Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri 6. aydan itibaren 1 yaşa kadar kendini gösterecektir. Süt dişlerini çıkarmaya başlayan bebeklerde birçok belirti görülebilir. Belirtiler her bebek için farklılık gösterebilir. Bebeklerin ilk dişleri 6. aydan 30. aya kadar çıkmaya devam eder. Öncelikle alt kesici dişlerle başlayan bu dönem azı dişlere geldiğinde daha stresli bir süreç haline girer. Azı dişlerin diş etini delmesi biraz daha zor olacağı için bebeğinizde ağlama krizlerine şahit olabilirsiniz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
- Ateşlenme
- Tükürük akıntısında artış
- Öksürme
- Uyku problemleri
- İştah ve kilo kaybı
- Isırma dürtüsü
- Diş eti kanaması
- Huysuzluk
- Diş eti kanaması
- Kabızlık veya ishal
Diş çıkarma döneminde anne ve babalara verilecek en iyi tavsiye sakin kalmak olacaktır. Bebeklerin bu dönemi yaşadığı ve ailelerin bu süreci atlattığı bilinmektedir. Bebeğinizin daha sakin şekilde ve ağrı hissetmeden diş çıkarması için bazı tedbirleri almalısınız. Bebeklerin gelişim dönemine göre diş çıkarma belirtileri nelerdir merak ediyorsanız işte aradığınız yanıtlar!
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
1) Ateşlenme
Yüksek ateş 6 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri olabildiği gibi 38 dereceyi gören aileler için enfeksiyon belirtisi de olabilir. Bu nedenle bebeğin ateşini sürekli kontrol etmenizde fayda olacaktır. Diş çıkaran bebeklerde yaşanan ateşlenme normal kabul edilir. Fakat uzun süre ateş yüksekliği hastalık habercisi olabilir. Öncelikle bebeğin ateşini düşürmeye çalışabilirsiniz. İlk denemelerde ateş normale dönmüyorsa doktora görünmeniz en sağlıklı adım olacaktır. Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin ateşini düzenli takipte olmalısınız.
2) Tükürük Akıntısında Artış
Eğer gelişimi çok iyi ise 4 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri de yaşanabilir. Bu belirtilerden biri de salya akıtma olacaktır. Diş çıkarma döneminin ilk işaretlerinden biri olan salya için yapabileceğiniz en faydalı şey salyayı temizlemek olacaktır. Çünkü her bebek diş çıkarırken salya akıtabilir. Bunun için önlük veya diş simitleri kullanabilirsiniz.
3) Öksürme
Öksürükler 5 aylık bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasında yer alabilir. Öksürüğe neden olan boğazda biriken salyalardır. Eğer derinden ve sürekli şekilde öksürme varsa bebeğin doktora görünmesi daha iyi olacaktır. Öksürük genellikle enfeksiyonun bir belirtisi de olabilir. Bu dönemlerde bebeği her zaman temiz ve ferah odalarda uyutmalısınız. Öksürüğü tetikleyen faktörlerden uzak kalmak iyi olacaktır. Geçmeyen uzun süren öksürükler için lütfen doktorunuza başvurunuz.
4) Uyku Problemleri
Bebeğin uykusuz kalmasına neden olan birçok etken olacaktır. Diş etinde oluşan kaşınma ve ağrı, öksürük ve stres bebeğinize uykusuz geceler yaşattığı gibi sizi de etkilemektedir. Bu belirtiyi hissettiğiniz anda doktora görünüp gerekli kontrolleri yaptırmanızı tavsiye edeceğiz. Uzun süre uykusuz kalan bebeklerin uyku düzeni de bozulacaktır.
5) İştah Kaybı
Diş etinde oluşan kaşıntı ve ağrıdan dolayı bebeğin iştahı kapanabilir. Daha önce düzenli yemek yiyen bebeğiniz bu aralar yemekten kaçıyorsa bilin ki yakın zamanda diş çıkacaktır. Özellikle de katı gıdaya geçiş döneminde iştahsızlık yaşanıyorsa sıvı ağırlıklı beslenmesi tavsiye edilebilir. Bu süreçte birçok bebek kilo kaybı yaşamaktadır. Kilo kaybına karşı önlem almak için bebeğinize püre veya sıvı yiyecekler verebilirsiniz; elbette doktor onayı ile.
6) Isırma Dürtüsü
Bebekler ilk dönemlerinde ağız yoluyla nesneleri tanıyacağı için eline geçen her şeyi ısırmak isterler. Diş çıkarma döneminde de bu hisleri devam eder. Kaşınan diş eti için oyuncakları ısırıp rahatlatmak onlar için bir çözüm olacaktır. Fakat siz bu süreçte diş kaşıyıcı oyuncakları kullanabilirsiniz. Enfeksiyon almaması için bu oyuncakların sürekli temizlenmesine de özen göstermelisiniz.
7) Diş Eti Kanaması
Diş çıkarmaya çok az bir süre kaldıysa, dişler eti yarıp çıkmak için kanamaya neden olacaktır. Bu süreç biraz ağrılı olabilir. Diş eti kanamasına karşı hafif soğuk bir bez yardımı ile diş etine masaj yapabilirsiniz. Hafif soğuk olan bez ağrıyı ve kaşıntıyı dindirecek kanamayı durduracaktır. Eğer kanama çoksa ve kendi imkanlarınız ile durduramıyorsanız doktora gitmek için vakit kaybetmemelisiniz.
8) Huysuzluk
Gergin ruh hali bebeklerde diş çıkarma belirtileri arasındadır. Bebeklerin genel ruh hali huzursuz ve stresli olabilir. İstediğini elde edene kadar huzursuz olan bebekler, mutlu oldukları nesneleri elde edince bu huzursuzluk ortadan kalkar. Diş çıkarma döneminde ise bebeğin mutlu olması için dikkatini dağıtacak oyuncaklar verilebilir. Gün içinde açık havada oyun oynanabilir. Bu belirti bebeklerde görülen ve oldukça normal kabul edilen bir diş çıkarma işaretidir.
9) Diş Etinde Şişme
Dişlerin çıkmaya yakın dönemde yaşanan şişlik çok kısa bir süre sonra diş çıkacağına bir işarettir. Diş, diş etine çok yakındır ve alttan bir baskı halindedir. Şişliğe ağrı ve ateş de eşlik edeceği için doktor kontrolü ile ateş düşürücü şuruplar kullanılabilir. Şüpheli bir şişlik varsa hemen doktora gitmeniz daha doğru olacaktır.
10) Kabızlık veya İshal
Bazı uzmanlar salyalardan dolayı bebeklerin diş çıkarma döneminde ishal olduğunu ifade etmektedir. Bazı uzmanlar ise katı gıdaların kısıtlanmasından dolayı ishal olduklarını belirtirler. Gün içinde çok sık aralıklarla ishal durumu yaşanıyorsa muz püresi hazırlayabilirsiniz. Geçmeyen ishal için doktora görünmelisiniz.
Diş Çıkaran Bebek İçin Ne Yapılabilir?
Bebeğiniz büyüdükçe yaşanan değişimlerden biri de diş çıkarmadır; olağan bir durumdur. Dişlerin çıkmaya başladığı ilk haftadan itibaren damak görüntüsü değişecektir. Dişin patladığı noktanın hafiften kırmızı ve şiş olması sizi endişeye düşürmesin. Bu bölgeden diş birkaç gün içinde kendini gösterecektir. Yaşanan ağlama krizleri, ağrılar ve ateşler için gerekli önlemleri alıp bebeğinizin sakinleşmesine odaklanmalısınız. Peki, diş çıkarma belirtileri gösteren bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir?
- Dişlerin kaşınmasını rahatlatmak için diş kaşıyıcısını buzdolabında beklettikten sonra verebilirsiniz.
- Meyve yeme döneminde olan bebeklere soğuk meyve vererek dişin rahatlamasına yardım edebilirsiniz.
- Soğuk gazlı bezle damaklara masaj yapabilirsiniz. Soğuk bez damağın rahatlamasını sağlayabilir.
- Isırmak isteyen ve gergin bebeğinize yine soğuk tatlı kaşığını verin. Bu kaşıkla hem çiğneme dürtüsü giderilecek hem de damakta oluşan kaşıntı dinecektir.
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.
Bebek Gelişimi, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri
Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey
Bebek Bakım Çantası İçinde Mutlaka Bulundurmanız Gereken 10 Şey
Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Bitkisel Çözümler
Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler, Emziren Anneler Bu 7 Besine Dikkat!
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.