Biber Nasıl Kurutulur? Püf Noktalı Anlatım, Resimli Tarifler

Biber Nasıl Kurutulur? Püf Noktalı Anlatım, Resimli Tarifler Tarifi

Biber Çeşitleri İçin Kurutma Yöntemleri

Türk mutfağının vazgeçilmezi biber; dolma, kahvaltı, yemek, zeytinyağlı, kızartma, salça ve sos yapımı gibi pek çok alanda kullanılır. Biberler bünyesinde güçlü miktarda P vitamini, K vitamini, A vitamini ve C vitamini barındırır. Aynı zamanda yüksek oranda protein ve diyet lifleri de bulundurur. En çok C vitamini değerine sahip düşük kalorili sebzelerden biri olan biberin sağlığa faydaları saymakla bitmez. Güçlü bir antioksidan etkisine sahip biber; kansere, cilde, mideye, kalbe iyi gelmesinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirerek hazmı kolaylaştırır ve mideyi kuvvetlendirir. Yaşlandırmayı geciktirici bir özelliği de mevcuttur.

Biberler dolmalık ve kızartmalık olarak ikiye ayrılır. Sadece taze ya da çiğ kullanılmayan yeşil ve kırmızı biberlerin kurutularak da dolmalarda, yemeklerde, salatalarda veya öğütüldükten sonra baharat olarak pek çok tarifte kullanıldığı görülür. Burada önemli olan; biberi kuruturken hangi biberin nasıl kurutulduğu ve kurutulan biber ile ne hazırlanmak istendiğidir. Aynı zamanda biberi kuruturken dikkat edeceğiniz bazı püf noktaları, elde edeceğiniz lezzetin yanı sıra kuruttuğunuz biberlerin uzun ömürlü kullanımları ve sağlığınız açısından da büyük önem arz eder.

Kurutulmak istenilen biberin ilk önce içi boşaltılarak çekirdekler ayıklanır. Daha sonra içi iyice yıkanan biberler ipe dizilerek güneş gören bir yerde kurumaya bırakılır. Kızartmalık biber nasıl kurutulur cevabı ise biraz daha farklıdır. Kızartmalık biberleri ortadan ikiye dik bir şekilde kesmeniz, onların daha çabuk kurumasını sağlayacak ve biberleriniz kızarmaya başladığında kurutma işleminiz tamamlanmış olacaktır.

biber kurutma

Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur?

Taze biberlerden yapılan zeytinyağlı veya etli biber dolmasının yanı sıra bazı mutfaklarda dolma için kurutulmuş biberler tercih edilir. Peki, evde dolmalık biber nasıl kurutulur? İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Dolmalık kırmızı biber nasıl kurutulur ya da kışlık dolmalık biber nasıl kurutulur diye düşündüğünüzde de aynı yöntemleri kullanabilirsiniz.

dolmalık biber nasıl kurutulur

Kırmızı Biber Nasıl Kurutulur?

Yoğurtlu pek çok meze ve yemeğin kalbine taht kurmuş kurutulmuş kırmızı biberler için de aynı yukarıdaki işlemleri uygulamak mümkündür. Yıkanıp içi boşaltılan kırmızı biberler havadar bir yerde ipe dizilerek kurumaya bırakılır. Burada önemli olan diğer bir püf noktası da biberlerin rahat kuruyabilmeleri adına birbirine değmiyor olmasıdır.

Ayrıca salçalık kırmızı biber nasıl kurutulur gibi sorular dahil olmak üzere tüm biberlerin kurutulmasında bu yöntemleri gönül rahatlığıyla uygulayabilir ve kurutulmuş biberleri yemek, meze, zeytinyağlı, salata veya sos için kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Fırında Biber Nasıl Kurutulur?

Güneşli yöntemi bir kenara bırakırsak fırında da biber kurutmak mümkündür. Fırında kurutulan biberler güneşte kurutma yöntemine nazaran daha çabuk su kaybettiğinden bu yöntemin daha sağlıklı olduğundan da söz edilebilir. İlk önce biberler yıkanır, ardından suları süzgeç yardımıyla süzülüp kurulanan biberler fırın ızgarasında orta bölüme dizilir. 65 ile 75 derece arasında fırın kapağını açmadan takibi sürdürülen biberler, büzüşmeye ve rengi matlaşmaya başladıktan sonra fırından çıkarılır.

fırında biber nasıl kurutulur

Yeşil Sivri Biber Nasıl Kurutulur?

