Bebeğe Gaz Yapan Besinler Hangileri?
Eğer evde minicik bir bebeğiniz varsa ve bebeğinizi emziriyorsanız beslenmenize 2 kişilik dikkat etmelisiniz. Süt yoluyla yedikleriniz bebeğe aktarıldığı için tükettiğiniz gıdalardan etkilenecektir. Ağrılı ve bol ağlamalı geceler yaşamamak için öğünlerinizde biraz daha seçici olabilirsiniz. Bu nedenle bebekte gaz yapan yiyecekler hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız. Emzirme döneminde mutlaka çevrenizden “ Onu yeme, şunu ye! ” gibi sesler gelebilir. Siz en iyisi kulaktan dolma bilgilere kanmayın ve sizler için hazırladığımız lohusalıkta gaz yapan yiyecekler listesine bir göz atın.
Bebeklerde Gaz Yapan Yiyecekler
- Lahana
- Brokoli ve Karnabahar
- Bol Baharatlı Yiyecekler
- Bezelye ve Nohut
- Kafeinli İçecekler
- İşlenmiş Gıdalar
- Kakaolu Besinler
- Süt Ürünleri
Bebeğinizi ve sizi düşünerek hazırladığımız emzirmede gaz yapan yiyecekler listesinde, gazı önleyen besinler yer alıyor. Daha hassas ve iyi beslenmeniz gereken bu dönemde gaz yapan yiyecekler listesi size büyük yardımcı olacaktır. Bebeğiniz ve ailenizle mutlu günler dileyerek emzirme döneminde gaz yapan yiyecekler hakkında bilgi vermeye başlayabiliriz.
En sağlıklı ve doğru sonuçlar için lütfen doktor desteği alınız.
Bebeklerde Gaz Yapan 8 Yiyecek
1) Lahana
- Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor.
- Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız. Gerekli vitaminler bir süre farklı sebzelerden almalısınız.
- Lahana çeşitlerinde sülfür bulunduğu için tüketme durumunda gaz kaçınılmaz son olabilir.
- Emziren annelerin lahana tüketmesi de bebeklerde gaza ve uykusuz gecelere neden olabilir.
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi
2) Brokoli ve Karnabahar
- Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir.
- Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz. Emziren anneler öğünlerine bu sebzeleri eklerse, süt aktarımı ile bebeklerde de gaz oluşabilir.
- Bebeğin gazını alayım derken sabahı zor edebilirsiniz. Aman dikkat!
3) Bol Baharatlı Yiyecekler
- Acılı baharatların mide yanması ve gaz oluşturması bilinen bir özelliktir.
- Mide asitlerinin dengesini değiştiren pul biberi, toz kırmızı biber, isot gibi acı baharatlar mideyi şişirmektedir.
- Çok acılı yemekleri seven biriyseniz emzirme döneminde bu baharatlara bir süre ara vermelisiniz. Aynı sınırlama acılı soslar için de geçerli olacaktır.
- Tüm gecenizi gaz alma ve şişkinlik giderme ile geçirmemek için biraz daha hassas olmanızda fayda olacaktır.
4) Bezelye ve Nohut
- Doğum sonrasında baklagil tüketmek istediğinizde ufak tüyolarla daha rahat hissedebilirsiniz. Gaz yapan baklagilleri yani nohut, bezelye ve fasulyeyi önce suda bekletmelisiniz.
- Suda bekleyen bu baklagilleri ön haşlamadan geçirip daha sonra yemeklerde kullanmalısınız.
- Ayrıca emzirme döneminde gaz yapmaması için bu baklagillerin yanında maydanoz, marul, limon gibi sebzeleri tüketmeniz tavsiye edilmektedir.
Bebek Gelişimi, Doğum Sonrası 12 Aylık Bebek Gelişim Evreleri
5) Kafeinli İçecekler
- Emzirme döneminde dikkat edilmesi gereken bir besin de kafeinli gıdalar olacaktır.
