Emziren Anneler İçin Süt Arttıran Tavsiyeler
Sağlıklı ve dengeli beslenme, insanın her dönemde özen göstermesi gereken bir detaydır. Gebelikten emzirme dönemine, bebeklikten ergenlik dönemine kadar gelişim için ne gerekli ise tüketilmelidir. Sağlıklı ve düzenli beslenme, her zaman size artılar getirir. Hormonlu ve işlenmiş gıdaların yoğun olduğu çağımızın beslenme kültüründe, biraz daha dikkatli olmakta fayda vardır.
Her kadının hayalini kurduğu annelik telaşında ise sağlıklı beslenme bütün yaşamın şifresi olmaktadır. Bebeğin dünyaya gelişine kadar protein ve vitamin açısından iyi derecede beslenen anne adayı, bebeğin dünyaya gelmesinden sonra da bu beslenme alışkanlığına devam etmelidir. Çünkü bebek ile anne arasında, hem duygusal hem de biyolojik bir doyum olduğundan, annenin yediği her şey bebeğine emzirme yoluyla geçmektedir. Sağlıklı bir bebek beslenmesi için annenin de sağlıklı ve doğal olan yiyecekler tüketmesi doktorlar tarafından da önerilir.
Biz de çiçeği burnunda “emziren anneler ne yemeli, neler süt yapar” telaşlarıyla vakit harcamasınlar diye, bir liste hazırladık. Yazımızı okuduktan sonra aklınızdaki “emziren anneler ne yemeli ne içmeli” soru işaretleri gidecek daha sakin günler gelecektir.
Emzirme döneminin sağlıklı ve verimli geçmesi için neler gerekli, hangi besin anneye ve bebeğe ne kadar etkilidir detaylı şekilde öğrenmek için yazımıza buyurun, her şey daha sağlıklı günler için…

Emziren Anneler Ne Yemeli?
1) Düzenli Öğün
Öncelikle anneler için öğün sınırlaması olmamalıdır. Acıktığı her durumda beslenmesine ve ara öğün almasına önem vermelidir. Emziren anneler, emzirme anında enerji harcadığı için, bebeği gibi annenin de acıkması oldukça doğal bir durumdur. Doğumdan önce başlayan emziren anneler ne yemeli ne yememeli endişeleri, doğumdan sonra daha da hassas olunan bir konu olacaktır.

2) Su
Anne sütünün en iyi kaynağı sıvı tüketimidir. Anne ne kadar çok sıvı tüketirse ve günlük su tüketimi miktarına önem veriyorsa sütü o kadar verimli olacaktır. Sütüm az geliyor diyen annelere gün içinde içtiği su miktarını sorduğunuzda belki de 1 litre cevabını alırsınız. Doktorlar annelerin günde 3 veya 3,5 litre su tüketmesini tavsiye etmektedir. Özellikle de her emzirme sonrası, annenin 1 su bardağı su içmesi gerekmektedir.

3) Bakliyat
Emziren anneler bakliyat yediğinde gaz oluşur ve bebeğe de süt yoluyla geçer diye bilinen bir durum vardır. Peki, emziren anneler gaz olmaması için ne yemeli neye dikkat etmelidir? Kuru fasulye ve nohut gibi yiyecekleri yemek istediklerine, bir tutam kimyon ile tüketmeleri daha sağlıklı olacaktır. Kimyon gaz durumu önleyecektir. Özellikle de kimyonu annenin tüketmesi, daha kalıcı bir çözüm olacaktır. Ciddi derecede rahatsızlık verdiğinde ise bakliyat tüketimine bir süre ara verilmelidir.

4) Protein
Gebelik döneminde dikkat edildiği gibi emzirme döneminde de protein alımına dikkat edilmesi gerekir. Yumurta tüketimi her sabah kahvaltıda düzenli şekilde devam etmelidir. Et tüketimi ise annenin kan değerini yükseltecektir. Doğal olarak anneden bebeğe de geçecektir.

