Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama

Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama Tarifi

Sıklamen Çiçeği ile Balkonunuzda Renk Cümbüşü Yaratın!

Bahçe ve balkonların güçlü yapılı çiçeği sıklamen ile tanıştırmak istiyoruz sizi. Rüzgar soğuk demeden yaşama tutunan bu çiçek, kendine has rengi ile gözlerde bayram havası oluşturacak. Kapalı ortamlarda biraz bunalan, açık hava ve gölgeyi gördüğünde dünyalar onun olan bu çiçek, bakımı kolay olması yönüyle ilgi görmektedir. Çiçekleri seven okurlarımıza, sıklamen çiçeğini daha iyi tanımak isteyenlere, sıklamen çiçeği nedir diyenlere bol oksijenli bir yazı ile karşınızdayız. Çiçeklerin verdiği huzura inananlardansanız, yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

sıklamen çiçeği

Sıklamen Çiçeği Anlamı, Özellikleri ve Çeşitleri

Sıklamen çiçeğine şöyle bir bakınca tavşan kulağına benzediğini görebilirsiniz. Bu benzerliği ile halk arasında tavşan kulağı adını almıştır. Neredeyse 20’den fazla türü vardır. Genellikle koyu pembe ve fuşya rengi ile dikkat çeken sıklamen çiçeği, renk kartelasında kendi ismiyle bir rengi tanımlamaktadır. Eğer koyu pembe tonlarını çok seviyorsanız, favori renginiz sıklamen rengi olabilir.

Bahçe ve balkon çiçeklerinden biri olan sıklamen, çok yıllık bitkidir. Şubat ve nisan ayları arasında çiçeklenip renklenmektedir. Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucunda, Türkiye’nin sıklamen çiçeği türü konusunda zengin bir ülke olduğu ifade edilmiştir. Yaklaşık 10 türde sıklamen bulunan ülkemizde, bahçe ve balkonlar bu çiçek ile süslenmektedir.

Sıcak ve güneşli havaları sevmeyen bir çiçektir sıklamen. Soğuk ve gölge olduğunda değmeyin keyfine. Koyu yeşil geniş yaprakları sıcakta yaşamsal faaliyetinden uzak kalır. Fakat hafif rüzgar ve soğuk olduğunda yeniden canlanmaktadır. Eğer bir kişiye sıklamen almak isterseniz, bu çiçeğin aşkı temsil ettiğini hatırlamalısınız. Saf ve güzel duyguların habercisi olarak bilinmektedir. Aşk çiçeği olması sıklamen çiçeği özellikleri arasına yer almaktadır.

Sıklamen çiçeğine Avrupa ülkelerinde İran menekşesi adıyla rastlanmaktadır. Bu çiçeğin dikkat çeken özelliklerinden biri de kendine has olan kokusudur. Bu nedenle çok eskilerde “buhurumeryem” olarak bilinmekteydi. Bu güzel kokulu çiçeğin boyu ise en çok 10 cm büyüyebilir. Çiçeğin dalları ise neredeyse 20 cm’ye kadar uzayabilir. Sıklamen çiçeği çeşitleri ise yetiştiği bölgeye göre değişmektedir. Anadolu ve Yunan sıklameni bunlardan biridir. Ayrıca sıklamen çiçeği renkleri de farklılık gösterebilir. Kırmızı, beyaz, lila, pembe, fuşya ve mor renkleri ile saksılarda renk cümbüşü yaratabilir.

Sıklamen çiçeği zehirli mi?

Sıklamen çiçeğinin köklerinde zehirli maddeler olduğu söylenmektedir. Fakat bu zehir insanları etkileyecek kadar kuvvetli değil. Kedi ve köpekler üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir.

sıklamen çiçeği bakım

Sıklamen Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Tüm çiçekler gibi sıklamen çiçeği de sizden ilgi ve bakım isteyecektir. Bakımı kolay olduğu için sizi çok yormayacaktır. Eğer evde sıklamen çiçeğiniz varsa ve şu adımları izlerseniz sıklamen çiçeği evde bakımı daha kolay olabilir:

  • Konum: Sıklamen çiçeği hangi ortamı sever? Sıklamen çiçeğinin uzun ömürlü olması için balkon veya bahçelerde yetiştirilmesi gereklidir. Ev ortamındaki havaya uyum sağlayamaz ve kısa süre içinde solar.
  • Güneş: Sıcakla arası çok iyi olmayan sıklamen çiçeğini, güneş ışığına doğrudan bırakmamalısınız. Her hafta çiçeğin yönü değişmelidir.
  • Su: Sıklameni sularken kontrollü sulamanız gereklidir. Her sulama öncesinde toprağı elinizle kontrol edin. Nem azalmış ise dinlenmiş suyu kullanabilirsiniz. Kış soğuklarında haftada 1 defa sulamak yeterli olacaktır. Yaz sıcaklarında ise nem çabuk kaybolacağı için toprak kuruduğunda sulama yapabilirsiniz. Eğer sulama sonunda saksının tabanında su birikmişse, bu suyu almanız gerekecek. Aksi halde bakteri oluşumu meydana gelebilir.
  • Toprak: Sıklamen çiçeği toprağı nasıl olmalı? Sıklamenin ömrü uzun olsun istiyorsanız, toprağını humuslu türden seçmelisiniz. Mineral ve verim açısından yüksek olan topraklar, sıklamenin ömrünü uzatacaktır.
  • Saksı: Orta boy saksılar her zaman sıklamen için uygundur. İlkbahar ayında saksı değişimi yaparak çiçeğin canlanmasını ve yenilenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Budama: Eğer çiçekte solma meydana gelmişse, bu esnada çürüyen yaprakları bir makasla alabilirsiniz. Böylece çürük yaprağın diğer yapraklara hastalık bulaştırması önlenir.

sıklamen çiçeği nasıl bakılır

Sıklamen Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Sıklamen yetiştirmenin en rahat yolu tohum ekmektir. Eğer sıklameni tohum ile büyütmek istiyorsanız, ağustos ayının ilk günlerini bekleyebilirsiniz. Geniş bir saksı içinde aralıklı olarak sıklamen çiçeği tohumu ekin ve verimli toprağı üzerine ekleyin. Tohum ektiğiniz saksıyı çok sıcak ve güneşten koruyun. Sıcakların geldiği saatlerde gölge bir yere alın.

sıklamen çiçeği anlamı

Sıklamen Çiçeği Çoğaltma Teknikleri

Bu güzel ve gözleri şenlendiren çiçeği çoğaltmak istediğinizde bazı püf noktaları bilmeniz gerekecek. Sizlere sunacağımız 2 yöntemden hangi kolay derseniz o yöntemi uygulayabilirsiniz. Biri tohum ile çoğaltma diğeri ise yumru ile çoğaltma olacaktır.

Tohum ile sıklamen çoğaltmak için tohumları temin ediniz. Tohumları bitki kuruduğu zaman çiçekten alabilirsiniz. Humuslu ve hafif nemli toprağın üzerine tohumları serpin. üzerini biraz geçecek şekilde toprak ekleyin. Bir süre toprağı karıştırmadan bekleyin. bu süre içinde saksı gölge yerde kalmalıdır. Tohum filizlendiği zaman topraktan ince ve yavru dallar çıkmaya başlayacaktır.

Yumrudan çoğaltmak istediğinizde ise nisan veya mayıs ayını beklemelisiniz. Bu dönemlerde yumrunun ihtiyacı olan sıcaklığı yakalayabilirsiniz. Yaşamı durmuş olan yumrunun çiçeklenmesi bittiğinde, sulamayı durdurmalısınız. Yaprakların güneş ile kurumasını beklemelisiniz. Kuruyan yumrunun üzerinde topraklar da kuruduğunda yumruyu temizlemelisiniz.

Temizlenen yumruyu ortadan ikiye kesin. Bir süre dinlenen yumru, bahçe kükürtüne sürülür. Yaklaşık 1 hafta boyunca gölgede kalan yumru, daha sonra saksıya dikilir. Yumrunun açık kalan kısmı havaya bakmalıdır. Bu şekilde sıklamen çoğaltmak biraz zahmetli ve risklidir.

sıklamen çiçeği özellikleri

Sıklamen Çiçeği Nasıl Sulanır?

Sıklameni sularken şu maddeleri hatırlamalısınız:

  • Sulama ölçü kabınız sabit kalmalıdır.
  • Sulama suyu ise önceden dinlendirilmiş su olmalıdır.
  • Toprağın nemi kaybolduğunda sulama gerçekleşebilir.
  • Kış mevsiminde haftada 1 defa, sıcak günlerde ise toprak kurudukça sulama yapılır.
  • Saksı tabanındaki su mutlaka alınmalıdır.
  • Sıklameni sularken suyun tüm toprak yüzeyine dağıtılması gereklidir.
  • Fazla suyu sevmediği için sulama kabınızı çok büyük seçmemelisiniz.
  • Sabah saatlerinde sulama yapmak daha sağlıklı olacaktır.

sıklamen çiçeği tohumu

Sıklamen Çiçeği Neden Solar, Sararır?

Sıklamen çiçeği tek başına yaşamayı sever. Yakınında başka bir çiçek varsa temas etmeyi sevmez. Temas ettiği anda yapraklarında solma ve sararma meydana gelebilir. Bu detaya dikkat ederseniz, çiçeğinizi daha uzun süre yaşatabilirsiniz. Ayrıca güneşten faydalanması da önemli olacaktır. Yaprakların tamamı güneş ışığından faydalanmalıdır. Bu nedenle zaman zaman saksınızın yönünü çevirmelisiniz. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakmadan, ışıktan faydalanmasını sağlamalısınız.

Eğer kısa süre içinde sıklamen çiçeğiniz solmaya başladıysa, çok sulama yapmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda sulamaya ara vermeniz gerekecek. Toprağın üst yüzeyi kuruyana kadar bir süre sudan uzak tutun. Saksı tabağını da kontrol edin ve tabaktaki fazla suyu dökün. Çiçeğiniz uzun süre solgun kaldıysa, çiçek vitamini alıp verebilirsiniz. Vitamin topraktaki böceklenmeyi önleyip çiçeğin ihtiyacı olan mineralleri karşılayacaktır.

Çiçeğinizin öldüğünü düşünüyorsanız bir yenisini alabilirsiniz. Çiçek dükkanlarından veya seralardan temin edebileceğiniz sıklamen çiçeği fiyat bilgisi ortalama 15 TL civarında olacaktır.

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Teknikleri

Evde Teraryum Yapımı ve Bakımı, İpuçlarıyla Aşamalı Anlatım

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir? Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

Sardunya Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama Püf Noktaları

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bakla Tarifi

Bakla

8-10 kişilik, 20dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Bakla Kızartması (Bakla Balığı) Tarifi

Bakla Kızartması (Bakla Balığı)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 10dk Pişirme
Yoğurtlu Bakla (Bakla Cacığı) Tarifi

Yoğurtlu Bakla (Bakla Cacığı)

6-8 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla

4-6 kişilik, 20dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bakla Yemeği Tarifi

Bakla Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 25dk Pişirme
Portakallı Bakla Tarifi

Portakallı Bakla

4-6 kişilik, 25dk Hazırlık, 35dk Pişirme
Bakla Mezesi Tarifi

Bakla Mezesi

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Zeytinyağlı Bakla Tarifi

Zeytinyağlı Bakla

2-4 kişilik, 5dk Hazırlık, 15dk Pişirme
Bakla Yemeği Tarifi

Bakla Yemeği

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 40dk Pişirme
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir? Tarifi
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı, İlk Ne Verilir?

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş Tablosu Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne…

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu Tarifi
Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır? Püf Noktaları, Resimli & Videolu

Düdüklü Tencere Kullanım İpuçları Düdüklü tencereler aktif durumdaki hemen her mutfağın vazgeçilmez yemek pişirme aletleri…

İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler Tarifi
İyot Nedir? Eksikliği, Faydaları, İçeren Besinler

İyot Nedir, Ne İşe Yarar? İyot, tiroid fonksiyonlarından metabolizmaya, sinir sistemi gelişiminden enerji seviyelerine kadar…

Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi Tarifi
Hacamat Günleri: 2024 Hacamat Takvimi

Hacamat Altın Günleri ve Takvimi Arapça kökenli "hijamah" kelimesinden gelen hacamat, kan alma işlemi olarak…

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? Tarifi
Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır? Yiyecekleri taptaze saklamanın en kolay yolunu sunan derin dondurucular, günümüzde…

Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır? Tarifi
Mutfak Dolabı Nasıl Boyanır?

Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri Evin kalbi mutfakta atar! Mutfak dolapları sık kullanıma bağlı olarak zaman…

Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir? Tarifi
Bebeğe Kilo Aldıran Besinler Nelerdir?

Anne Karnında Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Anne adaylarının ve yakın çevresinin en çok merak ettiği…

Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler Tarifi
Emzirmeyi Bıraktıkan Sonra Annedeki Değişiklikler

Emzirmeyi Bırakan Annedeki Değişiklikler Emzirmek, bir annenin bebeğiyle kurduğu en özel bağlardan biridir. Emzirme zamanları…

Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli? Tarifi
Anne Sütü Alan Bebeğe Ne Kadar Mama Verilmeli?

Bebek İçin Anne Sütü ve Mama Kombini Anne sütü, ilk 6 ay bebeklerin en doğal…

Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu Tarifi
Gebelikte Ay Ay Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Tablosu

Hamilelikte Ay Ay Beslenme Programı Gebelikte ay ay değişen beslenme ihtiyaçlarını bilmek, sağlıklı bir hamilelik…

Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli? Tarifi
Hamilelikte Beslenme: Hamileler Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Listesi Hamilelik, hayatınızın en heyecan verici ve duygusal yolculuklarından biri. Bu dönemde…

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler Tarifi
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? Doğal Çözümler

Buzdolabı Kokusu Giderme Yöntemleri Mutfakların olmazsa olmazı buzdolabı, gün içinde pek çok yemeği soğutmak ve…

Tarifler Geri
Videolar Geri