Begonya Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Sulama Teknikleri

Begonya Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Sulama Teknikleri Tarifi

Begonya Çiçeği ile Evinizin Her Köşesine Canlılık Gelecek!

Doğayı sevip yeşili koruyan Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak bu yazımızda begonya çiçeğini sizlere sunuyoruz. Doğada yer alan binlerce bitki ve çiçekleri birer birer tanıyıp evleri renklendirmek için karşınızdayız. Ofis, balkon, salon, oda ve mutfaklarda yetiştirebileceğiniz begonya çiçeği neredeyse 900 türe sahiptir. Böylesine çeşitli olan begonyayı daha yakından tanımak ve bakımı konusunda acemilik yaşamamak için bir an önce yazımıza geçelim istiyoruz.

begonyalar

Begonya Çiçeği Çeşitleri, Özellikleri ve Anlamı

Begonya çiçeğinin adını ilk defa duyanlara şaşırtıcı bilgiyi verelim. Bu çiçeğin adı bitki uzmanından gelmektedir. Dominik Cumhuriyeti’nin başkentinde, yani Santo Domingo’da bir botanik uzmanı vardır. Bu uzmanın adı Michel Begon olmaktadır. Bu çiçeğin üzerine yaptığı araştırmalardan dolayı, adı çiçeğe verilmiştir. Botanik sözlüklerinde begonya anlamı hayalperestlik olarak geçmektedir. Her çiçeğin bir anlamı olduğu gibi begonya da hayal kurmayı sevenler için özel bir anlam taşır.

Yaz mevsimi geldiğinde rengarenk çiçekleri ile gözlere bayram havası yaşatan begonya, yumuşak ve etli saplara sahiptir. Yüzlerce türü olan bu çiçeğin bazıları sadece yapraklardan meydana gelir. Bazıları da bolca çiçek taşır. Bu begonya çeşitleri farklı renkleri ile dikkat çeker. Pembe, beyaz, turuncu, kırmızı, mor ve sarı çiçekleri ile dikkat çeker. Begonyalar yumrulu, çiçekli ve yapraklı olmak üzere 3 farklı başlıkta incelenebilir.

İç mekanda ev veya ofiste, dış mekanda bahçe veya balkonda kendine yer bulabilir. Ilıman hava şartlarını sevmesi yönüyle genellikle salon bitkisi olarak tercih edilmektedir. Rüzgarı sevmemesi begonya özellikleri arasında yer alır. Begonya için her şeyin ortası yeterli olacaktır. Ülkemizde ise en çok çiçekli begonyalar yetiştirilmektedir. Bu bitkiler kimi zaman hediye olarak götürülebilir kimi zaman da evleri süslemek amacıyla tercih edilebilir.

begonya bakımı

Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Evinizde begonya bakımı konusunda uzman olmak için şu faydalı bilgilere sahip olmanız gerekecek. Adım adım begonya nasıl yetiştirilir diyorsanız işte yanıtı:

  • Saksı: Begonyanın kökleri küçüktür. Bu nedenle büyük saksılara ihtiyacınız olmayacaktır. Kökler büyümeye başladıkça dönem dönem saksı değişimi yapabilirsiniz. İlkbahar döneminde saksıyı değiştirmek için kolları sıvayabilirsiniz. Bu dönemde eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçebilirsiniz.
  • Konum: Sabah güneşini çok seven bitkidir. Güneş gittiğinde ise yarı gölgeli ortamlarda kalmak ister. Begonya ışığı seven bir bitkidir. Bir yandan ışık alırken bir yandan gölgede serinlemek isteyecektir. Özellikle de çiçeklenme dönemine geldiğinde güneş ışığını doğrudan almak ister. Havanın sıkça değiştiği günlerde begonya saksısını çevirmenizi önereceğiz. Tüm yaprakların ısıdan ve ışıktan yeterli şekilde faydalanması gereklidir.
  • Su: Begonyanın su ile arası iyidir. Fakat fazla suyu da sevmeyecektir. Musluk suyu ile sulama yapacaksanız suyun bir saat dinlenmiş olmasına dikkat ediniz. Fazla suyun drenaj deliklerinden atılması için saksınızın delikli olmasına da önem vermelisiniz. Tabanında su biriken begonya bir süre sonra solabilir.
  • Isı: Begonya ılıman havayı çok sever. Kış soğuklarından korumanız gereken begonyayı ortalama 15 derecede canlı tutabilirsiniz. Çok soğuk ve çok sıcak hava şartlarına karşı güçsüz kalacaktır.
  • Toprak: Mineral açısından yüksek olan toprakları çok sever. Bu nedenle humuslu topraklar begonya için ideal olacaktır. Toprağın kireçli olmaması da iyi bir özellik olabilir. Ev içinde yetişecek begonyalar için saksıya bir miktar nehir kumu ilave edebilirsiniz. Böylece çiçeğiniz daha canlı ve uzun ömürlü olacaktır.
  • Budama: Begonyanın solan yapraklarını kökten almanız gereklidir. Bu esnada oluşan boşluğu da kapatmalısınız. Hava akımını önlemek adına soğuk silikon dökebilirsiniz. Solmuş yaprakları ne kadar erken alırsanız bitkinizi daha erken kurtarmış olursunuz.

begonya çiçeği bakımı

Begonya Nasıl Ekilir?

Çiçekçiden aldığınız begonyayı eve getirip yeni bir saksıya aktarmak istediğinizde, toprağın humuslu ve lifli olmasına önem vermenizi tavsiye ederiz. Begonya boyutuna göre alacağınız saksının tabanına çakıl taşı dizin. Üzerine uygun toprağı dökün. Begonyayı toprak üzerine yerleştirin ve üzerine kalan toprağı ekleyin. Nemli olması için can suyunu verin ve gölgeli bir ortamda yerine alışması için bekleyin.

begonya çiçeği bakımı

Begonya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Begonya çoğaltılması için Nisan veya Mayıs ayını beklemek gerekecek. Birçok şekilde begonyayı çoğaltabilirsiniz:

  • Köklerinden ayırarak: Köklerden filizlenen begonyayı dikkatlice ayırın. Yeni bir saksıya bu kökü aktararak çoğaltabilirsiniz.
  • Tohumla çoğaltma: Begonya tohumu ile bitkinizi çoğaltabilirsiniz. Aralık ayında tohumları temin edin ve mineralli toprağın üzerine özenli şekilde dizin.
  • Dizilen tohumların üzerine hafif baskı yaparak toprak altına girmesini sağlayın. Yaklaşık 15 gün sonra tohumlar filizlenmeye başlayacaktır. Bu evreden sonra dilediğiniz yere begonyayı dikebilirsiniz.
  • Suda köklendirme: Bu yöntem ile bitkiden bir dal alınır ve suyun içinde bekletilir. Yaklaşık 1 ay içinde suyun içinde bekleyen köklerde büyüme meydana gelir. Kökleri büyüyen begonya yaprağı istenilen saksıya aktarılır.

begonya çeşitleri

Begonya Çiçeği Sulama Teknikleri

Begonya sularken hassas davranmanız iyi olacaktır. Bu durumda toprağı kontrol etmenizi önereceğiz. Çok sıcak şehirlerde ise haftada 2 defa sulayabilirsiniz. Soğuk şehirlerde ise haftada 1 defa sulamanız yeterli olacaktır. Begonyayı sularken kullanacağınız ölçü kabı aynı olmalıdır. Eğer saksının tabanında çakıl taşı yoksa saksı tabağını boşaltmanız gerekecektir. Aşırı suyu sevmeyen begonya, nemli kalmak ister.

Begonyayı ne zaman suladığınızı hatırlamakta zorluk çekiyorsanız, kışın her pazartesi sulama günü ilan edebilirsiniz. Sıcak günlerde ise pazartesi ve perşembe begonya günü olabilir. Böylece begonya düzenli şekilde su alıp daha canlı kalabilir.

begonya türleri

Begonya Ne Zaman Çiçek Açar?

Bakımı yapılan ve konumu iyi olan begonya Nisan ayında çiçeklenmeye başlar, Aralık ayına kadar çiçeklenmesi devam eder. Renkleri ile bu aylar içinde evleri ve balkonları şenlendirir. Nisan ve Aralık ayları arasında begonya bahçede yetişir mi diye merak ediyorsanız, toprak özelliklerine dikkat edildiğinde begonya dış mekanlarda da yetişebilir.

Siz de begonya alıp çiçek bakımı konusunda kendinize bir hobi edinmek isterseniz, en yakın çiçek dükkanı veya seraya gidip begonya satın alabilirsiniz. Begonya fiyat bilgisi türüne göre farklılık gösterebilir. Klasik begonyalar ortalama 5 TL, katmerli begonya 25 TL, çilli begonya 10 TL, ithal begonya ise 30 TL civarında satılmaktadır.

begonyalar

Begonya Yaprakları Kuruyor İse Ne Yapılmalı?

Bir sabah uyandınız ve begonyayı kontrol ettiniz. Yolunda gitmeyen bir şeyler varsa hemen bakımını gözden geçirmelisiniz. Eğer yapraklarda kuruma meydana geldiyse saksıda böceklenme meydana gelmiş olabilir. Çürük ve kuru yaprakları saksıdan temizlemenizi öneririz. Ayrıca;

  • Bitki dükkanlarından begonyayı koruyacak vitaminler alabilirsiniz.
  • Saksısı dar gelen çiçeğin yeni bir saksıya aktarılmasını sağlamalısınız.
  • Saksısının delikli olmasına özen göstermelisiniz.
  • Çok güneşli ortamdan alıp hafif gölgeli konuma getirmelisiniz.
  • Uzun süre susuz kalması bitkinin kurumasına neden olmaktadır. Köklerden başlayarak tüm toprak yüzeyinin sulanmasını sağlamalısınız. Geniş yapraklara sprey ile su verebilirsiniz.

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Teknikleri

Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir? Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar (1)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bakla Tarifi

Bakla

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bakla Kızartması (Bakla Balığı) Tarifi

Bakla Kızartması (Bakla Balığı)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bakla Yemeği Tarifi

Bakla Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Taze Bakla Tarifi

Taze Bakla

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 20dk Pişirme
Bakla Yemeği Tarifi

Bakla Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Bakla Ekşisi Tarifi

Bakla Ekşisi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 40dk Pişirme
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit Tarifi
Yoğurtlu Çorba Tarifleri: Lezzet Garantili 30 Çeşit

Nefis Yemek Tarifleri mutfağından, en beğenilen yoğurtlu çorba tarifleri huzurlarınızda! Ana malzemesi yoğurt olan ve…

Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Tarifi
Madımak Otu Nedir? Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Madımak: Anadolu'nun Binbir Şifalı Tarla Bitkisi! Madımak otu, Orta Anadolu mutfağında yaygın bir kullanıma sahip olan…

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil? Tarifi
2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Kaç Gün Tatil?

2024 Ramazan Bayramı Ne Zaman, Hangi Gün? Her sene büyük bir heyecanla beklenen ramazan ayı,…

2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek? Tarifi
2024 Ramazan ve Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?

Bu Yıl Ramazanda Kaç Gün Oruç Tutacağız? Her sene hasretle beklenen 11 ayın sultanı ramazan…

En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği Tarifi
En İyi Nespresso Kahve Makineleri, Kullanımı ve Temizliği

Nespresso Kahve Makinesi İncelemeleri Nespresso kahve makineleri, kahve tutkunlarının favori seçimlerinden biridir ve evde, ofiste…

Tarifler Geri
Videolar Geri