Yeşil sivri biber hem fırında hem de güneş gören bir yerde ipe dizilip asılarak kurutulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta: biberlerin yıkandıktan sonra kesilmemesi sadece üst gövdeden yorgan iğnesi ile delinerek ipe geçirilmesidir. Rengi değişen biberler toplanarak serin bir yerde havluya sarılı, asılı veya kavanoz içerisinde muhafaza edilebilir. Formları diğer etli biberlere nazaran daha cılız olduğundan fırın yöntemi pek tercih edilmese de yine de 70 derece civarında, takip edilerek kurutma sağlanabilir.

Acı Biber Nasıl Kurutulur?

Kırmızı acı biber nasıl kurutulur veya acı biber nasıl kurutulur cevapları hemen hemen yeşil sivri biberin kurutulmasıyla aynıdır aslında. Yine güneş ışığında veya fırında kurutulabilen biberler eğer öğütülüp acı biber baharatı olarak kullanılacak ise bazı püf noktaları gözden kaçırılmamalıdır. Acı biberin yakıcı özelliği bulunduğundan öğütme işlemi uygulanırken mutlaka eldiven takılmalı ve parmakların özellikle göz olmak üzere yüzle temasından kaçınılmalıdır. Ayrıca, acı aroma havaya da nüfuz edeceğinden bu işlem esnasında mutlaka kapı, pencere açık tutulmalı ya da balkon veya bahçe gibi bir alanda hazırlık tamamlanmalıdır.

Kuru Biber Nasıl Kurutulur?

Dolmalık, kızartmalık, sivri, kırmızı ve yeşil biberlerin nasıl kurutulduğuna dair bilgi sahibi oldunuz. Peki, ya kıl biber nasıl kurutulur? Kıl biber kurutma işlemi de en az diğer biberlerin kurutulması kadar kolaydır aslında. Kıl biberi hem tatlı hem acı olarak bulunabilir. İnce ve cılız bir görünüme sahip olan kıl biberlerinin sapını bir bıçak yardımıyla kesip, alt tarafını ise ikiye bölüyormuş gibi keserek çizik atıp yarıda bırakarak ipe dizilim sağlayabilirsiniz. Güneş ışınlarını görecek bir yerde kurumaya bıraktığınız kıl biberlerinizin rengi kızardığında biberleriniz kurumuş olacaktır.

Pul Biber

Pul Biber Nasıl Kurutulur?

Kırmızı acı biber gibi kurutabileceğiniz biberlerden evde pul biber yapımı hem sağlıklı hem de lezzetli olacaktır. Eğer çok acı bir pul biber istemiyorsanız kırmızı dolmalık biber denilen etli kapya biberlerinden de aralarına katabilir ya da sadece kapya biberlerinden tatlı pul biber elde edebilirsiniz. Pul biber kuruturken ve kurutulmuş biberleri un haline getirirken mutlaka eldiven kullanmalı ve işlem açık havada yapılmalı. Küf oluşumunu önlemek için ise; güneşte kurutulan biberlerin biraz da fırında kurutulması yerinde bir işlem olacaktır. Bu uygulama tüm biber kurutmalarında eğer kavanozda saklanılacak ise uygulanabilir.

Çarliston Biber Nasıl Kurutulur?

Yeşil veya sarı renkte bulabileceğiniz tatlı çarliston biberlerinin ilk önce sap kısımlarını çıkartarak çekirdeklerini temizleyin. Sonra iyice içini ve dışını yıkayarak süzgeçte kurumaya bırakın. Kurumuş biberleri sap kısmına yakın bir yerden ipe dizerek havadar bir yere asın. Direk güneş ışığına maruz kalmayan ama ışık alan, hafif rüzgarlı bir yerde kurutulmaya bıraktığınız biberlerinizi renk değiştirdiğinde toplayabilirsiniz. Kurutulmuş çarliston biberler serin ve güneş almayan bir yerde asılı olarak muhafaza edilmelidir.

Ev Yapımı Pul Biber

Biber Tohumu Nasıl Kurutulur?

Biber tohumu kurutmada püf noktası: biberin dalında olgunlaşması ve kartlaşmasıdır. Kuruyana kadar dalında bekletilip kopartılan biberlerden kurutulmuş tohum elde edildiği görülse de bazı durumlarda tohumluk biber biraz olgunlaştığında kopartılarak tohumları evde de kurutulabilir. Yukarıdaki yöntemlerden biriyle kuruttuğunuz biberlerin tohumlarını ayırarak bir peçeteye sarıp kavanozda muhafaza edebilir ya da direkt olarak saksıya ekip can suyu verebilirsiniz. Biber tohumunun kurutulmasındaki en önemli faktör: biberinin iyi seçilmesi ve çekirdeklerin dış tozlardan korunmasıdır.

Biber Kurutma Yöntemleri ve Kuru Biberli Tarifler

Güneş ile veya fırında biber kurutma yöntemlerini uyguladıktan sonra kuruyan biberlerinizle lezzetli tarifler ve soslar hazırlayabilirsiniz. Yoğurtlu, yoğurtsuz, sıcak veya soğuk hazırlayabileceğiniz kuru biberli tariflerimize göz atabilir, değişik tatlardaki yemeklerle sofralarınızı şenlendirebilirsiniz. Kuru bibere yakışan kurutulmuş domates ve kurutulmuş patlıcanın nasıl kurutulduğuna dair yanıtları bulabilir ve diğer sebzelerle zenginleştirdiğiniz sağlıklı menülerinizle ziyafet çekebilirsiniz.

1) Kızartmalık Biber Kurutması ile Neler Yapılır?

İpe dizilen ve güneş altına asılan kızartmalık biberleri kuruttuktan sonra birbirinden ilginç yemekler hazırlayabilirsiniz. Turşu ya da sos olarak da kullanılabilen kızartmalık biberlerin sağlığa da epey bir faydası var. Kızartmalık Biber Kurutması

Tarif: Kızartmalık Biber Kurutması

2) Patlıcan Biber Kurutması Tarifini Denediniz Mi?

Aynı biber gibi kurutulan patlıcanların bir diğer farklılığı ortadan ikiye kesilip kurutulmasıdır. Eğer çekirdek kısımları içte kalırsa küflenme yapabilir. Aynı zamanda birbirine değmeden asılmalı ve çürümeleri önlenmelidir. Patlıcan biber kurutması ile pek çok yemek hazırlayabilirsiniz. Patlıcan Biber Kurutması

Tarif: Patlıcan Biber Kurutması

3) Dolmalık Biber Kurutma ile Doğallığı Yakalayın!

Dolmalık biberleri yıkayıp ipe dizdikten sonra aynı diğer biber kurutma işlemlerindeki gibi onları ipe asabilir ve kurumalarını bekleyebilirsiniz. Kurumuş dolmalık biberler ile hazırlanan etli ve zeytinyağlı yemekler son derece doğal ve lezzetli olacaktır. Dolmalık Biber Kurutma

Tarif: Dolmalık Biber Kurutma

4) Biber Kurutmayı Bir De Böyle Deneyin

İpe dizilim ve fırında kurutma yanı sıra biberlerinizi bir beze sererek de kurutmanız mümkün. Bu sayede etli kısımları korunacak ve daha farklı yemeklerde bu tip biberleri kullanma olanağı bulacaksınız. Biber Kurutma

Tarif: Biber Kurutma

5) Biber Kurutma Tarifi

Sadece bahçe biberine ihtiyaç duyacağınız bu tarif hem basit hem de sağlıklı. Büyük bir sininin içinde ya da bez üzerinde bu tarifi uygulayabilirsiniz. Biber Kurutma

Tarif: Biber Kurutma

6) 4-6 Kişilik Biber Dizgisi ve Patlıcan Kurutması Tarifi

Biberin yanına yakışan bir diğer sebze de patlıcandır kimi zaman. Bu tarifte 4 ile 6 kişilik kullanıma hazır hale getirilen patlıcan kurutmasını öğrenecek ve sofranızı şenlendireceksiniz. Biber Dizgisi ve Patlıcan Kurutması

Tarif: Biber Dizgisi ve Patlıcan Kurutması

Evde Kışlık Patlıcan Nasıl Kurutulur? 8 Nefis Tarif Eşliğinde

--

Nefis Yemek Tarifleri WhatsApp kanalı açıldı, hemen siz de katılın.

5 milyon'dan fazla kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.

