Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama

Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama Tarifi

Sıklamen Çiçeği ile Balkonunuzda Renk Cümbüşü Yaratın!

Bahçe ve balkonların güçlü yapılı çiçeği sıklamen ile tanıştırmak istiyoruz sizi. Rüzgar soğuk demeden yaşama tutunan bu çiçek, kendine has rengi ile gözlerde bayram havası oluşturacak. Kapalı ortamlarda biraz bunalan, açık hava ve gölgeyi gördüğünde dünyalar onun olan bu çiçek, bakımı kolay olması yönüyle ilgi görmektedir. Çiçekleri seven okurlarımıza, sıklamen çiçeğini daha iyi tanımak isteyenlere, sıklamen çiçeği nedir diyenlere bol oksijenli bir yazı ile karşınızdayız. Çiçeklerin verdiği huzura inananlardansanız, yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

sıklamen çiçeği

Sıklamen Çiçeği Anlamı, Özellikleri ve Çeşitleri

Sıklamen çiçeğine şöyle bir bakınca tavşan kulağına benzediğini görebilirsiniz. Bu benzerliği ile halk arasında tavşan kulağı adını almıştır. Neredeyse 20’den fazla türü vardır. Genellikle koyu pembe ve fuşya rengi ile dikkat çeken sıklamen çiçeği, renk kartelasında kendi ismiyle bir rengi tanımlamaktadır. Eğer koyu pembe tonlarını çok seviyorsanız, favori renginiz sıklamen rengi olabilir.

Bahçe ve balkon çiçeklerinden biri olan sıklamen, çok yıllık bitkidir. Şubat ve nisan ayları arasında çiçeklenip renklenmektedir. Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucunda, Türkiye’nin sıklamen çiçeği türü konusunda zengin bir ülke olduğu ifade edilmiştir. Yaklaşık 10 türde sıklamen bulunan ülkemizde, bahçe ve balkonlar bu çiçek ile süslenmektedir.

Sıcak ve güneşli havaları sevmeyen bir çiçektir sıklamen. Soğuk ve gölge olduğunda değmeyin keyfine. Koyu yeşil geniş yaprakları sıcakta yaşamsal faaliyetinden uzak kalır. Fakat hafif rüzgar ve soğuk olduğunda yeniden canlanmaktadır. Eğer bir kişiye sıklamen almak isterseniz, bu çiçeğin aşkı temsil ettiğini hatırlamalısınız. Saf ve güzel duyguların habercisi olarak bilinmektedir. Aşk çiçeği olması sıklamen çiçeği özellikleri arasına yer almaktadır.

Sıklamen çiçeğine Avrupa ülkelerinde İran menekşesi adıyla rastlanmaktadır. Bu çiçeğin dikkat çeken özelliklerinden biri de kendine has olan kokusudur. Bu nedenle çok eskilerde “buhurumeryem” olarak bilinmekteydi. Bu güzel kokulu çiçeğin boyu ise en çok 10 cm büyüyebilir. Çiçeğin dalları ise neredeyse 20 cm’ye kadar uzayabilir. Sıklamen çiçeği çeşitleri ise yetiştiği bölgeye göre değişmektedir. Anadolu ve Yunan sıklameni bunlardan biridir. Ayrıca sıklamen çiçeği renkleri de farklılık gösterebilir. Kırmızı, beyaz, lila, pembe, fuşya ve mor renkleri ile saksılarda renk cümbüşü yaratabilir.

Sıklamen çiçeği zehirli mi?

Sıklamen çiçeğinin köklerinde zehirli maddeler olduğu söylenmektedir. Fakat bu zehir insanları etkileyecek kadar kuvvetli değil. Kedi ve köpekler üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir.

sıklamen çiçeği bakım

Sıklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tüm çiçekler gibi sıklamen çiçeği de sizden ilgi ve bakım isteyecektir. Bakımı kolay olduğu için sizi çok yormayacaktır. Eğer evde sıklamen çiçeğiniz varsa ve şu adımları izlerseniz sıklamen çiçeği evde bakımı daha kolay olabilir:

