Berat Kandili Nedir, Ne Zaman? Anlamı ve Önemi

Berat Kandili Nedir, Ne Zaman? Anlamı ve Önemi Tarifi

Berat Kandili: Günahların Affedildiği Rahmet Gecesi!

Berat Kandili, Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan mübarek bir gecedir. 2024 yılında 24 Şubat 2024 Cumartesi gününe denk gelmektedir. Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece” olarak sözü geçen Berat gecesi İslam dünyası için oldukça önem arz eder. Arınma, temize çıkma ve günahların affolması faziletlerini içeren Berat Kandili’ne dair merak ettiğiniz birçok bilgiyi, önemli kaynaklardan hazırladığımız bu içeriğimizden inceleyebilirsiniz.

Tarif için: Bayatlamayan Mahlepsiz Kandil Simidi Tarifi

Berat Kandili Nedir?

Berat (Berâet), Arapça dilinde ‘temize çıkma ve temiz olma’ anlamına gelmektedir. İslam inancına göre, bu mübarek gecenin berrak ve temiz bir gece sayılmasından dolayı inanan kişilerin tövbe etmesi durumunda, günahlarının affedileceğine inanılır. Berat Kandili gününde ve gecesinde, tövbe eden kulların temize çıkacağından ötürü, Rahmet gecesi veya Berat Gecesi adıyla anılmaktadır. Kulların ihsana kavuşması için önemli ve mübarek bir gecedir.

Berat Arapça berâe/berâet (البرائة) kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir.

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

Berat Kandili Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece, yani 24 Şubat 2024 Cumartesi günü gerçekleşir. İslam alemi için ibadet ve tövbe gecesi olarak bilinir.

Berat Gecesi’ne “Kandil” adı verilmesi ise, II. Selim Dönemi’nde başlamıştır. II. Selim, Berat Gecesi’nde, minarelerin üzerinde kandil yaktırmaya başlamıştır. O dönemden günümüze kadar Berat Kandili olarak hatırlanmaktadır ve çeşitli ibadetler yapılmaktadır.

2024 Berat Kandili Ne Zaman?

İbadetlerini yerine getirmek, bolca dua edip sevap kazanmak isteyen kişiler Berat Kandili 2024 yılında ne zaman sorusuna yanıt arar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre 2024 Berat Kandili, 24 Şubat Cumartesi günü eda edilecektir.

berat kandili ne zaman

Berat Kandili’nin Dinimizdeki Anlamı ve Önemi

Berat Gecesi için Arapça eserlerde farklı terkipler kullanılır. Örneğin, “Şâbanın ortasındaki gece”, “Mübarek gece”, “Rahmet gecesi” ve “Sak (الصك = belge) gecesi” anlamlarına gelen terkiplerin kullanıldığı bilinmektedir.

Berat Kandili, günahların affedilmesi, kulların temize çıkması, ve bağışlanmak için çok önemli bir gündür. Müslüman kişiler için çok önemli olan Berat Gecesi, ibadetlerin yapıldığı, sevapların daha çok yazıldığı Allah’ın rahmetinin bol olduğu bir gecedir. Bu mübarek günde, kişilerin Allah’a daha yakın olacak ibadetleri yapması gerekir.

Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

Yapılması gereken ibadetleri eden ve Allah’tan bağışlanma isteyen tüm Müslümanların bu gecede bağışlanacağı bildirilir. Berat gecesi, temizlenme, bağışlanma, af dileme ve dinen kurtuluşa erme anlamlarını taşıyan özel bir gecedir. Beratın özünde, günahlardan arınma duygusu yer alır. Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı da söz konusudur.

berat kandili ne zaman

Berat Gecesi’nde Ne Oldu?

Berat Gecesi, insanlığa gönderilen son ilahi mesaj olan Kur’an’ı Kerim’in, Allah’ın Resul’üne tamamen indirildiği gece olarak ifade edilir. “İnzâl” adı verilen Kuran’ın bütün olarak indirildiği bu önemli olay, Berat Gecesi’nin rahmet ve faziletlerinden biridir. Bu mübarek gecede, Kuran-ı Kerim’in bütünlüğü ve değiştirilemeyeceği ilan edilmiştir. Ayrıca, kıyamete kadar Kuran’ın muhafaza edileceği de tüm İslam alemine duyurulmuştur.

berat kandili anlamı

Berat Kandili Kuran’da Geçiyor mu?

Bazı din alimleri ve din alanında çalışan akademisyenler, Kuran’da Berat Gecesi’nin geçtiğini ifade etmektedir. Özellikle de Duhan suresinde bahsedildiğine dair, önemli notlardan söz edilir. Duhan suresinin ilk 3 ayetini inceleyen alimler, Berat Gecesi’ne vurgu yapıldığını belirtir. Açık ve net ifadelerle Kur’an’da Berat Gecesi geçmemektedir ancak hatırlatan bilgiler yer almaktadır.

