Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Tarifi

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde gaz sancısı, bebeğin dış dünya ile uyum sürecinin bir parçasıdır ve normal kabul edilir. Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı bir hastalık değildir. Emzirme sürecinde taze anneler bebeklerde gaz sancısı şikayetlerini azaltmak için bebeklerde gaz yapmayacak yiyecekler tüketmeye yönelebilir. Peki, bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer, evde ne gibi yöntemler uygulanabilir? İşte yanıtlar!

bebeklerde gaz sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ilk 6 ay, anne sütünden başka ek gıda verilmesi önerilmez. Eğer özellikle bebeğe fayda sağlaması için bir besin verilmek isteniyorsa bu, annenin beslenmesi üzerinden yapılır. Emzirme sürecinde karnabahar, brokoli, bakliyat gibi gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı; soğan veya sarımsak gibi keskin gıdalardan, asitli içeceklerden kaçınmalısınız. Anne sütü ile beslenen bebekler mama destekli beslenen bebeklere göre daha az gaz sancısı çekerler.

Annenin yediği ve içtiği her şeyin sütle birlikte bebeğe etki ettiği bilindiği için öncelikle annenin sağlıklı beslenmesi sağlanır. Fakat bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm bebeğin ihtiyaçlarının doğru anlaşılmasından geçer. Bebeklerdeki gaz sancısının önlenmesi ve giderilmesi için bazı bitkisel yöntemlerden de faydalanabilirsiniz.

Bitki çaylarını bebeğinize içirmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Rezene

Bebeklerin daha rahat bir sindirim yaşamasını sağlayan rezene, bebeklerin rahat uyumaları için faydalı bir baharattır. Her ne kadar kullanılması önerilmese de 40 günü geçen bebeklerde az miktarda demlenen rezene, huzursuzluk durumunda bir çay kaşığı olarak bebeğe verilebilir. Bebeğe vermeden önce doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Rezene Çayı Faydaları, Neye İyi Gelir? Zayıflatır Mı? Nasıl Demlenir?

rezene çayı

Anason

Rahatlamayı sağlayan anason, yetişkinlerin gaz sancısına çözüm olduğu kadar bebeklerde de etkilidir. Bebeklerde anason kullanımı, gerektiğinde on adet anason tohumu, bir bardak sıcak suda demlenmeye bırakılır. Demlenen anason çayı, günlük 2-3 çay kaşığını aşmayacak dozlarda bebeğe içirilebilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Anason Çayı Faydaları ve Bebeklerde Kullanımı

anason çayı

Kimyon

Kemik dokusunu güçlendiren etkileri ve içerdiği vitaminler nedeni ile bebeklere yönelik pek çok gaz ilacının içerisinde de yer alan kimyon, kolik ağrısı için bebeklerde kullanılabilir. Mide asit seviyesini düzenleyen ve hazmı kolaylaştıran kimyon, demir eksikliğine de iyi gelir. Genellikle 1 çay kaşığı kimyon, 1 bardak sıcak suda demlendikten sonra süzülerek bebeğe sabah ve akşam 1’er çay kaşığı olmak üzere içirilerek sancının giderilmesine müdahale edilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

İlginizi çekebilir: Kimyon Çayının Az Bilinen 7 Faydası

kimyon

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Sağlıklı ve tüm ihtiyaçları giderilmiş bir bebekte sürekli huzursuzluk ve ağlama, gaz sancısı olarak nitelendirilir. Sürekli emzirilerek hava yutan, uzun süre ağlamasına müsaade edilen, altı uzun süre ıslak kalan veya üşüten bebekte gaz sancısı olması muhtemeldir.

Sürekli yattığı için hareketsiz kalan bebeğin yuttuğu havayı atamaması nedeni ile içerisinde sıkışan hava; masaj yoluyla, kucakta gezdirilerek veya doğru besleme yöntemleri ile engellenebilir. Bebeğin gaz nedeni ile ağlamaları genellikle 6. haftasından sonra şiddetlenmeye başlar.