  • Konum: Sıklamen çiçeği hangi ortamı sever? Sıklamen çiçeğinin uzun ömürlü olması için balkon veya bahçelerde yetiştirilmesi gereklidir. Ev ortamındaki havaya uyum sağlayamaz ve kısa süre içinde solar.
  • Güneş: Sıcakla arası çok iyi olmayan sıklamen çiçeğini, güneş ışığına doğrudan bırakmamalısınız. Her hafta çiçeğin yönü değişmelidir.
  • Su: Sıklameni sularken kontrollü sulamanız gereklidir. Her sulama öncesinde toprağı elinizle kontrol edin. Nem azalmış ise dinlenmiş suyu kullanabilirsiniz. Kış soğuklarında haftada 1 defa sulamak yeterli olacaktır. Yaz sıcaklarında ise nem çabuk kaybolacağı için toprak kuruduğunda sulama yapabilirsiniz. Eğer sulama sonunda saksının tabanında su birikmişse, bu suyu almanız gerekecek. Aksi halde bakteri oluşumu meydana gelebilir.
  • Toprak: Sıklamen çiçeği toprağı nasıl olmalı? Sıklamenin ömrü uzun olsun istiyorsanız, toprağını humuslu türden seçmelisiniz. Mineral ve verim açısından yüksek olan topraklar, sıklamenin ömrünü uzatacaktır.
  • Saksı: Orta boy saksılar her zaman sıklamen için uygundur. İlkbahar ayında saksı değişimi yaparak çiçeğin canlanmasını ve yenilenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Budama: Eğer çiçekte solma meydana gelmişse, bu esnada çürüyen yaprakları bir makasla alabilirsiniz. Böylece çürük yaprağın diğer yapraklara hastalık bulaştırması önlenir.

sıklamen çiçeği nasıl bakılır

Sıklamen Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Sıklamen yetiştirmenin en rahat yolu tohum ekmektir. Eğer sıklameni tohum ile büyütmek istiyorsanız, ağustos ayının ilk günlerini bekleyebilirsiniz. Geniş bir saksı içinde aralıklı olarak sıklamen çiçeği tohumu ekin ve verimli toprağı üzerine ekleyin. Tohum ektiğiniz saksıyı çok sıcak ve güneşten koruyun. Sıcakların geldiği saatlerde gölge bir yere alın.

sıklamen çiçeği anlamı

Sıklamen Çiçeği Çoğaltma Teknikleri

Bu güzel ve gözleri şenlendiren çiçeği çoğaltmak istediğinizde bazı püf noktaları bilmeniz gerekecek. Sizlere sunacağımız 2 yöntemden hangi kolay derseniz o yöntemi uygulayabilirsiniz. Biri tohum ile çoğaltma diğeri ise yumru ile çoğaltma olacaktır.

Tohum ile sıklamen çoğaltmak için tohumları temin ediniz. Tohumları bitki kuruduğu zaman çiçekten alabilirsiniz. Humuslu ve hafif nemli toprağın üzerine tohumları serpin. üzerini biraz geçecek şekilde toprak ekleyin. Bir süre toprağı karıştırmadan bekleyin. bu süre içinde saksı gölge yerde kalmalıdır. Tohum filizlendiği zaman topraktan ince ve yavru dallar çıkmaya başlayacaktır.

Yumrudan çoğaltmak istediğinizde ise nisan veya mayıs ayını beklemelisiniz. Bu dönemlerde yumrunun ihtiyacı olan sıcaklığı yakalayabilirsiniz. Yaşamı durmuş olan yumrunun çiçeklenmesi bittiğinde, sulamayı durdurmalısınız. Yaprakların güneş ile kurumasını beklemelisiniz. Kuruyan yumrunun üzerinde topraklar da kuruduğunda yumruyu temizlemelisiniz.

Temizlenen yumruyu ortadan ikiye kesin. Bir süre dinlenen yumru, bahçe kükürtüne sürülür. Yaklaşık 1 hafta boyunca gölgede kalan yumru, daha sonra saksıya dikilir. Yumrunun açık kalan kısmı havaya bakmalıdır. Bu şekilde sıklamen çoğaltmak biraz zahmetli ve risklidir.

sıklamen çiçeği özellikleri

Sıklamen Çiçeği Nasıl Sulanır?

Sıklameni sularken şu maddeleri hatırlamalısınız:

  • Sulama ölçü kabınız sabit kalmalıdır.
  • Sulama suyu ise önceden dinlendirilmiş su olmalıdır.
  • Toprağın nemi kaybolduğunda sulama gerçekleşebilir.
  • Kış mevsiminde haftada 1 defa, sıcak günlerde ise toprak kurudukça sulama yapılır.
  • Saksı tabanındaki su mutlaka alınmalıdır.
  • Sıklameni sularken suyun tüm toprak yüzeyine dağıtılması gereklidir.
  • Fazla suyu sevmediği için sulama kabınızı çok büyük seçmemelisiniz.
  • Sabah saatlerinde sulama yapmak daha sağlıklı olacaktır.

sıklamen çiçeği tohumu

Sıklamen Çiçeği Neden Solar, Sararır?

