Kepekli (Esmer) Pirinç Kalori, Besin Değeri ve Faydaları

Kepekli (Esmer) Pirinç Kalori, Besin Değeri ve Faydaları Tarifi

Doğal Esmer Pirinç: Yüksek Protein, Antioksidan!

Özellikle Asya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan kepekli pirinç, pilav sevenler için sağlıklı bir alternatiftir. Son yıllarda doğal beslenme trendlerindeki artış ile birlikte kepekli pirinç tüketiminde de artış gözlenmektedir.

Bilinen beyaz renkli pirinçten oldukça farklı bir renge sahip olan kepekli pirincin görünümüne aldanmayın. Sağlık açısından oldukça faydalı olan besin maddesi kahverengiye çalan koyu rengi ile pek iştah açıcı görünmeyebilir. Kepekli pirinç tadı nasıl derseniz beyaz pirinçten elbette farklıdır. Beyaz ekmek ve kepekli ekmek arasındaki tat farkına benzer bir farklılık vardır.

Beyaz pirincin nişasta oranının daha yüksek olması ağızda dağılmasını kolaylaştırır ve lezzetini artırır. Kepekli pirinç ise daha yavan bir lezzete sahiptir ve bu nedenle de pek fazla tercih edilmez. Öte yandan kimyasal işlemlerden geçirilmemesi kepekli pirincin doğallığını korumasına yardımcı olur. Zira kepeğinden ayrılarak tüketilen beyaz pirinç; ağırlığının %30’unu, madensel tuzlarının %60’ını, vitaminlerinin tamamını ve aynı zamanda içeriğinde yer alan lipidlerin %80’ini kaybeder. Böyle olunca kepekli pirinç çok daha yararlı bir seçenektir.

Kepekli pirincin kullanım alanları beyaz pirinç ile hemen hemen aynıdır. Dünya nüfusunun en az yarısı tarafından bilinen ve severek tüketilen pirinç, 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir ve en çok Çin’de tüketilir. Türkiye’de kepekli pirinç üretimini genel olarak yerli markalar yapmaktadır.

esmer pirinç kalori

Kepekli Pirinç Nedir?

Yeni beslenme trendlerinin gözdesi olan kepekli pirinç nedir? Pilav, çorba, sütlü tatlılar ve dolma gibi yemeklerde kullanılan pirinç buğdaygiller familyasından gelir. Pirinç bitkisinin kökeni Hindistan ve Endonezya’dır. Bol su alan tarlalarda yetişen pirinç taneleri kavuzla yani kabukla kaplıdır. El emeği ile toplanan pirinç taneleri santrifüj yöntemi ile kabuğundan ayrılır ve parlatma işlemine tabi tutulur.

Kepekli pirinç işte beyaz pirincin kabuğuna ayrılmadan önceki saf ve doğal halidir. Kepekli pirincin beyaz pirince çevrilme nedeni raf ömrünü artırmak ve daha lezzetli olmasını sağlamaktır. Pirincin çeltik kısmının soyularak kepek kısmının korunması ile elde edilen kepekli pirinç beyaz pirince göre daha sağlıklıdır. Kepekli pirinç ile ilgili en sık sorulardan biri olan esmer pirinç ile kepekli pirinç aynı mı sorusunun cevabına gelince: Kepekli pirince esmer pirinç ya da kahverengi pirinç de denilmektedir. Kepekli pirinç esmer pirinç mi diye merak edenleri de böylece aydınlatmış olalım.

Raf ömrü fazla olmadığı için özelliklerine uygun olarak saklanması gerekmektedir. Genel olarak ambalajından çıkarmadan ışık almayan ve nem içermeyen ortamlarda saklanabilir. Eğer ambalajından çıkartıldıysa koyu renkli bir cam kavanozda ve serin bir yerde 5 – 6 ay kadar muhafaza edilebilir.

Kepekli Pirinç Kalorisi, Glisemik İndeks ve Besin Değeri

Kepekli pirinç besin değeri yüksek bir gıdadır. Yüksek posa içeren kepekli pirinç B grubu vitaminler, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Ayrıca 2 fincan kepekli pirinç günlük olarak önerilen manganez miktarını karşılar. 1 su bardağı yani yaklaşık olarak 120 gram kepekli pirinç 135 kaloridir.

Kepekli esmer pirinç glisemik indeksi 50-65 arasında değişmektedir.