Duhan suresinin ilk üç ayetinde yer alan ifadelere göre:

Allah: “Ha, Mim. Apaçık olan kitaba ant olsun ki, biz Kuran-ı mübarek bir gece içinde indirdik. Şüphesiz biz bir uyarıcıyız. Kendi katımızdan sadece bir emirle yapılan her işe o gece hükmedilir.” buyuruyor. Ayetlerin devamında ise, Allah: “Biz, Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler gönderiyoruz.” buyurmuştur.

berat kandili nedir

Berat Kandili’nde Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Hz. Peygamber, “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

Berat Kandili, Müslümanlar için ibadetlerin gerçekleştiği önemli bir gündür. Bu mübarek gecede evde tek başına ya da toplu şekilde ibadet edilir. Allah’a daha da yaklaşmak, günahlardan arınmak, sevap kazanmak ve dini görevleri eda etmek için yapılan ibadetler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kuran okumak ve okuyanları dinlemek,
  • Gündüz oruç tutmak ve iftar sofrasında çokça ihtiyaç sahibini doyurmak,
  • Bol miktarda Yasin suresi okumak ve dinlemek,
  • Kaza ve nafile namazlarını evde ya da camide kılmak,
  • Berat Kandili için namaz kılmak,
  • Tövbe zikirlerinde bulunmak ve günahlar için af dilemek,
  • Bol miktarda, gün boyu salavat getirmek,
  • Allah’a şükürlerde bulunmak için zikir ve tesbih çekmek,
  • İhtiyaç sahiplerine sadaka vermek, aç kişileri veya sokak hayvanlarını doyurmak, çocukları mutlu etmek.

İlginizi çekebilir: Berat Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri

berat kandili ne zaman

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Berat Kandili için ibadetlerini yerine getirmek isteyen kişiler, Berat Kandili namazı kılabilir. Bu namaz, kişilerin günahlarından arınmasına vesile olur. Berat Kandili namazı, akşam namazından sonra nafile ve kaza namazlarını kılınması ile başlar. Kaza namazı sonunda kandil namazının kılınması uygundur. 12 rekatlık nafile namaz olarak geçen Berat Kandili namazı, kılanlar için çok sevap kazandırır.

  • Namaz içinde, her 2 rekatta bir selam verilerek kılınması gerekir.
  • Her bir rekatta Fatiha ve Kuran-ı Kerim’den bir sure okunarak devam edilir.
  • Namazın devamında 2. rekat oturuşundan sonra selam verilmektedir.
  • Ardından tekrar tekbir verilerek namaza başlanır.
  • Bu sıra içinde 12 rekat tamamlanır ve sonunda tövbe edilerek namaz tamamlanır.
berat kandili ne zaman

Berat Kandili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Berat Kandili’nde Tesbih Çekilir mi?

Berat Kandili’nde tesbih çekmek mümkündür. Kişiler, dua etmek ve ibadetlerini gerçekleştirmek gönlünden geçtiği gibi tesbih çekebilir. Tesbih çekerken Allah’ı gönülden zikredecekleri için her vakitte tesbih çekilmesi önerilir. Dileyenler, namaz sonunda da tesbih çekebilir.

  • La İlahe İllallah (1000 adet)
  • Estağfurullah El Azim (1000 adet)
  • Hasbiyallahü Ve Ni’mel Vekil (100 adet)
  • Besmele (200 adet)
  • Ya Latif (129 adet) olacak şekilde tesbih çekilebilir.

Berat Kandili İçin Oruç Tutulur mu?

Berat Kandili’nin faziletlerini hissetmek, bu günü dua ve ibadetle geçirmek için oruç tutabilirsiniz. Allah’a yaklaşmak ve onun için yapabileceğiniz güzel davranışlardan biri olan oruç tutmak, Berat Gecesi’ni daha da anlamlı kılacaktır.

Dilerseniz, Şaban ayının 14. gününde gece sahur yaparak oruca başlayabilirsiniz. 14. günün akşam ezanında iftar yaparak ailenizi ve çevrenizi iftar sofrasında birleştirebilirsiniz. 15. gece için de sahura kalkıp oruç tutabilirsiniz.

Berat Kandili’nde Hangi Duaların Okunması Sevaptır?

Berat Kandili, duaların içten ve bolca edildiği faziletli bir gündür. Bu mübarek gecede, günahlardan arınmaya yönelik duaların edilmesi yaygındır. Tövbe ve istiğfar etmek için dualar edilir. Dilediğiniz duaları okuyup ibadetlerinizi eda edebilirsiniz. Dualarınıza, Rad suresi 39. ayet, Duhan suresi 4. ayetini de ekleyerek mübarek günü bolca dua ile geçirebilirsiniz.

İsterseniz, dualarınıza Hz. Muhammed(s.a.v)’ ın Berat Gecesi için ettiği duayı da ekleyebilirsiniz:

Okunuşu:

“Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike.”