5) Balık
Doktorlar haftada 2 defa balık tüketilmesini öneriyor. Annenin ihtiyaç duyduğu enerji ve omega-3, bebeğin de beyin gelişimi için ihtiyaç duyduğu omega-3 balıktan karşılanmaktadır. Balık yemeklerini buğulama yöntemi ile yediklerinde besin değerinden daha çok faydalanacaklardır.

6) B12 Vitamini
Emziren anne ve bebek için B12 vitamini oldukça önemlidir. B12 ihtiyacı için bebek emziren anneler ne yemeli sorusuna tüm doktorlar, yağsız kırmızı et ve yumurta tüketilmesi cevabını vermektedir. Annelerin bu dönemde et tercihleri yağsız olmalıdır. Kahvaltılarında ise haşlama veya omlet şeklinde mutlaka yumurta tüketilmesi vurgulanır.

7) Peynir
Emziren annenin kalsiyum ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı eğer alerjisi yoksa süt ve peynirden karşılamalıdır. Kahvaltılarında tercih edecekleri yumurtanın yanında, bir veya iki dilim peynir tüketilmesi, süt verimini artıracağı gibi annelerin de kemik gelişimini destekleyecektir.

8) Yeşil Sebzeler
Vücutta kan yapımı ve yeni hücre oluşumu folik asit sayesinde gerçekleşir. Emziren annelerin folik asit kaynağı da yeşil yapraklı sebzelerdir. Kahvaltıda maydanoz ve marul, diğer öğünlerde salata şeklinde tüketmeleri süt miktarını artıracaktır.

9) Tam Buğday Ekmeği
Annelerin B vitamini desteği tam buğday ekmekten karşılanabilir. Annenin alerjisi yoksa ve gaz sorununu meydana getirmeyecekse, bulgur ve bakliyat tüketmesi tavsiye edilir. Yemeklere eklenen bir kaşık bulgur veya ekmek tercihi tam buğday ekmeği olduğu takdirde B vitamini desteği sağlanacaktır.

10) Kuru Yemiş
Emziren çiçeği burnunda anneler magnezyum ve çinko alımına dikkat etmelidir. Ara öğünlerde veya kahvaltılarda badem, ceviz, fındık tüketilmesi bu açıdan oldukça sağlıklı olacaktır. Annenin aldığı her vitamin bebeğe süt yoluyla geçtiği için; bu maddeye de kulak vermek gerekir.

11) Pekmez
Demir eksikliği yaşayan emziren anne, demir ihtiyacını pekmez, kuru üzüm ve kırmızı etten giderebilir. C vitamini desteği ile demir eksikliğine çare bulabilir. 1 avuç kuru üzüm ve 1 adet portakalla geçireceği ara öğün oldukça sağlıklı olacaktır.

12) Tatlı
Emziren anneler, bu dönemde tatlı yiyebilirler. Fakat gaz yapmayacak, hafif ve sütlü tatlı tercih etmelerini tavsiye ederiz. Emziren Annelere Süt Arttırıcı İncir Uyutması

13) Süt ve Yoğurt
Emziren anne de süt içmelidir. Bu dönemde oldukça normal olan gaz sorunu oluşuyorsa laktozsuz süt tercih edebilirler. Eğer bulabilirlerse doğal keçi sütü de tavsiye edilir. Bebek ve annenin gaz durumunu ortadan kaldırmak için yoğurt ile probiyotik tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilir. Böylece bağırsak sistemi düzene girecektir.

14) Tuz
Emziren annelerin tuz tercihi iyotlu tuz olmalıdır. Yiyeceklerden iyot yeterli derecede alınmadığı için, tuz alırken iyotlu olmasına dikkat etmeleri gerekir.

Sağılan Anne Sütü Nasıl Saklanır, Kullanılır? En Sağlıklı Tavsiyeler
Anne Sütünü Artıran Yiyecekler, İçecekler ve Doğal Çözümler
Ramazana özel 30 günlük menülerimiz iftar menüleri sayfamızda yayında, hayırlı ramazanlar!
3 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
4 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 700.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.
Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.
İlk yorumu sen yaz.
Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.