Esmer pirinç kalori açısından ve içerik olarak incelendiğinde sonuçlar şöyledir:

  • 28 gram karbonhidrat
  • 3 gram protein
  • 1 gram lif
  • 64 miligram potasyum
  • 3.5 miligram kalsiyum
  • 1.5 miligram demir içerir.
  • Bunlara ek olarak E vitamini, B6, B1 ve B2 vitaminleri içeren kepekli pirinçte 12 aminoasit çeşidi vardır.
  • Kepekli pirinç beyaz pirince oranla daha düşük nişasta oranına sahiptir.
esmer pirinç

Kepekli Pirinç Faydaları Nelerdir ?

  • Kendi kendinize neden esmer pirinç diye soruyorsanız öncelikle kepekli pirinç protein değeri yüksek bir besindir.
  • Esmer pirinç faydaları bebekler için de önemlidir. Alerjen madde içeriği yok denecek kadar azdır. Hatta bu nedenle ek gıdaya geçen bebeklerde önerilir.
  • İçeriğinde yer alan manganez açlık hissinin kontrol altına alınmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Kepekli pirinç diyette tüketildiğinde ideal kiloya ulaşmayı destekleyebilir.
  • Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
  • Kalp sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.
  • Esmer pirinç antioksidan içerir, özellikle dış kabuk antioksidan bakımından yoğundur. Antioksidanlar vücudun yenilenmesini destekler.
  • İçeriğinde yer alan yüksek posa, vücutta yer alan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar.
  • Kompleks karbonhidrat içerir ve enerji vericidir.
  • Düzenli tüketildiğinde damar tıkanıklığını önler.
  • Kabuklu yapısından dolayı geç sindirilir. Glisemik indeksi düşüktür ve insülin salınımının düzenlenmesinde etkin rol oynar. Kan şekerini düzenler.
  • Kepekli pirinç glisemik indeks açısından düşük değere sahip olduğundan kan şekerini yavaş yavaş yükseltir, ani şeker yükselmesinin önüne geçer.
  • Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler.
  • Demir içeriği yüksektir kan hücrelerinin üretimini artırır.
  • Cildin ve tırnakların parlaklığını sağlar ve kemik yapısının gelişiminde önemli rolü vardır.
kepekli pirinç kalori

Pirinç Kepeğinin Kullanım Alanları

Kepekli pirincin dış kabuğundan elde edilen pirinç kepeği ile pirinç kepeği yağı ve pirinç kepeği sabunu yapılır. Kek, kurabiye gibi hamur işlerinde, salatalarda ve yemeklerde kepekli pirinç yağı kullanılabilir. Yüksek antioksidan bileşenlere sahip olan pirinç kepeği yağı cilt lekeleri tedavisi için de tercih edilir. Saç ve cildi için kepekli pirinç yağı kullananlar faydalı olduğunu dile getirmektedir.

Pirinç kepeği sabunu pirinç kepeği kullanılarak yapılan bir diğer üründür. Doğal gliserin ile karıştırılarak yapılan pirinç kepeği sabunu yüksek vitamin ve mineral içeriği ile cildi ve saçları besler.

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları ve Cilt Lekeleri İçin Kullanımı

kepekli pirinç faydaları

Kepekli Pirinç Fiyatı Ne Kadar? Nerede Satılır?

Raf ömrü az olan kepekli pirinç, beyaz pirince kıyasla daha pahalı bir üründür. Üreticiler bu durumdan dolayı beyaz pirinç üretimine ağırlık vermektedir. Kepekli pirincin yarım kiloluk ambalaj fiyatları markasına göre değişiklik gösterir. Kepekli pirinç 1 kg fiyatı ortalama 45 TL civarındadır.

Kepekli pirinç nereden alınır sorusuna gelirsek: Hemen hemen tüm büyük marketlerde, doğal ve organik reyonlar bölümünde satışa sunulan kepekli pirinç, aynı zamanda aktarlar ve bitkisel ürün satan dükkanlarda da bulunur. İnternet üzerinden satışı yapılan ürüne ulaşmak oldukça kolaydır. Yani esmer pirinç nerede satılır sorusunun cevapları beyaz pirinç ile neredeyse aynıdır, esmer pirince ulaşmak beyaz pirinç kadar kolaydır.

Kepekli pirinçten üretilen pirinç kepeği yağı fiyatı ise kullanıldığı alana göre değişir. Cilt ve saç için kullanılan ürünlerin 20 ml fiyatı 25 lira ila 60 lira arasında seyreder.

