık Pirinç Mi Tercih Edilmeli?
Tadı damakta iz bırakan pirinç pilavı için hangi tür pirinç kullanmalıyım diyenler muhakkak vardır. Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir:
- Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır.
- Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
- Piyasada tüketiciyi aldatan hileler de yer almaktadır.
- Baldo etiketi altında Osmancık pirinci satan markaların da yer aldığı haberlere konu olmuştur.
- Eğer doğal ve organik baldo pirinç almak istiyorsanız; doğrudan üreticiden almanız da bir seçenek olabilir.
- Her iki pirinç de karbonhidrat ve nişasta bakımından zengin olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.

Baldo Pirinç Nasıl, Nerede Üretiliyor?
- Baldo pirinç ülkemizde Samsun, Sinop, Kastamonu ve Manisa’da verimli şekilde üretilmektedir.
- Yaz bitimi ve sonbahar başında toplanan baldo pirinç, çeşitli paketleme işlemlerinden geçerek tüketiciye sunulur.
- Ülkemizin baldo pirinç üretim koşullarına sahip olmasına rağmen, son yıllarda İtalya ve Uruguay’dan baldo pirinç ithal ettiği de bilinen bir gerçektir.
- Üretim aşamasında ılıman iklim olmazsa olmazdır.
- Besin maddeleri bakımından verimli topraklarda iyi kalitede yetişir.
- Ekilen pirinçler ortalama 130 gün sonrasında olgunlaşmaya başlar.
- Türkiye’nin %10’luk pirinç ihtiyacını ise Gönen Ovası karşılamaktadır. Burada yetişen baldo pirinçler, TSE standartlarına uygun şekilde toplanır.
- Ülkenin farklı şehirlerinde üretilen baldo pirinç, tahıl firmaları tarafından marketlere gönderiliyor ve tüketiciye sunuluyor.
Pirince, Pilava ve Tahıllara Dair Her Şey
Basmati Pirinç Nedir? Faydaları, Kalori ve Besin Değeri, Nasıl Kullanılır?
Arborio Pirinci Özellikleri Nelerdir? Nasıl Pişirilir?
Kepekli Pirinç Kalori, Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?
Pirinç Pilavı Püf Noktaları, Lezzeti Uçuracak Tam Kıvamında 10 İpucu
--
4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.