  • Geçici bir dönem olan gaz sancısı dönemi, bebeğin hareketlendiği ve daha rahat uyku dönemlerine geçtiği 3. aydan itibaren düzelir.
  • Masaj yoluyla gaz sancısını hafifletebilirsiniz. Bebeğe yapılan masaj için ellerinizin sıcak olması gerekir. Eller bebek cildine uygun bir yağ ile kaygan bir hâle getirildikten sonra bebeğin göbek çevresinde dairesel hareketler eşliğinde yapılır. Karın masajı yardımı ile uyarılan bağırsaklardaki sıkışmış hava, kolaylıkla dışarı atılabilir.
  • Emerken bebeğin hava yutmasını engellemek için emmeye başlayan bebekten gelen gulp sesi gelmesi önemlidir. Eğer bebeğe fazla süt geliyor ve bebek boğulacak gibi oluyor ise sütün fazlası pompa yardımı ile çekilir ve emzirmeye dik pozisyonda devam edilir.
  • Annenin günlük aldığı gıdaların bir diyetisyen ya da doktor kontrolüne alınmasıyla da gaz sancısı düzelebilir. Bu sayede gaz yapan yiyecekler diyetten çıkarılarak anne ve bebek için daha doğru bir beslenme şekline geçilebilir.

Bebeklerde gaz sancısını geçirmek için şu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Bebeği kucağınıza alıp dik konuma getirin.
  • Bu esnada omzunuza küçük bir mendil serip kustuğunda kirlenmeyi önleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin sırtına hafif hafif vurun (pış pış) ve yaylanır gibi hareket edin.
  • Eğer hala gaz çıkmadıysa yatırıp karın çevresine bebek yağı ile masaj yapın.
  • Masajı sırt bölgesine de uygulayabilirsiniz.
bebeklerde gaz sancısı

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Her bebeğin kendine özgü bir sancı giderme yöntemi bulunabilir. Profesyonel bir tedavi yöntemi için doktora danışılması gerekirken evde uygulanacak yöntemler, yıllardır süregelen deneyimlerden oluşan basit çareleri içerir.

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı sorununu gidermek için aşağıdaki listede önerilenleri deneyebilirsiniz:

Bebeği, beslenme sırasında doğru pozisyonda tuttuğunuzdan emin olmanız gerekir. Bebeğin başının midesinden yüksekte konumlandığından emin olun. Bebek, yatay pozisyonda ve aynı düzlemde emzirilirse doğru bir beslenme sağlanamaz.

Biberon ile beslenmesi gereken yeni doğan bebeklerde şişenin ucu, bebeğin ağzına uygun olanlar arasından tercih edilir. Bebeğin ağzı ile uyumlu olan biberon şişesindeki sütün içirilmesi, yavaşça yapılır. Böylece bebek, çok fazla gulp sesine gerek kalmadan ve dolayısıyla hava yutmadan doyabilir.

Bebek, beslenme sonrasında dik konuma getirilerek hafifçe sırtına vurulması yöntemi ile de gazını ağızdan dışarı atabilir. Eğer bebek, gazı atamazsa yere konup tekrar alınarak hareket etmesi sağlanabilir. Hareketi sağlanan bebek, gazını daha rahat atar.

Bebeğin karnına dairesel olarak yapılan masaj hareketleri de bebeğin gazını rahat çıkartmasını sağlayabilir. Bu yöntemde özel yağlar veya bebek yağları kullanılabilir. Yağlar, bebeğin karnının hem ısınmasına hem de dairesel hareketlerin daha rahat yapılmasına olanak verdiği için gaz çıkartmada daha faydalıdır.

Yatar pozisyondaki bebeğin bacaklarına hafifçe uygulanan bisiklet hareketleri de bebeğin gaz çıkartma problemlerine karşı faydalı bir çözümdür. Bu basit hareket sayesinde bağırsaklarda sıkışan gaz daha kolay bir şekilde vücuttan uzaklaştırılır.