Peki, hem cilt bakımı hem de yemeklerde kullanılan pirinç kepeği yağı nerede satılır? İki ayrı satış yeri bulunur. Yemekler için kullanılan pirinç kepeği yağı şarküterilerde ve büyük alışveriş merkezlerinde 1 litrelik cam şişelerde satılır. Cilt ve saç bakımı için kullanılan pirinç kepeği yağı ise 15 – 20 mililitrelik şişelerde aktar ve şifalı ürün satan marketlerde satışa sunulur.

kepekli pirinç besin değeri

Kepekli Pirinç Nasıl Yapılır? Pilav Tarifleri

Kepekli pirinç ile normal pirinç arasındaki fark nedir ve pirinçler arasındaki farklar yemeklere nasıl yansır diye merak ediyor olabilirsiniz. Kabuklu bir besin maddesi olan kepekli pirinç, normal pirince oranla daha geç pişer. Haşlanırken daha fazla su katılması gerekir. Normal pirinç pilavında 1 bardak pirince 1 bardak su önerilirken bu oran kepekli pirinç ile yapılan yemeklerde 1 bardağa 2 bardak oranına yükselir.

Diğer pirinç çeşitleri gibi kepekli pirinç ile sade pilav, sebzeli pilav, dolma, çorba, sütlü tatlı ve çorbalar yapabilir. Piştiği zaman şeklini koruyabilme özelliğine sahip olan kepekli pirinç özellikle sebze yemeklerine, tavuklu sulu yemeklere ve et yemeklerine mükemmel bir uyum sağlar. Mantar ve pırasa gibi sebzeler ile birlikte kavrularak sote yapılabilir. Sadece haşlayıp brokoli, mısır ve yoğurt ile salatası yapılabilir. Sütlaç gibi beyaz pirinç ile yapılan sütlü tatlılara eklenebilir. Kepekli pirinç ile sütlaç yapımında pişme süresinin biraz daha uzun olduğu göz önüne alınmalıdır.

Doğal Kepekli Pirinçten 2 Farklı Pilav Tarifi

Kepekli pirinç nasıl pişirilir diyenler için işte harika bir tarif! Kepekli pirinç, yağ ve tavuk bulyon kullanarak pilav yapabilir, böylece sağlıklı ve doyurucu bir lezzet yakalayabilirsiniz. Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli Pirinç Pilavı

Antioksidan etkisiyle bilinen domates suyu kullanarak yapılan domatesli kepekli pirinç pilavı, kendine has kokusu ve lezzeti ile sağlıklı bir alternatif pilav çeşidi olabilir. Diyette kepekli pirinç yenir mi diyenler için de bu pilav alternatif bir tarif olabilir. Esmer pirinç pilavı ile hem beyaz pirinçten farklı bir tat deneyimleyebilir hem de sağlıklı beslenmenin tadını çıkarabilirsiniz. Domatesli Kepekli Pirinç Pilavı

Domatesli Kepekli Pirinç Pilavı

Leziz Pilavların Sırrı: Baldo Pirinç

Yabani Pirinç Nedir? 6 Faydası, Nasıl Tüketilir?

Arborio Pirinci Özellikleri Nelerdir? Nasıl Pişirilir?

Kırık Pirinç Nedir? Nerede Kullanılır, Pilav Olur Mu?

Basmati Pirinç Nedir? Faydaları, Kalori ve Besin Değeri

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası Tarifi

Besin Değeri Yüksek Karnabahar Salatası

2-4 kişilik, 30dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Esmer Pilav Tarifi

Esmer Pilav

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Fırında Kepekli Ve Yumurtalı Ekmek Tarifi

Fırında Kepekli Ve Yumurtalı Ekmek

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Esmer Kek Tarifi

Esmer Kek

4-6 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Esmer Bomba Tarifi

Esmer Bomba

6-8 kişilik, 40dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Çaylı ve Nescafeli Esmer Kurabiye Tarifi

Çaylı ve Nescafeli Esmer Kurabiye

10-12 kişilik, 5dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Kepekli Ekmek Tarifi

Kepekli Ekmek

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Esmer Kısır Tarifi

Esmer Kısır

6-8 kişilik, 20dk Hazırlık, 5dk Pişirme
Esmerim Kurabiye Tarifi

Esmerim Kurabiye

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Tarifler Geri
Videolar Geri