- Emziren annenin kafeinli içecekleri sıkça tüketmesi, bebeğin reflüye olan hassasiyetini tetiklemektedir. Bu nedenle uzmanlar, emziren annelerin kahve, kola ve çay gibi içeceklerden uzak durmasını taze meyve suyu tüketmesini tavsiye eder.
- Ayrıca içeceklerin en sağlıklı bu dönemde su olmaktadır. Süt miktarının azalmaması için her emzirme sonrasında mutlaka 1 bardak, gün içinde ise bolca su tüketilmelidir.
6) İşlenmiş Gıdalar
- İşlenmiş gıdaların sağlıksız olduğu bir gerçektir. Özellikle de doğum sonrasında tüketilmesi daha da sağlıksız olmaktadır.
- Tüm işlenmiş ve paketli gıdalardan annelerin uzak durması önerilmektedir. Koruyucu ve tatlandırıcı içeren besinler, anne sütünde gazı meydana getirir ve bebeğin gece boyunca gaz sancısı ile uğraşmasına neden olur.
- Sucuk, salam, hazır yiyecekler, atıştırmalık gıdalar emzirme döneminde yasaklı listede yer alıyor. Eğer bu yiyeceklerden uzak kalırsanız bebeğinizde gaz oluşumu önlenir ve daha rahat uyuyabilir.
Emziren Anneler Ne Yemeli? Anne ve Bebek İçin Gerekli 14 Besin
7) Kakaolu Besinler
- Bebeğiniz dünyaya geldiğinde evinizde tatlı bir telaş oluşmaktadır. Misafirler, komşuların gönderdiği ikramlık tabaklar derken bir öğünde çeşit çeşit yiyecekler olabilir.
- Bu telaş içinde kakaolu besinleri gördüğünüzde uzak kalmalısınız. Tatlı krizlerini çikolata ile çözmek ise oldukça tehlikeli olacaktır.
- Çünkü kakaolu gıdaların emziren annelerde gaz yaptığı bilinmektedir. Anne sütü ile bebeğe geçen kafein, gaz stresini oluşturur.
- Bu dönemde tatlı yemek istediğinizde meyve tüketmeyi tercih etmelisiniz. Süt miktarını artırır diye düşündüğünüz çikolatalar, bu dönemde sağlıksız tercih olabilir.
8) Süt Ürünleri
- Bazen anneler süt ürünleri tükettiğinde bebeğinin de gaz sancısı yaşadığını gözlemler. Bu duruma neden olan faktörlerden biri de sütteki proteinin bebekler için ağır olmasıdır.
- Eğer emziren anne süt, peynir, yoğurt tüketiyorsa ve bebeğe gaz yaptığını fark ediyorsa annelerin süt ürünlerini ölçülü tüketmesi önerilir.
- Süt ürünlerini tercih ederken laktozsuz seçenekler anneye de bebeğe de iyi gelecektir. Sindirimi daha kolay olan laktozsuz süt ürünleri, bebeğin gaz sancısından uzak kalmasına ve daha mutlu uyumasına yardım edecektir.
- Anne de bu ürünleri tüketirken kendini daha iyi hisseder. Bebeklere gaz yapan yiyecekler listesine peynir çeşitleri, yoğurt çeşitleri eklenebilir böylece. Bu durum genellikle inek sütüyle hazırlanan besinlerde gözlemlenir.
- Bitkisel sütlerin protein oranı daha düşük olduğu için anne rahatlıkla badem, fındık, Hindistan cevizi sütü içebilir.
Bebekler için kategorisini ziyaret ederek sağlıklı tariflere ulaşabilirsiniz.
Kolik Bebek Sendromu: 7 Soruda Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler
Bebek Bakım Çantası İçinde Mutlaka Bulundurmanız Gereken 10 Şey
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?
Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Bitkisel Çözümler
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.