Dereotu, papatya, zencefil, kimyon ve anason gibi bitkilerin çayı da bir çay kaşığı olmak koşulu ile bebek sancılarında etkilidir. Özellikle kolik için verilen zinco adlı ilacın da içerisinde yer alan malzemeleri içeren bitkiler doktora danışılarak kullanılır.

Annenin beslenme şekli değiştirilerek de bebeğin gaz problemleri giderilebilir. Annenin öğün çeşitlerine eklenen besinler sayesinde süt ile bebeğe geçen besinlerin daha kolay sindirilmesi sağlanabilir.

Annenin öğünlerde aldığı lahana, karnabahar gibi gazlı sebzelerin veya nohut, barbunya gibi fazla lifli gıdaların bir süreliğine kesilmesi ile de gözlem yapılabilir. Bebekte rahatlama görülüyorsa gaz sancısı dönemi geçene kadar anne bu gıdalardan uzak beslenebilir.

Kolik dolayısıyla çok sancı çeken ve ağlayan bebeği arabada gezdirme yöntemi ile uyutmak da faydalıdır. Anne adayının hamileyken yaptığı gibi küçük yürüyüşler de bebeğin sakinleşerek uyumasını sağlayabilir.

Yenidoğan bebeklerde etkisi hayli yüksek olan ses de bebeği rahatlatmada kullanılabilir. Ses, anne karnındaki seslere benzeyebilir. Ya da fön makinesi, elektrik süpürgesi gibi sesli eşyaların çalıştırılması ile de olabilir. Kendini güvende hisseden bebeği susturup uyutmak daha kolaydır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

  • Yüzde kızarma,
  • Bacakları karın bölgesine doğru çekme,
  • Karında şişlik,
  • Huysuzluk ve ağlama nöbetleri,
  • Ikınma sesleri bebeklerde gaz sancısı belirtileri arasında yer alır.

Bebeklerde gaz sancısı olduğunda, emme ve uyku düzenleri değişir. Bu olumsuzlukları önlemek için annenin doğru bilinçlenmesi gerekir. Sağlıklı bir bebeğin her 3 saatte bir on dakika sürmek üzere her iki memeyi de emmesi beklenir. Emme bittikten sonra bebeğin 2-3 saat derin bir uyku hâli yaşaması beklenir. Fakat gazlı bebeklerde bu durum değişir ve bebek huzursuz olduğu için sürekli ıkınır ve sancı çektiği için de ağlayarak dışa vurur.

Pek çok anne ise çareyi bebeği her ağladığında emzirmekte bulur. Bebek, karnı doyduktan sonra tekrar beslendiğinde reflü problemi oluşabilir ve karnı fazla dolu olduğu için uykuya dalma hâli güçleşebilir. Bunun önüne geçmek için bebeğin uyku ve besin düzenini doğru ayarlamak gerekir.

Aksi hâlde huzursuz bebeğin huzursuz bir annesi olacağı için sorun çözülmeyecek; aksine günden güne anne için uykusuzluk, bebek için de ağlamalar artacaktır.

Bebeğin gaz sancısını hissettiğiniz zaman uygun bir tedavi yöntemi seçerek uygulamanız önemlidir. Geçici bir dönem olan kolik rahatsızlığını sürekli emzirerek geçirmeye çalışmak, hem bebek hem de anne açısından olumsuz birtakım sonuçlara yol açabilir.

Bebek, daha fazla süt tüketerek fazladan kilo, reflü, gaz, uykusuzluk ve huzursuzluk problemleri yaşarken, anne de sürekli üretimde bulunan göğüslerin iltihaplanması ve göğüs ucunun yaralanması gibi problemler yaşayabilir.

İlginizi çekebilir: Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey

bebeklerde gaz sancısı belirtileri

Bebeklerde Gaz Sancısı İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri

Çeşitli hastalıklar için bitkileri derinlemesine inceleyen Saraçoğlu tarifleri, bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir kimyon kullanılırsa işe yarar mı gibi sorulara yanıt olacak çözümler içerir. Saraçoğlu’na göre bebeklere kimyon kürü uygulanarak sancı giderilebilir.