Anlamı:

“Bismillahirrahmanirrahim. Allahım! Cezandan ve cehennem azabından sana sığınırım. Sen yücesin. Seni övmek için kelimeler bulamıyorum. Hiç şüphesiz sen kendini övdüğün gibisin.”

Berat Kandili’nde Okunması Önerilen Sureler

Berat Kandili’nde dua ve sureyi bolca okumak, kandilin faziletlerini hissetmenize vesile olur. Bu mübarek günde, okuyabileceğiniz çeşitli sureler vardır. Gönülden tövbe etmek, dünya dertlerinden uzaklaşmak ve Allah’a yaklaşmak için okuyabileceğiniz sureler şöyle ifade edilir:

  • Fatiha Suresi
  • Ayetel Kürsi
  • İhlas Suresi
  • Tevbe Suresi
  • Felak Suresi
  • Nas Suresi
  • Duha Suresi
  • İnşirah Suresi

Berat Kandilinde Peygamber Efendimiz (sav) Ne Yapardı?

Bazı âlimler, Hz. Peygamber’in Şaban ayına ve Şaban ayının 15. gecesine özel bir önem verdiğini, bu geceyi ibadetle geçirmenin sevaba vesile olacağını belirtmişlerdir.

Hz. Peygamber, “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

Son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v) Berat Gecesi ile ilgili hadis-i şerifi:

“Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar kabul olur. Bunlar: Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi (Berat Gecesi), Cuma ve Bayram geceleridir” (İbn Mâce)

berat kandili nedir

Miraç Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri

Mevlid Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri

Miraç Kandili Nedir? Ne Zaman, Ne Yapılır? Önemi

İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet

Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

Yorumlar

İlk yorumu sen yaz.

Yaptığın yorumlarla diğerlerine yardımcı ol.

NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi
2024 Nisan Ayının 30 Popüler Tarifi

Nisan ayında binlerce kez deftere eklenen, pek çok takipçimizin beğenisini kazanan en özel tarifler bu…

En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları Tarifi
En İyi Mama Sandalyesi Modelleri, Özellikleri, Yorumları

Mama Sandalyesi Ürün İncelemeleri İlk 6 aylık anne sütü sürecinden sonra katı ve ek gıda…

Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları
Espresso Nedir? Nasıl Yapılır ve İçilir? Çeşitleri, Faydaları

Espresso: Küçük Fincanda Yoğun Lezzet! Tüm dünyaya İtalya'dan yayılan espresso kahvesi, oldukça yoğun aromalı ve…

Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri Tarifi
Mineral Nedir? İçeren Besinler, Görevleri, Özellikleri

Mineraller: Sağlığınızı Güçlendiren Gizli Hazineler! Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda vitamin ve minerallerin görevleri hayati…

Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı
Kapsül Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? Zararlı Mı? Çeşitleri, Kullanımı

Kapsül Kahve: Pratik & İşlevsel Kahve Deneyimi Kahve kültürü modern yaşamın vazgeçilmez rutinleri arasında yerini…

L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı Tarifi
L Karnitin Nedir, Ne İşe Yarar? Faydaları, Zararları, Kullanımı

 L Karnitin: Yağ Yakan ve Enerji Veren Amino Asit Spor salonlarında zaman geçirenler, yağ yakmak…

D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları Tarifi
D3 Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Eksikliği Belirtileri, Faydaları

D3 Vitamini (Kolekalsiferol) D vitamini, insan sağlığı için kritik bir rol oynayan ve birçok önemli…

B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri Tarifi
B6 Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Var? Eksikliği Belirtileri

B6 Vitamini (Piridoksin) B6 vitamini (piridoksin) bir B vitamin kompleksinin parçasıdır ve insan sağlığı için…

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir? Tarifi
1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Zayıflatır Mı? Faydaları Nelerdir?

1 Saat Yürüyerek Kaç Kalori Harcarım? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 verilerine göre dünya nüfusunun…

Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler Tarifi
Bayram Tatlıları: En İyi, Resimli ve Videolu Tarifler

Bayramın neşesini ve birlikteliğini en leziz bayram tatlıları ile taçlandırmaya hazır mısınız? Bayram paylaştıkça güzel…

Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri Tarifi
Pek Food’tan Pek İyi Ramazan Tarifleri

Pek Food pratik ve çeşitli ürünleriyle sofralarınızı renklendirmeye geliyor! Yenilikçi çözümleri sayesinde dakikalar içinde pişirilmeye…

Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir? Tarifi
Chia Tohumu Faydaları: Ne İşe Yarar, Neye İyi Gelir?

Chia Tohumu: Sağlıklı Beslenme Trendi Süper Gıda! Chia tohumu, "Salvia hispanica" adlı bitkinin tohumlarından elde…

Tarifler Geri
Videolar Geri