15 milyondan fazla kişinin indirdiği Nefis Yemek Tarifleri uygulaması ile 850.000'den fazla denenmiş tarif her zaman yanınızda. Hemen siz de indirin.

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.

9. Gün İftar Menüsü

En güzel ramazan yemekleri tarifleri vermeye 9. günde de devam ediyoruz! Bugün iftar menüsü için başlangıcı bol vitaminli yöresel toyga çorbası ile yapıyoruz. Sonrasında göz alıcı ve etli rulo patlıcan ve yanında çıtır nohutlu semizotu salatası var. Çok beğenilen iftar tatlıları arasında ce ...

Tüm menüyü gör
Yorumlar (3)
Yeni Gelen Yorumlar
NYT Yazar
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Nane Nasıl Kurutulur Tarifi

Nane Nasıl Kurutulur

10-12 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Lazanya Resimli Anlatım Tarifi

Lazanya Resimli Anlatım

12-14 kişilik, 5dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Evde Elma Nasıl Kurutulur Tarifi

Evde Elma Nasıl Kurutulur

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, Pişirme yok
Püf Noktalı Kuru Fasüyle Tarifi

Püf Noktalı Kuru Fasüyle

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Püf Noktalı Kışlık Turşu Tarifi

Püf Noktalı Kışlık Turşu

1-2 kişilik, 5dk Hazırlık, Pişirme yok
Kıymalı Patates Graten (Resimli Anlatım) Tarifi

Kıymalı Patates Graten (Resimli Anlatım)

2-4 kişilik, 10dk Hazırlık, 1 saat 30dk Pişirme
Şipşak Tavuk Sote (Resimli Anlatım) Tarifi

Şipşak Tavuk Sote (Resimli Anlatım)

2-4 kişilik, 15dk Hazırlık, 30dk Pişirme
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler Tarifi
Ramazan ve Oruçla İlgili Hadisler, Ayetler

Mübarek Ramazanı Taçlandıran Ayet ve Hadisler Tüm bir yılın bolluk ve bereket açısından en değerli…

Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Saç Boyamak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Saç Boyatılır Mı? Ramazan ayı içerisinde, orucu bozan durumlar çok sık gündeme gelmektedir. İnananlar…

Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları Tarifi
Seferi iken Oruç Tutulur Mu, Kaç Km Geçerli? Şartları

Diyanet Açıkladı: Seferi Oruç Tutabilir Mi? Ramazan ayı geldiğinde insanların oruçlarının kabul olması için pek…

Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur? Tarifi
Tekne Orucu Nedir? Nasıl, Kaç Yaşına Kadar Tutulur?

Tekne Orucu: Çocuklar İçin Alıştırma Orucu Ramazan ayı geldiğinde, büyüklerinin oruç tutmasına özenen çocuk sayısı…

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı Tarifi
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı? Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp…

Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı? Tarifi
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu? Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı…

Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi? Tarifi
Nafile Orucu Nedir? Ne Zaman Niyet Edilir, Bozunca Kefaret Gerekir Mi?

Nafile Oruçlar: Sünnet Kabul Edilen İbadet Manevi doygunluk veren ibadetlerden biri olan oruç, birden fazla…

Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım Tarifi
Ramazan Pidesi Kaç Kalori? 1 Dilim, 1 Adet, Yarım

Ramazan Pidesi: İftar Sofralarının Baş Tacı Ramazan ayını özel kılan detaylardan biridir ramazan pidesi. İftara…

Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı? Tarifi
Güllaç Kalori ve Besin Değerleri, Kilo Aldırır Mı?

1 Dilim - Porsiyon Güllaç Kaç Kalori? Güllaç, asırlardır ramazan ayının en sevilen tatlısı olma…

Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri Tarifi
Yaş, Kuru Hurma Kaç Kalori? Besin Değerleri

Hurma: İftar Sofralarının Yıldız Tatlısı! Cennet meyvesi olarak bilinen hurma, güzel tadı ile evlere sık…

Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir? Tarifi
Arefe Günü Oruç Tutulur Mu? Fazileti Nedir?

Arefe Günü Oruç Tutmanın Fazileti ve Sevabı Arefe günü nedir ve Arefe günü ne zaman…

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız? Tarifi
Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Uzun Süre Tok Tutan Besinler Ramazanın en önemli öğünü sahurdur. Uzun süreli açlığa dayanabilmenin…

Tarifler Geri
Videolar Geri