Sıklamen çiçeği tek başına yaşamayı sever. Yakınında başka bir çiçek varsa temas etmeyi sevmez. Temas ettiği anda yapraklarında solma ve sararma meydana gelebilir. Bu detaya dikkat ederseniz, çiçeğinizi daha uzun süre yaşatabilirsiniz. Ayrıca güneşten faydalanması da önemli olacaktır. Yaprakların tamamı güneş ışığından faydalanmalıdır. Bu nedenle zaman zaman saksınızın yönünü çevirmelisiniz. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan, ışıktan faydalanmasını sağlamalısınız.

Eğer kısa süre içinde sıklamen çiçeğiniz solmaya başladıysa, çok sulama yapmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sulamaya ara vermeniz gerekecek. Toprağın üst yüzeyi kuruyana kadar bir süre sudan uzak tutun. Saksı tabağını da kontrol edin ve tabaktaki fazla suyu dökün. Çiçeğiniz uzun süre solgun kaldıysa, çiçek vitamini alıp verebilirsiniz. Vitamin topraktaki böceklenmeyi önleyip çiçeğin ihtiyacı olan mineralleri karşılayacaktır.

Çiçeğinizin öldüğünü düşünüyorsanız bir yenisini alabilirsiniz. Çiçek dükkanlarından veya seralardan temin edebileceğiniz sıklamen çiçeği fiyat bilgisi ortalama 15 TL civarında olacaktır.

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Teknikleri

Evde Teraryum Yapımı ve Bakımı, İpuçlarıyla Aşamalı Anlatım

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir? Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Sardunya Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama Püf Noktaları

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hazır Puding Çoğaltma Tarifi

Hazır Puding Çoğaltma

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Sarıkanat Zamanı Tarifi

Sarıkanat Zamanı

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 50dk Pişirme
Bakla Tarifi

Bakla

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Turşu Zamanı Tarifi

Turşu Zamanı

10-12 kişilik, 25dk Hazırlık, Pişirme yok
Bakla Kızartması (Bakla Balığı) Tarifi

Bakla Kızartması (Bakla Balığı)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bakla Yemeği Tarifi

Bakla Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Bakla Yemeği Tarifi

Bakla Yemeği

4-6 kişilik, 10dk Hazırlık, 45dk Pişirme
Bakla Ekşisi Tarifi

Bakla Ekşisi

4-6 kişilik, 5dk Hazırlık, 1 saat Pişirme
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Listesi Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Listesi

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Listesi Tarifi
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Listesi

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir? Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda.…

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur? Tarifi
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Nedir, Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer? Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı…

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri Tarifi
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir? Belirtileri, Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) Sağlıklı bağışıklık sistemini desteklemek adına hazırladığımız bu yazımızda, idrar yolu enfeksiyonuna…

Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Zerdeçalın Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Zerdeçal (Kurkumin) Anti-inflamatuar ve Antioksidan Mucizesi! Zerdeçal, zencefilgiller familyasına ait, Asya kökenli bir bitkidir. Turuncu…

Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?
Bebekler İçin En İyi Mamalar Listesi, Nasıl Yapılır, Seçilir?

En İyi Devam Sütü ve Bebek Maması Markaları Bebekler için en iyi mama hangisi sorusuyla…

Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024 Tarifi
Starbucks Kahve Fiyatları: Son Zamlı Mayıs 2024

Starbucks Kahve Fiyatları: Hangi Kahve Ne Kadar? Günün her anında kahve içmek isteyenlere, vakti az…

Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif Tarifi
Soğuk Yemekler: Hafif ve Leziz 25 Tarif

Bahar ve yaz ayları, serinletici ve hafif yemeklerin tadını çıkarmak için idealdir. Sıcak havalarda canımız…

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Hindistan Cevizi Yağı Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Hindistan Cevizi Yağı: Doğanın Şifalı Kozmetiği! Hindistan cevizi yağı, son yıllarda sağlık ve güzellik alanında…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Tarifler Geri
Videolar Geri