Yarım çay kaşığı kimyonun bir bardak suya atılması ile elde edilen kürden bebeğe, günde bir defa 1 çay kaşığı olarak gazın en yoğun olduğu saatlerde beslenmeden hemen önce verilebilir. Kullanım öncesi doktor onayı alınız.

kimyon kürü

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar ve Biter?

Her bebeğin metabolik faaliyetleri farklı gelişir bu nedenle kesin bir bilgi veremeyiz. Genellikle 2-3. haftadan sonra bebeklerde gaz sancısı başlar. 4-6. haftada sık sık görülebilir. 3. ayda bu süreç tamamlanır.

bebeklerde gaz sancısı ne zaman biter

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Rezene Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılıyor? Zayıflatır Mı?

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

Bebeklerde Gelişim, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri

Bebek Bakım Çantası İçinde Mutlaka Bulundurmanız Gereken 10 Şey

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?

--

4.9 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli tutmaç çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve kiremitte porsiyonluk patlıcan kapama ve yanında humusa rakip yoğurtlu nohut mezesi var. Çok beğenilen iftar tatlıları ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri Tarifi
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Sahurda Ne Yemeli? Ramazanın gelmesi ile birlikte değişen öğün sayısı ve…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik Tarifi
İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik

Ramazana Özel İftar Yemeği Şarkıları İftar yemeğinde ortamda çalan müzikler insanın içine farklı bir huzur…

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı? Tarifi
Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Spreyi Kullanılır Mı? Burun spreyi, burun içine uygulanan tıbbi desteklerden biridir. Genellikle solunumu…

Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar,…

2023 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi
2023 Mart Ayının 30 Popüler Tarifi

Baharın sert güneşini içimizde hissettiğimiz bu ayda sıcacık evlerde pişen birbirinden lezzetli tarifler, mart ayının…

Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri Tarifi
Sahurda Ne Yenir? En Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Sahurda Ne Yemeli? Ramazanın gelmesi ile birlikte değişen öğün sayısı ve…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Sahura Kalkmadan Oruç Tutulur Mu?

Oruç Tutarken Sahura Kalkmanın Önemi Uzmanlar ramazan ayı boyunca beslenme ve sağlıklı şekilde oruç tutma…

İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik Tarifi
İftar Yemeğine Uygun En Güzel 12 Müzik

Ramazana Özel İftar Yemeği Şarkıları İftar yemeğinde ortamda çalan müzikler insanın içine farklı bir huzur…

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı? Tarifi
Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Spreyi Kullanılır Mı? Burun spreyi, burun içine uygulanan tıbbi desteklerden biridir. Genellikle solunumu…

Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Regl Olmak: Diyanet Bilgileri Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar,…

Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu? Tarifi
Regaip Kandilinde Oruç Tutulur Mu?

Regaip Kandilinde Oruç Tutmanın Fazileti Regaip kandili, dinimizdeki önemli yere sahip olan kandillerden ilkidir. Bu…

Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri Tarifi
Oruç Nedir, Nasıl Tutulur? Oruç Çeşitleri

Oruç: 30 Günlük İbadetten Daha Fazlası! Farsçada rûze, Arapçada savm ve sıyâm anlamına gelen oruç,…

Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran Tarifi
Bursa İftar Mekanları: En İyi 6 Restoran

Bursa'da Nerede İftar Yapılır? Oruç tutarken dopdolu lezzetlerle bezenmiş kocaman bir sofranın hayalini kurmamak elde…

İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler Tarifi
İstanbul İftar Mekanları: En İyi Tavsiyeler

İstanbul’da İftar Nerede Yapılır? Beklenen ramazan bereketiyle geldi. Mutfaklardaki tatlı telaşlar, adeta zamanla yarışıyor. Pilavların…

Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı Tarifi
Ankara İftar Mekanları: 14 Farklı Lezzet Durağı

Ankara'da Oruç Açabileceğiniz Restoranlar Ramazan ayında yemeklere duyulan ilgi ve önem ekstra artıyor. Güzel ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri